Η... ΠΕΝΤΑΣΤΕΡΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ
Τα νέα χαρακτηριστικά και τοπόσημα που αποκτά η πόλη φαίνεται πως πείθουν τους επενδυτές για την τουριστική προοπτική της για πολυτελείς μονάδες.
Ολοένα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια στον τομέα των πεντάστερων ξενοδοχείων προσελκύει η Θεσσαλονίκη, καθώς τα νέα χαρακτηριστικά και τοπόσημα που αποκτά η πόλη φαίνεται πως πείθουν τους επενδυτές για την τουριστική προοπτική της και τη δυνατότητά της να δελεάσει ως προορισμός ταξιδιώτες με συγκριτικά υψηλότερα βαλάντια.
Επτά ξενοδοχεία πέντε αστέρων, συνολικού ύψους επένδυσης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, προστέθηκαν στο δυναμικό της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά το 2017. Ως αποτέλεσμα, οι κλίνες των πεντάστερων μονάδων στην πόλη πλησιάζουν πλέον τις 5.000 και νέες επενδύσεις βρίσκονται προ των πυλών, με προοπτική κάποια από τα νέα ξενοδοχεία πολυτελείας να ανοίξουν τις πόρτες τους το 2023.
Τα πολλά αστέρια δείχνουν να προσελκύουν κατά κύριο λόγο συγκεκριμένες εθνικότητες και παρουσιάζουν πληρότητες που κυμαίνονται από περίπου 60% έως περίπου 70%, σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ).
Αναλυτικότερα, σήμερα λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη 21 ξενοδοχεία πέντε αστέρων, τα οποία προσφέρουν περίπου 4.700 κλίνες. Τα τελευταία χρόνια «έκοψαν κορδέλα» συνολικά επτά πεντάστερες μονάδες, οι ANTIGON, NO 15 ERMOU, MONASTY, ONOMA, ON RESIDENCE, S HOTEL και VANORO. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της ΕΞΘ, Δημήτρης Σιμιακός, τα πεντάστερα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης προτιμούν κατά κύριο λόγο ταξιδιώτες από τις χώρες Ισραήλ, ΗΠΑ, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η μέση πληρότητα των πολυτελών αυτών μονάδων, προσθέτει, ανήλθε στο φετινό εννιάμηνο στο 59,5%, έναντι 68,4% το προπανδημικό 2019. Πού αποδίδει ο κ.Σιμιακός την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ως προς τη δημιουργία ξενοδοχείων με πολλά αστέρια στη Θεσσαλονίκη; «Κυρίως στην αναβάθμιση του διεθνούς αερολιμένα "Μακεδονία", στο νέο εβραϊκό μουσείο, αλλά και στις επενδύσεις που έχουν ξεκινήσει από διεθνούς εμβέλειας εταιρείες, όπως οι "Pfizer", "Cisco" και "Deloitte"» εκτιμά.
Σε συζητήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ με άλλους ανθρώπους της αγοράς, ένας από τους παράγοντες που επίσης τονίζεται ως στοιχείο που ευνοεί την ανάπτυξη πεντάστερων μονάδων στην πόλη είναι η ταυτότητα της Θεσσαλονίκης ως εκθεσιούπολης- συνεδριούπολης. Όπως επισημαίνουν, η Θεσσαλονίκη σημείωσε το 2022 σημαντική άνοδο στη διεθνή κατάταξη για τον συνεδριακό τουρισμό και βρέθηκε στην τεσσαρακοστή έβδομη θέση της παγκόσμιας κατάταξης εκατοντάδων πόλεων από την εβδομηκοστή που κατείχε το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Συνεδρίων και Συναντήσεων (ICCA). Οι άνθρωποι που επισκέπτονται μια πόλη για ένα συνέδριο συνήθως παρατείνουν τη διαμονή τους σε αυτή έστω για μια- δύο ημέρες μετά τη διοργάνωση και συχνά προτιμούν ξενοδοχεία με περισσότερα αστέρια.
Τα επτά ξενοδοχεία που δημιουργήθηκαν...
Εξερχόμενο από τη «νεκρή» περίοδο της πανδημίας, το κέντρο της Θεσσαλονίκης απέκτησε πρόσφατα -σε υλοποίηση προπανδημικού σχεδιασμού- το πρώτο ξενοδοχείο του με διεθνές εμπορικό σήμα, το πεντάστερο «MonAsty Autograph Collection by Marriott International», το οποίο διαθέτει 100 δωμάτια και σουίτες, όπως ανακοίνωσε η SWOT Hospitality. Το ξενοδοχείο βρίσκεται δίπλα στην Πλατεία Αριστοτέλους, και σε απόσταση αναπνοής από το Θερμαϊκό Κόλπο. Είχαν προηγηθεί -στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης- τα εγκαίνια του «ΟΝ Residence», του νέου boutique ξενοδοχείου πέντε αστέρων της σύμπραξης μεταξύ της «Grivalia Hospitality» και της «TOR Hotel Group», που μαζί του επέστρεψε στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης -μετά από 28 χρόνια απουσίας- το ιστορικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα». Το ύψος της συνολικής επένδυσης για το «ξύπνημα» του διατηρητέου ακινήτου, τη μετατροπή του σε πεντάστερο ξενοδοχείο με 60 δωμάτια και σουΐτες και την επαναλειτουργία του εστιατορίου (χρειάστηκαν 18.200 ώρες μόνο για τη συντήρηση και αναπαραγωγή των διακοσμητικών στοιχείων), έφτασε τα 20 εκατ. ευρώ.
Επίσης το 2022 εγκαινιάστηκε το «S Hotel» στην Καλαποθάκη, προσφέροντας 28 δωμάτια πέντε αστέρων σε άμεση επαφή με την ιστορία της πόλης, αφού ένα γυάλινο δάπεδο στο ισόγειο της μονάδας επιτρέπει στους επισκέπτες να θαυμάσουν αρχαιολογικά ευρήματα, που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. μέχρι τα τέλη της Οθωμανικής κυριαρχίας. Στo πλήρως ανακαινισμένο κτήριο των Καπναποθηκών Γαβριήλογλου (1937), που έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως «έργο τέχνης» και βρίσκεται στην οδό Δωδεκανήσου, εδρεύει μια από τις επίσης νέες αφίξεις στην αγορά πεντάστερων της πόλης, το «Vanoro Hotel» της Brownfield, με 45 δωμάτια και σουΐτες.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2021-2022 άνοιξαν επίσης το πεντάστερο «No 15 Ermou» με 45 δωμάτια στην ομώνυμη οδό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και το «ONOMA Hotel» της Anatolia Hospitality, το «smart» ξενοδοχείο με περισσότερα από 80 δωμάτια στην οδό Μοναστηρίου. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2018, είχε ανοίξει τις πόρτες του στην Αντιγονιδών το «Antigon Urban Chic Hotel», με την υπογραφή της Hotel Brain, που εντάχθηκε στη λίστα των «The Leading Hotels of the World».
...και αυτά που έρχονται
Πέραν των ολοκαίνουργιων πεντάστερων ξενοδοχείων που ήδη λειτουργούν, πολλές ακόμα κλίνες πέντε αστέρων αναμένεται να προστεθούν στο δυναμικό της πόλης στα επόμενα χρόνια. Ο ισραηλινός όμιλος «Brown» αναμένεται να εγκαινιάσει το 2023 το πρώτο του ξενοδοχείο στην πόλη, στο χτισμένο το 1929-1931 διατηρητέο κτήριο εκλεκτικιστικού ρυθμού «Βιέννη» στην οδό Εγνατία, όπως είχε γνωστοποιήσει πρόσφατα, σε συνέδριο, ο ιδρυτής του, Leon Avigad, επισημαίνοντας ότι ως το τέλος της επόμενης χρονιάς σχεδιάζεται να λειτουργήσει και η έτερη -τετράστερη- μονάδα της Brown, στις παλιές καπναποθήκες «Μιχαηλίδη» (Δωδεκανήσου). Μάλιστα, παρότι το διατηρητέο κτήριο «Βιέννη» ήταν το πρώτο που απέκτησε ο όμιλος στην Ελλάδα, με στόχο τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο περίπου 80 δωματίων, η γραφειοκρατία ...άφησε την επένδυση πίσω, σε σχέση με εκείνες της Αθήνας. Όπως έχει επισημάνει ο Ισραηλινός επιχειρηματίας, οι ίδιες διαδικασίες, που στην Αθήνα διεκπεραιώνονται σε ένα χρόνο, στη Θεσσαλονίκη απαιτούν έως τριετία.
Ισραηλινό «άρωμα» έχει μια ακόμη από τις πεντάστερες μονάδες, που αναμένονται στη Θεσσαλονίκη, η «NΥΧ Thessaloniki», που θα τεθεί σε λειτουργία από τον όμιλο Fattal στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Κατούνη. Εξελίξεις ως προς την έναρξη των εργασιών και τη δημιουργία της μονάδας, που θα περιλαμβάνει περίπου 40 δωμάτια, αναμένονται επίσης το 2023, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του ευρωπαϊκού βραχίονα της Fattal, Roni Aloni, έχει δηλώσει ότι η Θεσσαλονίκη ήταν ένας βασικός λόγος για να έρθει στην Ελλάδα ο όμιλος, που παραδοσιακά επένδυε σε ξενοδοχεία πόλης στην Ευρώπη και κυρίως σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ. Σε πεντάστερο ξενοδοχείο αναμένεται να μετατραπεί και το δύο αστέρων «Tourist Hotel» στην οδό Μητροπόλεως, από τον επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης, Κώστα Αμοιρίδη.
Πηγή: ΑΜΠΕ
No comments:
Post a Comment