ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Γιώργος Μητράκης
Υπάρχουν σοβαροί επενδυτές στους οποίους η πόλη μπορεί ποντάρει, αν όχι να βασιστεί, στο πεδίο της τουριστικής ανάπτυξης.
Από την Πέμπτη η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλες δόξες. Η αγροτική έκθεση AGROTICA που διοργανώνει η ΔΕΘ – Helexpo και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή είναι η μεγαλύτερη της σύγχρονης ιστορίας της, με το εκθεσιακό κέντρο να αποδεικνύεται μικρό για να καλύψει το αυξημένο ενδιαφέρον. Έτσι στην πόλη υπάρχουν αυτές τις ημέρες χιλιάδες φιλοξενούμενοι. Εκθέτες, εργαζόμενοι, Έλληνες και ξένοι εμπορικοί αντιπρόσωποι και επισκέπτες.
Τα ξενοδοχεία είναι sold out και πουλάνε σε… τρελές τιμές εκατοντάδων ευρώ τη βραδιά, όπως αποδεικνύεται μέσω του booking.com και άλλων ιστοσελίδων κρατήσεων, ενώ υψηλή είναι η ζήτηση και στα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση τύπου airbnb. Κάποιοι, μάλιστα, από τους εμπλεκόμενους στην AGROTICA αναγκάζονται να διανυκτερεύουν εκτός πόλεως σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων.
Πρόκειται για ένα… χρυσό από κάθε άποψη τριήμερο για τη Θεσσαλονίκη και την οικονομία της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κέντρο της πόλης, αλλά όχι μόνο.
Είχε προηγηθεί πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, στα μέσα Σεπτεμβρίου, η διοργάνωση της 86ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της οποίας η πόλη βίωσε άλλα δύο πολύ δυνατά τριήμερα. Το πρώτο σαββατοκύριακο της λειτουργίας της ΔΕΘ με την έλευση του πρωθυπουργού, των υπουργών και των κυβερνητικών αξιωματούχων και παραγόντων και το δεύτερο Σαββατοκύριακο, με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και την αυξημένη επισκεψιμότητα της διοργάνωσης. Ακολουθεί την επόμενη εβδομάδα η επέτειος του «ΟΧΙ» που φέτος πέφτει Παρασκευή και επομένως συνιστά για τη χώρα μας ένα τριήμερο αργιών, κατά τη διάρκεια του οποίου, όπως καταγράφεται από τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία, η Θεσσαλονίκη θα προσελκύσει επισκέπτες. Από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου και για δέκα ημέρες θα πραγματοποιηθεί το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια του οποίου η πόλη θα φιλοξενήσει πολλούς επισκέπτες, από επαγγελματίες της κινηματογραφικής πιάτσας, μέχρι σινεφίλ.
Περί τα μέσα Νοεμβρίου –από τις 18 έως τις 20 του μηνός, φυσικά Σαββατοκύριακο- θα διοργανωθεί φέτος η τουριστική έκθεση Philoxenia, στην οποία οι συμμετοχές είναι περισσότερες απ’ ό,τι τα τελευταία χρόνια, κάτι στο οποίο βοήθησε η πολύ καλή πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2022. Ακολουθούν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στις οποίες παραδοσιακά αυξάνονται οι ξένοι επισκέπτες, ειδικά όσοι προέρχονται από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και βρίσκουν την ευκαιρία για κάποια ολιγοήμερη απόδραση σε μια πόλη την οποία έτσι κι αλλιώς γνωρίζουν και επιλέγουν για τη χαλαρή της ατμόσφαιρα, την καλή κουζίνα, τις δυνατότητες διασκέδασης και την ενδιαφέρουσα αγορά. Μια πόλη που επιπλέον τον Δεκέμβριο υπόσχεται ελκυστική φωταψία στο πνεύμα των εορτών.
Κάπου εδώ τελειώνουν τα καλά νέα για την τουριστική πιάτσα της Θεσσαλονίκης. Ή μάλλον για την αγορά φιλοξενίας, που τους υπόλοιπους οκτώ μήνες βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Κι αυτό επειδή μπορεί οι κάτοικοι της πόλης να είναι εξωστρεφείς και να έχουν στις προτεραιότητες τους τον καφέ, το ποτό και το φαγητό, αλλά αφενός αυτοί δεν αφορούν τα ξενοδοχεία και τα λοιπά καταλύματα και αφετέρου τη διαφορά στην αγορά της πόλης μπορούν να κάνουν μόνο οι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι. Ιδιαίτερα όταν η οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή κρίση την οποία βιώνει η Ελλάδα πλήττει τα εισοδήματα και επιδρά αρνητικά στη διάθεση των ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο ότι προχθές, στο περιθώριο της παρουσίασης του Στρατηγικού Σχεδίου για τον τουρισμό της Κ. Μακεδονίας με ορίζοντα του 2030, ένας από τους πιο γνωστούς ξενοδόχους της Θεσσαλονίκης, με εξαιρετικά βαθύ επιχειρηματικό αποτύπωμα στο κέντρο της πόλης, ο οποίος εξακολουθεί να επενδύει, έλεγε «καλά πάμε αυτή την εποχή, αλλά δεν έχουμε ξένους». Όπως εξηγούσε, μπορεί στο κέντρο και στην παραλία να βλέπουμε ομάδες ανθρώπων που μιλούν και συνεννοούνται σε άλλη γλώσσα, αλλά για να υπάρξει ουσιαστική προώθηση της εξωστρέφειας της πόλης και άρα ο τουρισμός να καταστεί ένα παγίως σημαντικό μέγεθος για την τοπική οικονομία χρειάζεται μεγαλύτερη και πιο σταθερή ροή ξένων –κυρίως- επισκεπτών. Με τα τριήμερα του φθινοπώρου μόνο, μπορεί να δημιουργούνται εντυπώσεις, αλλά δουλειά δεν γίνεται…
Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στη Θεσσαλονίκη στο πεδίο των ξενοδοχείων και άλλων χώρων φιλοξενίας. Η δυναμική βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, όπου αξιοποιούνται εγκαταλελειμμένα κτήρια, κάτι που συμβάλλει και στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και την αναβάθμιση περιοχών που τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκονται σε παρακμή. Πέραν του οικονομικού κύκλου που τροφοδοτούν αυτές οι επενδύσεις, αφού επιστήμονες και τεχνίτες από τη Θεσσαλονίκη αναλαμβάνουν την αποκατάσταση των κτηρίων, αλλά και πέραν των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, αφού κάτοικοι της Θεσσαλονίκης είναι οι εργαζόμενοι που τις καλύπτουν, το σημαντικό είναι η αίσθηση των ανθρώπων που επενδύουν για την τουριστική προοπτική.
Κάποιοι βάζουν σημαντικά χρήματα ποντάροντας στην αύξηση της επισκεψιμότητας της πόλης, αλλά και στην επέκταση των διαστημάτων μέσα στον χρόνο που η Θεσσαλονίκη θα υποδέχεται κόσμο και αυτό δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Το γεγονός, μάλιστα, ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι επενδυτές του τουρισμού και της φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης είναι αποδεδειγμένα σοβαροί Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες καθιστά τις κινήσεις αυτές ακόμη πιο ενδιαφέρουσες. Διότι μπορεί στην Ελλάδα συχνά οι επιχειρηματικές κινήσεις και επενδύσεις να επηρεάζονται από πιο εφήμερα στοιχεία, όπως η παρόρμηση από το κλίμα μιας περιόδου ή κάποιο ευνοϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά όταν κάποιος σχεδιάζει από μακριά, δηλαδή από απόσταση (υποτίθεται ότι) βλέπει τη μεγάλη εικόνα και μάλιστα με ξεκάθαρη ματιά. Και είναι ακριβώς αυτοί οι επενδυτές στους οποίους η πόλη μπορεί να ποντάρει, αν όχι να βασιστεί, στο πεδίο της τουριστικής ανάπτυξης. Διότι μπορεί τα συμβόλαια να είναι για τους συμβολαιογράφους και οι εγγυήσεις για τις τράπεζες, αλλά όταν υπάρχει συντονισμένη από τη ζωή κινητικότητα σε μια αγορά, τότε η προοπτική μπορεί να θεωρηθεί αρκετά ασφαλής. Ανεξαρτήτως των Στρατηγικών Σχεδίων ανάπτυξης που εκπονούνται, αλλά συνήθως δεν υλοποιούνται ή εφαρμόζονται μερικώς. Καλή και απαραίτητη η οργάνωση, αλλά συχνά αποδεικνύεται ότι η φυσική ροή των πραγμάτων και οι… πλανήτες που αυθορμήτως ευθυγραμμίζονται είναι σε θέση να ξεπεράσουν τη μικροπολιτική και τη μιζέρια της καθημερινότητας.
No comments:
Post a Comment