Από την 1η Ιουλίου 2015 οι πόρτες του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης είναι κλειδωμένες. Το πρώτο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα, ένα μοναδικό δείγμα πρωτοβουλίας πολιτών – καθ’ ότι στελεχώθηκε κυρίως από ιδιωτικές συλλογές με πρώτη και καλύτερη του Αλέξανδρου Ιόλα – έχει αναστείλει τη λειτουργία του για οικονομικούς λόγους. «… τα ελληνικά Μουσεία αναγκάζονται να κλείσουν καθώς η χρηματοδότηση τελειώνει», έγραψε η διεθνής εικαστική επιθεώρηση Artnewspaper (12/7/2015) για τη ζοφερή κατάσταση στη χώρα μας αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση του Μακεδονικού Μουσείου που αν είχε…ταμπέλα θα έγραφε «Κλειστόν λόγω κρίσης»…
«΄Ολοι όσοι εργαζόμαστε εκεί συμφωνήσαμε να απολυθούμε προκειμένου να γίνει ένα … restart. Προτιμούσαμε να κλείσει το Μουσείο παρά να συνεχίζει να “ζει” βαθιά χρεοκοπημένο»
«Με την ελπίδα ότι σε 3 μήνες θα ξανανοίξουμε...»
«Πράγματι, ανεστάλλει η λειτουργία του Μουσείου με την ελπίδα ότι σε ένα 3μηνο θα έχουν μπει οι κατάλληλες βάσεις για να ξανανοίξουμε», λέει στο TheTOC ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής και ψυχή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ντένης Ζαχαρόπουλος.«Προσωπικά θα είμαι ευχαριστημένος να δω το Μουσείο να ξανανοίγει αλλά όχι για τα μάτια του κόσμου. Θα ήθελα να δω το Μουσείο να ανοίγει έχοντας διασφαλίσει το μέλλον του».
Σύμφωνα με τον κύριο Ζαχαρόπουλο, η απόφαση να κλείσει το Μουσείο ήταν κατά κάποιο τρόπο συλλογική. «΄Ολοι όσοι εργαζόμαστε εκεί συμφωνήσαμε να απολυθούμε προκειμένου να γίνει ένα … Restart. Προτιμούσαμε να κλείσει το Μουσείο παρά να συνεχίζει να “ζει” βαθιά χρεοκοπημένο», μας λέει. «Και σας μιλώ για ένα δυναμικό προσωπικό που έχει πραγματοποιήσει απίστευτα πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Για να κάνεις εθελοντισμό, όμως, πρέπει να έχεις μια ελάσσονα οικονομική εξασφάλιση. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε η παραμικρή. Με 120.000 ευρώ προϋπολογισμό το χρόνο είναι αδύνατο να συνεχίσει να λειτουργεί το Μουσείο», μας λέει. Και συνεχίζει: «Σας βεβαιώ για να φτάσει να κλείσει το Μουσείο χάσαμε πολλά…»
Συνένωση: Μια παλιά ιστορία
Τι είναι αυτό τώρα στο οποίο προσβλέπουν οι άνθρωποι του Μουσείου; «Αναδιοργάνωση και εξορθολογισμός», μας λέει ο κ. Ζαχαρόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι συζητήσεις για συνένωση με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «ξεπαγώνοντας» μια παλιά ιστορία που για διάφορους λόγους είχε «κολλήσει». Η συνένωση συζητιέται από το 1997. Η πρώτη απόπειρα έγινε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, επανήλθε επί Πέτρου Τατούλη, Παύλου Γερουλάνου, Κώστα Τζαβάρα. Θετική προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η εξαγγελία της συνένωσης από τον αν. υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, αλλά υπάρχουν νομικά, κτιριακά και οικονομικά ζητήματα που πρέπει να ξεπεραστούν. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα ιδιωτικό (ΜΜΣΤ) και ένα δημόσιο (ΚΜΣΤ) Μουσείο που πρέπει να ενωθούν χωρίς κανένα από τα δύο να χάσει την ιστορία και την ταυτότητά του.
«Ιδιαίτερα θετική στάση ως προς τη συνένωση έχει και ο δήμος Θεσσαλονίκης», μας λέει ο κ. Ζαχαρόπουλος, θυμίζοντάς μας ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΜΜΣΤ. Ο Γιάννης Μπουτάρης, θερμός υποστηρικτής του κέντρου, ο οποίος δεν έχει αναλάβει μόνο τη θέση του Ταμία, αλλά έχει προσφερθεί με την εταιρία Ι. Μπουτάρης και Υιός ΑΕ και ως αποκλειστικός χορηγός για 15 χρόνια, σηκώνοντας το οικονομικό βάρος της λειτουργίας του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Είναι ο πρώτος ευεργέτης του κέντρου, στην ιστορία του οποίου παίζει συνεχώς σημαντικό ρόλο.
Εκείνα που πρέπει να γίνουν
«Οι συζητήσεις γίνονται ήδη σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα», μας λέει ο κ. Ζαχαρόπουλος, ο οποίος δεν αποκλείει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, ενώ θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη ενός «διαπραγματευτή, διαχειριστή» που να εξασφαλίσει διοικητικά τις κρίσιμες περιόδους μαζί με αλλαγή των απηρχαιωμένων νόμων που διέπουν τη λειτουργία των Κρατικών Μουσείων Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι πλήρως έτοιμο και από κτηριακής άποψης και από άποψης συλλογών για να ανοίξει οποιαδήποτε στιγμή ζητηθεί – είτε για κάποια επίσκεψη, είτε για κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μάλιστα ο ίδιος δεν αποκλείει το Μουσείο να ανοίξει για περιορισμένο κύκλο λειτουργίας κατά τη διάρκεια της φετινής 80ης ΔΕΘ (5 – 13/9). Για να επαναλειτουργήσει, όμως, σε μόνιμη βάση (είτε σε μορφή συνένωσης με άλλο Μουσείο είτε όχι), το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα πρέπει να έχει την ανάλογη επιστημονική υποστήριξη, το εκθεσιακό πλαίσιο και τις εκδηλώσεις για να υποστηρίξουν τη μοναδική συλλογή έργων για την Ελλάδα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται κλειδωμένα στους χώρους του.
No comments:
Post a Comment