«Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου 2018»
Το πρόγραμμα των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου 2018 παρουσιάστηκε σήμερα, Δευτέρα 2 Ιουλίου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου και τα μέλη της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου θα διαρκέσουν από τις 5 έως τις 27 Ιουλίου.
«Μένοντας πιστοί στη θεατρική ποιότητα, στόχος και πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε σε ενέργειες που θα βοηθήσουν και θα αναβαθμίσουν το θεατρικό τοπίο στην πόλη» ανέφερε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου και πρόσθεσε: «Η επιλογή έγινε με υψηλά καλλιτεχνικά κριτήρια και τα σχήματα θα έχουν τη δυνατότητα παραστάσεων για περισσότερες ημέρες. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει τις παραστάσεις που ‘’τρέχουν’’ τη συγκεκριμένη περίοδο και έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στην Θεσσαλονίκη. Μακάρι κάποια στιγμή να έχουμε την οικονομική δυνατότητα να κάνουμε τον θεσμό πιο ισχυρό».
Φέτος, για πρώτη φορά δίνεται έμφαση στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του φεστιβάλ με το σκηνογραφικό εργαστήριο σχεδιασμού φορητής θεατρικής σκηνής. Αναφερόμενη στη συγκεκριμένη επιλογή, η Αντιδήμαρχος υπογράμμισε: «Αποφασίσαμε φέτος να δώσουμε στον θεσμό έναν πιο εκπαιδευτικό χαρακτήρα με τη διοργάνωση ενός εργαστηρίου. Πρόκειται για την κατασκευή μιας κινητής θεατρικής σκηνής, μιας σκηνής – βαλίτσας που, πέρα από την επιμόρφωση αυτών που θα συμμετέχουν δωρεάν, θα μείνει στον Δήμο και θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν θεατρικά σχήματα της πόλης. Το εργαστήριο αυτό είχε προγραμματιστεί να γίνει κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, ωστόσο, για πρακτικούς λόγους, θα γίνει τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με τη διοργάνωση ‘’Ανοιχτή Σκηνή-Θεατρικές Φωνές της Πόλης’’. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με το project LABattoir, η σκηνή αυτή θα μεταφερθεί στο Βερολίνο, για να παρουσιαστεί στο εγχείρημα Freiraum».
Στη φιλοσοφία των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου αναφέρθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Θεάτρου, Αμαλία Κοντογιάννη και Έλση Σακελλαρίδου, ενώ η σκηνογράφος Μαρία Καραδελόγλου έδωσε λεπτομέρειες για το σκηνογραφικό εργαστήριο σχεδιασμού φορητής θεατρικής σκηνής «Σκηνή επί πόλεως – Αστικό τοπίο και σύγχρονη τέχνη» με δωρεάν συμμετοχή, υπό την καθοδήγηση των σκηνογράφων Γιάννη Κατρανίτσα και Μαρίνας Γκούμλα και την υποστήριξη του ομότιμου καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Πέτρου Μαρτινίδη. Στην Επιτροπή Θεάτρου συμμετέχουν επίσης οι θεατρολόγοι Γιάννα Τσόκου και Νικηφόρος Παπανδρέου και ο σκηνοθέτης-ηθοποιός, Γιάννης Παρασκευόπουλος.
No comments:
Post a Comment