ΑΠΘ: ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΤΕΙ ΞΕΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
ΤΟ ΑΓΓΛΟΓΛΩΣΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Φωτεινή Στεφανοπούλου
Το αγγλόφωνο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών θα λειτουργήσει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά με 60 φοιτητές, ξένους και Έλληνες της διασποράς
Πυλώνας εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης φιλοδοξεί να καταστεί το τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το αγγλόγλωσσο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών που θα λειτουργήσει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Το νέο πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα σε διαδικτυακή εκδήλωση με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, απευθύνεται σε νέες και νέους που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Ο μέγιστος αριθμός φοιτητών που θα φοιτούν ανά έτος είναι 60 άτομα, ενώ τα δίδακτρα έχουν προσδιοριστεί στα 12.000 ευρώ, προκειμένου να το τμήμα να έχει οικονομική αυτάρκεια, αλλά και να υπάρχει ανταποδοτικό όφελος στο πανεπιστήμιο.
Στην τοποθέτησή της η υπουργός συνεχάρη τους συντελεστές της πολύ μεγάλης επιτυχίας, όπως τη χαρακτήρισε, για την εξωστρέφεια του εκπαιδευτικού συστήματος και για το ΑΠΘ. «Η εξωστρέφεια αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας. Μία προτεραιότητα που υπηρετείται συστηματικά από την αρχή της ανάληψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας», τόνισε. Η υπουργός επισήμανε ότι το εγχείρημα έγινε εφικτό έπειτα από δύο βήματα που έκανε η κυβέρνηση, την απελευθέρωση του θεσμικού πλαισίου για τα ξενόγλωσσα τμήματα και τη συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Είναι πεποίθησή μας ότι τα πανεπιστήμιά μας έχουν και πολλά να αποκομίσουν και πολλά να προσφέρουν στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα από συνεργασίες, ανταλλαγή φοιτητών, εκπαιδευτικών, ερευνητών, διπλά προγράμματα σπουδών, κοινά προγράμματα σπουδών, ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών που μπορούν να προσελκύουν φοιτητές από όλο τον κόσμο. Έχουμε εξαιρετικά πανεπιστήμια, εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και μπορούμε να διεκδικήσουμε θέση που νομίζω αξίζει στα πανεπιστήμιά μας στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη. Σε αυτήν την προσπάθεια η ελληνική κυβέρνηση θα είναι πάντοτε αρωγός, θα συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις, προκειμένου η χώρα μας να διεκδικήσει μία ακόμα πιο περίοπτη θέση στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη και να αποτελέσει έναν φάρο εκπαίδευσης που θα προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε η κ. Κεραμέως.
«Το τμήμα θέτει σε λειτουργία το αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών και στην αγγλική γλώσσα πλέον για την ενίσχυση της διεθνούς θέσης του και τη διαρκή βελτίωση της παρεχόμενη εκπαίδευσης των φοιτητών», σημείωσε ο πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, Κυριάκος Αναστασιάδης. Ο ίδιος ανέφερε πως στις οχτώ δεκαετίες λειτουργίας του το τμήμα έχει μορφώσει πάνω από 30.000 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ σήμερα έχει 2.500 προπτυχιακούς και 1.000 μεταπτυχιακού φοιτητές, περισσότερους από 1.000 υποψήφιους διδάκτορες, πάνω από 700 διδάσκοντες, 48 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και συνεργασία με 62 εκπαιδευτικούς οργανισμούς.
Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως απευθύνεται σε Έλληνες της διασποράς και νέους και νέες άλλων χωρών, οι οποίοι αποφοιτώντας θα επιστρέψουν στις χώρες τους ως πρεσβευτές της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας και του πολιτισμού της χώρας. Όπως είπε, αρχές του τμήματος είναι το δίπτυχο επιστημονική ακρίβεια – ενσυναίσθηση, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το όραμα θα πετύχει και η εκπαίδευση θα αποτελέσει ένα προϊόν που θα διαφημίσει την Ελλάδα.
Ορόσημο στην ιστορία του πανεπιστημίου και εμβληματική πρωτοβουλία χαρακτήρισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, το ξενόγλωσσο πρόγραμμα, το οποίο, όπως είπε, θα προσφέρει εκπαίδευση υψηλών απαιτήσεων σε νέους και νέες από όλο τον κόσμο, ενώ θα συμβάλει στη διεθνή προβολή της χώρας, στην ανάδειξη του έργου του επιστημονικού δυναμικού του πανεπιστημίου, αλλά και στην ανάδειξη της χώρας σε εκπαιδευτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Καινοτόμο και πολλαπλά ωφέλιμη πρωτοβουλία χαρακτήρισε το εγχείρημα ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών υγείας, Θόδωρος Δαρδαβέσης, επισημαίνοντας ότι η χώρα με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται ως προς τις διεθνείς σχέσεις. Ο κοσμήτορας ανέφερε ενδεικτικά ότι ξένοι φοιτητές θα μάθουν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, ενώ θα υπάρξουν οφέλη τόσο για την τοπική οικονομία, όσο και για το τμήμα, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις υποδομές του.
Στο θέμα των εκπαιδευτικών που θα ανέλθουν σε 700 αναφέρθηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, Στέφανος Τριαρίδης, ο οποίος επισήμανε ότι υπήρξε μαζική συμμετοχή στο εγχείρημα από το υπάρχον προσωπικό, ενώ θα υπάρξουν πρόσθετα μέλη που θα στελεχώσουν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και επισκέπτες καθηγητές. Σε ερώτηση της Voria.gr σχετικά με τις χώρες που φιλοδοξεί το τμήμα προσελκύσει, ο κ. Τριαρίδης επισήμανε ότι ήδη αρκετές χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ η καμπάνια που θα γίνει έχει ως προτεραιότητα την Ευρώπη και την Αμερική, αλλά και χώρες όπως το Ισραήλ, οι οποίες έχουν κινητικότητα στον τομέα της εκπαίδευσης.
Ειδικότερα για τη διαδικτυακή ενημερωτική εκστρατεία ο καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, Νικόλαος Φόρογλου, ανέφερε ότι έχουν ανοίξει δίαυλοι επικοινωνίας με δομές των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας, ενώ ήδη έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ιστοσελίδα, που συμπεριλαμβάνει και πληροφορίες για τη Θεσσαλονίκη. Η καμπάνια βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τμήματος που, όπως είπε, είναι το στοχευμένο πρόγραμμα σπουδών, το διδακτικό προσωπικό, οι πλήρως λειτουργικές υποδομές, η παράδοση στην ιατρική εκπαίδευση, η ασφάλεια υψηλού επιπέδου για τους φοιτητές, αλλά και ο τόπος, το κλίμα, ο πολιτισμός και η ιστορία.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πρόδρομος Χυτίρογλου διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα σπουδών είναι ίδιο με το ελληνόγλωσσο, ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής, Μιχάλης Αϊβαλιώτης, τόνισε πως τα τέλη φοίτησης θα επιστρέφουν στο πανεπιστήμιο ανταποδοτικά.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος συνεχάρη τη διοίκηση για την πρωτοβουλία, ο τέως πρύτανης του ΑΠΘ και πρόεδρος Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας, ο οποίος χαρακτήρισε μονόδρομο τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς επίσης ο καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, Βασίλης Βασιλικός και ο τέως πρόεδρος του τμήματος, Αστέριος Καραγιάννης.
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο πρόεδρος Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, Μιχάλης Κουτσιλιέρης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα δοθούν υποτροφίες ειδικά για τα ξενόγλωσσα τμήματα με βάση την απόδοση, τη συνέπεια και την επιμέλεια που θα επιδείξουν οι φοιτητές στις σπουδές τους.
Την πρωτοβουλία του ΑΠΘ χαιρέτισε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος σημείωσε ότι η περιφέρεια έχει στενή συνεργασία με το πανεπιστήμιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά το πρόγραμμα ανίχνευσης του κορωνοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως η πρωτοβουλία ουσιαστικά συμβαδίζει με το όραμα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας του 2030 που είναι να καταστεί κόμβος εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας και πρωτεύουσα εξωστρέφειας
No comments:
Post a Comment