Αεροδρόμιο: Η αρχή και το τέλος κάθε περιπέτειας. Είτε καινούριας, είτε παλαιότερης. Μπορούμε με σιγουριά πλέον να πούμε ότι ένα από τα πράγματα που μας έχουν λείψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι το να ταξιδεύουμε. Παρά τις ώρες και τις -πολλές φορές κουραστικές- αλλαγές αεροδρομίων, τις οποίες μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε για να φτάσουμε στον προορισμό μας, τίποτα δεν συγκρίνεται με το αίσθημα χαράς, ανυπομονησίας και «κάθαρσης» τη στιγμή εκείνη που το αεροπλάνο επιτυχώς προσγειώνεται σε νέους τόπους.
Τα ίδια συναισθήματα νιώσαμε όμως, τη στιγμή που ανακαλύψαμε το μεγαλείου του καινούριου, άκρως ανανεωμένου αεροδρομίου «Μακεδονία». Δημιουργώντας ένα νέο σύγχρονο κτίριο-«κόσμημα» στη Βόρεια Ελλάδα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι μιλάμε για ένα από τα σημαντικότερα έργα των τελευταίων ετών στην πόλη μας.
Ως ένα από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που αναβάθμισε η Fraport Greece, επενδύοντας συνολικά 440 εκατομμύρια ευρώ και συγκεκριμένα στο «Μακεδονία» το ένα τέταρτο αυτού του ποσού, είναι αλήθεια ότι πρόκειται για το πιο μεγάλο έργο του επενδυτικού αυτού προγράμματος. Συνολικά, μετά από 4 χρόνια μελετών κι εργασιών, το νέο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε στο κοινό με εκσυγχρονισμένη εικόνα τον Φεβρουάριο, εντυπωσιάζοντας με το διπλάσιο μέγεθός του.
Στο τιμόνι του σχεδιασμού του, το αρχιτεκτονικό γραφείο Bobotis+Bobotis architects, -το οποίο είχε αναλάβει και το project του ανασχεδιασμού του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, Ελ. Βενιζέλος- φαίνεται πως είδε τη «μεγάλη εικόνα» και δημιούργησε ένα ανανεωμένο και σύγχρονο περιβάλλον, που δεν αναδεικνύει τη «ξύλινη» λειτουργικότητα, αλλά εμβαθύνει πίσω από κάθε σχεδιαστική πρωτοβουλία σε πράγματα που το απλό μάτι δεν τα κατανοεί. Όπως μάς εκμυστηρεύονται οι αρχιτέκτονες του έργου, Λουκάς Μπομπότης και Θεοφάνης Μπομπότης, «Πίσω από την εικόνα κάθε έργου, «κρύβονται» μια σειρά από πράγματα, που δεν διακρίνονται άμεσα και που αποτελούν τις αιτίες και τις παραμέτρους του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Για να κατανοήσουμε την όποια αρχιτεκτονική, θα πρέπει να εμβαθύνουμε στην ουσία της, που βασικά είναι η σχέση του ανθρώπου με τον χώρο».
Πρόκειται πράγματι για ένα έργο που φέρνει σε απόλυτη σύζευξη τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τον άνθρωπο. Αυτό που ξεχωρίζει από τη συνολική εικόνα του είναι ο νέος τερματικός σταθμός έκτασης 34.033 τ.μ., ο οποίος συνδέεται με τον προϋπάρχων με δύο αερογέφυρες. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται μια οπτική προσέγγιση στην έννοια της ένωσης του παλιού με το καινούριο.
Οι έξτρα νέοι χώροι για check-in, οι σχεδόν διπλάσιες πύλες αναχώρησης, οι εκλεπτυσμένοι και άκρως εντυπωσιακοί εμπορικοί χώροι, τα καινούρια shopping spots καθώς και τα μπαρ και τα εστιατόρια που δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό προκαλούν την αίσθηση ενός αεροδρομικού περιβάλλοντος, όπου όλα είναι πιθανά, κάνοντας κάθε ταξίδι μια πραγματικά ανεξίτηλη εμπειρία. Επίσης, το νέο αεροδρόμιο διαθέτει μοντέρνο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών, ενώ συνδέει τον αεροσταθμό καλύτερα με τη δημόσια συγκοινωνία. Το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχετε στους επιβάτες δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αεροδρόμια της Ευρώπης, ενώ το φιλόξενο, λειτουργικό και συνάμα μοντέρνο design του το καθιστούν έναν ανυπέρβλητο σταθμό στις διάφορες διαδρομές των ανθρώπων.
Όσον αφορά το νέο κτίριο, αυτό έχει σχεδιαστεί σαν μία γραμμική συνέχεια του υφιστάμενου, προσδίδοντας μια καθαρή αισθητική και θέτοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Το μάτι σας θα «χαθεί» στο αντίκρυσμα μιας σύγχρονης κατασκευής -του νέου τερματικού σταθμού- όπου διακρίνεται για τη δωρικότητα και την αίσθηση μιας συνεχόμενης κίνησης χάρη στους όγκους και στο σχήμα της. Παράλληλα, σημαντική είναι και η δημιουργία χώρων συγκέντρωσης και ψυχαγωγίας του κοινού, όπως τα εστιατόρια και τα μπαρ, καθώς και οι εκσυγχρονισμένες boutiques, οι οποίες αναδεικνύουν την καλύτερη εμπειρία airport shopping, ώστε ο ταξιδιώτης να μην αγοράζει απλά ένα σουβενίρ, αλλά να διατηρεί εικόνες που θα κρατήσουν για μια ζωή.
Το μόνο που μένει για να δώσει νέα πνοή και ζωντάνια στο ολοκαίνουριο αεροδρόμιο «Μακεδονία» είναι οι άνθρωποι, που θα ξεκινήσουν και πάλι ν' ανακαλύπτουν τον κόσμο, κάνοντας ωστόσο τις απαραίτητες στάσεις σε «σημεία-σταθμούς» της ζωής τους!
No comments:
Post a Comment