ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Saturday, May 2, 2020

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ LATIN


APRIL IN PORTUGAL #14


Μια από τις λίγες συνθέσεις που ξεκίνησαν από την Πορτογαλία είναι η “Coimbra”, που συνέθεσε ο Raul Ferrao (1890-1953) σε στίχους Jose Galhardo, γύρω στο 1953. Την ηχογράφησαν οι Amalia Rodriguez, Jane Morgan, Eve Boswell, Melachrino, Three Suns, Roger Williams, Chet Atkins, Lester Lanin, Mantovani, Ronnie Aldrich, Lawrence Welk, Enoch Light, κ.α.
Στην αρχή έγινε γνωστή στις ΗΠΑ με τίτλο “The whispering serenade”, όταν το ηχογράφησε η Georgia Carr (Capitol), σε φωνητική εκτέλεση. Μετά κυκλοφόρησε η οργανική εκτέλεση με τίτλο “April in Portugal” κι έγραψε νέους στίχους ο Jimmy Kennedy. Επιτυχία έγινε το 1953 σε δίσκους από τους: Les Baxter, Vic Damone, Richard Hayman, Freddy Martin, Tony Martin.
Υπήρξε κι ελληνική εκτέλεση με τίτλο «Κοίμπρα», που ερμήνευσε ο Κρις Αντύπας (σύζυγος της Έλλης Ζουρούδη).
Coimbra είναι ιστορική πόλη της Πορτογαλίας με το πιο παλιό πανεπιστήμιο της χώρας (από το 1290)

ARANJUEZ, MON AMOUR. #15


O Joaquim Rodrigo (1901-99) ήταν Ισπανός συνθέτης κλασικής μουσικής και βιρτουόζος πιανίστας, τυφλός από νεαρή ηλικία.
Το πιο διάσημο έργο του είναι το “Concierto de Aranjuez”, που έγραψε το 1929 στο Παρίσι. Είναι ένα κονσέρτο για σόλο κλασική κιθάρα και ορχήστρα.
Το 1992 ο βασιλιάς Χουάν Καρλος έχρισε τον Rodrigo Ιππότη των κήπων του Aranjuez. Στο κοιμητήριο του Aranjuez είναι σήμερα οι τάφοι του Rodrigo και της γυναίκας του Victoria Kamhi, μιας πιανίστα γεννημένης στην Τουρκία.
Το “Aranjuez, mon amour” γνωστό και ως “Rodrigo’s concerto” γνωρίζει νέα περίοδο δημοτικότητας από το 1976. Σήμερα είναι το δημοφιλέστερο ισπανικό έργο στην Ισπανία.
Μια διασκευή σε τραγούδι του δεύτερου τμήματος με στίχους του Guy Bontempelli έγινε επιτυχία ως “Aranjuez mon amour” από τον Richard Anthony το 1967. 
Οι κήποι του Aranjuez περιβάλλουν το βασιλικό ανάκτορο που έκτισε ο Φίλιππος Β’ στο δεύτερο ήμισυ του 16ου αιώνα. 
Το ηχογράφησαν οι Caravelli, Waldo de los Rios, Los Indios Tabajaras, Nana Mouskouri, Fausto Papetti, Massimo Ranieri, Amalia Rodrigues, Nini Rosso, Sandie Shaw, Gheorge Zamfir, κ.α.




ARGENTINE. #16

Ο Ισπανικής καταγωγής Γάλλος τραγουδιστής Luis Mariano (1914-70) ήταν ο πιο δημοφιλής τενόρος οπερέτας στην Γαλλία τον 20ο αιώνα. Έπαιξε σε εννέα οπερέτες, σε περισσότερες από 20 ταινίες ενώ οι μεγάλες επιτυχίες του σε δίσκους ήταν Mexico, L’ amour est un bouquet de violettes, La belle de Cadix, Rossignol, Ole torero, Adieu Saint Jean de luz, Visa pour l’ amour, Quand on est deux amis, Il est un coin de France.
Η πρώτη οπερέτα στην οποία έπαιξε ήταν “La belle de Cadix” του Francis Lopez (1916-95). Ο Lopez συνέθεσε το “Argentine” σε στίχους Jaaques Daniel  Normand τo 1949,που ακουγεται στην ταινια L'ange rouge του 1949 ερμηνευμενο απο την Tida  Thamar,ηθοποιο-τραγουδιστρια γεννημενη στην Αργεντινη.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment