Wednesday, August 5, 2020

ΔΕΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΟ ΠΛΑΤΑΝΟ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ

Αλεξία Καλαϊτζή
Ένα μοντέρνο παγκάκι και μια βρύση θα τοποθετηθούν κοντά στον υπεραιωνόβιο πλάτανο στην πλατεία Τσιρογιάννη προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορία του.
«Δεύτερη ζωή» αποκτάει ο υπεραιωνόβιος πλάτανος στην πλατεία Τσιρογιάννη απέναντι από τον Λευκό Πύργο.
O εντυπωσιακός πλάτανος που έχει φτάσει τα 26 μέτρα στέκεται στο ίδιο σημείο για περισσότερους από δύο αιώνες φιλοξενώντας κάτω από τη σκιά του ανθρώπους και ιστορικά γεγονότα της Θεσσαλονίκης. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που σύντομα θα ανακηρυχθεί, μαζί με ακόμα τρεις πλάτανους, διατηρητέο μνημείο φύσης. Διατηρητέα χαρακτηρίζονται όσα φυσικά μνημεία έχουν αποδεδειγμένα ιδιαίτερη οικολογική, βιολογική, επιστημονική και αισθητική αξία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα. Ως τέτοια, τα μνημεία φύσης πρέπει να προστατεύονται και να αναδεικνύονται.
Αυτό ακριβώς έχει στόχο ο δήμος Θεσσαλονίκης και η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, που θα κάνουν μερικές προσθήκες στον χώρο γύρω από τον πλάτανο προκειμένου να θυμίζει σε όλους τους περαστικούς τη μακρά του πορεία στον χρόνο. Όπως τόνισε  ο αντιδήμαρχος Σωκράτης Δημητριάδης, στον ίσκιο του πλατάνου θα τοποθετηθεί ένα μίνιμαλ μαρμάρινο παγκάκι και μια βρύση, όπως αυτή που υπήρχε παλιά. «Παλιά στον πλάτανο υπήρχε μια κρήνη ενώ παλαιότερα σε αντίστοιχους πλάτανους τοποθετούσαν ξύλινα παγκάκια. Εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ξανά αυτή την ατμόσφαιρα, αλλά με μια μοντέρνα έκφραση», τόνισε.

Προκειμένου μάλιστα να τιμήσει το ζωντανό μνημείο, ο δήμος θα τοποθετήσει μια διακριτική πινακίδα που θα αναφέρεται στα χαρακτηριστικά του πλατάνου και την ηλικία του.
Η ιστορία του πλατάνου
Ο δήμος Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε με το ΑΠΘ και την ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για να συγγράψει έκθεση που αποδεικνύει γιατί οι τέσσερις υπεραιωνόβιοι πλάτανοι πρέπει να χαρακτηριστούν διατηρητέα μνημεία. Όπως αναφέρει η έκθεση, στην περιοχή που βρίσκεται ο πλάτανος ήταν χτισμένες αποθήκες, που αργότερα αντικαταστάθηκαν από τη σημερινή πλατεία Τσιρογιάννη, ευτυχώς χωρίς την ταυτόχρονη απομάκρυνση του πλατάνου. Λέγεται ακόμα πως κάτω από το φύλλωμα του συγκεντρώθηκε ο ένοπλος πυρήνας του κινήματος της Εθνικής Άμυνας τον Αύγουστο του 1916, αποτρέποντας την παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Σέρβους. Στην ίδια πλατεία μεταφέρθηκε το 1933 το ιστορικό καφέ Ντορέ, σημείο συνάντησης πολιτικών προσώπων και σπουδαίων καλλιτεχνών.
Από τη Θεσσαλονίκη τα πρώτα μνημεία της φύσης
Εκτός του πλατάνου στον Λευκό Πύργο, διατηρητέα μνημεία φύσης θα ανακηρυχθούν σύντομα το πλατάνι δίπλα στο ανάκτορο του Γαλερίου, δίπλα στο τουρκικό προξενείο και στην Άνω Πόλη. Τα τέσσερα δέντρα με ζωή άνω των 100 ετών στο ιστορικό κέντρο της πόλης θα συμπεριληφθούν στην οικογένεια των 69 μνημείων ανά την Ελλάδα. Η λίστα ξεκίνησε το 1975 από την περιοχή της Θεσσαλονίκης με την εγγραφή δύο πλατάνων στο Σχολάρι που τα κάνουν σημαντικά η ηλικία τους, οι διαστάσεις τους και το γεγονός ότι στην κορφή τους φτιάχνουν τις φωλιές τους κάθε χρόνο πολλά ζευγάρια πανέμορφων ερωδιών.

No comments:

Post a Comment