Η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ #20
DO NOTHING TILL YOU HEAR FROM ME
DO NOTHING TILL YOU HEAR FROM ME
Ήταν το 1940, όταν ο Duke Ellington συνέθεσε το οργανικό «Concerto for Cootie», που ήταν αφιερωμένο στον τρομπετίστα Cootie Williams o οποίος έζησε από το 1908-85 και συνεργάστηκε από το 1929-40 με τον Duke, από το 1940-41 με τον Benny Goodman και από το 1962-74 πάλι με την ορχήστρα Ellington. Το 1943 η σύνθεση διασκευάστηκε, προστέθηκαν στίχοι και μετονομάστηκε σε «Do nothing till you hear from me». Τρεις εκτελέσεις σημείωσαν επιτυχία. Και οι τρεις το ’44. Με τους Woody Herman, Duke Ellington, Stan Kenton. To 1959 για το άλμπουμ «I’ve got the world on a string» το ηχογράφησε, συνοδευόμενος από την ορχήστρα Russell Garcia, o Louis Armstrong.
DON’T BE THAT WAY
Όταν το 1934 ηχογραφήθηκε ως οργανική η σύνθεση «Don’t be that way» από τον Chick Webb & His Orchestra είχε την υπογραφή του Edgar Sampson, ως συνθέτη κι ενορχηστρωτή. Τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν έγινε δίσκος από τον Benny Goodman, προστέθηκαν άλλα δύο ονόματα στους αποδέκτες των πνευματικών δικαιωμάτων, του στιχουργού Mitchell Parish και του Goodman, ως συνθέτη. Συνηθιζόταν εκείνη την εποχή από τα μεγάλα ονόματα του πενταγράμμου να ηχογραφούν συνθέσεις, μόνο εφόσον οι δημιουργοί μοιράζονταν τα κέρδη από τα πνευματικά δικαιώματα μαζί τους. Πάντως στον δίσκο του Goodman η ενορχήστρωση ήταν του Sampson. Στη σύνθεση της ορχήστρας εκτός από τον μαέστρο στο κλαρινέτο, συμμετείχαν οι τρομπετίστες Harry James, Ziggy Elman, Chris Griffin, ο ντράμερ Gene Krupa κ. ά. (1/ 38).
DON’T CRY BABY
Δημιουργία του 1929 που έγραψαν οι Stella Unger, Saul Bernie, James P. Johnson. Πρώτοι την ηχογράφησαν οι Erskine Hawkins και Lucky Millinder. Σε δίσκους είχε επιτυχία μόνο η ηχογράφηση του Erskine Hawkins (1943) με ερμηνευτή τον Jimmy Mitchell –η ετικέτα αναφέρει ως δημιουργούς τους Sam Lowe – Jimmy Mitchell. To «Don’t cry, baby» ηχογράφησαν, επίσης, οι: Count Basie, Tony Bennett, James Brown, Etta James, Ray Charles, Nat «King» Cole, Les Paul, Bessie Smith, Bob Wills, Aretha Franklin κ. ά. To «Don’t cry baby» των Lowe – Mitchell έχει ηχογραφήσει ο Jimmy Scott.Ειναι η ιδια συνθεση με αλλους δημιουργους!
DON’T FENCE ME IN
Ο πατέρας τους ήταν Έλληνας και η μητέρα τους Νορβηγίδα. Οι τρεις κόρες τους ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα της δεκαετίας του ’40, που πούλησαν πάνω από 60 εκατομμύρια δίσκους κι εμφανίστηκαν σε 17 ταινίες. Στις 25 Ιουλίου 1944 οι Andrews Sisters μπήκαν στο στούντιο με τον Bing Crosby και ηχογράφησαν την παρωδία ενός καουμπόικου τραγουδιού που συνέθεσε ο Cole Porter. No 1 το 1944 (ΗΠΑ) για 8 εβδομάδες το «Don’t fence me in», με συνοδεία της ορχήστρας Vic Schoen. Hχογραφήθηκε αργότερα από τους Sammy Kaye, Kate Smith, Horace Heidt, Tommy Edwards, George Maharis κ. ά. Η σύνθεση ακούγεται στην ταινία του 1944 «Hollywood Canteen».
DON’T GET AROUND MUCH ANYMORE
«Never no lament» (lament=θρήνος, πένθος, λύπη) ήταν ο αρχικός τίτλος της σύνθεσης που έγραψε ο Duke Ellington και ηχογράφησε στις 4 Μαΐου 1940 με κύρια σόλο από τους Johnny Hodges (άλτο και σοπράνο σαξόφωνο), Cootie Williams (τρομπέτα), Lawrence Brown (τρομπόνι). Ο ίδιος ο μαέστρος ήταν στο πιάνο. Αυτή τη μελωδία την ξαναηχογράφησε ο Ellington το 1943, αφού ο Bob Russell έγραψε στίχους με νέο τίτλο «Don’t get around much anymore». Τρεις εκτελέσεις ξεχώρισαν: των Ink Spots (2/ 43) και του Glen Gray (7/ 43) που ήταν φωνητικές και του Duke Ellington (8/ 43) που ήταν οργανική. Η σύνθεση ξανάγινε επιτυχία από τους Tab Hunter (74/ 57) και Belmonts (57/ 61). Υπάρχει μια ακόμα εκτέλεση του τραγουδιού από την ορχήστρα Ellington με ερμηνευτή τον Al Hibbler.
DON’T LET THE STARS GET IN YOUR EYES
Ξεκίνησε σαν τραγούδι της country μουσικής. Ο συνδημιουργός του Slim Willet το ηχογράφησε πρώτος και το ανέβασε στο Νο 1 το 1952 –στο hit parade της country μουσικής. Έτσι το άκουσε ο Perry Como, που με μια ελαφριά διασκευή το έκανε μια από τις μεγάλες επιτυχίες της καριέρας του. Νο 1 στις ΗΠΑ, Νο 1 και στην Αγγλία το 1953 το «Don’t let the stars get in your eyes», ήταν ο 10ος χρυσός δίσκος του Perry Como. Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπήρξε και τραγούδι-απάντηση: «I let the stars get in my eyes» με την Goldie Hill.
DON’T SIT UNDER THE APPLE TREE WITH ANYONE ELSE BUT ME
Ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια μεταξύ των στρατευμένων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν το «Don’t sit under the apple tree with anyone else but me». Το παρουσίασαν στην ταινία του ’42 «Private buckaroo» οι Andrews Sisters, αλλά σε δίσκο το έκανε μεγάλη επιτυχία ο Glenn Miller με τους Marion Hutton, Tex Beneke και τους Modernaires στα φωνητικά.
Οι Andrews Sisters ακούγονται στο ίδιο τραγούδι και στο φιλμ του ’70 «Red sky at morning», ενώ πιο πριν το 1957 ο Robert Mitchum το ψιθυρίζει σε μία καλόγρια στο «Heaven knows Mr Allison».
DON’T SWEETHEART ME
Τραγούδι του 1943 που έγραψαν ο Charles Tobias (στίχους) και ο Cliff Friend (μουσική). Ακούγεται στην ταινία του 1944 «Hi, beautiful» όπου πρωταγωνιστούν οι Martha Driscoll, Noah Beery Jr, Hattie McDaniel. Σε δίσκους έγινε επιτυχία από την ορχήστρα του ακορντεονίστα Lawrence Welk με ερμηνευτή τον Wayne Marsh (1944).
DOODLETOWN FIFERS
Τον 19ο αιώνα, κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου Πολέμου στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα το 1862, ένα τραγούδι γεννιέται, που σύντομα ψιθυρίζεται από μικρούς και μεγάλους. Είναι το «Kingdom Coming» που άλλοι αποκαλούν «The Year of Jubilo». Αυτό το τραγούδι διασκεύασε 110 χρόνια αργότερα κι έκανε επιτυχία το 1952 η ορχήστρα Sauter – Finnegan με τίτλο «Doodletown Fifers». Fifers είναι αυτοί που παίζουν τον βραχύ πλαγίαυλο, ένα είδος μικρού φλάουτου στις στρατιωτικές μπάντες. Ακόμα και στη διασκευή του ’52 το κομμάτι διατηρεί στοιχεία εμβατηρίου. Η ορχήστρα Sauter (Eddie Sauter) – Finnegan (William Finnegan) είχε τρεις επιτυχίες στην περίοδο 1952-53.
DOWN ARGENTINA WAY
Σύνθεση του Harry Warren σε στίχους του Mack Gordon για το κινηματογραφικό μιούζικαλ του 1940 «Down Argentina way» όπου το ερμηνεύουν ή χορεύουν μαζί ή χωριστά οι Carmen Miranda, Betty Grable, Don Ameche, Charlotte Greenwood, The Nicholas Brothers κ. ά. Σε δίσκους έγινε επιτυχία το 1940 από τους Leo Reisman, Eddy Duchin, Gene Krupa, Shep Fields και το 1941 από τον Bob Crosby με ερμηνεύτρια την Bonnie King. Η σύνθεση ήταν υποψήφια για βραβείο Όσκαρ.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ
No comments:
Post a Comment