Τα καλύτερα λεξιλογικά κουίζ του in2life
Ορθογραφία, ετυμολογία, δύσκολες λέξεις, και όλα όσα λαχταρά ο μικρός φιλόλογος που κρύβεις μέσα σου, σε 17 απολαυστικά κουίζ.
Αγαπάς τη γλώσσα; Θες να τεστάρεις τις γνώσεις σου στην ορθογραφία και την ετυμολογία, ή να σπάσεις το κεφάλι σου να βρεις τι σημαίνει ασμένως; Συγκεντρώσαμε τα καλύτερα λεξιλογικά κουίζ που έχουμε δημοσιεύσει κατά καιρούς, σε μία λίστα ικανή να γεμίσει ένα ολόκληρο απόγευμα λοκντάουν. Έτοιμος/η;
Ποιο είναι το αντίθετο του κίβδηλος, και τι ΔΕΝ σημαίνει αβαρία; Δέκα λέξεις που δεν ακούς καθημερινά σε προκαλούν να βρεις το αντίθετό τους, εδώ.
Βγαλμένες από το γνωστό βιβλίο της Γ’ Λυκείου, αυτό με τις πομφόλυγες και τα φληναφήματα, εδώ σου δίνουμε άλλες δέκα δύσκολες λέξεις, και θέλουμε να μας βρεις συνώνυμα αυτή τη φορά, όχι αντίθετα.
Μήνυμα ή μύνημα; Δέκα λέξεις, τέσσερις διαφορετικές εκδοχές για την καθεμία, μόνο μία σωστή απάντηση. Εδώ θα μάθεις μια για πάντα πόσο ανορθόγραφος είσαι.
Κι εδώ έχουμε και μέρος Β’, γιατί στο πρώτο ξεχάσαμε να βάλουμε εγκαταλελειμμένος/ εγκαταλελλειμένος/ εγκαταλελλειμμένος. Και εννιά ακόμα λέξεις.
Τι κάνεις όταν ορρωδείς; Θα θυμώσεις αν σε πουν ντιλετάντη; Και άλλες λέξεις που βάζουμε στοίχημα πως δεν ξέρεις τι σημαίνουν, εδώ.
Ένα από τα πιο αγαπημένα μας κουίζ, αυτό εδώ έχει λέξεις που υπάρχουν αλλά μάλλον δεν τις έχεις ακούσει, και άλλες που δεν υπάρχουν, απλά τις βγάλαμε από το μυαλό μας. Θέλουμε να μας πεις ποια είναι ποια –και, στην περίπτωση των υπαρκτών, τι σημαίνουν κιόλας.
Για να δυσκολέψουμε λίγο περισσότερο το παιχνίδι της ορθογραφίας, εδώ έχουμε σε κάθε ερώτηση τρεις διαφορετικές λέξεις, και μόνο ένα ορθογραφικό λάθος σε μία από αυτές. Μπορείς να το βρεις;
Του επικεφαλή ή του επικεφαλής; Παράγγειλε τώρα ή παρήγγειλε τώρα; Αυτό το κουίζ φτιάχτηκε για να σου πει πόσο σωστά ελληνικά μιλάς.
Κι επειδή το να μιλάς μια γλώσσα είναι διαφορετικό από το να ξέρεις μια γλώσσα, εδώ έχουμε το δυσκολότερο κουίζ για τα ελληνικά που φτιάξαμε ποτέ. Προχωράς με δική σου ευθύνη.
Και μια που δυσκολέψαμε, κάνε κι ένα κλικ εδώ να μας πεις αν ξεχωρίζεις τη χρονική βαθμίδα από το ποιον ενέργειας, αν θυμάσαι πόσα είναι τα μέρη του λόγου και, εν ολίγοις, αν ξέρεις καθόλου ελληνική γραμματική.
Γραμματική είπαμε, και θυμηθήκαμε πως και συντακτικό ωραιότατο έχουμε, εδώ έλα πάρε πάρε.
Το παραδυσκολέψαμε; Εντάξει, πάμε να χαλαρώσουμε. Εδώ σου δίνουμε τον ορισμό, και σου ζητάμε απλώς να μας βρεις το ρήμα. Απλά πράγματα.
Κι εδώ κάνουμε το ίδιο, όχι μόνο με ρήματα, αλλά και με ουσιαστικά και επίθετα.
Εδώ, αυτό γίνεται ένα τσικ πιο δύσκολο. Ποια λέξη από φ ας πούμε σημαίνει απάτη, η φαινόλη ή η φενάκη;
Και για να περάσουμε τέλος σε λίγη ετυμολογία, εδώ σου έχουμε δέκα λέξεις που μας ήρθαν είτε από τα αρχαία ελληνικά είτε από άλλες γλώσσες. Και σε καλούμε να βρεις ποια είναι από πού. Έχει και μέρος Β’, εδώ.
Αν δεν χορταίνεις ετυμολογία, όμως, εδώ έχουμε ένα κουίζ-μαμούθ, με 35 ολόκληρες ερωτήσεις.
No comments:
Post a Comment