Για πρώτη φορά σε καλλυντικό προϊόν του θα χρησιμοποιήσει τον Κρόκο Κοζάνης η εταιρεία Κορρές.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εταιρείας, «το ελιξήριο νεότητας Χρυσός Κρόκος βασίζεται στο πολύτιμο εκχύλισμα βιολογικού Κρόκου Κοζάνης, ένα λουλούδι με σπάνια αντιοξειδωτικά. Το φρέσκο εκχύλισμα από τα πολύτιμα στίγματα του Κρόκου παράγεται στη Μονάδα Εκχυλίσεως Κορρές και ενσωματώνεται στη φόρμουλα εντός 24 ωρών, ώστε να διατηρεί το μέγιστο της αντιοξειδωτικής δύναμής του. Ένα ελιξήριο νεότητας που ενισχύει την άμυνα του δέρματος ενάντια στους παράγοντες καθημερινής φθοράς, χαρίζει δέρμα υγιές εκ των έσω, επανορθώνει όλα τα σημάδια γήρανσης».
Κορρές και Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης
Η συνεργασία της Κορρές με τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης εντάσσεται στο πλαίσιο του δικτύου ηθικών συνεργασιών της μάρκας, και ξεκίνησε το 2007. Η προσπάθεια αυτή στηρίζει 1.000 οικογένειες από 20 χωριά γύρω από την Κοζάνη.
Τα ελληνικά βότανα αποτελούν βασικό κεφάλαιο για την Κορρές –ένας τομέας στον οποίο επενδύει από την αρχή της πορείας της με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίησή τους. Η επιστημονική μελέτη των ιδιοτήτων των βοτάνων, το διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο ηθικών συνεργασιών στις βιολογικές καλλιέργειες και η παροχή κινήτρων, αλλά και η δημιουργία μίας πρότυπης Μονάδας Εκχυλίσεως των βιολογικών βοτάνων που προέρχονται από αυτές τις συνεργασίες, βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας. Ενέργειες με έντονο περιβαλλοντικό και κοινωνικό χαρακτήρα, που αποσκοπούν στην ουσιαστική υποστήριξη τοπικών κοινωνιών, στη διατηρησιμότητα φυτικών πληθυσμών και στην τελική παραγωγή ελληνικών βιολογικών φυτικών εκχυλισμάτων εγγυημένης ποιότητας.
Η Κορρές σε συνεργασία με το Eργαστήριο Bιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών εντόπισε τις καταλληλότερες περιοχές για τη βιολογική καλλιέργεια επιλεγμένων βοτάνων. Στη διαδικασία αυτή ελήφθησαν υπόψη πολλαπλές παράμετροι, όπως κλιματολογικές συνθήκες, εδαφολογικές απαιτήσεις, τεχνικές πολλαπλασιασμού, αποδόσεις, αλλά και κοινωνικά κριτήρια, όπως το επίπεδο ανεργίας.
Στις επιλεγμένες περιοχές η Κορρές συνεργάζεται, υπό όρους συμβολαιακής γεωργίας, με τοπικούς παραγωγούς/ βιοκαλλιεργητές, αγροτικούς συνεταιρισμούς, εκπαιδευτικά και κοινωνικά ιδρύματα. Η επιλογή της εταιρείας να μην καλλιεργεί με δικό της δυναμικό τα βότανα που χρειάζεται, είναι συνειδητή. Στόχος της δεν είναι να ανταγωνίζεται, αλλά να στηρίζει τους καλλιεργητές και τους συνεταιρισμούς τους, καθώς και την τοπική κοινωνία. Tο δίκτυο ηθικών συνεργασιών της Κορρές στηρίζει περίπου 5.000 οικογένειες.
Κρόκος Κοζάνης
Ένα σπάνιο συστατικό που φιλοξενεί η ελληνική γη. Το μωβ λουλούδι του Κρόκου Κοζάνης ανθίζει μία φορά το χρόνο. Στην περιοχή της Κοζάνης, οι ατελείωτες μωβ εκτάσεις έχουν διάρκεια ζωής περίπου 20 ημερών, κάθε Οκτώβριο. Οι ντόπιοι καλλιεργητές ξεκινούν με την ανατολή του ηλίου τη συλλογή των ανθέων οπότε και τα φυτικά έλαια του Κρόκου βρίσκονται στην υψηλότερη συγκέντρωσή τους - μία διαδικασία πολύωρη, χειρωνακτική. Στο τέλος της ημέρας τα κροκοχώραφα φαντάζουν πια γυμνά, όμως το επόμενο πρωί έχουν πάλι τη μαγευτική όψη μιας μωβ θάλασσας. Την ίδια ημέρα της συλλογής, στην οικεία κάθε παραγωγού, ξεχωρίζουν τα πέταλα από τους στήμονες και τα στίγματα, με εξαιρετική επιμέλεια. Ακολουθεί η ξήρανση των στιγμάτων. Εργασία που απαιτεί πείρα και τέχνη, προκειμένου ο κρόκος να ξεραθεί φυσιολογικά και να διατηρήσει αναλλοίωτες τις ιδιότητές του - ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, χρώμα και άρωμα. Μέσα στο χειμώνα, οι γυναίκες της περιοχής διαχωρίζουν υπομονετικά τα πολύτιμα στίγματα από τους στήμονες.
150.000 άνθη απαιτούνται για 1 κιλό αποξηραμένων στιγμάτων - αναλογία που δικαίως αποδίδει στον Κρόκο Κοζάνης τον τίτλο του χρυσαφιού της ελληνικής γης.
Τα διάφορα είδη κρόκου βαθμολογούνται σύμφωνα με εργαστηριακές μετρήσεις χαρακτηριστικών, όπως η κροκίνη, η πιροκροκίνη και η περιεκτικότητα σε σαφρανάλη, που αποτελούν τις βασικές παραμέτρους ποιότητας. Ο ελληνικός Κρόκος Κοζάνης θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο βάσει αντικειμενικών μετρήσεων με τη διαδικασία ISO 3632 TS. Από το 1998 ο Ελληνικός Κρόκος Κοζάνης βρίσκεται στο μητρώο των Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης (Π.Ο.Π).
Πηγή: http://www.voria.gr/article/korres-gia-proti-fora-se-kallintiko-proion-o-krokos-kozanis
No comments:
Post a Comment