1184: οι Έλληνες αλώνουν την Τροία με τη βοήθεια του Δούρειου Ίππου.
1731: "πεθαίνει ο Λονδρέζος συγγραφέας Ντάνιελ Ντεφόου, από την πένα του οποίου γεννήθηκε ο ""Ροβινσώνας Κρούσος""."
1741: ο Τζορτζ Στίβενσον γίνεται ο πρώτος πυγμάχος, που χάνει τη ζωή του σε αγώνα στο Τότεναμ Κορτ Ρόουντ στο Λονδίνο.
1792: "ο Κλοντ Ζοζεφ Ρουζε ντε Λιλ γράφει και συνθέτει τη ""Μασσαλιώτιδα"", τον τωρινό εθνικό ύμνο της Γαλλίας, ο οποίος αρχικά ονομάζεται ""Εμβατήριο της στρατιάς του Ρήνου"". Θα μείνει γνωστός με το σημερινό του όνομα λόγω του ότι θα ακουστεί για πρώτη φορά στους δρόμους του Παρισιού από τα χείλη των στρατιωτών, που καταφθάνουν από τη Μασσαλία. Το 1830 ο Έκτωρ Μπερλιόζ θα ανασυνθέσει τον ύμνο."
1815: γεννιέται ο ’Αγγλος συγγραφέας ’Αντονι Τρόλοπ, οι νουβέλες του οποίου προσφέρουν μια αναλυτική και διεισδυτική ματιά στην βικτοριανή υψηλή κοινωνία.
1821: εκτελείται δια ανασκολοπισμού από τους Τούρκους ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης Αθανάσιος Διάκος.
1856: γεννιέται ο Φιλίπ Πετέν, Γάλλος στρατάρχης και πολιτικός. Διακρίθηκε για τη δραστηριότητα του στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο (1914 - 1918) και κυρίως για τη νίκη του στο Βερντέν το 1916.
1880: ιδρύεται η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (ΙΑΑF) στην Οξφόρδη της Αγγλίας.
1897: γεννιέται ο Αμερικανός γλωσσολόγος Μπέντζαμιν Λι Γορφ, που έγινε γνωστός για τη μελέτη της γλώσσα των Χόπι, αλλά και για την Αρχή της Γλωσσολογικής Σχετικότητας.
1898: η Ισπανία απορρίπτει τελεσίγραφο των Ηνωμένων Πολιτειών για να αποσυρθεί από την Κούβα και τους κηρύττει πόλεμο.
1901: αρχίζει η American League του μπέιζμπολ με τον αγώνα Chicago- Cleveland (8-2).
1901: στο Ναύπλιο πραγματοποιούνται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
1904: γεννιέται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας ο ζωγράφος Βίλεμ ντε Κούνινγκ, ένας από τους γνωστότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, ο οποίος έζησε και δημιούργησε στη Νέα Υόρκη.
1905: γεννιέται ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος, ποιητής και κριτικός Ρόμπερτ Πεν Γουόρεν.
1906: διεξάγεται στο Ποδηλατοδρόμιο, στο χώρο που θα ανεγερθεί το Στάδιο Καραϊσκάκη, επάνω σε καρβουνόσκονη, φιλικός αγώνας μεταξύ Ελλάδας και Δανίας. Στο ημίχρονο το σκορ είναι ήδη 0-9. Οι παίκτες μας αρνούνται να εμφανιστούν στο δεύτερο ημίχρονο. Στην ομάδα αυτή παίζει και ο 17χρονος Γιώργος Καλαφάτης, μετέπειτα ιδρυτής του Παναθηναϊκού.
1913: ο Γάλλος αεροπόρος Εζέν Ζιλμπέρ σημειώνει ρεκόρ, καλύπτοντας με συνεχή πτήση απόσταση 513 μιλίων. Ο Ζιλμπέρ αναχωρεί από το Βιλακουμπλέ της Γαλλίας, ενώ προσγειώνεται στη Βιτόρια της Ισπανίας, μετά από πτήση που διήρκεσε 8 ώρες και 23 λεπτά.
1915: γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με μαζικές εκτοπίσεις και σφαγές αρμενικού πληθυσμού στις ερήμους της Συρίας και της Μεσοποταμίας. Αναφέρεται ως η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, στην οποία υπολογίζεται ότι, έχασαν τη ζωή τους 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι. Η Τουρκία αρνείται την κατηγορία της γενοκτονίας, υποστηρίζοντας ότι, σκοτώθηκαν πολύ λιγότεροι άνθρωποι, οι οποίοι υπήρξαν θύματα του ρωσο-τουρκικού πολέμου του 1914-1917.
1916: μια μικρή ομάδα νεαρών Δουβλινέζων επαναστατεί ενάντια στη βρετανική εξουσία, καταλαμβάνοντας κτίρια-κλειδιά της πόλης και ανακηρύσσει την Ιρλανδία, ανεξάρτητη Δημοκρατία. Πρόκειται για την Εξέγερση του Πάσχα, η οποία θα οδηγηθεί τελικώς σε αποτυχία.
1920: πολωνικά στρατεύματα πραγματοποιούν επίθεση κατά του ρωσικού Κόκκινου Στρατού.
1921: δημοψήφισμα στο Τιρόλο εγκρίνει την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία.
1925: "ο 24χρονος δάσκαλος Τζον Σκόουπς διδάσκει σε σχολείο του Τενεσί τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου και θα κατηγορηθεί για παράβαση του νόμου του Μπάτλερ, που απαγορεύει τη διδασκαλία θεωριών, που έρχονται σε αντίθεση με αυτή της Δημιουργίας. Η δίκη που θα ακολουθήσει θα μείνει στην ιστορία ως η ""Δίκη των Πιθήκων""."
1926: εγκαινιάζεται η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη.
1932: στις εκλογές στη Γερμανία, οι Ναζί κερδίζουν στις περιοχές Πρωσία, Βαυαρία, Βιτεμβέργη και Αμβούργο.
1932: στον αγώνα ’Αρσεναλ-Νιουκάστλ χρησιμοποιείται το κινηματογραφικό φιλμ για να αποδειχθεί ότι, το γκολ του ’Αλεν είναι άκυρο. Το επίμαχο καρέ δημοσιεύεται πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ.
1934: γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός, χορεύτρια και συγγραφέας Σίρλεϊ ΜακΛέιν.
1935: εκτελούνται οι στρατηγοί Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης. Και οι δύο ήταν μάρτυρες κατηγορίας στη Δίκη των Έξ και είχαν λάβει μέρος στο βενιζελικό Κίνημα του περασμένου Μαρτίου.
1938: πεθαίνει ο Τζορτζ Γκρέι Μπάρναρντ, Αμερικανός γλύπτης, ο οποίος επηρεάστηκε αρκετά από τον Ροντέν. Δημιουργίες του βρίσκονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.
1940: γεννιέται η Σου Γκραφτον, Αμερικανίδα συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών.
1940: στη Νορβηγία, οι Ναζί κερδίζουν σε δύο μάχες, προελαύνοντας προς το νότο.
1940: "στρατιώτες από τη Βρετανία, παράλληλα με άλλους από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Πολωνία λαμβάνουν εντολή να αποσυρθούν επειγόντως από την Ελλάδα, έπειτα από την είδηση της παράδοσης του ελληνικού στρατού στις δυνάμεις του ’Αξονα. Περισσότεροι από 50.000 άνδρες εγκαταλείπουν τη χώρα, αφήνοντας πίσω τους τα πάντα, στο πλαίσιο 6ήμερης επιχείρησης-αστραπή, που πήρε την κωδική ονομασία ""Δαίμονας""."
1941: πεθαίνει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας και πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ Κωνσταντίνος Σπανούδης, γεννημένος το 1871στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.
1942: γεννιέται η Αμερικανίδα σόου-γούμαν Μπάρμπρα Στρέιζαντ.
1942: "πεθαίνει η Καναδή συγγραφέας Λούσι Μοντ Μοντγκόμερι. Γνωστά μυθιστορήματα της ""Η ’Αννα της Ανβολέας"", ""Η ’Αννα του νησιού"" και ""Η Αννα των αγρών""."
1947: πεθαίνει η Αμερικανίδα συγγραφέας Γουίλα Κάθερ.
1949: στην Κίνα, οι κομμουνιστές περικυκλώνουν τη Σαγκάη.
1950: η Αραβική Παλαιστίνη και η Υπεριορδανία συγχωνεύονται σε μια νέα χώρα με το όνομα Ιορδανία.
1952: γεννιέται ο Γάλλος μαιτρ της υψηλής ραπτικής Ζαν-Πολ Γκοτιέ.
1954: γεννιέται ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ βραβευμένος Αμερικανός δημοσιογράφος, πολιτικός ακτιβιστής ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της Ένωσης Αφροαμερικανών Ρεπόρτερ στην Φιλαδέλφεια. Η σύλληψη του το 1981 με την κατηγορία ότι, δολοφόνησε έναν αστυνομικό και η καταδίκη του σε θάνατο, ένα χρόνο αργότερα, τον μετέτρεψε σε σύμβολο ενός διεθνούς κινήματος για την απονομή δικαιοσύνης και την κατάργηση της θανατικής ποινής.
1967: το διαστημόπλοιο Σογιούζ Ι συντρίβεται στη Γη. Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Βλαντιμιρ Κομάροφ, που επιβαίνει σε αυτό γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια διαστημικής αποστολής.
1968: ο Μαυρίκιος αποκτά την ανεξαρτησία του και γίνεται κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Το 1992 θα ανακηρυχθεί σε ανεξάρτητη Δημοκρατία στο πλαίσιο της βρετανικής κοινοπολιτείας.
1969: στις ΗΠΑ, οι αντιτιθέμενοι στον πόλεμο του Βιετνάμ ορκίζονται να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους μέχρι του τερματισμού του.
1970: εκτοξεύεται ο πρώτος κινεζικός δορυφόρος.
1971: ανακοινώνεται η ανέγερση διοικητικού μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι, σε έκταση 51 στρεμμάτων.
1975: "στη Σουηδία, η τρομοκρατική οργάνωση ""Φράξια Κόκκινος Στρατός"" (RAF), μετεξέλιξη της ""Μπάαντερ-Μάινχοφ"", που έδρασε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Δυτική Γερμανία, εισβάλει στο κτίριο της δυτικογερμανικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη, συλλαμβάνοντας 12 ομήρους και ζητώντας την απελευθέρωση 26 κρατουμένων της οργάνωσης Μπάαντερ-Μάινχοφ. Μετά την άρνηση της γερμανικής Κυβέρνησης να ενδώσει στις απαιτήσεις τους, οι τρομοκράτες σκοτώνουν δυο ομήρους, ενώ λίγο αργότερα συλλαμβάνονται από τη σουηδική αστυνομία."
1979: στη Ροδεσία, ο εθνικιστής ηγέτης Μουζορέβα εκλέγεται ως ο πρώτος μαύρος Πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.
1980: στην ταραγμένη Τεχεράνη, Αμερικανοί όμηροι κρατούνται στην πρεσβεία των ΗΠΑ και οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις αναλαμβάνουν να τους απελευθερώσουν. Η επιχείρηση αποτυγχάνει, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άτομα.
1981: η εταιρεία IBM παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή, τον IBM PC.
1981: πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο σατιρικός ποιητής Πολ Νορ (Ν. Νικολαϊδης).
1984: η εταιρεία Apple λανσάρει τον φορητό υπολογιστή Apple ΙΙc.
1989: η ΕΟΚ παγώνει τις συνομιλίες της με τη Ρουμανία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
1990: Ανατολική και Δυτική Γερμανία αποφασίζουν να ενωθούν οικονομικά και νομισματικά την 1η Ιουλίου του ίδιου έτους. Η πολιτική ενοποίηση θα επέλθει τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
1990: το διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερι εκτοξεύει το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ, που θα πάρει θέση στα εξωτερικά στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας.
1991: στην Ιταλία, σήμα κινδύνου εκπέμπει η Κυβέρνηση για την εξάπλωση των μαφιόζικων οργανώσεων στη χώρα.
1991: στην Ουγγαρία, το Κοινοβούλιο υιοθετεί νόμο με τον οποίο αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες γης, η περιουσία των οποίων απαλλοτριώθηκε το 1949.
1992: "η Τουρκία αναγνωρίζει τη ""Δημοκρατία της Μακεδονίας"" ως ανεξάρτητο κράτος."
1992: "ο Γκάρι Λίνεκερ κερδίζει το βραβείο του ""Καλύτερου Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς"" για 2η φορά μετά το 1986."
1992: στην Ιταλία, την παραίτηση της κυβέρνησής του ανακοινώνει ο πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι.
1992: τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ απορρίπτουν αίτημα του Ιράν για αύξηση της παραγωγής.
1993: σημειώνεται ισχυρή έκρηξη στο Σίτι του Λονδίνου, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και άλλοι 44 να τραυματιστούν. Την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης αναλαμβάνει την επομένη ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA).
1993: στη Νότια Αφρική, πεθαίνει ο Όλιβερ Τάμπο, ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και ένας από τους σημαντικότερους μαχητές κατά του Απαρτχάιντ.
1993: στο Αμριτσάρ της Ινδίας, κομάντος κάνει έφοδο στο θάλαμο διακυβέρνησης αεροσκάφους των Ινδικών Αερογραμμών, όπου είχε σημειωθεί αεροπειρατεία, σκοτώνοντας το δράστη και ελευθερώνοντας και τους 141 επιβαίνοντες.
1994: αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εκρήγνυται στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο Κολωνάκι, προκαλώντας υλικές ζημιές.
1995: την ανάγκη βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπογραμμίζει ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στο νέο πρεσβευτή της Ελλάδας στην ’Αγκυρα Δημήτρη Νεζερίτη.
1996: το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο εγκρίνει την κατάργηση του άρθρου, που προβλέπει την καταστροφή του Ισραήλ, από τη Χάρτα της ΟΑΠ του 1964.
1997: εμπόδια και όρους θέτει ο Ντενκτάς στη μετάβαση Ελληνοκυπρίων προσκυνητών στην κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα για τον εορτασμό του Πάσχα.
1997: ο Ολυμπιακός ανακηρύσσεται πρωταθλητής της Eυρωλίγκας νικώντας στον τελικό την Μπαρτσελόνα με 73-58 στο 10ο Final Four στη Ρώμη. Είναι η δεύτερη ελληνική ομάδα, μετά τον ΠΑΟ, που κερδίζει το τρόπαιο. Στο Παλαέουρ βρίσκονται 7.000 φίλαθλοι του Ολυμπιακού.
2000: η πρωταθλήτρια Ισπανίας Μπαρτσελόνα αρνείται να αγωνισθεί στον επαναληπτικό αγώνα του Κυπέλλου Ισπανίας εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης. Αιτία, η απουσία 12 παικτών λόγω διεθνών υποχρεώσεων. Ο διαιτητής κατοχυρώνει τον αγώνα υπέρ της Ατλέτικο με 3-0 (πρώτος αγώνας 3-0 υπέρ της Ατλέτικο).
2004: "με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη ταυτόχρονα στην ελεύθερη Κύπρο και στα Κατεχόμενα, που είχε ως στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Στην άλλη πλευρά του νησιού, το ""Ναι"" συγκεντρώνει ποσοστό 64,9%."
1731: "πεθαίνει ο Λονδρέζος συγγραφέας Ντάνιελ Ντεφόου, από την πένα του οποίου γεννήθηκε ο ""Ροβινσώνας Κρούσος""."
1741: ο Τζορτζ Στίβενσον γίνεται ο πρώτος πυγμάχος, που χάνει τη ζωή του σε αγώνα στο Τότεναμ Κορτ Ρόουντ στο Λονδίνο.
1792: "ο Κλοντ Ζοζεφ Ρουζε ντε Λιλ γράφει και συνθέτει τη ""Μασσαλιώτιδα"", τον τωρινό εθνικό ύμνο της Γαλλίας, ο οποίος αρχικά ονομάζεται ""Εμβατήριο της στρατιάς του Ρήνου"". Θα μείνει γνωστός με το σημερινό του όνομα λόγω του ότι θα ακουστεί για πρώτη φορά στους δρόμους του Παρισιού από τα χείλη των στρατιωτών, που καταφθάνουν από τη Μασσαλία. Το 1830 ο Έκτωρ Μπερλιόζ θα ανασυνθέσει τον ύμνο."
1815: γεννιέται ο ’Αγγλος συγγραφέας ’Αντονι Τρόλοπ, οι νουβέλες του οποίου προσφέρουν μια αναλυτική και διεισδυτική ματιά στην βικτοριανή υψηλή κοινωνία.
1821: εκτελείται δια ανασκολοπισμού από τους Τούρκους ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης Αθανάσιος Διάκος.
1856: γεννιέται ο Φιλίπ Πετέν, Γάλλος στρατάρχης και πολιτικός. Διακρίθηκε για τη δραστηριότητα του στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο (1914 - 1918) και κυρίως για τη νίκη του στο Βερντέν το 1916.
1880: ιδρύεται η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (ΙΑΑF) στην Οξφόρδη της Αγγλίας.
1897: γεννιέται ο Αμερικανός γλωσσολόγος Μπέντζαμιν Λι Γορφ, που έγινε γνωστός για τη μελέτη της γλώσσα των Χόπι, αλλά και για την Αρχή της Γλωσσολογικής Σχετικότητας.
1898: η Ισπανία απορρίπτει τελεσίγραφο των Ηνωμένων Πολιτειών για να αποσυρθεί από την Κούβα και τους κηρύττει πόλεμο.
1901: αρχίζει η American League του μπέιζμπολ με τον αγώνα Chicago- Cleveland (8-2).
1901: στο Ναύπλιο πραγματοποιούνται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
1904: γεννιέται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας ο ζωγράφος Βίλεμ ντε Κούνινγκ, ένας από τους γνωστότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, ο οποίος έζησε και δημιούργησε στη Νέα Υόρκη.
1905: γεννιέται ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος, ποιητής και κριτικός Ρόμπερτ Πεν Γουόρεν.
1906: διεξάγεται στο Ποδηλατοδρόμιο, στο χώρο που θα ανεγερθεί το Στάδιο Καραϊσκάκη, επάνω σε καρβουνόσκονη, φιλικός αγώνας μεταξύ Ελλάδας και Δανίας. Στο ημίχρονο το σκορ είναι ήδη 0-9. Οι παίκτες μας αρνούνται να εμφανιστούν στο δεύτερο ημίχρονο. Στην ομάδα αυτή παίζει και ο 17χρονος Γιώργος Καλαφάτης, μετέπειτα ιδρυτής του Παναθηναϊκού.
1913: ο Γάλλος αεροπόρος Εζέν Ζιλμπέρ σημειώνει ρεκόρ, καλύπτοντας με συνεχή πτήση απόσταση 513 μιλίων. Ο Ζιλμπέρ αναχωρεί από το Βιλακουμπλέ της Γαλλίας, ενώ προσγειώνεται στη Βιτόρια της Ισπανίας, μετά από πτήση που διήρκεσε 8 ώρες και 23 λεπτά.
1915: γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με μαζικές εκτοπίσεις και σφαγές αρμενικού πληθυσμού στις ερήμους της Συρίας και της Μεσοποταμίας. Αναφέρεται ως η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, στην οποία υπολογίζεται ότι, έχασαν τη ζωή τους 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι. Η Τουρκία αρνείται την κατηγορία της γενοκτονίας, υποστηρίζοντας ότι, σκοτώθηκαν πολύ λιγότεροι άνθρωποι, οι οποίοι υπήρξαν θύματα του ρωσο-τουρκικού πολέμου του 1914-1917.
1916: μια μικρή ομάδα νεαρών Δουβλινέζων επαναστατεί ενάντια στη βρετανική εξουσία, καταλαμβάνοντας κτίρια-κλειδιά της πόλης και ανακηρύσσει την Ιρλανδία, ανεξάρτητη Δημοκρατία. Πρόκειται για την Εξέγερση του Πάσχα, η οποία θα οδηγηθεί τελικώς σε αποτυχία.
1920: πολωνικά στρατεύματα πραγματοποιούν επίθεση κατά του ρωσικού Κόκκινου Στρατού.
1921: δημοψήφισμα στο Τιρόλο εγκρίνει την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία.
1925: "ο 24χρονος δάσκαλος Τζον Σκόουπς διδάσκει σε σχολείο του Τενεσί τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου και θα κατηγορηθεί για παράβαση του νόμου του Μπάτλερ, που απαγορεύει τη διδασκαλία θεωριών, που έρχονται σε αντίθεση με αυτή της Δημιουργίας. Η δίκη που θα ακολουθήσει θα μείνει στην ιστορία ως η ""Δίκη των Πιθήκων""."
1926: εγκαινιάζεται η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη.
1932: στις εκλογές στη Γερμανία, οι Ναζί κερδίζουν στις περιοχές Πρωσία, Βαυαρία, Βιτεμβέργη και Αμβούργο.
1932: στον αγώνα ’Αρσεναλ-Νιουκάστλ χρησιμοποιείται το κινηματογραφικό φιλμ για να αποδειχθεί ότι, το γκολ του ’Αλεν είναι άκυρο. Το επίμαχο καρέ δημοσιεύεται πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ.
1934: γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός, χορεύτρια και συγγραφέας Σίρλεϊ ΜακΛέιν.
1935: εκτελούνται οι στρατηγοί Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης. Και οι δύο ήταν μάρτυρες κατηγορίας στη Δίκη των Έξ και είχαν λάβει μέρος στο βενιζελικό Κίνημα του περασμένου Μαρτίου.
1938: πεθαίνει ο Τζορτζ Γκρέι Μπάρναρντ, Αμερικανός γλύπτης, ο οποίος επηρεάστηκε αρκετά από τον Ροντέν. Δημιουργίες του βρίσκονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.
1940: γεννιέται η Σου Γκραφτον, Αμερικανίδα συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών.
1940: στη Νορβηγία, οι Ναζί κερδίζουν σε δύο μάχες, προελαύνοντας προς το νότο.
1940: "στρατιώτες από τη Βρετανία, παράλληλα με άλλους από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Πολωνία λαμβάνουν εντολή να αποσυρθούν επειγόντως από την Ελλάδα, έπειτα από την είδηση της παράδοσης του ελληνικού στρατού στις δυνάμεις του ’Αξονα. Περισσότεροι από 50.000 άνδρες εγκαταλείπουν τη χώρα, αφήνοντας πίσω τους τα πάντα, στο πλαίσιο 6ήμερης επιχείρησης-αστραπή, που πήρε την κωδική ονομασία ""Δαίμονας""."
1941: πεθαίνει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας και πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ Κωνσταντίνος Σπανούδης, γεννημένος το 1871στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.
1942: γεννιέται η Αμερικανίδα σόου-γούμαν Μπάρμπρα Στρέιζαντ.
1942: "πεθαίνει η Καναδή συγγραφέας Λούσι Μοντ Μοντγκόμερι. Γνωστά μυθιστορήματα της ""Η ’Αννα της Ανβολέας"", ""Η ’Αννα του νησιού"" και ""Η Αννα των αγρών""."
1947: πεθαίνει η Αμερικανίδα συγγραφέας Γουίλα Κάθερ.
1949: στην Κίνα, οι κομμουνιστές περικυκλώνουν τη Σαγκάη.
1950: η Αραβική Παλαιστίνη και η Υπεριορδανία συγχωνεύονται σε μια νέα χώρα με το όνομα Ιορδανία.
1952: γεννιέται ο Γάλλος μαιτρ της υψηλής ραπτικής Ζαν-Πολ Γκοτιέ.
1954: γεννιέται ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ βραβευμένος Αμερικανός δημοσιογράφος, πολιτικός ακτιβιστής ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της Ένωσης Αφροαμερικανών Ρεπόρτερ στην Φιλαδέλφεια. Η σύλληψη του το 1981 με την κατηγορία ότι, δολοφόνησε έναν αστυνομικό και η καταδίκη του σε θάνατο, ένα χρόνο αργότερα, τον μετέτρεψε σε σύμβολο ενός διεθνούς κινήματος για την απονομή δικαιοσύνης και την κατάργηση της θανατικής ποινής.
1967: το διαστημόπλοιο Σογιούζ Ι συντρίβεται στη Γη. Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Βλαντιμιρ Κομάροφ, που επιβαίνει σε αυτό γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια διαστημικής αποστολής.
1968: ο Μαυρίκιος αποκτά την ανεξαρτησία του και γίνεται κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Το 1992 θα ανακηρυχθεί σε ανεξάρτητη Δημοκρατία στο πλαίσιο της βρετανικής κοινοπολιτείας.
1969: στις ΗΠΑ, οι αντιτιθέμενοι στον πόλεμο του Βιετνάμ ορκίζονται να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους μέχρι του τερματισμού του.
1970: εκτοξεύεται ο πρώτος κινεζικός δορυφόρος.
1971: ανακοινώνεται η ανέγερση διοικητικού μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι, σε έκταση 51 στρεμμάτων.
1975: "στη Σουηδία, η τρομοκρατική οργάνωση ""Φράξια Κόκκινος Στρατός"" (RAF), μετεξέλιξη της ""Μπάαντερ-Μάινχοφ"", που έδρασε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Δυτική Γερμανία, εισβάλει στο κτίριο της δυτικογερμανικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη, συλλαμβάνοντας 12 ομήρους και ζητώντας την απελευθέρωση 26 κρατουμένων της οργάνωσης Μπάαντερ-Μάινχοφ. Μετά την άρνηση της γερμανικής Κυβέρνησης να ενδώσει στις απαιτήσεις τους, οι τρομοκράτες σκοτώνουν δυο ομήρους, ενώ λίγο αργότερα συλλαμβάνονται από τη σουηδική αστυνομία."
1979: στη Ροδεσία, ο εθνικιστής ηγέτης Μουζορέβα εκλέγεται ως ο πρώτος μαύρος Πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.
1980: στην ταραγμένη Τεχεράνη, Αμερικανοί όμηροι κρατούνται στην πρεσβεία των ΗΠΑ και οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις αναλαμβάνουν να τους απελευθερώσουν. Η επιχείρηση αποτυγχάνει, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άτομα.
1981: η εταιρεία IBM παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή, τον IBM PC.
1981: πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο σατιρικός ποιητής Πολ Νορ (Ν. Νικολαϊδης).
1984: η εταιρεία Apple λανσάρει τον φορητό υπολογιστή Apple ΙΙc.
1989: η ΕΟΚ παγώνει τις συνομιλίες της με τη Ρουμανία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
1990: Ανατολική και Δυτική Γερμανία αποφασίζουν να ενωθούν οικονομικά και νομισματικά την 1η Ιουλίου του ίδιου έτους. Η πολιτική ενοποίηση θα επέλθει τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
1990: το διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερι εκτοξεύει το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ, που θα πάρει θέση στα εξωτερικά στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας.
1991: στην Ιταλία, σήμα κινδύνου εκπέμπει η Κυβέρνηση για την εξάπλωση των μαφιόζικων οργανώσεων στη χώρα.
1991: στην Ουγγαρία, το Κοινοβούλιο υιοθετεί νόμο με τον οποίο αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες γης, η περιουσία των οποίων απαλλοτριώθηκε το 1949.
1992: "η Τουρκία αναγνωρίζει τη ""Δημοκρατία της Μακεδονίας"" ως ανεξάρτητο κράτος."
1992: "ο Γκάρι Λίνεκερ κερδίζει το βραβείο του ""Καλύτερου Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς"" για 2η φορά μετά το 1986."
1992: στην Ιταλία, την παραίτηση της κυβέρνησής του ανακοινώνει ο πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι.
1992: τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ απορρίπτουν αίτημα του Ιράν για αύξηση της παραγωγής.
1993: σημειώνεται ισχυρή έκρηξη στο Σίτι του Λονδίνου, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και άλλοι 44 να τραυματιστούν. Την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης αναλαμβάνει την επομένη ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA).
1993: στη Νότια Αφρική, πεθαίνει ο Όλιβερ Τάμπο, ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και ένας από τους σημαντικότερους μαχητές κατά του Απαρτχάιντ.
1993: στο Αμριτσάρ της Ινδίας, κομάντος κάνει έφοδο στο θάλαμο διακυβέρνησης αεροσκάφους των Ινδικών Αερογραμμών, όπου είχε σημειωθεί αεροπειρατεία, σκοτώνοντας το δράστη και ελευθερώνοντας και τους 141 επιβαίνοντες.
1994: αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εκρήγνυται στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο Κολωνάκι, προκαλώντας υλικές ζημιές.
1995: την ανάγκη βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπογραμμίζει ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στο νέο πρεσβευτή της Ελλάδας στην ’Αγκυρα Δημήτρη Νεζερίτη.
1996: το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο εγκρίνει την κατάργηση του άρθρου, που προβλέπει την καταστροφή του Ισραήλ, από τη Χάρτα της ΟΑΠ του 1964.
1997: εμπόδια και όρους θέτει ο Ντενκτάς στη μετάβαση Ελληνοκυπρίων προσκυνητών στην κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα για τον εορτασμό του Πάσχα.
1997: ο Ολυμπιακός ανακηρύσσεται πρωταθλητής της Eυρωλίγκας νικώντας στον τελικό την Μπαρτσελόνα με 73-58 στο 10ο Final Four στη Ρώμη. Είναι η δεύτερη ελληνική ομάδα, μετά τον ΠΑΟ, που κερδίζει το τρόπαιο. Στο Παλαέουρ βρίσκονται 7.000 φίλαθλοι του Ολυμπιακού.
2000: η πρωταθλήτρια Ισπανίας Μπαρτσελόνα αρνείται να αγωνισθεί στον επαναληπτικό αγώνα του Κυπέλλου Ισπανίας εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης. Αιτία, η απουσία 12 παικτών λόγω διεθνών υποχρεώσεων. Ο διαιτητής κατοχυρώνει τον αγώνα υπέρ της Ατλέτικο με 3-0 (πρώτος αγώνας 3-0 υπέρ της Ατλέτικο).
2004: "με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη ταυτόχρονα στην ελεύθερη Κύπρο και στα Κατεχόμενα, που είχε ως στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Στην άλλη πλευρά του νησιού, το ""Ναι"" συγκεντρώνει ποσοστό 64,9%."
No comments:
Post a Comment