ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Monday, November 23, 2020

ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ-ΠΡΙΝ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ

Η ανασκόπηση των γεγονότων του 2010 στην Ελλάδα

Αναμφισβήτητα το 2010 αποτελεί ένα έτος – σταθμό για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι εικόνες των βίαιων διαδηλώσεων στην Αθήνα έκαναν το γύρο του κόσμου πολλές φορές τους τελευταίους μήνες. Αυτές οι εικόνες συμπεριλαμβάνονται και στις ανασκοπήσεις άλλων πρακτορείων, όπως το Ρόιτερς, που σε εξήντα δευτερόλεπτα δείχνει τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2010.

Η Ελλάδα πατάει το κουμπί για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης

Με φόντο το ακριτικό και πανέμορφο Καστελόριζο, το οποίο εκείνη την ημέρα, στις 23 Απριλίου 2010, λουζόταν στο φως του ανοιξιάτικου ήλιου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε στους Έλληνες την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν στα πρώτα σκληρά μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί από την κυβέρνηση και κατά συνέπεια ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 6 Μαΐου 2010, το Μνημόνιο γινόταν νόμος της χώρας, όχι όμως αβρόχοις ποσίν για τα δύο μεγάλα κόμματα. Η Σοφία Σακοράφα, ο Γιάννης Δημαράς και ο Βασίλης Οικονόμου από το ΠΑΣΟΚ και η Ντόρα Μπακογιάννη από τη ΝΔ διαχώρισαν τη θέση τους από τη γραμμή των κομμάτων τους κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, οι τρεις πρώτοι ψηφίζοντας «παρών», η Ντόρα Μπακογιάννη ψηφίζοντας «ναι», με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους.

Πόλεμος Αθήνας – Βερολίνου

Στα άκρα οδηγήθηκαν το 2010 οι σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου με αφορμή την οικονομική κρίση. Τα προβλήματα άρχισαν τον Φεβρουάριο, μετά την πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκε η χώρα μας από το περιοδικό Focus. Σε αυτό, η Αφροδίτη της Μήλου εμφανιζόταν πότε σαν ζητιάνα και πότε με παρατεταμένο το μεσαίο δάχτυλο του χεριού της. Έκτοτε ακολούθησε πλήθος αρνητικών δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο. Σοβαρότερα, όμως, ήταν τα όσα διαδραματίστηκαν σε πολιτικό επίπεδο, με την Ανγκελα Μέρκελ να βρίσκεται σε διαρκή κόντρα με την κυβέρνηση. Η Γερμανίδα καγκελάριος, πέρα από το κινέζικο μαρτύριο στο οποίο υπέβαλε την Αθήνα μέχρι να συμφωνήσει στον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δοκίμασε ουκ ολίγες φορές την υπομονή του πρωθυπουργού, του Υπουργικού Συμβουλίου και όλων των Ελλήνων που παρακολουθούν τις εξελίξεις. Φήμες λένε ότι έφτασε στο σημείο να απειλήσει να αποσύρει τη Γερμανία από το ευρώ, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε «αντιδημοκρατική» την πρόταση του Βερολίνου να στερούνται δικαιώματος ψήφου στην ΕΕ όσες χώρες ζητούν βοήθεια.

Το «ναι», η «συμμαχία των προθύμων» και ο επίτιμος

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η ψηφοφορία στη Βουλή, τον Μάιο του 2010, για την επικύρωση των έκτακτων μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Η πρώην υπουργός και συνδιεκδικήτρια της ηγεσίας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη υπερψήφισε τις κυβερνητικές αποφάσεις και η διαγραφή της ήταν θέμα ωρών. Από την επόμενη κιόλας μέρα η συζήτηση επικεντρώθηκε στο εάν θα προχωρούσε σε δικό της κόμμα -φήμες που επαληθεύτηκαν με την ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Την πόρτα εξόδου έδειξε η Ρηγίλλης και στους υποστηρικτές της, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Θόδωρο Σκυλακάκη και Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ ο Γιώργος Κοντογιάννης ανεξαρτητοποιήθηκε έπειτα από μία άνευ προηγουμένη επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της Βουλής. Το τεταμένο κλίμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδείνωσαν οι παρεμβάσεις του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Στηρίζω τον Γ.Παπανδρέου γιατί στηρίζω την Ελλάδα» είπε, έχοντας προηγουμένως χαρακτηρίσει τον πρόεδρο της ΝΔ «λαϊκιστή» και αφού είχε προβλέψει εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πρωθυπουργός. Η απάντηση κύκλων της Ρηγίλλης κατέληγε με τη φράση «καλή σας νύχτα κ. Μητσοτάκη».

Στο Δικαστικό Συμβούλιο τρεις πρώην υπουργοί της ΝΔ για το Βατοπαίδι

Την παραπομπή των πρώην υπουργών της ΝΔ Ευάγγελου Μπασιάκου, Πέτρου Δούκα και Αλέξανδρου Κοντού στο Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε, για την υπόθεση Βατοπαιδίου, η Ολομέλεια της Βουλής. Η ΝΔ, που χαρακτηρίζει την υπόθεση «πολιτική σκευωρία», έθεσε θέμα επανάληψης της ψηφοφορίας, κρίνοντας ότι οι βουλευτές της Αριστεράς παραπλανήθηκαν από τη διατύπωση στο ψηφοδέλτιο. Της ψηφοφορίας προηγήθηκε το πόρισμα της αρμόδιας Προανακριτικής Επιτροπής που, εκτός από τους κ. Δούκα, Μπασιάκο και Κοντό, παρέπεμπε επίσης στην Ολομέλεια τους Γιώργο Βουλγαράκη και Θεόδωρο Ρουσόπουλο. Οι δύο τελευταίοι (με τη βοήθεια και του ΠΑΣΟΚ) «αθωώθηκαν», αλλά Ρηγίλλης διαμηνύει πως η πόρτα της παραμένει κλειστή για όσους στιγμάτισαν το κόμμα «με τις πολιτικές τους συμπεριφορές». Η διερεύνηση της υπόθεσης από την Προανακριτική έδωσε την αφορμή και για μία σπάνια δημόσια παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή. Στο 2,5 σελίδων υπόμνημα που κατέθεσε στην Επιτροπή, ο τέως πρωθυπουργός τόνισε πως την πολιτική ευθύνη την ανέλαβε ευθέως και χαρακτήρισε «καθ’ όλα νόμιμη» τη διαδικασία των ανταλλαγών με τη Μονή Βατοπαιδίου.

Αυτοδιοικητικές εκλογές με άρωμα Μνημονίου

Αν και οι κάλπες αφορούσαν τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, το Μνημόνιο ήταν αυτό που κυριάρχησε στις συζητήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, τις πρώτες του «Καλλικράτη». Η ΝΔ κάλεσε εξαρχής σε αντιμνημονιακή ψήφο, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε ψήφο με όρους αυτοδιοικητικούς. Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν από τον α’ γύρο των εκλογών, σε διακαναλική συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός ζήτησε ισχυρό μήνυμα στήριξης από τους πολίτες, ρίχνοντας στο τραπέζι το χαρτί των πρόωρων εκλογών. Στις δύο Κυριακές που ακολούθησαν, η αποχή ήταν μεγάλη, αλλά υπήρξαν και μεγάλες ανατροπές. Η ΝΔ, έπειτα από πολλά χρόνια, ηττήθηκε στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, όπου εξελέγησαν οι Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης αντιστοίχως. Το ΠΑΣΟΚ, έπειτα από παλινωδίες και εσωτερικές κόντρες, έχασε τον Δήμο Πειραιά, όπου εξελέγη ο υποψήφιος της ΝΔ Βασίλης Μιχαλολιάκος. Στην Περιφέρεια Αττικής επικράτησε ο Γιάννης Σγουρός, ο οποίος απειλήθηκε περισσότερο από τον ανεξάρτητο υποψήφιο Γιάννη Δημαρά, παρά από τον υποψήφιο της ΝΔ Βασίλη Κικίλια. Ωστόσο, ο κ. Δημαράς δεν πέρασε τελικά στον β’ γύρο. Συνολικά, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε οκτώ Περιφέρειες (μαζί με την Πελοπόννησο, όπου επικράτησε ο Πέτρος Τατούλης), ενώ η ΝΔ κέρδισε τις υπόλοιπες πέντε.

Ο Καλλικράτης και άλλες μεταρρυθμίσεις

Καταιγιστικός ήταν ο ρυθμός, με τον οποίο η κυβέρνηση έφερνε τους νόμους στη Βουλή στη διάρκεια του 2010. Τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας έφερε ο «Καλλικράτης», ο νόμος του υπουργείου Εσωτερικών που με λίγα λόγια μείωσε τους δήμους της χώρας σε 325, κατάργησε τις νομαρχίες, χώρισε τη χώρα σε 13 περιφέρειες και έφερε το θεσμό του αιρετού περιφερειάρχη. Επίσης, ορίζει τις μετατάξεις χιλιάδων δημοτικών υπαλλήλων, ενώ θέτει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου για τα οικονομικά των ΟΤΑ. Στον στενό δημόσιο τομέα, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε για πρώτη φορά στην καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων (φτάνουν τους 768.009), ενώ εκκρεμεί η απογραφή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στη συγχώνευση ή και κατάργηση δεκάδων δημόσιων οργανισμών, με στόχο την περιστολή δαπανών. Επίσης, φέτος ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. Οι νόμιμοι -και μόνο- μετανάστες θα μπορούν να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με την προϋπόθεση της επιτυχούς εξέτασης στην ελληνική γλώσσα, την πολιτική αγωγή και την ιστορία, εφόσον διαμένουν στη χώρα για πέντε έτη. Τα παιδιά τους θα μπορούν να παίρνουν την ιθαγένεια, αφού θα έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία επί έξι χρόνια μαθήματα σε ελληνικό σχολείο. Το υπουργείο Υγείας ελπίζει να βάλει τάξη στον χώρο του φαρμάκου με το νόμο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Έγκλημα και τιμωρία…

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και σε επιπλέον φυλάκιση δεκαπέντε μηνών για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια. Στη διάρκεια της απολογίας του, ο Κορκονέας παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι όταν πυροβόλησε έβλεπε τα συγκεντρωμένα παιδιά και το όπλο του, αφήνοντας να εννοηθεί πως πυροβόλησε σε ευθεία βολή κι όχι στον αέρα, όπως υποστήριζε έως εκείνη τη στγμή. Ποινή δεκαετούς κάθειρξης επιβλήθηκε στον δεύτερο ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη. Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους δύο κατηγορούμενους για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, χωρίς να τους αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Στην επέτειο των δύο χρόνων από τη δολοφονία του Αλ.Γρηγορόπουλου, χιλιάδες άτομα κατέβηκαν στους δρόμους για να τιμήσουν τη μνήμη του, ενώ δεν έλειψαν η ένταση και τα επεισόδια.

«Ναυμαχία» στο λιμάνι του Πειραιά

Παραταγμένοι σε «θέσεις μάχης» στους καταπέλτες των πλοίων βρέθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού ναυτεργάτες και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στην άρση του καμποτάζ. Το λιμάνι του Πειραιά τέθηκε υπό αστυνομικό κλοιό για την αποφυγή επεισοδίων, ενώ χιλιάδες επιβάτες έζησαν ώρες ταλαιπωρίας, καθώς οι κάβοι δεν λύνονταν. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις «έδιωξαν» από τον Πειραιά και το κρουαζιερόπλοιο Zenith και μαζί με αυτό χιλιάδες τουρίστες. Το γεγονός προκάλεσε την οργή των επαγγελματιών στον τομέα του τουρισμού και των εμπόρων που έκαναν λόγο για μεγάλο πλήγμα στα προγράμματα κρουαζιέρας της Ελλάδας, αλλά και για απώλειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Τελικά το νομοσχέδιο για την άρση του καμποτάζ υπερψηφίστηκε παρά τις αντιδράσεις των ναυτεργατικών σωματείων αλλά και της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, τα προβλήματα στο λιμάνι του Πειραιά δεν έλειψαν ούτε το φθινόπωρο, όταν για περίπου μία εβδομάδα τα πλοία έμειναν δεμένα, λόγω νέας απεργίας της ΠΝΟ, η οποία διεκδικεί μεταξύ άλλων την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τους ναυτικούς.

Ο Αγ.Παντελεήμονας έβραζε και φέτος ξεχείλισε…

Το λουκέτο που έβαλαν οι ακροδεξιές οργανώσεις, για χάρη των «οργισμένων κατοίκων» της περιοχής και υπό την ανοχή του κράτους, στην παιδική χαρά που σύχναζαν και τα παιδιά παράνομων μεταναστών ήταν μόνο η αρχή. Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε με συγκεντρώσεις και πορείες ακροδεξιών, πυρπολήσεις αποθηκευτικών χώρων της εκκλησίας, όπου ο παπάς της ενορίας έχει προσφέρει καταφύγιο σε μερικούς άπορους μετανάστες, και κορυφώθηκε κατά την προεκλογική περίοδο. Οι «οργισμένοι κάτοικοι» της περιοχής επιτέθηκαν με γιαούρτια εναντίον του Αλέκου Αλαβάνου και της Ελένης Πορτάλιου, υποψηφίων για την περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων αντίστοιχα, όταν εκείνοι βρέθηκαν στον Αγ.Παντελεήμονα για να μιλήσουν για την μεταναστευτική πολιτική των συνδυασμών τους. Λίγες ημέρες αργότερα, η περιοχή ανέδειξε τον πρώτο δημοτικό σύμβουλο Αθηναίων, προερχόμενο από την Χρυσή Αυγή. Στον αντίποδα, το Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με την Εκκλησία ανέλαβαν μια σημαντική πρωτοβουλία, διοργανώνοντας μια ιστορική μουσική εκδήλωση μέσα στην εκκλησία του Αγ.Παντελεήμονα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ένα έμπρακτο μήνυμα αλληλεγγύης και συμφιλίωσης, μια φωνή κατά του ρατσισμού, του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας.

Δημόσια προσευχή

Χρόνια τώρα η ελληνική πολιτεία έχει δεσμευτεί για την ίδρυση τεμένους στην Αθήνα. Οι αρχικές αντιρρήσεις της Εκκλησίας για το χωροταξικό μπλόκαραν την κατασκευή του, με αποτέλεσμα οι μουσουλμάνοι που ζουν στην πρωτεύουσα να παραμένουν χωρίς έναν επίσημο χώρο προσευχής. Οι ίδιοι, θέλοντας να καταδείξουν πλέον το πρόβλημα, πραγματοποίησαν για πρώτη φορά δημόσιες ομαδικές προσευχές φέτος. Την πρώτη, στην πλ. Κοτζιά για το τέλος του Ραμαζανίου. Την δεύτερη φορά, στα Προπύλαια, την πλ. Αττικής, το Μενίδι, το Μοσχάτο, το Κορωπί, το Αιγάλεω, την πλ. Κουμουνδούρου, τα Οινόφυτα, το Περιστέρι, το Φάληρο, την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο για τον εορτασμό της Αΐντ αλ Αντχα. Τα πνεύματα στην πλ. Αττικής όμως ήταν αρκετά οξυμένα. Συγκεντρώσεις και πορείες ακροδεξιών οργανώσεων, προκλητικά και υβριστικά συνθήματα, ή λαϊκά τραγούδια στη διαπασών την ώρα της προσευχής, δεν πτόησαν πάντως τους μουσουλμάνους, που προσευχήθηκαν υπό το βλέμμα των ΜΑΤ.

Μεταμεσονύχτιος ανασχηματισμός

Τα σενάρια και οι φημολογίες για επικείμενο ανασχηματισμό πυροδοτήθηκαν με διάφορες αφορμές έως ότου αυτός πραγματοποιηθεί τελικά, μετά από μαραθώνιο διαβουλεύσεων και μάλιστα μεταμεσονύχτια, στις 7 Σεπτεμβρίου. Στο επίκεντρο των σεναρίων βρέθηκαν κατά καιρούς η κριτική για το συντονισμό και την ταχύτητα με την οποία προωθούνταν οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, η παραίτηση της Αντζελας Γκερέκου, λόγω των οφειλών του συζύγου της Τόλη Βοσκόπουλου στην Εφορία, ή το ενδεχόμενο υποψηφιοτήτων υπουργών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το νέο κυβερνητικό σχήμα προέκυψε πολυπληθέστερο, με την ένταξη και παλαιών έμπειρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο πρωθυπουργός αποφάσισε και δομικές αλλαγές, στις αρμοδιότητες των υπουργών. Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της ΔΕΘ. Ο Γ.Παπανδρέου, μιλώντας για την οικονομία, ξεκαθάρισε πως «δεν επήλθε λήξη συναγερμού» και ανακοίνωσε τη λειτουργία δύο νέων διυπουργικών επιτροπών. Παράλληλα, στο πλαίσιο του καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού έργου, αυξημένες αρμοδιότητες ανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκούση.

Λαϊκή οργή

Με το έλλειμμα και το χρέος εκτός ελέγχου και τις αγορές να σπρώχνουν τη χώρα στο γκρεμό της χρεοκοπίας, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προωθήσει μέτρα λιτότητας με σοβαρό αντίκτυπο σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα. Η οργή του λαού για το πώς έφθασε η χώρα ώς εδώ, ποιοι ευθύνονται και ποιοι πληρώνουν τις αμαρτίες του παρελθόντος εκφράστηκε με μεγάλες διαδηλώσεις και έντονη αμφισβήτηση πολιτικών και συνδικαλιστών. Διαδηλωτές προπηλάκισαν, πέταξαν γιαούρτια και κυνήγησαν με άγριες διαθέσεις εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος και του επιχειρηματικού κόσμου. Για πρώτη φορά, απεργοί συγκεντρωμένοι μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου υιοθέτησαν ένα σύνθημα που έως τότε είχε ακουστεί μόνο από αντιεξουσιαστές: «Να καεί, να καεί το μπ… η Βουλή». Το «ηφαίστειο» εξερράγη στις 5 Μαΐου, με την μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων χρόνων. Η «λάβα» έκαψε όμως και αθώους. Μερικές μολότοφ που εκτοξεύθηκαν κατά του υποκαταστήματος της Marfin στην οδό Σταδίου, πυρπόλησαν το κτίριο, οδηγώντας σε τραγικό θάνατο 3 υπαλλήλους, δύο γυναίκες -εκ των οποίων η μία έγκυος- και έναν άνδρα. Και τότε ήταν που η Ελλάδα πάγωσε…

Μυστικά και ψέματα

Πολλή δουλειά για την Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens, που παίρνει παράταση στην παράταση για την κατάθεση του πορίσματός της, προσπαθώντας να ανακαλύψει νέα στοιχεία. Μεταξύ άλλων, συνέταξε ένα κατάλογο 10 πρώην υπουργών, ζητώντας το άνοιγμα των λογαριασμών τους, καθώς και να προσέλθουν να καταθέσουν. Ένας εξ αυτών, ο Τάσος Μαντέλης κατηγορήθηκε για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και του επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής ταξίδεψαν έως το Μόναχο για να εξετάσουν τα μεγαλοστελέχη της Siemens, Μ.Χριστοφοράκο, Ρ.Σίκατσεκ και Μ.Κουτσενρόιτερ. Αν και ο Χριστοφοράκος κράτησε το στόμα του κλειστό, ο Σίκατσεκ μίλησε στους Έλληνες βουλευτές για δωροδοκίες. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, αναίρεσε την κατάθεσή του, «αθωώνοντας» τη μητρική εταιρία. Η Siemens, άλλωστε, έχει μπει στο στόχαστρο της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία σε μια προσπάθεια να πιέσει για να της δοθούν στοιχεία, ζήτησε την επιβολή προστίμων στη γερμανική εταιρία ως αποζημίωση στο ελληνικό δημόσιο. Η χρονιά, πάντως, έκλεισε με τη διαφυγή ενός ακόμη μεγαλοστελέχους της Siemens, καθώς ο υπόδικος Φόλκερ Γιουνγκ εγκατέλειψε την Πάρο, όπου βρισκόταν με περιοριστικούς όρους, και βρήκε καταφύγιο στο Μόναχο.

Ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση

Η κρίση οδήγησε πολλούς να μείνουν στο δρόμο, κυριολεκτικά. Οι άνθρωποι που αναζητούν ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια έχουν πολλαπλασιαστεί φέτος σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Όχι μόνο μετανάστες, αλλά και πολλοί Έλληνες, κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα φάνταζε εξωπραγματικό. Κι όμως άνθρωποι απελπισμένοι δίνουν μάχη για μια θέση σε ένα ίδρυμα ή ακόμα και για ένα παγκάκι. Όμως η πρόνοια φαλίρισε και τα παγκάκια της Αθήνας γέμισαν. Η τραγωδία του Ταύρου τράβηξε για λίγο τους προβολείς σε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο. Ένας άστεγος, αναζητώντας καταφύγιο μια παγωμένη νύχτα, χώθηκε μέσα σε έναν κάδο απορριμμάτων. Το απορριμματοφόρο που πέρασε τα ξημερώματα τον «κατάπιε» μαζί με το υπόλοιπο περιεχόμενο του κάδου. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έμαθε ποιος ήταν, ούτε πια μοίρα τον οδήγησε από ένα ζεστό σπίτι στο παγωμένο κρεβάτι του νεκροτομείου.

Επίθεση «συνεργασίας» από την Τουρκία

Κινήσεις που προκάλεσαν αίσθηση παρατηρήθηκαν στο κεφάλαιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων αυτήν την χρονιά. Η Αγκυρα δείχνει να επιδιώκει τη λύση των διαφορών και στο πλαίσιο αυτό πιέζει διά της συνεργασίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα έφερε μαζί του το μισό υπουργικό συμβούλιο και υπέγραψε 21 συμφωνίες. Την ίδια ώρα, Τούρκοι υπουργοί έκαναν λόγο για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου όσον αφορά σε πετρελαϊκά κοιτάσματα, ενώ στο φως της δημοσιότητας ήρθαν στοιχεία για μυστικές συνομιλίες των δύο πλευρών σχετικά με την μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Γεγονός είναι, πάντως, πως κατά το μπαράζ των συναντήσεων των δύο πρωθυπουργών έγιναν δηλώσεις για θέματα – ταμπού, όπως οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο, στοιχείο που φανερώνει αλλαγή διάθεσης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των δύο χωρών. Φυσικά, οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο συνεχίστηκαν και μάλιστα εμπλουτίστηκαν με «κρουαζιέρες» τουρκικών φρεγατών έως το Σούνιο. Από την άλλη πλευρά, έγιναν και κινήσεις καλής θέλησης από την Τουρκία, η οποία επέστρεψε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, ενώ επέτρεψε Θεία Λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά.

Αθώοι οι καταδικασθέντες της «Δίκης των Έξι» 88 χρόνια μετά

Ένα κεφάλαιο της Ιστορίας. που είχε κλείσει τον Νοέμβριο του 1922 στου Γουδή με την εκτέλεση των Έξι ως υπαίτιων για τη Μικρασιατική Καταστροφή, «ξανάγραψε» ο Άρειος Πάγος. Έπειτα από 88 χρόνια, έκρινε αθώους τους καταδικασθέντες σε θάνατο τέως πρωθυπουργούς, Δ.Γούναρη, Π.Πρωτοπαπαδάκη και Ν.Στράτο, τους υπουργούς Ν.Θεοτόκη και Γ.Μπαλτατζή, καθώς και τον στρατηγό Γ.Χατζηανέστη. Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση του Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη, εγγονού του τέως πρωθυπουργού, ακύρωσε την απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών του 1922 και έπαυσε οριστικά λόγω παραγραφής την ποινική δίωξη για εσχάτη προδοσία που οδήγησε τους «Έξι» στο εκτελεστικό απόσπασµα. Η απόφαση που ελήφθη βασίστηκε σε ένα τηλεγράφημα και μία ομιλία στο Κοινοβούλιο του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Η πιο αιματηρή χρονιά της νέας γενιάς τρομοκρατών

Ο θάνατος του Λάμπρου Φούντα στη συμπλοκή της Δάφνης οδήγησε την Αντιτρομοκρατική να βρει άλλη μια άκρη του νήματος της τρομοκρατίας. Έξι άτομα συνελήφθησαν για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα, ενώ εντοπίστηκαν οι γιάφκες με τον βαρύ οπλισμό και τα χρήματα της οργάνωσης. Πολλοί μίλησαν για εξάρθρωση, όχι πάντως ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο Μ.Χρυσοχοΐδης μίλησε μόνο όταν η βόμβα που προοριζόταν για τον ίδιο σκότωσε τον υπασπιστή του Γ.Βασιλάκη. «Δεν φοβόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να καταστήσουμε τους πολίτες, τις γειτονιές, τις πόλεις μας ασφαλείς». Οι έρευνες συνεχίστηκαν, όπως και τα αιματηρά χτυπήματα. Η Σέχτα Επαναστατών επανεμφανίστηκε, δολοφονώντας τον δημοσιογράφο Σ.Γκιόλια. Συνόδευσε, δε, την προκήρυξή της με μια φωτογραφία του οπλισμού της, στα πρότυπα της 17Ν. Σε τροχιά αναβάθμισης των μέσων που χρησιμοποιεί βρέθηκε η Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς –που στην τελευταία προκήρυξή της υπέγραψε ως Επαναστατική Οργάνωση και απείλησε με δολοφονίες. Οι Πυρήνες εξαπέλυσαν μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με αποκορύφωμα τα παγιδευμένα πακέτα με προορισμό πρεσβείες στην Αθήνα, που έφθασαν μέχρι το κατώφλι Ευρωπαίων ηγετών. Αυτή τη φορά, ήταν η ομάδα ΔΙΑΣ, που κατάφερε να συλλάβει δύο άτομα που μετέφεραν τα πακέτα. Μερικούς μήνες αργότερα οι προφυλακισμένοι για τους Πυρήνες έγιναν συνολικά επτά, καθώς εντοπίστηκαν κι άλλοι ύποπτοι για τρομοκρατία. Τέσσερις από αυτούς κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, χωρίς αυτή να κατονομάζεται, καθώς ο οπλισμός που βρέθηκε στα διαμερίσματά τους δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποια επίθεση. Πάντως, κανείς δεν έχει κατηγορηθεί και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την τυφλή δολοφονία του μικρού Αφγανού στα Πατήσια και τον σοβαρό τραυματισμό της αδελφής του στα μάτια.

Η ώρα του αποχωρισμού

Η συγκρουσιακή κατάσταση που σοβούσε για πολύ καιρό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως μεταξύ του κυρίαρχου Αριστερού Ρεύματος και της Ανανεωτικής Πτέρυγας, κορυφώθηκε τον Ιούνιο, όταν ο Φώτης Κουβέλης, ο Νίκος Τσούκαλης, ο Θανάσης Λεβέντης και ο Γρηγόρης Ψαριανός -δηλαδή οι Ανανεωτικοί- ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την Κουμουνδούρου, ρίχνοντας τη συνολική ευθύνη για τη διάσπαση στον Αλέξη Τσίπρα. Λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε η ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς με αρχηγό τον Φώτη Κουβέλη. Εν τω μεταξύ, Αλέξης Τσίπρας και Αλέκος Αλαβάνος έγραψαν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της κόντρας τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Αλέκος Αλαβάνος αποφάσισε να μην συνταχθεί με την υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής, δηλαδή με τον εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για τη θέση. Το γεγονός αυτό έφερε μεγάλη ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο ανδρών, ενώ χαρακτηριστική ήταν η φράση του κ. Αλαβάνου, όταν συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα σε εκδήλωση: «Βρισκόμαστε εδώ μέσα αριστεροί σύντροφοι και κάνουμε ότι δεν βλέπουμε ο ένας τον άλλο».

**** Πηγή www.in.gr

No comments:

Post a Comment