Η τέχνη της ζύμωσης στην Ασιατική Κουζίνα έχει τις ρίζες της βαθειά στο παρελθόν και τα προϊόντα αυτής της τεχνικής συγκαταλέγονται ανάμεσα στα εκλεκτότερα της σύγχρονης γαστρονομίας με κορυφαίους επαγγελματίες μάγειρες – και όχι μόνο της ασιατικής κουζίνας – να τα επιλέγουν στις δημιουργίες τους. Τι σχέση έχουν, όμως, όλα αυτά με την Θεσσαλονίκη; Θα σας εξηγήσουμε ευθύς αμέσως.
Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος
Πως ξεκίνησε η Umami Fermentation Art;
Δημιουργός της εταιρείας που παράγει προϊόντα, όπως Miso, Shoyu, αποξηραμένο ρύζι Koji αλλά και Μαύρο Σκόρδο και σιρόπι μαύρου σκόρδου, είναι ο Βασίλης Παπάγγελος, ο οποίος από τον χώρο της επαγγελματικής μαγειρικής πέρασε στον χώρο της παραγωγής. Αυτό συνέβη, όταν εργαζόταν ως μάγειρας, έπειτα από την παρακολούθηση ενός σεμιναρίου σχετικά με τη ζύμωση και τις τεχνικές της στην Ασιατική Κουζίνα. Η όλη διαδικασία του προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έπειτα από εντονότερη ενασχόληση αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματική πορεία και να δημιουργήσει την Umami Fermentation Art, τη δική του μονάδα παραγωγής των παραπάνω προϊόντων και μάλιστα με στοιχεία μοναδικότητας ως προς την επεξεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνδυάζει, λοιπόν, με επιτυχία τη μεγάλη παράδοση της Ζύμωσης με τα πλέον σύγχρονα μέσα.
Τι είναι το Umami;
Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για έναν αιώνα και πλέον και προέρχεται από την Ιαπωνία για να περιγράψει την Πέμπτη γεύση. Έτσι συμπληρώνονται οι βασικές γεύσεις: γλυκό, αλμυρό, όξινο, πικρό και με μία ακόμη που περιγράφει κυρίως τη γεύση που μας αφήνουν τα αμινοξέα. Τη συναντούμε σε τρόφιμα, όπως η τομάτα, τα τυροκομικά, το παντζάρι, σε αποξηραμένα μανιτάρια, θαλασσινά. Μέσα από προϊόντα ζύμωσης, όπως το Miso και το Shoyu και πολλά ακόμη, εμπλουτίζονται οι γεύσεις και δημιουργούνται νέες γευστικές εμπειρίες.
Τα προϊόντα της Umami Fermentation Art αναβαθμίζουν γευστικά τα πιάτα σας
Τι είναι το Miso;
Είναι μια παστώδης ουσία που προέρχεται από ζυμωμένη σόγια, σιτάρι ή ρύζι. Αναπόσπαστο κομμάτι της Ιαπωνικής κουζίνας με υψηλή θρεπτική αξία και πολλές χρήσης, πέρα από τη γνωστή σε όλους μας σούπα με Miso. H Umami Fermentation Art παράγει Miso Σιταριού με όσπρια ή ξηρούς καρπούς βιολογικής καλλιέργειας. Έτσι μας προτείνει Miso με Κάσσιους, Κάστανο, Ρεβύθι και Κολοκυθόσπορο.
Ανακαλύψτε το Shoyu
Είναι η ιαπωνική εκδοχή της σάλτσας σόγιας, περισσότερο εμπλουτισμένη σε σιτάρι που αναδεικνύει κάθε συνταγή. Χρησιμοποιείται σε μαρινάδες, σάλτσες, ζυμαρικά, ριζότο και στην Umami Fermentation Art εμπλουτίζεται με μπαχαρικά (μαύρο πιπέρι), όσπρια (φάβα, ρεβύθι, ροβίτσα) αλλά και καφέ. Ένα ταιριαστό υλικό για πολλές διαφορετικές εφαρμογές στη σύγχρονη μαγειρική, που συνοδεύει άριστα τόσο τα πιάτα κρεατικών όσο και θαλασσινών και στοχεύει στην ανάδειξη της umami πλευράς αλλά και της περιπλοκότητας των γεύσεων.
Το πολύτιμο Μαύρο Σκόρδο
Το Μαύρο Σκόρδο θεωρείται ο «Μαύρος Χρυσός» της σύγχρονης μαγειρικής. Μετά από μία διαδικασία ωρίμανσης το σκόρδο αποβάλλει την έντασή του και να αναδεικνύει την umami γεύση του. Στην Umami Fermentation Art χρησιμοποιείται η μέθοδος της πυρόλυσης που δίνει ταχύτερο και περισσότερο ελεγχόμενο τελικό αποτέλεσμα. Με την προσθήκη μελιού του δάσους δημιουργήθηκε ένα προϊόν που αλλάζει το γευστικό επίπεδο των πιάτων.
Μία διαφορετική προσέγγιση του Μαύρου Σκόρδου είναι το Σιρόπι, επίσης με την προσθήκη μελιού του δάσους. Ιδανικό για βινεγκρέτ αλλά και για σκέτο για να τονώσει γευστικά σαλάτες και ορεκτικά.
Το ιδιαίτερο αποξηραμένο ρύζι Koji
Ένα ιδιαίτερο υλικό, πολύτιμο στην ιαπωνική κουζίνα είναι το koji που μπορεί να καλύψει και στη μορφή αυτή πολλές ανάγκες και βάσεις για παρασκευές σε μια σύγχρονη κουζίνα.
Μία εταιρεία της Θεσσαλονίκης, με έδρα την περιοχή της Σίνδου, που καλύπτει τις ανάγκες των επαγγελματιών της γαστρονομίας αλλά και των ερασιτεχνών μαγείρων που είναι πάντα ανοιχτοί σε νέες ιδέες και προϊόντα.
Umami Fermentation Art
Περιοχή
Δυτικά
Διεύθυνση
ΔΑ 12 ΒΤ 35 0
ΒΙ.ΠΕ.Θ, Σίνδος 570 22, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλέφωνο
6931987999
Facebook: Umami Fermentation Art
Instagram: umami.fermentation.art
Website: umami-fermentation-art.com
No comments:
Post a Comment