ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Tuesday, October 18, 2022

 ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον Γιάννη Δαλιανίδη (video)

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα αφιέρωμα του 1988 στον

 εμβληματικό δημιουργό που έφυγε από τη ζωή πριν από 12 χρόνια


Ο Γιάννης Δαλιανίδης σκηνοθέτησε πάνω από 70 ταινίες, στις περισσότερες από τις οποίες είχε γράψει το σενάριο ο ίδιος. Η συνεργασία του με τη Φίνος Φιλμ στο κινηματογραφικό μιούζικαλ, που άνθισε τη δεκαετία του 1960, δημιούργησε ένα αξεπέραστο είδος στο εγχώριο σινεμά που ανέδειξε πολλούς ηθοποιούς και που παραμένει διαχρονικό μέχρι και σήμερα.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ ένα αφιέρωμα στον εμβληματικό δημιουργό που έφυγε από τη ζωή πριν από 12 χρόνια, στις 16 Οκτωβρίου 2010.

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ

(video)


Οι τρεις οικοδεσπότες του Καφενείου Βασίλης ΤσιβιλίκαςΜίμης Πλέσσας και Κώστας Φέρρης φιλοξενούν τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο, δημιουργό δεκάδων ελληνικών ταινιών Γιάννη Δαλιανίδη. Γύρω του γυναίκες ηθοποιοί, πρωταγωνίστριες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου με τις οποίες συνεργάστηκε: η Μάρθα Καραγιάννη, η Χλόη Λιάσκου, η Μαίρη Χρονοπούλου, η Μπέτυ Αρβανίτη, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Ρίκα Διαλυνά. Μαζί τους και η Βάσια Παναγοπούλου.

Αρχικά οι οικοδεσπότες υποδέχονται τον Γιάννη Δαλιανίδη, τον πλέον εμπορικό σκηνοθέτη του ελληνικού κινηματογράφου που σφράγισε με το προσωπικό του στίγμα το ρεπερτόριο της χρυσής εποχής της δεκαετίας του ‘60, παρουσιάζοντάς τον ως την πιο “αμφισβητημένη προσωπικότητα της ιστορίας ελληνικού σινεμά”. Η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από το είδος που υπηρέτησε, την ιδιαιτερότητά του και τη συμβολή του στο χώρο, παρά τους επικριτές του.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης αυτοπαρουσιάζεται μιλώντας για τη γενέτειρά του τη Θεσσαλονίκη και για το ξεκίνημα της καριέρας του ως χορευτής και χορογράφος. Το 1958 έγραψε το πρώτο του σενάριο για την ταινία «Το Τρελοκόριτσο» με την Τζένη Καρέζη. Ένα χρόνο μετά ξεκίνησε την καριέρα του ως σκηνοθέτης με τη «Μουσίτσα» με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη, και ακολούθησε την ίδια χρονιά η ταινία «Λαός και Κολωνάκι». Ο γνωστός σκηνοθέτης μιλά για τις γυναίκες ηθοποιούς που συμμετείχαν στις ταινίες του, πολλές από τις οποίες ξεκίνησαν την καριέρα τους ή καθιερώθηκαν χάρη σε αυτές, όπως η Μπέτυ Λιβανού, η Έλενα Ναθαναήλ, η Νόρα Βαλσάμη, η Κατερίνα Χέλμη.

Οι καλεσμένες ηθοποιοί σκιαγραφούν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του σκηνοθέτη. Μιλούν για το έργο του και τη συνεργασία τους μαζί του. Η Ξένια Καλογεροπούλου μεταφέρει την ατμόσφαιρα των γυρισμάτων και κάνει αναφορά στην αντιμετώπιση των ηθοποιών από τον Δαλιανίδη. Η Μάρθα Καραγιάννη μιλά για τη σχέση του Δαλιανίδη με το χορό και η Χλόη Λιάσκου για το πώς την ανακάλυψε μαθήτρια ακόμη χορού. Η Μαίρη Χρονοπούλου αφηγείται πώς χάρη στην καθοδήγηση του Δαλιανίδη έγραψε τη δική της ιστορία στη λεγόμενη χρυσή εποχή του κινηματογράφου μέσα από τους ρόλους που της εμπιστεύτηκε. Η Μπέτυ Αρβανίτη μιλά για την οικογενειακή σχέση μαζί του και το ξεκίνημα της συνεργασία της με τον σκηνοθέτη. Η Ρίκα Διαλυνά αφηγείται περιστατικό από το παρελθόν ενόψει της συνεργασίας τους στην ταινία «Περάστε, Φιλήστε, Τελειώσατε» του 1986. Η Βάσια Παναγοπούλου μιλά για τη δική της διαδρομή στο χώρο μέσα από τη δυνατότητα που της έδωσε ο Δαλιανίδης, αρχικά με την πρότασή του να παίξει στην τηλεοπτική σειρά της ΕΤ2 «Τα καθημερινά» και στα «Λιονταράκια του κυρ Ηλία».

Ο Δαλιανίδης δεν παραλείπει να αναφερθεί στη συμπαράσταση του Φιλοποίμενα Φίνου και στη Φίνος Φιλμ που άνοιξε τις πόρτες της για τον ανερχόμενο σκηνοθέτη στη σεζόν 1961-62, στη συνάντησή του με τον Μίμη Πλέσσα, ο οποίος έγραψε τα τραγούδια και τις μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες των ελληνικών μιούζικαλ, σε τραγουδιστές που έκαναν τεράστιες επιτυχίες μέσα από ταινίες αλλά και σε ονόματα μεγάλων χορογράφων που τις πλαισίωναν όπως, ο Γιάννης Φλερύ και ο Μανώλης Καστρινός. Τέλος, η συντροφιά μιλά για την εμπορική επιτυχία των ταινιών του σκηνοθέτη και για τις επικρίσεις που κατά καιρούς δέχθηκε. Προβάλλονται χαρακτηριστικές σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες του Γ. Δαλιανίδη.

Έτος παραγωγής: 1988

Τηλεσκηνοθεσία: Νέστωρ Παβέλλας

Ημερομηνία πρώτης μετάδοσης: 29/6/1988

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

No comments:

Post a Comment