Ξεκίνησε σαν κλασσικός προορισμός για τους απανταχού λάτρεις του camping – ελεύθερου και μη. Νεαρόκοσμος από κάθε γωνιά της Ελλάδας την επισκεπτόταν για να ζήσει μερικές ημέρες χαλαρότητας, μπαρότσαρκας και βουτιών σε κρυστάλλινα νερά.
Αποτέλεσμα εικόνας για antiparos
Τα τελευταία χρόνια, η Αντίπαρος έχει πάρει τα πάνω της και ενώ εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης για τους απανταχού… νεολαίους που ορκίζονται στην χαλαρότητα του οργανωμένου της camping, πλέον προσελκύει και τους «κλασσικούς» διακοπολάτρεις που αναζητούν το απόλυτο τρίπτυχο του καλοκαιριού: παραλίες, φαγητό, διασκέδαση.
Και η Αντίπαρος τους το προσφέρει σε γενναίες δόσεις.
Αν λοιπόν σκέφτεστε να κατευθυνθείτε προς τα μέρη της, τότε αφ’ ενός σας στηρίζουμε στην απόφασή σας αυτή, αφ’ ετέρου σας επισημαίνουμε τα best of της καλοπέρασης στο τόσο δα νησάκι.

Σχετική εικόνα
Bόλτες

Ανατολικά του νησιού πάνω στον λόφο του Άη Γιάννη βρίσκουμε το περίφημο σπήλαιο της Αντιπάρου, γνωστό από τους αρχαίους χρόνους και βαθύτατα συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν αρχαία αγγεία, ενώ επίσης σώζονται τα ονόματα Μακεδόνων στρατηγών, που συνωμότησαν εναντίον του Μ.Αλεξάνδρου και κατέφυγαν στο σπήλαιο της Αντιπάρου, για να κρυφτούν και να γλιτώσουν.

Η κατάβαση εδώ είναι υποβλητική και θα σας φέρει αντιμέτωπους με έναν… άλλον κόσμο γεμάτο σταλακτίκτες και σταλαγμίτες. Από αυτούς ξεχωρίζει ο τεράστιος σταλαγμίτης ύψους 8 μέτρων και ηλικίας 45 εκατομμυρίων ετών, που λέγεται ότι είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης. Το σπήλαιο είναι ανοικτό καθημερινά από τις 10.00 μέχρι τις 15.00.

Μια βόλτα στο κέντρο της πόλης και βρισκόμαστε ευθύς αμέσως στο κρυμμένο ενετικό Κάστρο.Κατασκευάστηκε στις αρχές του 1440, για να στεγάσει και να προστατέψει τους κατοίκους από τις συχνές επιδρομές των πειρατών. Αποτελείται από 24 διώροφες κατοικίες μέσα στο κάστρο, 24 μονώροφες στο Ξώπυργο και 16 διώροφες στην εξωτερική ζώνη. Ανάμεσα στις οικίες θα βρείτε τοποθετημένα αρμονικά και τρία εκκλησάκια. Από την αρχική κατασκευή σώζονται μέχρι σήμερα όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι του ισογείου, καθώς και πολλά τμήματα από τους ορόφους. Σίγουρα δε θυμίζει σε τίποτα το ένδοξό του παρελθόν, όμως χωρά μέσα του μια από τις ομορφότερες γειτονιές του χωριού της Αντίπαρου.

Ένα νησάκι τόσο δα, το Δεσποτικό, ενδείκνυται για αυθημερόν επίσκεψη με το καΐκι «Σαργός». Αν και ακατοίκητο, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι στην αρχαιότητα λόγω θέσης αποτέλεσε σημαντική θαλάσσια οδό. Εδώ βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορες εποχές (γεωμετρική, αρχαϊκή, κλασσική κ.α.), ενώ διαθέτει και μια πανέμορφη παραλία με τιρκουάζ νερά, από αυτές που θα θέλαμε κάποια στιγμή να επισκεφθούμε αφήνοντας τους πάντες και τα πάντα πίσω μας: το Λιβάδι.

Παραλίες

Ελάχιστες παραλίες του νησιού είναι οργανωμένες, επομένως ούτε εκατοντάδες ξαπλώστρες θα δείτε εδώ ούτε μεγάλες αμμουδιές. Όμως και πάλι οι διαθέσιμες επιλογές για απλωτές θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω με την διακριτική τους γοητεία.
Στις ερημικές συμπεριλαμβάνονται ο Άγιος Σώστης με τη λευκή άμμο και τον πανέμορφο βυθό και η Φανερωμένη με τα γαλαζοπράσινα νερά της, την οποία για να προσεγγίσετε χρειάζεται να περπατήσετε ένα δύσβατο δρομάκι.

Πιο μεγάλη και δημοφιλής η Πάνω Ψαραλυκη με το αδερφάκι της την Ψαραλύκη και οι δύο τους οργανωμένες και εύκολα προσεγγίσιμες από τη Χώρα με τα πόδια.

Για πιο… νεανικές καταστάσεις θα βουτήξετε στον Θεολόγο, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το διάσημο κάμπινγκ του νησιού, ενώ για πιο πριβέ σκηνικά θα επιλέξετε τα Γλυφά, το Ακρωτήρι, τα Μεγάλα Μοναστήρια και την κρυφή αμμουδιά των Μικρών Μοναστηριών, την οποία όμως για να χαρείτε θα χρειαστεί να περπατήσετε από τα Μεγάλα Μοναστήρια. Σημειώστε τέλος και τον πανέμορφο Επιτάφιο, με την μυστηριώδη σπηλιά, προσεγγίσιμη μόνο με σκάφος ή καϊκι.