Παραλία Αμμουλιανή Χαλκιδική
- Advertisement -

Είναι γνωστό ότι η Χαλκιδική κάθε καλοκαίρι “βουλιάζει” κυρίως από κατοίκους των γύρω περιοχών και πόλεων που σπεύδουν έστω για ένα μπάνιο στις όμορφες παραλίες της! 

Μπορεί η Χαλκιδική να έχει πολλές παραλίες και πανέμορφες, ωστόσο εδώ συγκεντρώσαμε δύο εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους αλλά εξίσου μαγευτικές! 

1. Αμμουλιανή: Ο απόλυτος εξωτικός παράδεισος 

είναι στη Χαλκιδική!

Η Αμμουλιανή, το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής, βρίσκεται απέναντι από την Ουρανούπολη. Πρόκειται για ένα νησί καταπράσινο, γραφικό, «καλοκαιρινό», γεμάτο μοναδικές παραλίες, από τις ομορφότερες της χώρας μας.

Αμμουλιανή Χαλκιδική

Η Αµµουλιανή είναι το µοναδικό κατοικηµένο νησί της κεντρικής Μακεδονίας µε µόνιµο πληθυσµό περίπου 600 κατοίκους. Φωλιασµένη ανάµεσα στο 2ο και το 3ο πόδι της χερσονήσου της Χαλκιδικής και συγκεκριµένα πολύ πιο κοντά στο τρίτο (ακριβώς απέναντι από το Άγιο Όρος) αυτό το  νησάκι έχει υπέροχες αµµουδιές και είναι µια αναπάντεχη έκπληξη (και καλοδεχούµενη…) σε σύγκριση µε κάποια από τα µεγάλα θέρετρα της ηπειρωτικής χώρας. Οι περισσότεροι επισκέπτες του νησιού (και λογικό αφού το νησί δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό) είναι Έλληνες γεγονός που έχει βοηθήσει να διατηρήσει η Αµµουλιανή µια αυθεντική ατµόσφαιρα.

Έως το 1925 το νησί ήταν µετόχι της Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, όπου και έµεναν 2-3 καλόγεροι που διαχειρίζονταν την κτηµατική περιουσία και είχαν ως βοηθούς περίπου 20 εργάτες από την γύρω περιοχή. Αυτοί ασχολούνταν µε την καλλιέργεια χωραφιών, τη βοσκή ζώων και το µάζεµα των ελιών. Αρχές του 1925 το νησί παραχωρείται σε πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι κάτοικοι. Μαζί τους έφεραν, τον πολιτισµό, τα ήθη και τα έθιµα τους, µία πολύτιµη γαστρονοµία, την τέχνη της αλιείας, αλλά και αντικείµενα που φυλάσσουν στο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού. Η διαµονή στο νησί ξετυλίγει τις πιο όµορφες στιγµές µίας πανέµορφης παράδοσης.

- Advertisement -
Παραλία Αμμουλιανή Χαλκιδική

Τι θα δείτε και τι θα κάνετε στην Αμμουλιανή

Βόλτα με βάρκα γύρω από το Άγιο Όρος

Μια από τις must εµπειρίες όταν επισκεφτείτε το νησί είναι να κάνετε ταξίδι µε βάρκα γύρω από το Άγιο Όρος θαυµάζοντας αυτό το ξεχωριστό µέρος µε τα εκπληκτικά µοναστήρια που µοιάζουν σαν να κρέµονται από βράχους!

Επισκεφτείτε τα Δρένια

Γύρω από αυτό υπάρχει ένα σύµπλεγµα µικρότερων νήσων τα Δρένια, ιδανικά για ψάρεµα, κολύµπι και καταδύσεις! Περιτριγυρισµένο από την θαλασσινή αύρα αλλά και την αυθεντική φιλοξενία των ντόπιων προσφέρει µια ξεχωριστή εµπειρία διαµονής.

Βουτιές στις παραλίες

Θα δείτε και θα βουτήξετε σε πανέµορφες παραλίες όπως οι Αλυκές, ο Αγ. Γεώργιος, τα

 Νησάκια, η Μεγάλη Άµµος, τα Καραγάτσια και πολλά ακόµα λιµανάκια όπου θα

 απολαύσετε τα πεντακάθαρα νερά και την γεµάτη ψάρια θάλασσα! Ο βυθός έχει µεγάλη

 ποικιλία υποθαλάσσιας ζωής… πρόκληση για εκείνους που ασχολούνται µε το υποβρύχιο

 ψάρεµα και τις καταδύσεις. Το πράσινο κυριαρχεί στο νησί µια και είναι κατάφυτο απο

 ελιές

 και χαµηλή βλάστηση ενώ υπάρχουν µονοπάτια ιδανικά για περιπάτους! Φυσικά δεν λείπουν 

οι αξιόλογες επιλογές σε φαγητό, καφέ και ποτό όπως και διαµονή!

Αμμουλιανή Χαλκιδική

Εξερευνήστε το νησί

Θα περιπλανηθείτε στο νησί και θα αντικρίσετε πανέµορφες εικόνες… καπετανέικα σπίτια µε τις ωραίες αυλές, δίχτυα και σύνεργα του ψαρέµατος, τους µικρούς κήπους µε λαχανικά αλλά και µεγαλύτερους ολάνθιστους… Όλα περιποιηµένα και καθαρά!

Δοκιμάστε παραδοσιακά φαγητά

Από την άλλη σηµαντικό κοµµάτι είναι και η παραδοσιακή γαστρονοµία κοµµάτι της οποίας θα απολαύσετε στα τοπικά εστιατόρια δοκιµάζοντας πιάτα φτιαγµένα από συνταγές… καλά φυλαγµένες! Τα καλοκαίρια πάλι οι διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις (τα γνωστά σε όλους πανηγύρια) που διοργανώνουν οι ντόπιοι αναβιώνουν τα έθιµα της παράδοσής τους και της τοπικής κουλτούρας και σίγουρα αξίζουν µια επίσκεψη, αν συµπέσουν οι ηµεροµηνίες.

Επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο

Εκεί υπάρχουν συγκεντρωµένα όλα τα αντικείµενα που …αποκαλύπτουν την ιστορία του νησιού: ένα πανέµορφο κτίριο, χτισµένο το 1907 το οποίο οι πρόσφυγες το µετέτρεψαν σε δηµοτικό σχολείο. Σήµερα εδώ βρίσκεται η έκθεση της Λαογραφικής συλλογής του Πολιτιστικού Συλλόγου Αµµουλιανής µε µία πλούσια συλλογή από προικιά, φωτογραφίες, εργαλεία, ενδυµασίες, ιερά κειµήλια κ.α.

- Advertisement -
Αμμουλιανή Χαλκιδική

Πως να πάτε στην Αμμουλιανή

Από την Αθήνα θα φτάσετε οδικώς στην Τρυπητή της Χαλκιδικής (632 χλµ) και θα περάσετε απέναντι στην Αµµουλιανή. Αναχωρούν καθηµερινά και σε τακτικά δροµολόγια ferry boat (Τρυπητή -Αµµουλιανή) µε διάρκεια µόλις 15 λεπτά. .
*Extra tip. Επιπλέον εκτελούνται νυκτερινά δροµολόγια µε ταχύπλοο σκάφος που µεταφέρει µόνο επιβάτες και διάρκεια διαδροµής 10 λεπτά περίπου. Εναλλακτικά θα ταξιδέψετε µε αεροπλάνο από την Αθήνα για Θεσσαλονίκη µε την Αegean Airlines (www.aegeanair.com) από €81 µε επιστροφή και από εκεί θα πάτε οδικώς (110 χλµ) µέχρι την Τρυπητή απ’ όπου επίσης θα περάσετε απέναντι.

2. Ποσείδι: Η πιο παράξενη παραλία της Χαλκιδικής!

Υπέροχες παραλίες, καταγάλανα νερά, στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Η Χαλκιδική έχει να προσφέρει μαγικές στιγμές στους επισκέπτες της. Υπάρχει, ωστόσο, και αυτή η παραλία, η οποία θα σας κλέψει την καρδιά με την μοναδική μορφολογία της, την λεπτή λευκή άμμο της και τα κρυστάλλινα νερά της. Κι όπως όλοι ξέρουμε, σαν την Χαλκιδική… δεν έχει!

Ποσείδι: Η πιο παράξενη παραλία της Χαλκιδικής

Η παραλία Ποσείδι ή αλλιώς την “Αμμόγλωσσα” της Χαλκιδικής!

Το Ποσείδι βρίσκεται μετά τη Φούρκα, στο νοτιοδυτικό άκρο της χερσονήσου της Κασσάνδρας σε απόσταση 105 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Στο χωριό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει έντονη τουριστική κίνηση καθώς υπάρχουν πολλοί οικισμοί με κατοικίες και βίλες, πολυτελή ξενοδοχεία και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επίσης στο χωριό θα βρείτε καταστήματα όπως ψαροταβέρνες και εστιατόρια, καφέ και μπαρ, αλλά και σούπερ μάρκετ για τις καθημερινές σας αγορές. Ένας διάσημος οικισμός κοντά στο Ποσείδι είναι τα Αιγαιοπελαγίτικα τα οποία βρίσκονται σε μία περιοχή γεμάτη με πεύκα και ελαιόδεντρα μεταξύ της Σκάλας Φούρκας και του Ποσειδίου.

Διάσημο σημείο ενδιαφέροντος στο Ποσείδι είναι το ακρωτήρι, μία στενή, άδενδρη λωρίδα γης που μπαίνει βαθιά μέσα στον Θερμαϊκό κόλπο, και για το λόγο αυτό υπάρχει και ο Φάρος που κατασκευάστηκε το 1864 και έχει ύψος 14,5 μέτρα.