ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Wednesday, April 18, 2012

ΑΥΡΙΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΥ

Η κηδεία του μεγάλου λαϊκού ερμηνευτή θα γίνει αύριο Πέμπτη στις δύο το μεσημέρι, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.



Μια σπουδαία φωνή του ελληνικού πενταγράμμου έσβησε ξαφνικά χθες το πρωί αφήνοντας ένα σπουδαίο έργο γεμάτο από εξαιρετικές ερμηνείες, αλλά και μία βαθιά διαπεραστική θλίψη για όλους εκείνους που συνειδητοποιούν ότι αυτή η απώλεια δύσκολα θα αναπληρωθεί.



Ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν είναι πια εδώ, έφυγε σε ηλικία 64 ετών έπειτα από οξύ πνευμονικό οίδημα, αφήνοντας πίσω του μια θαυμαστή διαδρομή στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Τα τελευταία χρόνια είχε δώσει σκληρή μάχη για να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ δεν έπαψε -παράλληλα- να ερμηνεύει με τη δωρική, καθαρόαιμα λαϊκή φωνή του τραγούδια που πλέον θεωρούνται κλασικά, τραγούδια που μιλούν για έρωτες, χωρισμούς και αποχωρισμούς με έναν τρόπο καθηλωτικό που συναρπάζει.



Γεννήθηκε στην Αγία Mονή Τρικάλων στις 2 Απριλίου του 1948 και πριν ακόμα τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει ως τραγουδιστής. Ηταν εκείνη την εποχή που επισκέφθηκε την εταιρεία Κολούμπια, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος τον άκουσε τυχαία να τραγουδάει. Εκεί γνώρισε το Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα στον οποίο δούλεψε στα «Ξημερώματα» μαθαίνοντας πολλά από τα μυστικά αυτής της τόσο απαιτητικής τέχνης.



Ο Ζαμπέτας

Μάλιστα, ο ίδιος όταν αναφερόταν στον Ζαμπέτα έλεγε ότι ήταν «ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα». Από εκεί και πέρα, η πορεία του στο τραγούδι υπήρξε -από κάθε άποψη- εντυπωσιακή, με συνεργασίες ιστορικές και με μία ευρύτατη αποδοχή. Ετσι, το 1966 συνεργάστηκε με το Μίκη Θεοδωράκη ερμηνεύοντας μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Αξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ το 1967 ηχογράφησε τον πρώτο του 45άρη δίσκο με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη».



Πάντως, χρονιά-σταθμός στη δισκογραφία του ήταν το 1972, όταν συνεργάστηκε με το Δήμο Μούτση και το Μάνο Ελευθερίου στον «Αγιο Φεβρουάριο». Και βέβαια, στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους δημιουργούς του σύγχρονου τραγουδιού: Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Σπανός, Μάριος Τόκας ήταν οι συνθέτες με τους οποίους έμελλε να συνδεθεί για να δώσει ερμηνείες που θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ελληνική λαϊκής μουσικής παράδοσης. Αλλά και η συμμετοχή του σε δίσκους των Λάκη Παπαδόπουλου και Νίκου Πορτοκάλογλου ανέδειξε την ευρεία γκάμα της ερμηνείας του και προανήγγειλε -ήδη από τη δεκαετία του ογδόντα- μια στροφή που θα διεύρυνε την έννοια του καλού λαϊκού τραγουδιού.



Οσο για τη συνεργασία με το Θάνο Μικρούτσικο στο δίσκο «Στου Αιώνα την Παράγκα», σε στίχους Αλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, θα αποτελούσε την αναγνώρισή του και σε ακόμα πιο «έντεχνες» επιλογές - διατηρώντας πάντα την ταυτότητα του μεγάλου λαϊκού ερμηνευτή. Η κηδεία του Δημήτρη Μητροπάνου θα γίνει την Πέμπτη 19 Απριλίου στις δύο το μεσημέρι, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.


No comments:

Post a Comment