ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΔΕΝΤΡΑ-ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΙΣΚΗ
Κάτια Γερακαρίτου
Σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε δενδροστοιχίες προχωρά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης - Θα απομακρύνονται τα επικίνδυνα δέντρα
Στην απομάκρυνση εκατοντάδων επικίνδυνων δέντρων, που βρίσκονται σε πεζοδρόμια και πάρκα, σχεδιάζει να προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για δέντρα άρρωστα, γερασμένα -50 και 60 ετών- και με σοβαρά προβλήματα στατικότητας που τα καθιστούν άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα τελευταία χρόνια δέντρα -κυρίως λεύκες- έπεσαν ακόμα και χωρίς να επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες στην πόλη, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν θύματα, καταστρέφοντας όμως περιουσίες.
Η Διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε πλήρη καταγραφή των δέντρων της πόλης και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται. Συνολικά στον δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 55.000 δέντρα μόνο στις δενδροστοιχίες και επιπλέον 17.000 στα πάρκα και στους ανοιχτούς χώρους. Η αρμόδια υπηρεσία έχει ήδη εντοπίσει και έχει καταγράψει όσα από αυτά είναι γερασμένα και επικίνδυνα και απαραίτητο να απομακρυνθούν και στη συνέχεια να αντικατασταθούν.
Ολοκληρωμένη παρέμβαση και όχι μεμονωμένη απομάκρυνση δέντρων
Σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για την απομάκρυνση των επικίνδυνων δέντρων και την αντικατάστασή τους, ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να έχουν ανανεωθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό, προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, αφού ληφθούν πρώτα οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Στη νέα στρατηγική του δήμου, στόχος είναι η αρμόδια διεύθυνση να μη κινείται μεμονωμένα, όποτε παρουσιάζεται πρόβλημα, αλλά να παρεμβαίνει σε ολόκληρη δενδροστοιχία ενός δρόμου ή μιας περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρέμβαση στην οδό Κρήτης, όπου βρίσκεται δενδροστοιχία με 246 δένδρα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών εκ των οποίων τα 175 κρίθηκαν άκρως επικίνδυνα και πιθανά για αιφνίδια πτώση.
Όπως εξήγησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Σωτηριάδης, αφού αποφασίζεται η περιοχή παρέμβασης, η αρμόδια υπηρεσία θα προχωρά σε κλαδεύσεις, εάν υπάρχει επικίνδυνο δέντρο, θα απομακρύνεται και στη συνέχεια θα αντικαθίσταται με νέο. Παράλληλα θα γίνεται και αποκατάσταση των δενδροδόχων όπου οι ρίζες σε πολλά σημεία της πόλης έχουν σπάσει τις πλάκες με αποτέλεσμα να γίνεται επικίνδυνη η διέλευση του κόσμου. Όπως είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας θα ανακατασκευαστούν μέσω εργολαβίας σε 2.000 άδειες και κατεστραμμένες δενδροδόχους.
3.000 επικίνδυνες λεύκες στον δήμο Θεσσαλονίκης
Περίπου 3.000 είναι οι λεύκες που υπάρχουν σε δρόμους του δήμου Θεσσαλονίκης. Παλαιότερα η Διεύθυνση Περιβάλλοντος είχει κόψει 85 λεύκες, ωστόσο, μετά από έλεγχο, κρίθηκαν ότι στην πλειοψηφία τους είναι επικίνδυνες και πρέπει να απομακρυνθούν καθώς είναι γερασμένες με επιφανειακό ριζικό σύστημα που δημιουργεί προβλήματα στα πεζοδρόμια.
Οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από τις αρχές Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν τέλος Μαρτίου, όπου εκτιμάται ότι θα έχει κοπεί ένας μεγάλος αριθμός άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων. Η υλοποίηση του σχεδιασμού θα αρχίσει από δρόμους του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος και συγκεκριμένα από τις οδούς Παπαναστασίου, Κ.Καραμανλή, Κωνσταντινουπόλεως και στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η αντικατάσταση σε όλες τις περιπτώσεις θα γίνει με άλλα δέντρα, που έχουν πιο περιορισμένες απαιτήσεις.
Ήδη ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες εργασίες κλάδευσης σε λεύκες στην οδό Απόλλωνος και θα συνεχιστούν διαδοχικά στις οδούς Αμφιπόλεως, Σιδηροκάστρου, Μυκόνου, Αλοννήσου και Κύθνου. Σε αυτές τις οδούς, πολλές λεύκες εμφανίζουν συμπτώματα όπως σπηλαιώσεις καθώς και εκτεταμένη σήψη και σαθρότητα στον κορμό και τη βάση αλλά και εμφανείς μυκητολογικές προσβολές.
Αντικατάσταση όλων των δέντρων στην Τσιμισκή σε βάθος πενταετίας
Να αλλάξει πλήρως την εικόνα στην οδό Τσιμισκή με την αντικατάσταση όλων των δέντρων σε βάθος ωστόσο πενταετίας σχεδιάζει η αρμόδια διεύθυνση του δήμου. Εξάλλου πρόκειται για έναν δρόμο που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχώς προβλήματα με τις φτελιές οι οποίες έχουν προσβληθεί από το σκαθάρι Galerucella, ενώ έχουν πλέον παρατηρηθεί και θέματα στατικότητας των δέντρων. «Είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα μέτρα αντιμετώπισης που έχουμε εφαρμόσει δεν έλυναν το πρόβλημα, απλά το περιόριζαν. Αυτό που ο δήμος είναι υποχρεωμένος να κάνει, είναι να προχωρήσει στη σταδιακή αντικατάσταση της δεδροστοιχίας», επισημαίνει ο κ. Σωτηριάδης. Σημειώνεται ότι ήδη έχει αντικαταστήσει 85 δέντρα με κελτίδες. «Σε ένα βάθος πενταετίας θα προχωρήσουμε στη σταδιακή αντικατάσταση των δέντρων της οδού Τσιμισκή, δεν υπάρχει άλλη λύση», τόνισε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρασίνου. Μέχρι να γίνει η συγκεκριμένη παρέμβαση θα συνεχιστούν οι βιολογικές μέθοδοι αντιμετώπισης των προβλημάτων στις φτελιές.
No comments:
Post a Comment