Ζώντας τη Λήμνο μέσα από το Taste Lemnos
H Λήμνος είναι ένα νησί στο βορειοανατολικό Αιγαίο, το οποίο εκπλήσσει και σαγηνεύει τον επισκέπτη. Είναι μία μυθική νήσος, γνωστή για τις ομορφιές της από την αρχαιότητα. Μέσα από την μακραίωνη ιστορία της, η πιο αγαπημένη από όλες τις στεριές που έλεγε και ο Όμηρος, έχει δημιουργήσει ένα κράμα πολιτισμού και γαστρονομίας, που όμοιο του δύσκολα συναντά κανείς ανά την υφήλιο.
Τούτο το πανέμορφο κράμα, θέλησε να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, ο Λημνιός εμπνευστής του Taste Lemnos. Το Taste Lemnos λοιπόν, είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες της Λήμνου, να τη γνωρίσουν μέσα από βιωματικές εμπειρίες που αφορούν στη γαστρονομία και στους ανθρώπους της.
Το Runvel, βρέθηκε στο αδάμαστο αυτό νησί, ένα τριήμερο του Μαΐου με σκοπό να το γευτεί, μέσω των βιωματικών εμπειριών του Taste Lemnos. Ένα ανοιξιάτικο διάλειμμα , άκρως εποικοδομητικό και απ’ότι αποδείχθηκε, υπέροχο.
Μία παρέα φίλων λοιπόν, αποβιβαστήκαμε σα διψασμένοι επισκέπτες στο νησί του Ηφαίστου. Εκεί μας περίμενε η συντροφιά μας για το επόμενο τριήμερο, ο προαναφερθέντας Αλέξανδρος και η Τόνια από το Pravlis Travel. Η προσμονή για να γνωρίσουμε τα μυστικά του τόπου ήταν μεγάλη. Δίχως να χάσουμε χρόνο ξεχυθήκαμε γοητευμένοι στη Λήμνο, της οποίας η φήμη είχε προηγηθεί.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, για να περιηγηθεί κανείς σε ένα τέτοιο νησί, δεν αρκεί ένα τριήμερο.
Οι φίλοι από το νησί, μας είχαν ενημερώσει ότι θα ζήσουμε και θα γνωρίσουμε τη Λήμνο, μέσω μιας ιδιαίτερης και εναλλακτικής ξενάγησης, που θα εστιαζόταν στις γεύσεις, στον πολιτισμό και κυρίως στους ανθρώπους του νησιού. Με υπευθυνότητα δηλώνω ότι όλα τα παραπάνω ίσχυαν.
Με το Taste Lemnos, αντιληφθήκαμε ότι θα ζούσαμε το κάτι παραπάνω. Θα βλέπαμε την αθέατη πλευρά του νησιού και θα απολαμβάναμε τα καλούδια αυτού του ευλογημένου τόπου. Όλες μας οι αισθήσεις ήταν σε εγρήγορση μιας και γνωρίζαμε ότι, τη Λήμνο όχι μόνο θα την γευτούμε, αλλά θα τη δούμε, θα τη μυρίσουμε, θα την ακούσουμε και θα την αγγίξουμε.
Ίσως η ιδανικότερη αρχή για να ζήσει κανείς τις βιωματικές εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει το νησί, είναι να ξεκινήσει από τις γεύσεις, τις υπέροχες Λημνιές γεύσεις.
Ποιος δεν έχει ακουστά το περίφημο καλαθάκι Λήμνου, τα ασύγκριτα κρασιά της, τα όσπρια, τα δημητριακά της και πάρα πολλά άλλα. Ο φίλος Αλέξανδρος μας επιφύλαξε το ιδανικότερο ξεκίνημα. Αρχικός μας προορισμός ήταν το παραδοσιακό παντοπωλείο του Κώστα και της Ελένης, “Χύμα και Τσουβαλάτα” στην καρδιά της Μύρινας. Εκεί ο φιλόξενος Λημνιός ιδιοκτήτης-παραγωγός και η Δραμινή σύζυγός του, μας ξενάγησαν στις τοπικές λιχουδιές, ώστε να πάρουμε μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Στο κατάστημα μπορεί να βρει κανείς ότι παράγει ο τόπος τους και όχι μόνο. Μάλιστα πολλά από τα προϊόντα, προέρχονται από το μποστάνι του Κώστα. Μέλι, καλαθάκι, μελίχλωρο, τσίπουρο, κρασί, άφκος (λημνιά φάβα), αποξηραμένα φρούτα και πολλά ακόμα στρώθηκαν στο τραπέζι που μας υποδέχθηκε. Όλα υπέροχα, με την ξεχωριστή ιστορία του καθενός να τα συνοδεύει. Η γευστική γνωριμία με τα προϊόντα της Λημνίας γης, είχε πλέον γίνει. Σειρά είχε να γνωρίσουμε την διαδικασία παραγωγής τους και να συστηθούμε με τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από αυτά.
Επόμενος γαστρονομικός σταθμός ήταν το Κτήμα Όλον στην περιοχή Διαπόρι, λίγο έξω από το χωριό του Κοντιά. Η πρώτη βιωματική εμπειρία του Taste Lemnos , μάγεψε όλη την ομάδα. Σε ένα μαγικό σημείο του νησιού με θέα αμέτρητους κολπίσκους , ο κύριος Τάσης και η κυρία Ρένα δημιούργησαν το πρώτο πρότυπο ελαιώνα της Λήμνου. Ένας Λημνιός στην καταγωγή αρχιτέκτονας που δραστηριοποιείτο στην Αθήνα και η Χιώτισσα σύζυγός του, δημιούργησαν το ησυχαστήριο τους. Τα τετραψήφια σε αριθμό ελαιόδεντρα που επιμελείται προσωπικά ο κύριος Τάσης, παράγουν το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο με το ομώνυμο όνομα του κτήματος. Το ποιοτικό επίπεδο παραγωγής είναι τόσο ανεβασμένο που διαθέτουν μέχρι και προσωπικό ελαιοτριβείο, ώστε να καθετοποιούν την παραγωγή και να ελέγχουν οι ίδιοι εξ’ολοκλήρου το προϊόν σε όλα τα στάδια επεξεργασίας του.
Προσωπικό στοίχημα του κυρίου Τάση Λασκαρίδη είναι να εκμηδενίσει το βαθμό οξύτητας του δικού του ελαιολάδου, κάτι που φαίνεται πως το πετυχαίνει.
Τούτο το δραστήριο ζεύγος, δεν αρκείται στην παραγωγή του ευλογημένου λαδιού (που όπως εύστοχα αναφέρουν “Εμείς οι Έλληνες είμαστε φτιαγμένοι από λάδι”), αλλά παράγουν σχεδόν τα πάντα. Στην ερώτηση μας, γιατί το κτήμα ονομάζεται Όλον. Η απάντηση ήταν πολύ απλή “Γιατί θέλουμε να παράγουμε απ’όλα” απήντησαν με φυσικότητα. Με στόχο την αυτάρκεια και κάνοντας την τρόπο ζωής, η οικογένεια Λασκαρίδη κατάφερε το 90% των διατροφικών τους αναγκών, να τους τις προσφέρει το κτήμα. Με απλότητα και χωρίς περιττές φανφάρες έχουν καταφέρει κάτι που για πολλούς φαντάζει όνειρο.
Η ζωή είναι ένας κύκλος. Όλα τα στάδια αυτού του κύκλου λαμβάνουν χώρα στο Κτήμα Όλον. Από τον σπόρο που φύεται μετατρέποντας τον σε δέντρο μέχρι τον καρπό του που αποτελεί τροφή των ιδίων και των εκτρεφομένων ζωντανών. Το λίπασμα που ενισχύει τα δέντρα αποτελείται εξ’ολοκλήρου από κομπόστ που προέρχεται από υπολείμματα λαχανικών ή από την κοπριά των αμνοεριφίων. Η σοφία της φύσης στα καλύτερα της.
Στις εκτάσεις του κτήματος, μερικές δεκάδες αμνοερίφια συνυπάρχουν αρμονικά με καλοταϊσμένα πουλερικά, γουρουνάκια, σκυλάκια και αρκετά ακόμα. Τα παραπάνω ατίθασα γιδοπρόβατα, σε συνεργασία με την κυρία Ρένα φέρουν την ευθύνη για το πεντανόστιμο καλαθάκι Λήμνου του κτήματος.
Μέσα στα πλαίσια των βιωματικών εμπειριών που θα ζούσαμε, ήταν και η παραγωγή του τυριού που είναι σήμα κατατεθέν του νησιού. Τα χειροποίητα καλαθάκια που δίνουν το χαρακτηριστικό σχήμα στο τυρί ήταν απλωμένα στο τραπέζι. Η κυρία Λασκαρίδη επεξεργαζόταν με μαεστρία το φρέσκο γάλα των ζωντανών και όλοι μας ακούγαμε με προσοχή για το κάθε στάδιο παραγωγής και ωρίμανσης του τυριού. Η Λήμνος μιας και έχει τεράστια παράδοση στα τυροκομικά, θα ήταν αδύνατο να μην τα γευτούμε. Τα γνωστότερα και πιο διαδεδομένα τυριά της νήσου είναι το καλαθάκι Λήμνου που ωριμάζει στην άλμη και το μελίχλωρο που ωριμάζει μέσα σε χειροποίητες κατασκευές, με τον αέρα. Το πρώτο δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις μιας και είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλη τη χώρα. Το δεύτερο μπορεί κανείς να το αποκαλέσει και παρμεζάνα της Λήμνου. Δίχως να έχει να ζηλέψει κάτι από το ιταλικό τυρί, το μελίχλωρο είναι ότι καλύτερο σε αγνό σκληρό τυροκομικό μπορεί να δοκιμάσει κανείς. Ιδανική χρήση του είναι τριμμένο πάνω από ζυμαρικά και ακόμη ιδανικότερα πάνω από χειροποίητα ντόπια ζυμαρικά όπως,τα φλωμάρια Λήμνου.
Σε μια από τις γωνιές του φιλόξενου σπιτιού της οικογένειας Λασκαρίδη, διακριτικά και χαμογελαστά μας καλωσόρισε η Σόφη. Η ιδιοκτήτρια του κτήματος “Φιλία εστί”. Μαζί με το σύζυγο της το Νάσο δημιούργησαν το προσωπικό τους γαστρονομικό παράδεισο για να τον απολαμβάνουν αυτοί και οι φίλοι τους. Διαθέτοντας μια σύγχρονη μονάδα απόσταξης, παράγουν εξαιρετικής ποιότητας Λημνιό τσίπουρο. Ο συνδυασμός καλής παρέας, υπέροχων γεύσεων και εκλεκτών αποσταγμάτων ήταν εκπληκτικός.
Μιας και η όρεξη είχε για τα καλά ανοίξει και μετά από ντόπια υπέροχα εδέσματα, σειρά στη γαστρονομική περιήγηση στο νησί είχε το οινοποιείο Κτήμα Χατζηγεωργίου. Πρόκειται για μία πρότυπη οικογενειακή μονάδα που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Καρπάσι, στην καρδιά του νησιού. Εκεί την ενημέρωση μας ανέλαβε η Πωλίνα Χατζηγεωργίου. Μία νεαρή οινολόγος που μεγάλωσε μέσα στα αμπέλια και γύρω από το κρασί. Όντας τρίτης γενιάς παραγωγοί, η οικογένεια Χατζηγεωργίου παράγει 8 ετικέτες κρασιού από τις ντόπιες ποικιλίες “Μοσχάτο Αλεξανδρείας” και “Λημνιό”.
Στους καλά προσεγμένους χώρους του οινοποιείου λαμβάνει χώρα όλη η παραγωγική διαδικασία του φημισμένου κρασιού. Από τον τρύγο, μέχρι τις χημικές αναλύσεις και από την ωρίμανση μέχρι και την εμφιάλωση η οικογένεια επιμελείται με μεράκι και αγάπη το προϊόν τους.
Οίνος ευφραίνει καρδίαν ως γνωστόν και μια γευσιγνωσία ήταν επιβεβλημένη. Σε ένα διαμορφωμένο χώρο εντός του οινοποιείου, η παρέα είχε την τύχη να απολαύσει όλα τα κρασιά που παράγει το κτήμα, συνοδείας τοπικών μεζέδων. Κάθε κρασί ήταν διαφορετικό, έχοντας το κάθε ένα το δικό του χαρακτήρα. Με έντονα τα αρώματα στον ουρανίσκο και με διάθεση ευχάριστη λόγο της όμορφης ξενάγησης, αποχαιρετήσαμε το χώρο του οινοποιείου.
Επόμενος σταθμός στην εναλλακτική αυτή ξενάγηση ήταν το εργαστήριο κεραμικής της κυρίας Κωνσταντίνας “Λημνία Γη” ή “Terra Lemnia”. Έχοντας δημιουργήσει ένα παραδοσιακό εργαστήρι στο χωριό Κοντοπούλι στη βορειοανατολική Λήμνο, η οικοδέσποινα αφού μας έψησε το καφεδάκι, μας ξενάγησε στο μαγικό κόσμο της κεραμικής. Γνωστή από την αρχαιότητα η Λημνία Γη υπήρξε γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Λέγεται ότι τις απέκτησε από το θεό Ήφαιστοπου προσγειώθηκε βιαίως στο νησί. Αποτέλεσε το πρώτο χάπι στην ιστορία της φαρμακευτικής, με σφραγίδα πιστοποίησης και αναφέρεται σε όλες τις ιστορικές περιόδους.
Στον καλά διαμορφωμένο χώρο της κυρίας Κωσταντίνας ο επισκέπτης έχει τη δυνατότατα να ενημερωθεί για την τέχνη της κεραμικής και να νιώσει για λίγο αγγειοπλάστης, κατασκευάζοντας το προσωπικό του “αριστούργημα”.
Αγγίζοντας και σμιλεύοντας τη γη, νιώθεις ένα με αυτήν. Μέσα από αυτή για τη βιωματική εμπειρία έχει κανείς τη δυνατότητα να αγγίξει την ίδια τη Λήμνο και να ζήσει από κοντά τη χαρά της δημιουργίας. Απέναντι ακριβώς από το εργαστήριο, η ιδιοκτήτρια έχει δημιουργήσει έναν όμορφο εκθεσιακό χώρο με τις δημιουργίες της.
Ζώντας τη Λήμνο, με το Taste Lemnos βλέπεις τη άγνωστη πλευρά του νησιού. Γνωρίζεις τα παραδοσιακά προϊόντα, λαμβάνεις μέρος στη παρασκευή τους και προπάντων γνωρίζεις τους ανθρώπους της. Τους περήφανους νησιώτες που αγαπούν τον τόπο τους και λαχταρούν να στον γνωρίσουν. Οι Λημνιοί δεν έχουν μυστικά και είναι χαρά τους να τα μοιραστούν με τον επισκέπτη.
Όταν βλέπει κανείς νέους ανθρώπους να αγαπούν το νησί τους, σαν τον Αλέξανδρο και την Τόνια, γνωρίζει ότι μόνο λαμπρό μπορεί να είναι το μέλλον της Λήμνου. Κάπου εκεί στο βορειοανατολικό Αιγαίο, η παρέα άφησε ένα κομμάτι της καρδιάς της.
Για τους λάτρεις των βιβλίων και των παραδοσιακών συνταγών η ομάδα του Taste Lemnos σε συνεργασία με τον chef Αλέξανδρο Παπανδρέου , δημιούργησε το Taste Lemnos The Book.
No comments:
Post a Comment