Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Καβαλα
Με τα χρώματα του Φθινοπώρου θα ντυθεί φέτος, ύστερα από δεκαέξι χρόνια, το Φεστιβάλ Κλασικής Γ. Α. Παπαϊωάννου, που διοργανώνουν ο Δήμος Καβάλας και το Δημοτικό Ωδείο (Δ.Ω.Κ.) στη μνήμη του μεγάλου μουσουργού Γιάννη Παπαϊωάννου.
Οι διοργανωτές αποφάσισαν φέτος να μεταφέρουν την ημερομηνία διεξαγωγής του στις αρχές Φθινοπώρου, κάνοντας ταυτόχρονα και μία νέα αρχή στον τρόπο που η μουσική αυτή διοργάνωση προσεγγίζει το μουσικόφιλο κοινό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Έτσι, από τις 31 Αυγούστου έως και τις 13 Σεπτεμβρίου, σε εμβληματικούς εξωτερικούς χώρους σε διάφορες γειτονιές της Καβάλας, οι φίλοι της κλασικής μουσικής, αλλά και όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά ένα διαφορετικό είδος μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όμορφες μελωδικές βραδιές.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η συναυλία της συμφωνικής ορχήστρα ΚΑΜΕΡΑΤΑ στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και το μουσικό σύνολο Contra Tempo, που θα ερμηνεύσει δημοφιλή έργα του Μάνου Χατζιδάκι στο ανοιχτό θέατρο Μωχάμετ Άλι, στη χερσόνησο της Παναγίας, στην παλιά πόλη.
Εκλεκτοί καλλιτέχνες διεθνούς κύρους και υψηλής ποιότητας μουσικές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται στο φετινό, 16ο Φεστιβάλ.
Βασικός στόχος των διοργανωτών και των καλλιτεχνών είναι να παρουσιάσουν για μία ακόμα χρονιά έργα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος σε ιδιότυπους συνδυασμούς, έτσι ώστε να αφήσουν ένα ξεχωριστό στίγμα στο φιλόμουσο κοινό. Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο παιδαγωγικό "κομμάτι".
"Στην Καβάλα έχουμε μεγάλη παράδοση στη διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων που έγιναν θεσμός και εξελίχθηκαν σε πόλο έλξης επισκεπτών από ολόκληρη την Ελλάδα. Και βέβαια αυτή η προσέλευση επισκεπτών συνεισφέρει πολλά στην ανάπτυξη της Καβάλας. Στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε τον πολιτισμό, να συμβάλουμε στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής, το Δ.Ω.Κ., με την όλη δράση του παίζει σημαντικό ρόλο. Μία από τις δράσεις του είναι και το Φεστιβάλ Γ. Α. Παπαϊωάννου που από μικρό και εσωστρεφές έγινε μεγάλο, με έντονο τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα και τη δημιουργική πνοή" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.
Από την πλευρά της, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ και διεθνούς φήμης καθαρίστρια Κορίνα Βουγιούκα, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ανέφερε:
"Με την πεποίθηση, ότι ο πολιτισμός είναι απαραίτητος και δίνει λύσεις ακόμα και όταν οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες τείνουν να εξαφανίσουν κάθε έκφανση πνευματικής καλλιέργειας και εξέλιξης, το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου για δύο εβδομάδες θα φιλοξενήσει στην Καβάλα εβδομήντα καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου και κύρους από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τον Καναδά, σε μία σειρά από ετερόκλητες δράσεις, με κεντρικό άξονα τη διαδραστική σχέση της μουσικής με τον λόγο και την ποίηση, μέσα από 9 παραστάσεις, 3 κύκλους εργαστηρίων: Για παιδιά, για νέους και για το ευρύτερο κοινό, κι ένα φόρουμ νέων καλλιτεχνών, στο οποίο για φέτος προσκλήθηκαν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καθώς και από τις Ανώτατες Μουσικές Ακαδημίες της Κολωνίας και του Μονάχου".
"Οι δράσεις και οι παραστάσεις", πρόσθεσε η κ. Βουγιούκα, "έχουν τις προϋποθέσεις να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού, καθώς ο συνδυασμός περισσότερων μορφών έκφρασης (μουσική, λόγος, ποίηση, κίνηση, οπτικό υλικό), δίνει πολλαπλά ερεθίσματα στο κοινό. Έτσι, κάθε θεατής μπορεί να βρει οικείες αναφορές, μέσα από τις οποίες θα προσεγγίσει περισσότερο αυτό που βλέπει. Επιπλέον, η δημιουργικότητα και η ζωντάνια των νέων ανθρώπων αποτελεί πάντοτε μια πηγή αισιοδοξίας. Σημειώνεται, επίσης, ότι το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου θα προκηρύξει διαγωνισμό σύνθεσης για το έτος 2016, ως μια άμεση αναφορά στο συνθετικό έργο και τη σημαντική παιδαγωγική προσφορά του γεννημένου στην Καβάλα μεγάλου μουσουργού".
Το πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Γ.Α. Παπαϊωάννου:
Δευτέρα 31/8Παλαιά Μουσική / 20:30
(Τζαμί Χαλίλ Μπέη - Παναγία)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
CLAUDE DEBUSSY la musique à moi
Μια θεατρικοποιημένη μουσική ιστορία
Γιώργος Νανούρης (αφήγηση),
Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο),
Ναταλία Γεράκη (φλάουτο),
Διονύσης Μαλλούχος (πιάνο)
Μουσική παράσταση αφιερωμένη στον Γάλλο συνθέτη που άλλαξε την πορεία της Μουσικής.
Τι είναι αυτό, που καθιστά τον Ντεμπισί ξεχωριστό; Αναζήτησε την έμπνευσή του έξω από την ίδια τη μουσική, στα όνειρα και τις εντυπώσεις. "Θα ήταν καλό να έβλεπε κάποιος τη μουσική..." έλεγε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας το πάθος του για τα χρώματα και την οπτική του προσέγγιση σε μια τέχνη κατά βάση ακουστική. Καινοτόμησε στον ρυθμό, την αρμονία και την ενορχήστρωση, υπήρξε ο πρώτος "μοντέρνος" συνθέτης. Κι ακόμα, δεν συμβιβάστηκε ποτέ για την εξασφάλιση μιας σίγουρης θέσης στη μουσική ζωή του Παρισιού, έστρεψε όλες του τις δυνάμεις προς την αναζήτηση της δικής του αυθεντικής φωνής, της δικής του Μουσικής, της Μusique à moi.
Παρουσιάζονται μερικά από τα σημαντικότερα έργα του (Πελλέας & Μελισσάνθη, Πρελούδιο στο Aπομεσήμερο ενός Φαύνου, Childrens' corner, Clair de lune), αλλά και οι σχέσεις του με τα πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή του (οι συμβολιστές ποιητές Baudelaire, Verlaine, Mallarmé, συνθέτης Maurice Ravel, οι φιλίες, οι ταραχώδεις έρωτες, η λατρεμένη του κόρη Chouchou). Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, ανεβαίνουν τώρα στη σκηνή του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής "Γ. Α. Παπαϊωάννου" στην Καβάλα. Η παράσταση βασίζεται σε μια ιδέα της Ναταλίας Γεράκη με σκηνικά του Γιώργου Νανούρη.
Πέμπτη 3/9
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων / 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ 5,00 €
Καμεράτα
ΜΗΔΕΙΑ
W. A. MOZART: Συμφωνία αρ. 29 σε λα μειζ. K. 201
- Allegro moderato - Andante
- Menuetto - Allegro con spirito
G. BENDA: Μήδεια (melodramme)
Μήδεια: Μαρία Πρωτόπαππα
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
"Παρακολούθησα με τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση δυο παραστάσεις της Μήδειαςτου Μπέντα. Τίποτα έως τώρα δεν με έχει εντυπωσιάσει περισσότερο! Η συνεύρεση της πρόζας και της μουσικής δίνουν το ωραιότερο αποτέλεσμα. Ο Μπέντα έχει συνθέσει άλλο ένα "μελόδραμα", την Αριάδνη στη Νάξο, και τα δύο πραγματικά αξιοθαύμαστα. Αγαπώ τα δύο αυτά έργα τόσο πολύ, ώστε τα έχω πάντα μαζί μου. Ο Μπέντα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μου σύνθετες".
Γεμάτος ενθουσιασμό, ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ περιγράφει τα παραπάνω στον πατέρα του τι ένιωσε, παρακολουθώντας τη Μήδεια στο Μάνχαϊμ. Το 18ο αι., ο όρος "μελόδραμα" αναφερόταν σε ένα είδος τόσο αβάν-γκαρντ για την εποχή εκείνη που εντυπωσίασε τη μεγαλοφυΐα του νεαρού Βόλφγκανγκ: ένα θεατρικό έργο με μουσική συνοδεία, χωρίς όμως τραγούδι αλλά με απαγγελία.
Η Καμεράτα, διάσημη για τις εξαιρετικές της ερμηνείες στα μεγαλύτερα μουσικά κέντρα της Ευρώπης, παρουσιάζει υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού της διευθυντή Γιώργου Πέτρου, δύο αριστουργηματικά έργα της κλασικής εποχής.
Η συναυλία επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων
Παρασκευή 4/9
Παλαιά Μουσική / 20:30
(Τζαμί Χαλίλ Μπέη - Παναγία)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
Forum Φεστιβάλ Παπαϊωάννου
Χαρμολύπη, για φωνή και Πιάνο
Νίνα Κουφοχρήστου (Υψίφωνος),
Ελένη Αναστασιάδου (Πιάνο)
Οι κορυφαίες φοιτήτριες της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας της Κολωνίας ερμηνεύουν έργα C. Debussy, G. Faure, H. Wolf, M. de Falla, L. Delibes, Θ. Σπάθη, Γ. Κωνσταντινίδη.
Κυριακή 6/9
Αρχαιολογικό Μουσείο / 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
Duo Lagrimosa
Frances Pappas (Yψίφωνος),
Laura Young (κιθάρα)
Η Frances Pappas (φωνή) και η Laura Young (κιθάρα), σολίστες με ξεχωριστές καριέρες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους σχηματίζοντας ένα μοναδικό ντουέτο.
Η διεθνής αναγνώριση και η επιτυχία τους ως σολίστες βασίζεται εν μέρει στην εξαιρετική εκφραστικότητά τους, μια εκφραστικότητα που φτάνει σε μεγαλειώδη επίπεδα όταν την εφαρμόζουν στο νέο και αισθησιακό ρεπερτόριό τους.
Σε συνεργασία με τον δήμο Νυρεμβέργης
Δευτέρα 7/9Παλαιά Μουσική / 20:30
(Τζαμί Χαλίλ Μπέη - Παναγία)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
Μια Παράσταση σε μεγάλη οθόνη:
Concert for a deaf soul
Μια πρωτοποριακή εξιστόρηση της ζωής του Maurice Ravel με κουκλοθέατρο και την Ragna Schirmer στο πιάνο
Τρίτη 8/9
Φουαγιέ Δημαρχείου / 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
Τραγουδώντας το μύθο του Ορφέα
Kai Wessel (contra τενόρος)
Ulrich Wedemeier (λαούτο)
Ο σπουδαίος contra τενόρος μας διηγείται τον μύθο του Ορφέα μέσα από τραγούδια που διατρέχουν το χρόνο.
"O Kai Wessel είναι ένας από τους πιο λυρικούς κόντρα τενόρους με φυσικό και ομοιόμορφο ήχο που έχω ακούσει".
Θέατρο Βασιλείας 'Όπερα',
Andrew Porter
Τετάρτη 9/9
Δημοτικό Ωδείο / 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
Η ζωή μέσα
Μια μουσική παράσταση χωρίς...όργανα!
Διδασκαλία:
Αναστάσης Βασιλειάδης με τη συμμετοχή φοιτητών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Πέμπτη 12/9
Δημοτικό Ωδείο / 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
Α΄ μέρος
Forum Φεστιβάλ Παπαϊωάννου
κιθάρα
Κώστας Αμαξόπουλος
Ο διακεκριμένος με Α βραβείο στο διαγωνισμό της 4ης θερινής ακαδημίας κιθάρας Αρίων και φοιτητής της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου ερμηνεύει μερικά από τα σπουδαιότερα έργα του κιθαριστικού ρεπερτορίου
Β΄ μέρος
Παράσταση παιδικού μουσικοθεατρικού εργαστηρίου
Ο ψαράς που ταξίδεψε πολύ
Κυριακή 13/9
Θεατράκι Μοχάμετ Άλι / 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
Σύνολο Contra tempo
Η μικρή λευκή αχιβάδα, το Νερολούλουδο και άλλες ιστορίες του νερού
Το σύνολο Contra Tempo υπό το Βλαδίμηρο Συμεωνίδη ερμηνεύει το δημοφιλές έργο του Μάνου Χατζιδάκι, Για μια μικρή λευκή αχιβάδα, τη Δωδεκανησιακή Σουίτα του Γιάννη Κωνσταντινίδη και το μουσικό παραμύθι του Τάσου Ρωσόπουλου, Το Νερολούλουδο, σε αφήγηση Μ. Μαυροματάκη. Τα έργα παρουσιάζονται σε ειδικές διασκευές για το σύνολο Contra Tempo.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Ημερομηνία: 7 -12 Σεπτέμβρη / Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Ο ψαράς που ταξίδεψε πολύ
Παιδικό μουσικοθεατρικό εργαστήρι (για παιδιά 7-12 ετών)
Διδασκαλία: Δρ. Δήμητρα Παπασταύρου
Σκοπός του εργαστηρίου είναι να συστήσει τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στη μουσικοθεατρική πράξη και να τα φέρει σε πρακτική επαφή με δημιουργικές διαδικασίες όπως η σύνθεση τραγουδιών και η συγγραφή κειμένων.
Στις πέντε μέρες του εργαστηρίου τα παιδιά (7-12 ετών) με τη βοήθεια των έμπειρων υπεύθυνων του εργαστηρίου, με προεξάρχουσα τη Δήμητρα Παπασταύρου, θα φτιάξουν μια μικρή παράσταση πάνω σε ένα παραδοσιακό γιαπωνέζικο παραμύθι, η οποία θα παρουσιαστεί στις 12 Σεπτέμβρη. Τα εργαστήρια θα είναι τρίωρα με διάλειμμα (7-10 Σεπτέμβρη 10:30-13:30 και 11 Σεπτέμβρη 5μμ. - 8μμ.). Η παρακολούθηση του εργαστηρίου δεν προϋποθέτει εξειδικευμένες μουσικές γνώσεις.
Ημερομηνία: 4 - 9 Σεπτέμβρη / Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Η ζωή μέσα
Καλλιτεχνικό εργαστήρι μουσικής, λόγου και κίνησης για νέους
Διδασκαλία: Αναστάσης Βασιλειάδης,
Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Τα εργαστήρια αυτά προσβλέπουν προς μία συνδυαστική ενοποιημένη παράσταση.
Οι δράσεις μέσω των οποίων συντελείται αυτή, είναι: Κίνηση, body percussion, φωνητικές και σωματικές εκφράσεις, αυτοσχεδιασμοί, πρόζες, τραγούδι, ενσωμάτωση περισσότερο και λιγότερο οικείων ήχων και ότι προκύπτει από τις δυνατότητες αυτών που θα πάρουν μέρος. Η ζωή μέσα είναι η παράσταση που έχει σαν στόχο να ανεβεί στο τέλος των σεμιναρίων και λειτουργεί ως μοντέλο που οργανώνει τις δράσεις.
Ημερομηνία: 11 και 12 Σεπτέμβρη / Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Μελοποίηση: ένα διαδραστικό εργαστήρι για τη σχέση της μουσικής με την ποίηση
Εργαστήριο για όλους!
Διδασκαλία: Τάσος Ρωσόπουλος, συνθέτης, συνεργάτης του Γ΄ προγράμματος της ΕΡΤ
Οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι εξερευνούν τη μουσικότητα της ποίησης και την ποίηση της μουσικής, ανακαλύπτοντας νέους τρόπους ακρόασης, απαγγελίας, κατανόησης και εκτίμησης του μουσικού περιεχομένου. Βασική πρόθεση του εργαστηρίου είναι να προσφέρει ιδέες και τρόπους με τους οποίους η ποίηση μπορεί στην πράξη να γίνει απολαυστική μέσα από τη σύνδεσή της με τη μουσική.
Η παρακολούθηση του εργαστηρίου δεν προϋποθέτει εξειδικευμένες μουσικές γνώσεις
Οι διοργανωτές αποφάσισαν φέτος να μεταφέρουν την ημερομηνία διεξαγωγής του στις αρχές Φθινοπώρου, κάνοντας ταυτόχρονα και μία νέα αρχή στον τρόπο που η μουσική αυτή διοργάνωση προσεγγίζει το μουσικόφιλο κοινό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Έτσι, από τις 31 Αυγούστου έως και τις 13 Σεπτεμβρίου, σε εμβληματικούς εξωτερικούς χώρους σε διάφορες γειτονιές της Καβάλας, οι φίλοι της κλασικής μουσικής, αλλά και όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά ένα διαφορετικό είδος μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όμορφες μελωδικές βραδιές.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η συναυλία της συμφωνικής ορχήστρα ΚΑΜΕΡΑΤΑ στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και το μουσικό σύνολο Contra Tempo, που θα ερμηνεύσει δημοφιλή έργα του Μάνου Χατζιδάκι στο ανοιχτό θέατρο Μωχάμετ Άλι, στη χερσόνησο της Παναγίας, στην παλιά πόλη.
Εκλεκτοί καλλιτέχνες διεθνούς κύρους και υψηλής ποιότητας μουσικές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται στο φετινό, 16ο Φεστιβάλ.
Βασικός στόχος των διοργανωτών και των καλλιτεχνών είναι να παρουσιάσουν για μία ακόμα χρονιά έργα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος σε ιδιότυπους συνδυασμούς, έτσι ώστε να αφήσουν ένα ξεχωριστό στίγμα στο φιλόμουσο κοινό. Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο παιδαγωγικό "κομμάτι".
"Στην Καβάλα έχουμε μεγάλη παράδοση στη διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων που έγιναν θεσμός και εξελίχθηκαν σε πόλο έλξης επισκεπτών από ολόκληρη την Ελλάδα. Και βέβαια αυτή η προσέλευση επισκεπτών συνεισφέρει πολλά στην ανάπτυξη της Καβάλας. Στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε τον πολιτισμό, να συμβάλουμε στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής, το Δ.Ω.Κ., με την όλη δράση του παίζει σημαντικό ρόλο. Μία από τις δράσεις του είναι και το Φεστιβάλ Γ. Α. Παπαϊωάννου που από μικρό και εσωστρεφές έγινε μεγάλο, με έντονο τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα και τη δημιουργική πνοή" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.
Από την πλευρά της, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ και διεθνούς φήμης καθαρίστρια Κορίνα Βουγιούκα, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ανέφερε:
"Με την πεποίθηση, ότι ο πολιτισμός είναι απαραίτητος και δίνει λύσεις ακόμα και όταν οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες τείνουν να εξαφανίσουν κάθε έκφανση πνευματικής καλλιέργειας και εξέλιξης, το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου για δύο εβδομάδες θα φιλοξενήσει στην Καβάλα εβδομήντα καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου και κύρους από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τον Καναδά, σε μία σειρά από ετερόκλητες δράσεις, με κεντρικό άξονα τη διαδραστική σχέση της μουσικής με τον λόγο και την ποίηση, μέσα από 9 παραστάσεις, 3 κύκλους εργαστηρίων: Για παιδιά, για νέους και για το ευρύτερο κοινό, κι ένα φόρουμ νέων καλλιτεχνών, στο οποίο για φέτος προσκλήθηκαν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καθώς και από τις Ανώτατες Μουσικές Ακαδημίες της Κολωνίας και του Μονάχου".
"Οι δράσεις και οι παραστάσεις", πρόσθεσε η κ. Βουγιούκα, "έχουν τις προϋποθέσεις να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού, καθώς ο συνδυασμός περισσότερων μορφών έκφρασης (μουσική, λόγος, ποίηση, κίνηση, οπτικό υλικό), δίνει πολλαπλά ερεθίσματα στο κοινό. Έτσι, κάθε θεατής μπορεί να βρει οικείες αναφορές, μέσα από τις οποίες θα προσεγγίσει περισσότερο αυτό που βλέπει. Επιπλέον, η δημιουργικότητα και η ζωντάνια των νέων ανθρώπων αποτελεί πάντοτε μια πηγή αισιοδοξίας. Σημειώνεται, επίσης, ότι το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου θα προκηρύξει διαγωνισμό σύνθεσης για το έτος 2016, ως μια άμεση αναφορά στο συνθετικό έργο και τη σημαντική παιδαγωγική προσφορά του γεννημένου στην Καβάλα μεγάλου μουσουργού".
Το πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Γ.Α. Παπαϊωάννου:
Δευτέρα 31/8Παλαιά Μουσική / 20:30
(Τζαμί Χαλίλ Μπέη - Παναγία)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
CLAUDE DEBUSSY la musique à moi
Μια θεατρικοποιημένη μουσική ιστορία
Γιώργος Νανούρης (αφήγηση),
Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο),
Ναταλία Γεράκη (φλάουτο),
Διονύσης Μαλλούχος (πιάνο)
Μουσική παράσταση αφιερωμένη στον Γάλλο συνθέτη που άλλαξε την πορεία της Μουσικής.
Τι είναι αυτό, που καθιστά τον Ντεμπισί ξεχωριστό; Αναζήτησε την έμπνευσή του έξω από την ίδια τη μουσική, στα όνειρα και τις εντυπώσεις. "Θα ήταν καλό να έβλεπε κάποιος τη μουσική..." έλεγε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας το πάθος του για τα χρώματα και την οπτική του προσέγγιση σε μια τέχνη κατά βάση ακουστική. Καινοτόμησε στον ρυθμό, την αρμονία και την ενορχήστρωση, υπήρξε ο πρώτος "μοντέρνος" συνθέτης. Κι ακόμα, δεν συμβιβάστηκε ποτέ για την εξασφάλιση μιας σίγουρης θέσης στη μουσική ζωή του Παρισιού, έστρεψε όλες του τις δυνάμεις προς την αναζήτηση της δικής του αυθεντικής φωνής, της δικής του Μουσικής, της Μusique à moi.
Παρουσιάζονται μερικά από τα σημαντικότερα έργα του (Πελλέας & Μελισσάνθη, Πρελούδιο στο Aπομεσήμερο ενός Φαύνου, Childrens' corner, Clair de lune), αλλά και οι σχέσεις του με τα πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή του (οι συμβολιστές ποιητές Baudelaire, Verlaine, Mallarmé, συνθέτης Maurice Ravel, οι φιλίες, οι ταραχώδεις έρωτες, η λατρεμένη του κόρη Chouchou). Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, ανεβαίνουν τώρα στη σκηνή του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής "Γ. Α. Παπαϊωάννου" στην Καβάλα. Η παράσταση βασίζεται σε μια ιδέα της Ναταλίας Γεράκη με σκηνικά του Γιώργου Νανούρη.
Πέμπτη 3/9
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων / 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ 5,00 €
Καμεράτα
ΜΗΔΕΙΑ
W. A. MOZART: Συμφωνία αρ. 29 σε λα μειζ. K. 201
- Allegro moderato - Andante
- Menuetto - Allegro con spirito
G. BENDA: Μήδεια (melodramme)
Μήδεια: Μαρία Πρωτόπαππα
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
"Παρακολούθησα με τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση δυο παραστάσεις της Μήδειαςτου Μπέντα. Τίποτα έως τώρα δεν με έχει εντυπωσιάσει περισσότερο! Η συνεύρεση της πρόζας και της μουσικής δίνουν το ωραιότερο αποτέλεσμα. Ο Μπέντα έχει συνθέσει άλλο ένα "μελόδραμα", την Αριάδνη στη Νάξο, και τα δύο πραγματικά αξιοθαύμαστα. Αγαπώ τα δύο αυτά έργα τόσο πολύ, ώστε τα έχω πάντα μαζί μου. Ο Μπέντα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μου σύνθετες".
Γεμάτος ενθουσιασμό, ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ περιγράφει τα παραπάνω στον πατέρα του τι ένιωσε, παρακολουθώντας τη Μήδεια στο Μάνχαϊμ. Το 18ο αι., ο όρος "μελόδραμα" αναφερόταν σε ένα είδος τόσο αβάν-γκαρντ για την εποχή εκείνη που εντυπωσίασε τη μεγαλοφυΐα του νεαρού Βόλφγκανγκ: ένα θεατρικό έργο με μουσική συνοδεία, χωρίς όμως τραγούδι αλλά με απαγγελία.
Η Καμεράτα, διάσημη για τις εξαιρετικές της ερμηνείες στα μεγαλύτερα μουσικά κέντρα της Ευρώπης, παρουσιάζει υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού της διευθυντή Γιώργου Πέτρου, δύο αριστουργηματικά έργα της κλασικής εποχής.
Η συναυλία επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων
Παρασκευή 4/9
Παλαιά Μουσική / 20:30
(Τζαμί Χαλίλ Μπέη - Παναγία)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
Forum Φεστιβάλ Παπαϊωάννου
Χαρμολύπη, για φωνή και Πιάνο
Νίνα Κουφοχρήστου (Υψίφωνος),
Ελένη Αναστασιάδου (Πιάνο)
Οι κορυφαίες φοιτήτριες της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας της Κολωνίας ερμηνεύουν έργα C. Debussy, G. Faure, H. Wolf, M. de Falla, L. Delibes, Θ. Σπάθη, Γ. Κωνσταντινίδη.
Κυριακή 6/9
Αρχαιολογικό Μουσείο / 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
Duo Lagrimosa
Frances Pappas (Yψίφωνος),
Laura Young (κιθάρα)
Η Frances Pappas (φωνή) και η Laura Young (κιθάρα), σολίστες με ξεχωριστές καριέρες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους σχηματίζοντας ένα μοναδικό ντουέτο.
Η διεθνής αναγνώριση και η επιτυχία τους ως σολίστες βασίζεται εν μέρει στην εξαιρετική εκφραστικότητά τους, μια εκφραστικότητα που φτάνει σε μεγαλειώδη επίπεδα όταν την εφαρμόζουν στο νέο και αισθησιακό ρεπερτόριό τους.
Σε συνεργασία με τον δήμο Νυρεμβέργης
Δευτέρα 7/9Παλαιά Μουσική / 20:30
(Τζαμί Χαλίλ Μπέη - Παναγία)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
Μια Παράσταση σε μεγάλη οθόνη:
Concert for a deaf soul
Μια πρωτοποριακή εξιστόρηση της ζωής του Maurice Ravel με κουκλοθέατρο και την Ragna Schirmer στο πιάνο
Τρίτη 8/9
Φουαγιέ Δημαρχείου / 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
Τραγουδώντας το μύθο του Ορφέα
Kai Wessel (contra τενόρος)
Ulrich Wedemeier (λαούτο)
Ο σπουδαίος contra τενόρος μας διηγείται τον μύθο του Ορφέα μέσα από τραγούδια που διατρέχουν το χρόνο.
"O Kai Wessel είναι ένας από τους πιο λυρικούς κόντρα τενόρους με φυσικό και ομοιόμορφο ήχο που έχω ακούσει".
Θέατρο Βασιλείας 'Όπερα',
Andrew Porter
Τετάρτη 9/9
Δημοτικό Ωδείο / 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
Η ζωή μέσα
Μια μουσική παράσταση χωρίς...όργανα!
Διδασκαλία:
Αναστάσης Βασιλειάδης με τη συμμετοχή φοιτητών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Πέμπτη 12/9
Δημοτικό Ωδείο / 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
Α΄ μέρος
Forum Φεστιβάλ Παπαϊωάννου
κιθάρα
Κώστας Αμαξόπουλος
Ο διακεκριμένος με Α βραβείο στο διαγωνισμό της 4ης θερινής ακαδημίας κιθάρας Αρίων και φοιτητής της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου ερμηνεύει μερικά από τα σπουδαιότερα έργα του κιθαριστικού ρεπερτορίου
Β΄ μέρος
Παράσταση παιδικού μουσικοθεατρικού εργαστηρίου
Ο ψαράς που ταξίδεψε πολύ
Κυριακή 13/9
Θεατράκι Μοχάμετ Άλι / 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
Σύνολο Contra tempo
Η μικρή λευκή αχιβάδα, το Νερολούλουδο και άλλες ιστορίες του νερού
Το σύνολο Contra Tempo υπό το Βλαδίμηρο Συμεωνίδη ερμηνεύει το δημοφιλές έργο του Μάνου Χατζιδάκι, Για μια μικρή λευκή αχιβάδα, τη Δωδεκανησιακή Σουίτα του Γιάννη Κωνσταντινίδη και το μουσικό παραμύθι του Τάσου Ρωσόπουλου, Το Νερολούλουδο, σε αφήγηση Μ. Μαυροματάκη. Τα έργα παρουσιάζονται σε ειδικές διασκευές για το σύνολο Contra Tempo.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Ημερομηνία: 7 -12 Σεπτέμβρη / Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Ο ψαράς που ταξίδεψε πολύ
Παιδικό μουσικοθεατρικό εργαστήρι (για παιδιά 7-12 ετών)
Διδασκαλία: Δρ. Δήμητρα Παπασταύρου
Σκοπός του εργαστηρίου είναι να συστήσει τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στη μουσικοθεατρική πράξη και να τα φέρει σε πρακτική επαφή με δημιουργικές διαδικασίες όπως η σύνθεση τραγουδιών και η συγγραφή κειμένων.
Στις πέντε μέρες του εργαστηρίου τα παιδιά (7-12 ετών) με τη βοήθεια των έμπειρων υπεύθυνων του εργαστηρίου, με προεξάρχουσα τη Δήμητρα Παπασταύρου, θα φτιάξουν μια μικρή παράσταση πάνω σε ένα παραδοσιακό γιαπωνέζικο παραμύθι, η οποία θα παρουσιαστεί στις 12 Σεπτέμβρη. Τα εργαστήρια θα είναι τρίωρα με διάλειμμα (7-10 Σεπτέμβρη 10:30-13:30 και 11 Σεπτέμβρη 5μμ. - 8μμ.). Η παρακολούθηση του εργαστηρίου δεν προϋποθέτει εξειδικευμένες μουσικές γνώσεις.
Ημερομηνία: 4 - 9 Σεπτέμβρη / Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Η ζωή μέσα
Καλλιτεχνικό εργαστήρι μουσικής, λόγου και κίνησης για νέους
Διδασκαλία: Αναστάσης Βασιλειάδης,
Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Τα εργαστήρια αυτά προσβλέπουν προς μία συνδυαστική ενοποιημένη παράσταση.
Οι δράσεις μέσω των οποίων συντελείται αυτή, είναι: Κίνηση, body percussion, φωνητικές και σωματικές εκφράσεις, αυτοσχεδιασμοί, πρόζες, τραγούδι, ενσωμάτωση περισσότερο και λιγότερο οικείων ήχων και ότι προκύπτει από τις δυνατότητες αυτών που θα πάρουν μέρος. Η ζωή μέσα είναι η παράσταση που έχει σαν στόχο να ανεβεί στο τέλος των σεμιναρίων και λειτουργεί ως μοντέλο που οργανώνει τις δράσεις.
Ημερομηνία: 11 και 12 Σεπτέμβρη / Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Μελοποίηση: ένα διαδραστικό εργαστήρι για τη σχέση της μουσικής με την ποίηση
Εργαστήριο για όλους!
Διδασκαλία: Τάσος Ρωσόπουλος, συνθέτης, συνεργάτης του Γ΄ προγράμματος της ΕΡΤ
Οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι εξερευνούν τη μουσικότητα της ποίησης και την ποίηση της μουσικής, ανακαλύπτοντας νέους τρόπους ακρόασης, απαγγελίας, κατανόησης και εκτίμησης του μουσικού περιεχομένου. Βασική πρόθεση του εργαστηρίου είναι να προσφέρει ιδέες και τρόπους με τους οποίους η ποίηση μπορεί στην πράξη να γίνει απολαυστική μέσα από τη σύνδεσή της με τη μουσική.
Η παρακολούθηση του εργαστηρίου δεν προϋποθέτει εξειδικευμένες μουσικές γνώσεις
No comments:
Post a Comment