ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Wednesday, October 19, 2022

 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΩΣ ΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΠΝΟΜΑΓΑΖΟ» ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΖΩΗ  Κάτια Γερακαρίτου

Το «κόκκινο καπνομάγαζο» στη Σταυρούπολη, από εστία μόλυνσης τα τελευταία χρόνια, θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο εργαστήριο τεχνικών επαγγελμάτων

Οι μηχανές της καπναποθήκης έσβησαν οριστικά το 1990, στεγάστηκαν σταδιακά ο Εθνικός Οργανισμός Καπνού, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η Αρωγή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετατράπηκε σε χώρο αποθήκης πολλών δημόσιων υπηρεσιών, ερήμωσε, λεηλατήθηκε και τώρα, πλέον, ετοιμάζεται να αποκτήσει και πάλι ζωή.

Ο λόγος για το «κόκκινο καπνομάγαζο», στην οδό Σοφοκλέους 26, στη Σταυρούπολη. Τα τελευταία χρόνια ήταν μια εστία ρύπανσης για όλη την περιοχή και τώρα καθαρίζεται και στη συνέχεια θα ανακαινιστεί. Το επιβλητικό τετραόροφο κτήριο, συνολικής έκτακτης 12.000 τετραγωνικών μέτρων, στη δυτική Θεσσαλονίκη πρόκειται να μετατραπεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε ένα πρότυπο σύγχρονο εξεταστικό κέντρο για την απόκτηση άδειας ασκήσεως τεχνικών επαγγελμάτων.


Στον χώρο του «κόκκινο καπνομάγαζου» βρέθηκαν ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, οι αντιπεριφερειάρχες Κώστας Γιουτίκας και Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σάκης Λαζαρίδης.

Για ένα εμβληματικό κτήριο το οποίο θα αρχίσει ξανά να λειτουργεί μετά από πολλά χρόνια έκανε λόγο ο κ. Τζιτζικώστας. «Από την πρώτη στιγμή ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφασίσαμε ότι τέτοια κτήρια σημαντικά πρέπει να τους δώσουμε ξανά ζωή», επισήμανε ο περιφερειάρχης. Τόνισε ότι θα είναι το πρώτο κτήριο σε όλη την Ελλάδα που θα στεγάσει τέτοιου είδους εργαστήρια. «Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουμε τους πολίτες μας που δίνουν εξετάσεις για τεχνικά επαγγέλματα. Ταυτόχρονα είμαστε σε συνεργασία και με άλλους φορείς για να δούμε πώς μπορεί θα αξιοποιηθεί στο σύνολό του το κτήριο, το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Η επιλογή μας να καθαρίσουμε, να ανακαινίσουμε και να αποδώσουμε το κτήριο στην κοινωνία προς χρήση σχετίζεται με την προσπάθεια που κάνουμε για την αναβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να αποδοθεί με έναν τελείως διαφορετικό πρόσωπο στην κοινωνία. Έχει παραχωρηθεί για πάνω από 25 χρόνια στην περιφέρεια. Ό,τι δεν αφήνεις κάτι να μένει ως μια εστία μόλυνσης είναι ό,τι καλύτερο», τόνισε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Το επόμενο διάστημα θα εξεταστεί σε συνεργασία με άλλους φορείς και με τον δήμο τι άλλες χρήσεις θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το κτήριο. Στη συνεργασία αυτή προσβλέπει και ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης για να χρησιμοποιηθεί ο χώρος και για χρήση του δήμου. «Στο παρελθόν είχαν σημειωθεί πολλά περιστατικά, οι κάτοικοι της περιοχής ζητούσαν βοήθεια. Κάναμε παρεμβάσεις είτε με την περιφέρεια είτε με την αστυνομία αλλά χρειάζονταν μια οριστική λύση και αυτή τη στιγμή βαίνουμε προς αυτή την κατάσταση», επισήμανε ο κ. Δεμουρτζίδης.


Το πρότυπο σύγχρονο εξεταστικό κέντρο για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος

Ήδη το 2020 απομακρύνθηκαν από το κτήριο περίπου πέντε τόνοι επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία ποσοτήτων ληγμένων φυτοφαρμάκων, από ανάδοχο εταιρεία με εξειδίκευση στη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων.

Αυτή την περίοδο πραγματοποιείται ο καθαρισμός του χώρου και οι απομάκρυνση όλων των υπολοίπων αντικειμένων που είχαν μείνει στο κτήριο είτε από τη χρήση του ως καπνομάγαζο είτε από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Γιουτίκα έως τέλος του έτους θα έχει καθαριστεί όλο το καπνομάγαζο και υπολογίζεται ότι θα απομακρυνθούν πάνω από 8.000 κυβικά μη επικίνδυνων αποβλήτων. Στη συνέχεια θα θωρακιστεί ο χώρος προκειμένου να μη μπαίνουν διάφορα άτομα ή παραβατικά στοιχεία μέσα και έπειτα θα ανακαινιστεί το κτήριο. Εκτιμάται ότι η ανακαίνιση του τμήματος του ισογείου του κτηρίου θα ξεκινήσει το 2024.

Στον ισόγειο χώρο του κτηρίου θα στεγαστούν πρότυπα εργαστήρια για την πρακτική άσκηση των τεχνικών επαγγελμάτων (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, συντηρητές ανελκυστήρων, ηλεκτροσυγκολλητές, χειριστές δομικών μηχανημάτων, συντηρητές εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, εγκαταστάσεων θέρμανσης κλπ) τα οποία αδειοδοτούνται από την Περιφέρεια θα έχουν έναν σύγχρονο χώρο, εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας. «Το κτήριο θα πάρει πάλι ζωή και θα επανενταχθεί στον αστικό ιστό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι στόχος είναι το κτήριο να γίνει και επισκέψιμο ακόμα και από μαθητές τεχνικών λυκείων.

Μέρος του κτηρίου θα ζητήσει μέσω αιτήματος που θα καταθέσει και ο δήμος Παύλου Μελά, προκειμένου να στεγάσει υπηρεσίες του. «Αρχικά πρέπει να πάρει ζωή το κτήριο. Έχουμε σχέδιο για το ισόγειο και σταδιακά θα μελετούμε και τους υπόλοιπους ορόφους», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Στον χώρο ο οποίος καθαρίζεται έχουν εντοπιστεί αρκετές μικρές μηχανές που χρησιμοποιούνταν όσο ήταν εν λειτουργία το καπνομάγαζο καθώς και ξύλινα καβαλέτα καπνού αλλά και χρηματοκιβώτια. Όπως εξήγησε ο κ. Γιουτίκας κάποια από αυτά θα κρατηθούν και θα δημιουργηθεί ένας μικρός χώρος όπου θα τοποθετηθούν. Μέσα στον χώρο αντικρίζει κανείς άπειρες βιβλιοθήκες με αρχείο από δημόσιες υπηρεσίες, εκατοντάδες φάκελοι, ακόμα και σφραγίδες είναι μέσα σε κούτες και βιβλιοθήκες.



No comments:

Post a Comment