ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Thursday, April 19, 2018

Συνέντευξη Τύπου- Παρουσίαση του συνοπτικού Τοπικού Σχεδίου 

ένταξης προσφύγων – μεταναστών του Δήμου Θεσσαλονίκης


Το συνοπτικό Τοπικό Σχέδιο ένταξης προσφύγων – μεταναστών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT III – Arrival Cities, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 19 Απριλίου 2018, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Το σχέδιο εκπονήθηκε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης υλοποίησης της Β΄ φάσης (3 Μαΐου 2016 – 3 Μαΐου 2018) του Προγράμματος, με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Ταμείου. Η Α΄ φάση διήρκησε έξι μήνες (15 Σεπτεμβρίου 2015 – 15 Μαρτίου 2016) και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης, επισήμανε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης από το 2015, με πρωτοβουλία του Δημάρχου και της τότε Αντιδημάρχου, Καλυψώς Γούλα, πρωτοστάτησε  στη διαχείριση της κρίσης του προσφυγικού ζητήματος. «Είμαστε υπερήφανοι ως διοίκηση γιατί σε μια περίοδο που ο Δήμος δεν είχε έρθει ακόμη αντιμέτωπος με τη μεγάλη πρόκληση των προσφυγικών ροών, λάβαμε μέτρα για την κρίση την οποία βλέπαμε ότι ερχόταν, αλλά και γιατί ψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το ολοκληρωμένο σχέδιο ένταξης προσφύγων και μεταναστών σε τοπικό επίπεδο. Επίσης μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για την εξέλιξη του προγράμματος REACT, που χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του πρόσφυγες, η οποία βοήθησε  τόσο στην αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων όσο και την κίνηση της  κτηματομεσιτικής αγοράς».
Ο Πέτρος Λεκάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δημοτικές δομές, όπως το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών μαζί με τα Κέντρα Κοινότητας, καθώς και το Φιλοξενείο Αιτούντων Άσυλο: «Στόχος μας, ως επόμενο βήμα πέραν της φιλοξενίας και της καλής διαβίωσης των μεταναστών, είναι η ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, με την αντίληψη ότι ζούμε σε μια χώρα εν μέσω οικονομικής κρίσης και σε μια πόλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Τέλος, ο Αντιδήμαρχος σχολίασε τις πρόσφατα αυξητικές προσφυγικές ροές στην πόλη της Θεσσαλονίκης, λέγοντας: «Είμαστε σε επιφυλακή και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».
Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τη στήριξη και την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών και Πρόεδρος του ΣΕΜ, Σοφία Ασλανίδου, αναφέρθηκε στη λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και στις πρωτοβουλίες της διοίκησης του Δήμου για την αναβάθμισή του.  «Λάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες που αφορούν στην καθημερινότητα των προσφύγων, λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε στην πόλη και στη χώρα μας γενικότερα. Κάνουμε τακτικές συνεδριάσεις και έχουμε άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς και με φορείς της πόλης, ενώ εντάξαμε στο συμβούλιο και εκπροσώπους των προσφύγων».
»Το ευαίσθητο αυτό ζήτημα αφορά πολλούς τομείς, όπως είναι η κοινωνική πολιτική, η εκπαίδευση, το οικιστικό, η ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη, γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε με όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, δημιουργώντας παράλληλα ένα δίκτυο συνεργασιών και με άλλους δήμους και κοινωνικούς φορείς της χώρας, ώστε να αντιμετωπίσουμε εμπεριστατωμένα το προσφυγικό ζήτημα», κατέληξε η κ. Ασλανίδου.
Η Υπεύθυνη υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT III – Arrival Cities και προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Βιργινία Πολίτη, αναφερόμενη στην εκπόνηση του σχεδίου, σημείωσε: «Το διετές διακρατικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα αποτέλεσε το κύτταρο από το οποίο προήλθε η πολιτική βούληση που αναπτύχθηκε για να ξεκινήσουν οι υπηρεσιακές διαδικασίες. Ο σκοπός της Α΄ φάσης ήταν η δημιουργία τοπικής ομάδας εργασίας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δήμου και στην οποία συμμετείχαν οι φορείς της πόλης που διαχειρίζονταν τις προσφυγικές ροές, καθώς και η κοινωνία των πολιτών. Στη Β΄ φάση στοχεύσαμε στα αποτελέσματα από την λειτουργία της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας και στη διαβούλευση κατάρτισης ενός σχεδίου για την πόλη σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, με αρωγούς όλα τα δημοτικά όργανα, το ΣΕΜ, το ΚΕΜ  και τα Κέντρα Κοινότητας. Το τοπικό σχέδιο που εκπονήθηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι μια δυναμική διεργασία κοινωνικής ένταξης που εξελίσσεται διαρκώς, κατόπιν διαβούλευσης με τους φορείς της πόλης».
Οι  σκοποί και οι άξονες της διαμόρφωσης του συνοπτικού τοπικού σχεδίου ένταξης προσφύγων – μεταναστών, σύμφωνα με τη συντονίστρια του προγράμματος Arrival Cities, Meriç Özgüneş, είναι:
  • Η ανάπτυξη των απαραιτήτων διοικητικών δομών και υπηρεσιών, οι οποίες θα υπάγονται στη δικαιοδοσία του Δήμου Θεσσαλονίκης
  • Η ενίσχυση των υπηρεσιών αυτών μέσω συντονισμού με άλλους κύριους εθνικούς και διεθνείς φορείς
  • Η διαμόρφωση ενός δυναμικού πλαισίου που θα επιτρέπει την ένταξη και συμπερίληψη των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών στην πόλη και στην ελληνική κοινωνία, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και σε συνεργασία με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών
  • Η υιοθέτηση και προώθηση μιας προσέγγισης βασισμένης στα δικαιώματα όπου παλιές και νέες μεταναστευτικές κοινότητες θα απολαμβάνουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και θα ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν στη ζωή της πόλης
Η Meriç Özgüneş ανέφερε, τέλος, ότι έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα καταγραφής του προφίλ των προσφύγων και των μεταναστών από 15 συνεργαζόμενους φορείς που επιβλέπει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, βάσει της οποίας θα συμπληρωθούν ερωτηματολόγια από 1.500 πρόσφυγες όλων των κατηγοριών (αιτούντες άσυλο, διαμένοντες σε διαμερίσματα ή camps κά).

No comments:

Post a Comment