ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Thursday, October 20, 2022

 

21 Οκτώβριου: Ημέρα – ορόσημο για το Πολεμικό μας Ναυτικό

Λίγα 24ωρα έχουν απομείνει από την εισαγωγή στο «dry dock» της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI Belharra. Στην τελετή εισαγωγής που θα γίνει την 21η Οκτωβρίου στα γαλλικά ναυπηγεία στην πόλη Λοριάν αναμένεται να παραστεί ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο οποίος από τη Δευτέρα βρίσκεται στη Γαλλία για την έκθεση αμυντικού υλικού «EURONAVAL 2022», την οποία επισκέφθηκε και ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ

Μετά την επίσκεψη στα γαλλικά ναυπηγεία, το Επιτελείο Ναυτικού θα έχει μια αρχική επίσημη εικόνα για το χρονοδιάγραμμα παράδοσης της πρώτης φρεγάτας Belharra. Όλα δείχνουν πάντως ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2025 την πρώτη ελληνική FDI, που προβλέπει η αρχική συμφωνία με τους Γάλλους.

Πηγές από το Επιτελείο Ναυτικού αναφέρουν στην «Political» ότι «το πρόγραμμα των φρεγατών Belharra εξελίσσεται έως τώρα με απόλυτη επιτυχία και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού αισθάνεται δικαιωμένη για αυτή την πρόταση και την υιοθέτησή της από την πολιτική ηγεσία».

Με γρήγορους ρυθμούς φαίνεται ότι προχωρά και η ναυπήγηση της δεύτερης φρεγάτας Belharra του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό πρόκειται να παραδοθεί στον Ελληνικό Στόλο στο τέλος του ίδιου έτους.

«Κλειδωμένη» τιμή

Τις τελευταίες εβδομάδες, στο τραπέζι βρίσκεται και η ενεργοποίηση της προαίρεσης για την τέταρτη φρεγάτα FDI, ώστε η Ελλάδα να προλάβει την αρκετά δελεαστική τιμή που προτείνουν οι Γάλλοι. Το κόστος της τέταρτης Belharra φτάνει περίπου στα 970 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τον οπλισμό και τη μετέπειτα υποστήριξη. Πρόκειται για «κλειδωμένη» τιμή, ίδια με τις ήδη τρεις παραγγελθείσες και θεωρείται πολύ συμφέρουσα, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς οικονομικές συγκυρίες και την τεράστια αύξηση των τιμών σε πρώτες ύλες και ενέργεια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Ελληνικό Ναυτικό με την απόκτηση των ψηφιακών φρεγατών θα γυρίσει σελίδα. Τα ειδικά χαρακτηριστικά των Belharra μαζί με τα προηγμένα ηλεκτρονικά τους συστήματα, σε συνδυασμό με τα «state of the art» όπλα που φέρουν, θα δώσουν στη χώρα μας ναυτική υπεροχή. Πρόθεση του Πολεμικού Ναυτικού είναι να χτιστεί ένας νέος στόλος με υπερσύγχρονα πλοία, για επιχειρήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, «με την τουρκική επιθετικότητα να έχει φτάσει σε ακραίο επίπεδο, η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας είναι πλέον μονόδρομος». Τους τελευταίους μήνες, πάντως, οι οικονομικές δυσκολίες από την ενεργειακή κρίση οδήγησαν την πολιτική ηγεσία στην απόφαση να αναβάλει προσωρινά το πρόγραμμα των κορβετών, το οποίο συνδυάζεται και με τη διαθεσιμότητα ελληνικών ναυπηγείων (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας).

Το πράσινο φως από Μητσοτάκη

Ωστόσο, μετά και την υπογραφή νέου παράνομου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ίσως κριθεί αναγκαία η υλοποίηση της δομής δυνάμεων για το Πολεμικό Ναυτικό, η οποία έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση και προβλέπει και την απόκτηση κορβετών. Όλες οι προτάσεις που προκρίθηκαν (γαλλικές Gowind, ιταλικές Doha και ολλανδικές Sigma) ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις που έχει θέσει το Ναυτικό, οπότε το μόνο που λείπει είναι το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και να… δοθεί λύση στο θέμα των ναυπηγείων, το οποίο ήδη δρομολογείται από την κυβέρνηση.

Εξελίξεις αναμένονται, ωστόσο, το επόμενο διάστημα και στο ζήτημα του εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

No comments:

Post a Comment