Saturday, June 30, 2012

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Το ολοκαίνουριο hit της τουρκάλας Ziynet Salι  ειναι διασκευή της επιτυχίας της Έλενας Παπαρίζου ''Mambo''. Η μουσική παρέμεινε απαράλλαχτη, η γλώσσα άλλαξε και μας ξενίζει... ωστόσο στη γείτονα χώρα αποτελεί No1 στις προτιμήσεις. Τιτλοφορείται ''Favori Aşkım''.

Επόμενη περίπτωση και πάλι άρτι αφιχθείσα από την Τουρκία. Το ''Kanım Akmaz'', το κομμάτι της επίσης πολύ γνωστής στη χώρα της τραγουδίστριας Aşkın Nur Yengi αποτελεί πιστό αντίγραφο του ''Φαντάρου'' της Χαρούλας Αλεξίου μόνο που είναι ερμηνευμενο σε διαφορετική γλώσσα.

Τρίτη στάση στην ίδια χώρα για το κομμάτι ''Στόχος'' της Καίτης Γαρμπή. Το κομμάτι διασκευάστηκε στα τουρκικά από την Gülşen και απέκτησε νέο τίτλο ''Of Of''. Μια ακόμη διασκευή ελληνικού κομματιού που κέντρισε το ενδιαφέρον των τούρκων ακροατών  αν και μας έρχεται από το 2007

 Τρεις αξιοπρόσεκτες διασκευές ξένων κομματιών στα ελληνικά. O Jacques Brel ερμήνευσε μοναδικά το ρομαντικό ''Ne me quitte pas''. Το τραγούδι ερμηνευθηκε σε δυο εκδοχές από ελληνικά χείλη, η μια με τίτλο ''Μη μ' αφήνεις μη'' του Γιάννη Πάριου και η άλλη με τίτλο ''Πες μου πως μπορείς'' από τη Βίκυ Λέανδρος.

 Το  αγαπημένο ''Listen to your heart'' των The Roxette αποφάσισε να τραγουδήσει με ελληνικό στίχο η Σοφία Βόσσου, προσπαθώντας να επαναλάβει την  επιτυχία του κομματιού. Ο ελληνικός του τίτλος είναι ''Άκου την καρδιά''.

Η συνθεση ''Into my Arms'' του Nick Cave μεταφερθηκε στα ελληνικά από τον Διονύση Σαββόπουλο. Το ''Άδεια μου αγκαλιά'' συνόδευε, συνοδεύει και θα συνοδεύει όλους όσους νιώθουν μόνοι.

 Ο Πασχάλης έχει δημιουργήσει  μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των 80s. Μια από αυτές ονομάζεται ''Τζοάννα Σ' αγαπώ'' και δεν πρόκειται για άλλο κομμάτι από το ''Gimme Hope Joanna'' του Eddy Grant.

επιμέλεια: Αθανασία Βογιάρη

No comments:

Post a Comment