ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Saturday, April 18, 2015

Φεύγουν οι αρκούδες και οι λύκοι από τον Ζωολογικό Κήπο της Θεσσαλονίκης
Ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στη μετατροπή του Ζωολογικού Κήπου σε Φάρμα Οικόσιτων Ζώων. Στα καταφύγια του Αρκτούρου θα μεταφερθούν οι λύκοι και οι αρκούδες

Picture 0 for Φεύγουν οι αρκούδες και οι λύκοι από τον Ζωολογικό Κήπο της Θεσσαλονίκης
της Κάτιας Γερακαρίτου

Μετά από 22 χρόνια απομακρύνονται από τον Ζωολογικό Κήπο της Θεσσαλονίκης στον Κέδρινο Λόφο οι δύο αρκούδες και οι δύο λύκοι, οι οποίοι θα επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στη μετατροπή του Ζωολογικού Κήπου με ζώα άγριας πανίδας, σε Κήπο Οικόσιτων Ζώων με ζώα της ελληνικής υπαίθρου, προχωρώντας, ως πρώτη ενέργεια του σχεδιασμού, στη μετεγκατάσταση των αρκούδων και των λύκων στα καταφύγια του Αρκτούρου.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης του δήμου, «με γνώμονα και σεβασμό ως προς την άγρια ζωή, την πεποίθηση ότι τα άγρια ζώα ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον, το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη λειτουργία (έλλειψη προσωπικού) του μοναδικού εναπομείναντα δημοτικού ζωολογικού κήπου στη χώρα, προτείνουμε την αλλαγή της φυσιογνωμίας του χώρου με τη σταδιακή απομάκρυνση της άγριας πανίδας, δηλαδή αρκούδες, λύκοι, ελάφια και αντικατάστασή τους με οικόσιτα ζώα».


Η σταδιακή απομάκρυνση των θηλαστικών θα ξεκινήσει με τις δύο αρκούδες, οι οποίες ήταν δωρεά του Ζωολογικού Κήπου του Βελιγραδίου το 1993 λόγω του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία . Επίσης θα απομακρυνθούν και οι δύο λύκοι. Τα ζώα θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου που λειτουργούν το καταφύγιο της Αρκούδας και του Λύκου στο Νυμφαίο και την Αγραπιδιά της Φλώρινας.

Η επιχείρηση μεταφοράς των ζώων θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Τα θηλαστικά θα ναρκωθούν και θα μεταφερθούν από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Αρκτούρου, σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης.  Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, μετά τη μεταφορά, θα υπάρχει ενημέρωση ανά τακτά χρονικά διαστήματα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του δήμου σχετικά με τη διαβίωση των ζώων στους νέους τους χώρους διαβίωσης.


Υπενθυμίζεται ότι ο Αρκτούρος και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν υποβάλει αίτημα εδώ και χρόνια στο δήμο Θεσσαλονίκης για την αλλαγή του Ζωολογικού Κήπου και τη μεταφορά των αρκούδων και των λύκων. Παράλληλα, είχε προχωρήσει και στη συλλογή υπογραφών υπέρ της απομάκρυνσης των ζώων. Οι φίλοι του «Αρκτούρου», όπως και πολλοί άλλοι Θεσσαλονικείς, είχαν διατυπώσει και παλαιότερα ενστάσεις για την κατάσταση στο Ζωολογικό Κήπο και τις συνθήκες διαβίωσής των ζώων.

Από Ζωολογικός Κήπος σε Φάρμα Οικόσιτων Ζώων

Νέα φιλοσοφία στο Ζωολογικό Κήπο, ο οποίος λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 1987 σε έκταση 58 στρεμμάτων, προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ανάπλαση και διαμόρφωση του χώρου, μετά από μελέτη που θα προκηρυχθεί. «Θα κάνουμε ένα υπηρεσιακό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Σκεφτόμαστε πώς θα δημιουργήσουμε ένα περιβαλλοντικό κέντρο, που θα έχει ελκτικότητα και δεν θα έχει προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τελειώνει η έννοια του ζωολογικού κήπου και να προχωρήσουμε σε ένα διαφορετικό πάρκο, έναν πόλο έλξης» υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς

Σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση, στόχος είναι «η λειτουργία της νέας φάρμας οικόσιτων ζώων να συνδυάσει πολυδιάσταση δράση και να έχει χαρακτήρα εκθεσιακό, εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό». Ήδη η δημοτική αρχή αναζητά τρόπους χρηματοδότησης του έργου μέσω του ΕΣΠΑ και ειδικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.


Συγκεκριμένα, η μελέτη θα αφορά στη φιλοξενία ολιγάριθμων μικρόσωμων οικόσιτων θηλαστικών, ωδικών πτηνών (καναρίνια, παπαγάλους), υδρόβιων πτηνών (πάπιες, χήνες, πελεκάνος), παγονιών, οικόσιτων φυλών ορνιθών και νεροχελώνων.

Στο νέο Ζωολογικό Κήπο θα συνεχίζει να λειτουργεί και θα αναβαθμιστεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο σχεδιάζεται να επεκταθεί σε έκταση και θα εμπλουτιστεί με νέα εκθέματα. Σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση, εξετάζεται η πρόταση στο χώρο αυτό να αναπτυχθεί η δράση ενός νέου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) με σκοπό την περιβαλλοντική αγωγή των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών. Προϋπόθεση για την ίδρυση του ΚΠΕ είναι η υποβολή αίτησης του δήμου στο υπουργείου Παιδείας. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει συνεργασία με το ΑΠΘ και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Παράλληλα θα συνεχίζει να λειτουργεί και το Σπίτι των Ερπετών, το οποίο άρχισε να λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2000, φιλοξενώντας 11 ζωντανά ερπετά (οχιά, ελαφίτη, μαύρο οφιό, σαπίτη και τυφλίτη).  

No comments:

Post a Comment