ΜΕΛΕΤΗ: Η Γη είναι πιο αρχαία απ’ ότι νομίζαμε
Η Γη ανήκει σε πανάρχαια οικογένεια πλανητών, καθώς υπάρχουν παρόμοιοι πλανήτες στο πρώιμο Σύμπαν
Μια νέα μελέτη υποδεικνύει την ύπαρξη πλανητών με χαρακτηριστικά και συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της Γης στο νεαρό Σύμπαν. Αυτό σημαίνει ότι και η ζωή είναι πιθανό να είναι πολύ αρχαιότερη από όσο πιστεύαμε.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler για περίπου δύο έτη εντόπισε και μελέτησε 145 χιλιάδες άστρα στον γαλαξία μας υποδεικνύοντας εκείνα τα οποία πιθανώς να διαθέτουν πλανητικά συστήματα. Οι επιστήμονες έχουν ήδη καταφέρει να πιστοποιήσουν την ύπαρξη πλανητικών συστημάτων σε περίπου δύο χιλιάδες από αυτά τα άστρα με την έρευνα να συνεχίζεται.
Διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Βίκτορ Σίλβα Αγκουάιρ του Κέντρου Αστρικής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Ααρχαους στη Δανία μέσα από ένα κατάλογο 1.200 άστρων του προγράμματος Kepler που διαθέτουν πλανήτες επέλεξαν 33 άστρα για περαιτέρω μελέτη. Πιο συγκεκριμένα επέλεξαν άστρα με ιδιότητες (ταλάντωση κ.α) παρόμοιες με εκείνες του Ηλιου.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πανάρχαια άστρα ηλικίας άνω των 11 δισ. ετών διαθέτουν πλανήτες σαν τη Γη, δηλαδή πλανήτες που βρίσκονται στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την παρουσία ζωής. Με δεδομένο ότι το Σύμπαν έχει ηλικία περίπου 14 δισ. ετών η μελέτη είναι σημαντική. Γιατί αν πράγματι υπάρχουν πλανήτες με συνθήκες σαν αυτές της Γης από όταν το Σύμπαν ήταν ακόμη σε νεαρή ηλικία αυτό σημαίνει ότι και η ζωή πιθανώς να έκανε εξίσου νωρίς την εμφάνιση της με ότι αυτό συνεπάγεται. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».
No comments:
Post a Comment