Friday, May 1, 2020

Εθνική Τράπεζα: 179 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης τράπεζας στην Ελλάδα



Το όνομά της ταυτίζεται με το κύρος, την αξιοπιστία, την ασφάλεια, την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη. Ποιος όμως γνωρίζει ότι η Εθνική Τράπεζα, υπήρξε η πρώτη τράπεζα της νεότερης Ελλάδας και ιδρύθηκε πριν από 179 χρόνια;


Πώς ξεκίνησαν όμως όλα; Η δημιουργία ενός πιστωτικού ιδρύματος που θα υποστήριζε την οικονομική ανάπτυξη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μπορεί να ήταν ένα από τα φιλόδοξα σχέδια του Ιωάννη Καποδίστρια, δυστυχώς όμως πέθανε προτού καταφέρει να το υλοποιήσει.

Το έργο αυτό, ανέλαβαν τρεις επιφανείς άνδρες, ο φίλος του Καποδίστρια, διπλωμάτης Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος, ο Γάλλος οικονομολόγος Αρτεμόν Ρενί και ο Γεώργιος Σταύρος, σύμβουλος του πρώτου κυβερνήτη, που έπεισαν τον Όθωνα να δώσει την άδειά του για την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας. Και κάπως έτσι το όραμα έγινε πραγματικότητα, με βασιλικό διάταγμα, στις 30 Μαρτίου 1841.

.
Ωστόσο, η νέα Τράπεζα, με αρχικό κεφάλαιο 5.000.000 δρχ. και το ελληνικό κράτος να κατέχει περίπου το 1/3 των μετοχών, χρειαζόταν άμεσα τη στήριξη επενδυτών από το εξωτερικό. Για το σκοπό αυτό, αναζητήθηκαν κεφάλαια κυρίως από ομογενείς και Ευρωπαίους φιλέλληνες.




Η Τράπεζα αρχικά στεγάστηκε στην οικία του γραμματέα της, Θεόφραστου Χαιρέτη, στην οδό Σοφοκλέους. Τέσσερα χρόνια μετά, αγοράστηκε η κατοικία του Κυριάκου Δομνάδου, στη γωνία των σημερινών οδών Αιόλου και Γεωργίου Σταύρου. Το 1875, αποκτήθηκε το διπλανό «Ξενοδοχείον της Αγγλίας» από τον Ιταλό επιχειρηματία Φραγκίσκο Φεράλδη. Το 1900, με την ευκαιρία του εορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυσή της, τα δύο κτήρια ενώθηκαν και δημιουργήθηκε το εμβληματικό κτήριο του Κεντρικού Καταστήματός της, που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Καθιέρωση του τραπεζικού θεσμού και έκδοση των πρώτων χαρτονομισμάτων

Μέσα σε λίγα χρόνια, έχοντας το προνόμιο της έκδοσης χαρτονομίσματος, άνοιξε υποκαταστήματα στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, επεκτείνοντας τις εργασίες της μαζί με την Ελλάδα που μεγάλωνε, στηρίζοντας ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των περιοχών αυτών.


Με τον τρόπο αυτό εδραιώθηκε ο τραπεζικός θεσμός στο νεοσύστατο έθνος, καθιερώθηκε και γενικεύτηκε η κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων. Η Εθνική κατέστη ουσιαστικά η μοναδική χρηματοδότης του αποκλεισμένου από τις διεθνείς αγορές ελληνικού κράτους, βοηθώντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση οικονομικών αλλά και κοινωνικών κρίσεων.

Πρωταγωνιστές σε αυτήν την πορεία ήταν σπουδαίες προσωπικότητες της οικονομίας και της πολιτικής. Γεώργιος Σταύρος, Μάρκος Ρενιέρης, Παύλος Καλλιγάς, Στέφανος Στρέιτ, Ιωάννης Βαλαωρίτης, Ιωάννης Ευταξίας, Αλέξανδρος Ζαϊμης, Αλέξανδρος Διομήδης, Ιωάννης Δρόσοπουλος, ονόματα καταξιωμένων ανθρώπων που βρέθηκαν στο τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας στη διάρκεια των πρώτων 100 χρόνων λειτουργίας της και μάλιστα σε δύσκολες για τη χώρα περιόδους.

Εθνική Τράπεζα: Η πρώτη εταιρεία που εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών


Η Εθνική Τράπεζα αποτελεί διαχρονικά δύναμη στήριξης για κάθε αναπτυξιακό βήμα της χώρας. Είναι η πρώτη εταιρεία που εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1880 και συμμετέχει με κεφάλαια στην ίδρυση εταιρειών κοινής ωφελείας, όπως της Ελληνικής Ηλεκτρικής Εταιρείας και της Τηλεφωνικής Εταιρείας, ενώ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την υδροδότηση και την εγκατάσταση αποχετευτικού συστήματος στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και την κατασκευή υποδομών

Από τον 19ο αιώνα, η Τράπεζα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας και καθίσταται ο κύριος οικονομικός της μοχλός, τόσο στο δημοσιονομικό όσο και τον εμπορικό τομέα. Χρηματοδοτεί και στηρίζει ουσιαστικά την ανάπτυξη του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας και την εκτέλεση μεγάλων παραγωγικών έργων και υποδομών, όπως η αποξήρανση της λίμνης της Κωπαΐδας, η κατασκευή της διώρυγας της Κορίνθου, η δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου, η κατασκευή λιμανιών και έργων οδοποιίας.

Συμβάλλει στην ίδρυση των πρώτων ακτοπλοϊκών εταιρειών και στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας και χρηματοδοτεί τους μικροκαλλιεργητές, τη βιοτεχνία, καθώς και τις παραδοσιακές επιχειρήσεις χειροτεχνίας.


 
Παράλληλα, στηρίζει το Έθνος κατά τη διάρκεια όλων των παγκόσμιων και εθνικών πολέμων και φροντίζει για την αποκατάσταση των προσφύγων μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται όμως και πίσω από τα μεγάλα έργα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη, σημερινή Ελλάδα, όπως η κατασκευή της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, της Αττικής Οδού, της Ιονίας Οδού, του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, κ.α..

Η συμβολή της Εθνικής Τράπεζας στην ανάπτυξη της χώρας υπήρξε καθοριστική. Πίσω από το ισχυρό της όνομα, κρύβονται αρχές και αξίες που διαμόρφωσαν την ιστορική και οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και καλλιέργησαν δεσμούς εμπιστοσύνης με όλους τους Έλληνες. Μέσα στην μακραίωνη ιστορία της, έμαθε να μετασχηματίζεται, να αλλάζει, να εξελίσσεται και να προχωρά σταθερά μπροστά , συμβάλλοντας καθοριστικά στην στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Έτσι κάνει και σήμερα, 179 χρόνια μετά την ίδρυσή της.

Από το 1841, άνθρωποι με όραμα και αξίες έκαναν την Εθνική Τράπεζα αυτό που είναι σήμερα. Μια μεγάλη, αξιόπιστη, αναπτυξιακή και ανθρώπινη τράπεζα. Την Εθνική μας Τράπεζα.


No comments:

Post a Comment