ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Tuesday, April 24, 2018

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Θύμαινα ανήκει στο νησιώτικο συμπλέγμα των Φούρνων Κορσεών, που βρίσκονται στο νοητό τρίγωνο μεταξύ Σάμου, Ικαρίας και Πάτμου.Μέχρι τα μέσα περίπου του αιώνα το όνομα του νησιού ήταν Φύμαινα και η σημερινή ονομασία θεωρούνταν εσφαλμένη. Ύστερα όμως από τη γενική απογραφή του πληθυσμού το 1940, το νησί μετονομάστηκε σε Θύμαινα. Η Θύμαινα δεν έχει κάποιον γνωστό χερσαίο αρχαιολογικό χώρο. Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας όμως, κρύβει αρκετά αρχαία ναυάγια τα οποία ήρθαν στο φως ύστερα από υποβρύχια έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού το 2015 και συνεχίζεται έως και σήμερα.
Ο κυριότερος οικισμός, είναι αυτός της Θύμαινα και αρκετά μικρότερος αυτός της Κεραμιδούς. Στενά δρομάκια, αρκετά σκαλοπάτια.  Σε αρκετά σημεία του νησιού, συναντάς  δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπως στέγες από σχιστόλιθο. Η Θύμαινα έχει 130 μόνιμους κατοίκους. Διαθέτει Δημοτικό σχολείο με επτά μαθητές και νηπιαγωγείο με ένα μαθητή. Τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου μεταφέρονται καθημερινά στους Φούρνους με ένα μικρό καραβάκι.
Οσοι την επισκεφθούν, φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις, αναμνήσεις κι ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη καλοκαιρινή…
Το σχολείο είναι χτισμένο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.Είναι ένα όμορφο παραδοσιακό πετρόχτιστο κτίριο στο κέντρο του νησιούΠαλιότερα, το σχολείο είχε περισσότερα από εξήντα παιδιά. Δυστυχώς στις μέρες μας, είναι λιγότερα από 10. Τις τελευταίες δεκαετίες, πολλές οικογένειες έφυγαν από το νησί αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα, έχει μειώσει αρκετά τον μόνιμο πληθυσμό του νησιού. Δυστυχώς δεν επιστρέφουν οι νέοι στο νησί. Και αυτό οφείλεται στις λιγοστές επιλογές εργασίας που υπάρχουν.  Το πρόγραμμα hopegenesis, στηρίζει τους κατοίκους της Θύμαινας με το εξαιρετικό τους έργο, όπως και πολλά άλλα νησιά. Όμως δυστυχώς η προσφορά τους δεν αρκεί για να δώσει κίνητρα στους νέους να μείνουν ή να επιστρέψουν μόνιμα στο νησί. Η «Hopegenesis» είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται στον τομέα της ιατρικής και συγκεκριμένα ασχολείται με το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2015 με σκοπό να βοηθήσει τις γυναίκες που ζουν σε ακριτικά νησιά. Παρέχοντας σε αυτές δωρεάν ιατρική παρακολούθηση στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό τους. «Μοναδική προϋπόθεση είναι η γυναίκα, ελληνικής ή άλλης υπηκοότητας, να ζει μόνιμα στο νησί» όπως τονίζουν στην ιστοσελίδα τους.
Τη Θύμαινα, είχα τη χαρά να τη γνωρίσω μέσα από το έργο που παρουσιάζει ο Πολιτιστικός της Σύλλογος. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Θύμαινας ιδρύθηκε το 2015 με σκοπό την ανάδειξη του πολιτισμού της. Αριθμεί 90 περίπου μέλη. Κάποιοι από αυτούς είναι μόνιμοι κάτοικοι ενώ κάποιοι άλλοι ζουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Παρόλα αυτά οι δράσεις και η συνεργασία του συλλόγου είναι άψογη. Μάλιστα εκτός από τις δράσεις τους στα socialmedia έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετική ιστοσελίδα ( https://thimena.gr ). Μέσα από αυτήν, σας δίνετε η δυνατότητα να γνωρίσετε το μικρό θησαυρό του Αιγαίου και τα κρυμμένα του μυστικά.
Μέσα από την ιστοσελίδα (https://thimena.gr) μπορείτε να γνωρίσετε το μικρό θησαυρό του Αιγαίου και τα κρυμμένα μυστικά του…
Ο Μάνος Μύτικας, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του ΠΣ Θύμαινας, θα μας ξεναγήσει στο μικρό νησί και θα μας δείξει πως ένας μικρός πολιτιστικός σύλλογος που έχει θέληση, συνεργασία και αγάπη για το νησί μπορεί να βγει από το αδιέξοδο της απραξίας. «Ο σύλλογος έχει 90 περίπου μέλη, τα οποία είναι είτε μόνιμοι Θυμαινιώτες είτε Θυμαινιώτες που ζουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ακόμα και μερικά από τα μέλη του ΔΣ δεν ζουν μόνιμα στο νησί. Αυτό βέβαια, δεν εμποδίζει σε τίποτα την καλή λειτουργία του συλλόγου. Έστω και από απόσταση συζητάμε και αποφασίζουμε τις δράσεις του Συλλόγου και όταν φυσικά γίνονται αυτές οι δράσεις, όσοι μπορούν έρχονται στο νησί να συνδράμουν και από κοντά» λέει.
Πώς όμως γεννήθηκε η ιδέα του Συλλόγου; «Η ιδέα ίδρυσης του συλλόγου προήλθε από την διαπίστωση ότι άρχισαν να χάνονται έθιμα και παραδόσεις του τόπου. Έπρεπε να γίνει κάτι για να διασωθεί η ιστορία, η παράδοση και ο πολιτισμός αυτού του μικρού νησιού. Έτσι ιδρύσαμε αυτόν τον Σύλλογο», μας λέει ο Μάνος στο humanstoriesgr και συνεχίζει: «Όταν υπάρχει μια καλή ιδέα, τότε πράγματι συσπειρωνόμαστε και προσπαθούμε να την κάνουμε πράξη. Οι Θυμαινιώτες είναι μια όμορφη αγαπημένη κοινωνία που όταν χρειαστεί, θα βοηθήσουν να γίνει μια δράση ή να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα. Το Δ.Σ. του Συλλόγου είμαστε όλοι νέα παιδιά. Υπάρχει καλή επικοινωνία και ταύτιση απόψεων. Αγαπάμε τον τόπο μας και προσπαθούμε να κάνουμε όμορφες δράσεις γι’ αυτόν. Προσπαθούμε επίσης να μην αποφασίζουμε μόνοι για τις ενέργειες μας, παρόλο που έχουμε την αρμοδιότητα ως εκλεγμένα μέλη. Τα συμβούλια γίνονται πάντα ανοιχτά στον κόσμο στο κεντρικό καφενείο του νησιού και όλοι μαζί συλλογικά και απολύτως δημοκρατικά συζητάμε και αποφασίζουμε για τις κινήσεις μας».
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θύμαινας ενεργεί πάντα ως ομάδα. Η πιο δύσκολη Πρωτοβουλία τους, ήταν να πείσουν την τοπική κοινωνία του νησιού για την ιδέα του κολυμβητικού αγώνα. Ο Κολυμβητικός Μαραθώνιος “Ο γύρος της Θύμαινας” διοργανώθηκε πρώτη φορά το 2017 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θύμαινας σε συνεργασία και τον Δήμο Φούρνων Κορσεών και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Αθλητές από όλη την Ελλάδα κολύμπησαν στην Θύμαινα υπό την συνοδεία παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών. «Κανείς δεν πίστεψε στην αρχή ότι θα μπορούσε να γίνει ένα τόσο μεγάλο γεγονός στη Θύμαινα. Το πήραμε πάνω μας 2-3 άτομα και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Τώρα όλοι οι Θυμαινιώτες περιμένουν με αγωνία τον 2ο Κολυμβητικό Μαραθώνιο που θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου», συμπληρώνει.
Η ιδέα του Κολυμβητικού Μαραθωνίου προϋπήρχε ως σκέψη πριν τη δημιουργία του Συλλόγου. «Ο κολυμβητικός γεννήθηκε ως ιδέα πολύ πριν ιδρυθεί ο Σύλλογος. Καθόμασταν σε μία παραλία με μια φίλη κολυμβήτρια, την Αργυρώ Αργυριάδου, και καθώς μου έλεγε για τις συμμετοχές της σε διάφορους αγώνες, ρώτησα αυθόρμητα αν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο στο νησί. Η απάντηση ήταν ενθαρρυντική και έτσι, μόλις ιδρύθηκε ο σύλλογος η πρόταση έπεσε στο τραπέζι. Η Αργυρώ μάλιστα βοήθησε στην διοργάνωση του αγώνα, κολύμπησε και τερμάτισε και πρώτη», θυμάται ο Μάνος.
Ο Κολυμβητικός Μαραθώνιος είναι πια θεσμός για το μικρό θησαυρό του Αιγαίου, τη Θύμαινα…
Ο γύρος της Θύμαινας, είναι μια μοναδική εμπειρία. Διότι όσοι συμμετέχουν γίνονται μια μεγάλη παρέα. Γνωρίζουν τους ντόπιους και απολαμβάνουν τη φιλοξενία τους. Ο Κολυμβητικός Μαραθώνιος είναι πια θεσμός για το μικρό θησαυρό του Αιγαίου. «Η εμπειρία ήταν μοναδική τόσο για εμάς όσο και για τους αθλητές.Πέρα από ένα αθλητικό γεγονός, αυτό που συνάρπασε όποιον συμμετείχε ήταν η αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία, η συμμετοχή και η αγάπη του κόσμου.  Η φιλοξενία και η όμορφη ενέργεια, που έκανε τους πάντες να χαμογελούν και να ζητάνε να καθιερωθεί ως θεσμός.Την περασμένη βδομάδα μάλιστα μαζευτήκαμε στο καφενείο, στήσαμε ένα προτζέκτορα στην αυλή και είδαμε την ταινία του κολυμβητικού που έφτιαξε αφιλοκερδώς ο φίλος μας, ο Χρήστος Διαμαντής. Όλοι οι αθλητές που συμμετείχαν πέρυσι θα συμμετέχουν πάλι και φέτος, κάτι που δείχνει ότι πράγματι ήταν μια επιτυχημένη διοργάνωση» συμπληρώνει.
Όταν οι άνθρωποι που ζουν σε έναν τόπο παίρνουν πρωτοβουλίες, γίνονται σίγουρα πιο ευέλικτοι. Οι άνθρωποι είναι ικανοί να αναδείξουν τον πολιτισμό και τον τόπο τους με τη συνεργασία και τον σεβασμό. Γιατί κάθε τόπος είναι πρωτίστως οι άνθρωποι του.  «Δεν ξέρω αν ένας τόπος ή ένα νησί είναι μόνο οι άνθρωποι του αλλά σίγουρα είναι και οι άνθρωποι του. Και αν σε αυτόν τον τόπο υπάρχουν άνθρωποι που τον αγαπούν τότε μπορούν να παρθούν ωραίες πρωτοβουλίες και να γίνουν σημαντικά πράγματα που θα τον προστατέψουν. Θα τον αναδείξουν ή γιατί όχι, και να τον κάνουν ένα παράδειγμα προς μίμηση», καταλήγει ο Μάνος.
Η θέα μοναδική, ανοίγει το μάτι και το μυαλό, σε αυτό το τόσο ξεχωριστό νησί του Αιγαίου…
Τα έσοδα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Θύμαινας προέρχονται κυρίως από τις ετήσιες συνδρομές των λιγοστών μελών του. Το καλοκαιρινό πανηγύρι και μερικές λαχειοφόρες κληρώσεις. Το έργο του συλλόγου θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί χωρίς τις χορηγίες φίλων και υποστηρικτών του Συλλόγου. Αν θέλετε κι εσείς να στηρίξετε το έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου Θύμαινας με κάποια δωρεά ή να χορηγήσετε κάποια συγκεκριμένη δράση του Συλλόγου επικοινωνήστε με το σύλλογο:psthimenas@hotmail.com Τηλέφωνο: 6976502497.
Ευχαριστούμε πολύ τον Μάνο για την πρότασή του, να καλέσει την ομάδα του Humanstories στο μικρό νησί του… Του ζητήσαμε να αποκαλύψει το πιο αγαπημένο του σημείο στο νησί κι αυτός δεν αρκέστηκε σε ένα… «Όσον αφορά την ξενάγηση δε θα αρκεστώ σε ένα στεγνό τοπωνύμιο, αλλά θα σας καλέσω στο νησί μας, να σας φιλοξενήσουμε με μεγάλη μας χαρά και να το περπατήσουμε παρέα».

No comments:

Post a Comment