ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Tuesday, January 2, 2024

Το ρόδι της πρωτοχρονιάς. Γιατί το σπάζουμ

 Θόδωρος Δημητριάδης

Ένα από τα πιο παλιά ελληνικά γιορτινά έθιμα είναι να σπάμε ένα ρόδι την Πρωτοχρονιά. Οι ρίζες του εθίμου φτάνουν στην αρχαία Ελλάδα. Ίσως και λόγω της μεγάλης ποσότητας των κόκκων του ροδιού, θεωρούσαν ότι συμβόλιζε την αφθονία, την γονιμότητα, την αιωνιότητα, αλλά και την καλή τύχη. Ήταν το φρούτο που συνέδεε την Περσεφόνη με το βασίλειο του Κάτω Κόσμου και το έμβλημα των Ελευσίνιων μυστηρίων. Στην αρχαία Αίγυπτο το χρησιμοποιούσαν ως ταφικό κτέρισμα. Επίσης αποτελούσε διακοσμητικό μοτίβο στο ναό του Σολομώντα κι αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη.

Στις μέρες μας την Πρωτοχρονιά η οικογένεια βάζει τα καλά της και πηγαίνει στην εκκλησία για να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και να υποδεχθεί το νέο έτος. Ο νοικοκύρης παίρνει μαζί του στην Εκκλησία το ρόδι για να «ευλογηθεί» κι αυτό και όταν όλοι επιστρέφουν σπίτι, εκείνος πρέπει να χτυπήσει την πόρτα για να του ανοίξουν, να βγουν όλοι όσοι είναι τυχόν μέσα, ώστε να είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι τη νέα χρονιά. Τη στιγμή εκείνη σπάει το ρόδι κάτω και εύχεται να πλημμυρίσει το σπίτι υγεία, ευτυχία και χαρά, όσες είναι οι είναι και οι ρόγες του ροδιού.

Σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας το ρόδι που σπάζεται την Πρωτοχρονιά, το έχουν φυλάξει στα εικονίσματα του σπιτιού από τις 14 Σεπτεμβρίου που είναι η ημέρα του Σταυρού.

No comments:

Post a Comment