Wednesday, February 22, 2023

Νίκος Ξανθούλης: Η Επιστροφή της Λύρας του Ερμή

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 Μαρτίου 2023, κτήριο Μ2, Ώρα 20.30 


Ο Νίκος Ξανθούλης επαναφέρει στη ζωή την επτάχορδη λύρα του Ερμή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, πρωτότυπα έργα γραμμένα από σημαντικούς συνθέτες του κόσμου, διακεκριμένων σε διεθνές επίπεδο, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», στις 20.30. 


Στην παράσταση συμμετέχει ο παγκοσμίου φήμης Ουκρανός βιολονίστας Dima Tkachenko με διακρίσεις και βραβεία από αρκετές χώρες  Ευρώπη και Ασία, καλεσμένος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μαζί τους σπουδαίοι μουσικοί: Μικέλ - Αντρές Μιχαηλίδης – Βιολί. Αθανάσιος Σουργκούνης -  Βιόλα και Χρήστος Γρίμπας: Βιολοντσέλο 


Μετά από 1600 χρόνια σιωπής, το «εθνικό» όργανο των αρχαίων Ελλήνων, που συνόδευσε μεγάλους ποιητές της αρχαιότητας, αναβιώνει στα χέρια του Νίκου Ξανθούλη. Η λύρα κατάφερε να επιβιώσει, αποτελώντας σύμβολο της Ευρωπαϊκής μουσικής, κυρίως μέσα από την ζωγραφική. Μέσω της προσωπικής μελέτης του Νίκου Ξανθούλη ξεδιπλώνονται οι τεχνικές και η αισθητική του οργάνου. 


Η αναγέννησή της συνδέει δέκα συνθέτες, Garry DW Judd, Thomas Bramel, Vasco Pereira, David Martynuik, Nikolas James, Vincent Kennedy, Véronique Bracco, Θανάσης Δρίτσας, Δημήτριος Δελφινόπουλος και Νίκος Ξανθούλης, από έξι χώρες, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Αγγλία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ελλάδα, οι οποίοι γράφουν έργα για την επτάχορδη αρχαία ελληνική λύρα. Το πρώτο μέρος της παράστασης εμπεριέχει έργα για σόλο της αρχαίας λύρας, αναδεικνύοντας τις ικανότητες του πανάρχαιου μουσικού οργάνου. Στο δεύτερο μέρος, το κουαρτέτο συνοδεύει το μαγικό αυτό όργανο, καθιστώντας το ισότιμο με τα άλλα ορχηστρικά όργανα. Ο ήχος είναι οικείος σε όλους μας, αλλά και καινούριος, οδηγώντας τις ψυχές σε ένα όμορφο ταξίδι, ένα όνειρο. 


Συντελεστές

Νίκος Ξανθούλης: Αρχαία ελληνική λύρα

Dima Tkachenko: Βιολί

Μικέλ - Αντρές Μιχαηλίδης: Βιολί

Αθανάσιος Σουργκούνης: Βιόλα

No comments:

Post a Comment