ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Monday, November 2, 2020

Γιατί δεν μπορώ να ενεργηθώ;


της Χριστίνας Αλεξοπούλου - Διατροφολόγου

Ένα πολύ σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζει πολύς κόσμος, και κυρίως οι γυναίκες, είναι αυτό της δυσκοιλιότητας.

Η δυσκοιλιότητα προκαλεί έντονη δυσφορία στον πάσχοντα, αφού δημιουργεί το αίσθημα φουσκώματος, πίεση στο στομάχι, πόνους στην κοιλιά με ή χωρίς μετεωρισμούς, αιμορροΐδες, κράμπες στο στομάχι και κακή διάθεση.

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα, το οποίο περιλαμβάνει ένα ή κάποιο σύμπτωμα από τα εξής: σκληρά και αφυδατωμένα κόπρανα, μικρή ποσότητα κοπράνων,  δυσκολία στην αφόδευση, αφόδευση για λιγότερο από 3 φορές/εβδομάδα.

Ας δούμε λοιπόν πού μπορεί να οφείλεται αυτή η αδυναμία μας στο να ενεργηθούμε:

Μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών

Πολλές φορές η ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών (μέσω των μη επεξεργασμένων τροφίμων, των φρούτων, των λαχανικών και των οσπρίων) δεν είναι αρκετά υψηλή κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας.

Μειωμένη κατανάλωση υγρών

Η μειωμένη πρόσληψη υγρών, συμπεριλαμβανόμενου και του νερού που υπάρχει στα στερεά τρόφιμα (π.χ. φρούτα και λαχανικά) συσχετίζεται με την παρουσία δυσκοιλιότητας.

Ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων

Πολλά φάρμακα, ειδικά τα διουρητικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα αντικαταθληπτικά, δημιουργούν δυσκοιλιότητα.

Υπερβολική χρήση συμπληρωμάτων διατροφής

Κάποια συμπληρώματα διατροφής όπως αυτά του ασβεστίου και του σιδήρου έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση δυσκοιλιότητας.

Μειωμένη φυσική δραστηριότητα

Η συστηματική φυσική δραστηριότητα και κυρίως η αερόβια φυσική δραστηριότητα όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και συνεπώς στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.  

Παθολογικές καταστάσεις

Ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυροειδισμός, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και πολλές ψυχιατρικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος η οποία  προκαλεί δυσκοιλιότητα στη γυναίκα λόγω της ίδιας της κατάστασης, αλλά και λόγω των διαφόρων συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία η εγκυμονούσα γυναίκα αναγκάζεται να πάρει.

Το άγχος

Πολλές φορές όταν έχουμε άγχος και βιώνουμε περιόδους στρες, αυτό έχει επίπτωση στο εντερικό μας σύστημα είτε με τη μορφή διάρροιας είτε αρκετές φορές με τη μορφή δυσκοιλιότητας.

Αδυναμία κένωσης στο χώρο εργασίας

Είναι συχνό φαινόμενο να μην θέλουμε ή να μην προλαβαίνουμε να πάμε στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της εργασίας μας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να "κρατάμε" τις κενώσεις μας, το οποίο μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

No comments:

Post a Comment