ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Tuesday, February 6, 2024

Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
 Fake (f)or Real και Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας
02 Φεβρουαρίου 2024 - 16 Ιουνίου 2024
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ

Με μία ιδιαίτερα και άκρως πρωτότυπη για τα δεδομένα της χώρας μας θεματολογία παρουσιάζεται η νέα μεγάλη έκθεση του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. με τον τίτλο “Fake (f)or Real”  η οποία πραγματοπιείται σε συνεργασία με το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας των Βρυξελλών. Η έκθεση παρουσιάζει ιστορίες παραποιήσεων και πλαστογραφήσεων, περιγράφει τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες που εξηγούν την εμφάνισή τους, τα ενδιαφέροντα και τα κίνητρα πίσω από αυτά και τον αντίκτυπο που είχαν. Αποδεικνύει, επίσης, πως τελικά αποκαλύφθηκαν. Με αφορμή τη φιλοξενία της έκθεσης “Fake (f)or Real” παρουσιάζεται παράλληλα η έκθεση με τίτλο «Η ‘κρυφή γοητεία’ της πλαστογραφίας» που πραγματεύεται τις πλαστογραφίες ειδικότερα στην τέχνη. Στην έκθεση αυτή δίνεται έμφαση στην κατανόηση της αναγνώρισης, του ορισμού των πλαστών έργων, ιδιαίτερα στη διάκριση μεταξύ των εννοιών της πλαστογραφίας και του αντιγράφου, καθώς και σε λεπτές αποχρώσεις στις συνθήκες που σχετίζονται με τις δύο αυτές κατηγορίες έργων.

Nelly's
23 Φεβρουαρίου – 28 Απριλίου 2024
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης φιλοξενεί το πολυδιάστατο έργο της Ελληνίδας φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998). Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 23 Φεβρουαρίου και αποτελεί μέρος της αναδρομικής έκθεσης Nelly’s που διοργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη (23/2-23/7/2023) με στόχο να επανασυστήσει τη δημιουργό στο σύγχρονο κοινό. Με άξονες τις τρεις πόλεις στις οποίες διαμόρφωσε το φωτογραφικό της βλέμμα: Δρέσδη, Αθήνα, Νέα Υόρκη επιχειρείται η προβολή των πολυάριθμων διαφορετικών θεμάτων που αποτύπωσε η Νέλλη από το 1921 έως το 1966. 185 φωτογραφίες φιλοτεχνημένες από την ίδια τη δημιουργό και επιλεγμένες από το ογκώδες αρχείο της εκπροσωπούν τις διαφορετικές αισθητικές τάσεις που υιοθέτησε κατά τη διάρκεια των σαράντα πέντε χρόνων ενασχόλησής της με το μέσο και τις πολυάριθμες φωτογραφικές τεχνικές με τις οποίες πειραματίστηκε. 

Vanitas. Ιστορίες από το επέκεινα
Έως 3 Μαρτίου 2024
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η έκθεση «Vanitas. Ιστορίες από το επέκεινα» θέτει το πιο σημαντικό για τη δημιουργία νοήματος και συνείδησης υπαρξιακό ερώτημα της ζωής με σύγχρονους εικαστικούς και πολιτισμικούς όρους. Η νεκροκεφαλή, σύμβολο αρχετυπικό και μυστικιστικό, παγανιστικό και χριστιανικό, και οι… εκδοχές 56 σύγχρονων εικαστικών γύρω από τη ματαιότητα, τη ματαιοδοξία και τον ίδιο το θάνατο ως πέρασμα πρωταγωνιστούν σε αυτήν την ιδιαίτερη έκθεση-παραγωγή του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Περισσότερα από εξήντα έργα μας καλούν να αναστοχαστούμε πάνω στο κατεξοχήν υπαρξιακό ζήτημα, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει ιδιαιτέρως δημοφιλές στη σύγχρονη τέχνη. Στα έργα της έκθεσης, συμβολικά στοιχεία συνδυάζονται με τις εικαστικές αξίες, το δραματικό και μακάβριο περιεχόμενο με το χιούμορ, η σκληρότητα με την ευαισθησία, η σκοτεινή δραματική ατμόσφαιρα με μια περισσότερο φωτεινή, ποπ αντίληψη και εικονογραφία, η κριτική ματιά με την ανατρεπτική διάθεση και τις αναφορές στην ιστορία της τέχνης και στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Emerging Roots | Photometria Awards
Εως 14 Φεβρουαρίου 2024
esp+ gallery

Η esp+ gallery φιλοξενεί, την έκθεση φωτογραφίας των Photometria Awards 2023 με τίτλο Emerging Roots, με κριτή τον Martin Parr. Η φωτογραφία ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με την μνήμη. Ιδίως στις αρχές του μέσου μία φωτογραφία όχι μόνο επανέφερε στη μνήμη μας αγαπημένα πρόσωπα, αλλά πολλές φορές τα αντικαθιστούσε ως φυσική παρουσία. Έχοντας την εικόνα κάποιου, είχες την αίσθηση πως αυτός βρίσκεται ακόμη μαζί σου. Μέσω της φωτογραφίας μία στιγμή διατηρείται για πάντα. Είναι αυτή που πολλές φορές μας κρατά σε σύνδεση με τις ρίζες μας, με το παρελθόν μας και που όποτε χρειάζεται μας βοηθά να αναδημιουργήσουμε φαντασιακά στιγμές που πέρασαν. Οι μνήμες που διατηρούνται είναι η ταυτότητά μας και όταν αυτές οι μνήμες αναδύονται στο σήμερα, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με στόχο τη γνώση και την εξέλιξη. Προσοχή όμως στην παραμνησία, καθώς δεν είναι όλα πάντοτε όπως νομίζουμε! Η θεματική του Photometria International Photography Festival «Emerging Roots», σας προσκαλεί να μάθετε από το παρελθόν, τις ρίζες και τις μνήμες σας. Να το αναδείξετε, να το θυμηθείτε και να δημιουργήσετε ένα καλύτερο παρόν κι ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Ας γίνουν οι αναδυόμενες ρίζες μας, μοχλοί για έναν καλύτερο κόσμο.

Οι φωτογραφικές αποτυπώσεις του Τάκη Βερέμη, οι «νεκρές φύσεις» του Γιάννη Γαγρίνα, οι αυτοσχεδιαστικοί γραφισμοί του Δημήτρη Εφέογλου, οι ζωγραφικές μυθοπλασίες του Χρήστου Κάλφα, η αινιγματική μικρογλυπτική της Κυριακής Μαυρογεώργη και οι πηλοπλασμοί του Ηλία Χριστόπουλου, θα συνεκτεθούν στην γκαλερί της Λόλας Νικολάου από 11 Ιανουαρίου έως 9 Φεβρουάριου 2024.

Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία
18 Ιανουαρίου – 14 Απριλίου 2024
MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Αθήνα

Πέτρα, σύρμα, ξύλο, γύψος και κατακόκκινα γαρύφαλλα πλαισιώνουν ένα σύνθημα που παραπέμπει στα συνθήματα της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβριο του 1973 και είναι παράλληλα ο τίτλος της ιστορικής έκθεσης «Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία» που οργανώνει το MOMus για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 14 Απριλίου 2024, στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα.  Η έκθεση «Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία» συγκεντρώνει έργα τεσσάρων από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς της μεταπολεμικής περιόδου, του Βλάση Κανιάρη, του  Δημήτρη Αληθεινού, της Βάσως Κατράκη και του Α. Τάσσου, έργα των οποίων παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις κατά την περίοδο της χούντας ή αμέσως μετά, ως σύμβολα αντίστασης και εναντίωσης, ελπίδας και δημοκρατίας. Οι τέσσερις εικαστικοί δημιουργοί ήταν «παρόντες» με το έργο τους ως καλλιτεχνική έκφραση, ως «πολιτική» θέση και στάση, συνειδητά και αδιαμεσολάβητα, σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

ΘΕΑΤΡΟ
GOODBYE, LINDITA
9 – 11 Φεβρουαρίου 2024
Βασιλικό Θέατρο

Ο Μάριο Μπανούσι, ένας πολυσχιδής νέος καλλιτέχνης που προτείνει ένα προσωπικό, χειροποίητο εικαστικό θεατρικό σύμπαν, εμπνέεται από το παρελθόν των Βαλκανίων, από ταφικά έθιμα και παραδόσεις πολλών χωρών για να φτιάξει μια παράσταση με κέντρο την απώλεια. Η αφήγηση δομείται πάνω σε μια συνειρμική ακολουθία εικόνων που συνδέουν την κατάσταση του πένθους με μια νέα γέννηση. Η παράσταση είναι ένα σύγχρονο παραμύθι, μια παραβολή για τη ζωή μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Το GoodbyeLindita διηγείται την ιστορία μιας οικογένειας. Μια σειρά από παράδοξα γεγονότα που συμβαίνουν στο σπίτι φέρνουν στην επιφάνεια έναν κόσμο κρυμμένο, φτιαγμένο από όνειρα και εφιάλτες, μια ανάποδη πραγματικότητα με τους δικούς της κανόνες. Τι χρειάζεται να γίνει για να ολοκληρωθεί ο ύστατος αποχαιρετισμός; Πώς μπορεί να συνεχιστεί η ζωή; Τι σημαίνει (αυτός) ο θάνατος; Η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που ενθουσίασε το κοινό και τους κριτικούς έρχεται στο Βασιλικό Θέατρο λίγο πριν ξεκινήσει η παγκόσμια περιοδεία της.

Οι κωμικοί
 Φεβρουάριος - Μάρτιος 2024
Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Η νέα μεγάλη παραγωγή του ΚΘΒΕ «Οι κωμικοί» των Δημήτρη Πιατά και Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πιατά, είναι μια παράσταση ψυχής -φόρος τιμής- στους πρώτους κωμικούς ηθοποιούς και στον Έλληνα Σαρλώ, Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ, αυτούς τους υπέροχους καλλιτέχνες που έδειξαν τον δρόμο στους μεταγενέστερους. Μία παράσταση γεμάτη εικόνες, βιώματα, μνήμες, μουσικές που προσφέρει άφθονο γέλιο, γλυκιά συγκίνηση και «ταξιδεύει» το κοινό στην ιστορία του ελληνικού βωβού κινηματογράφου μέσα και από ιστορικά ντοκουμέντα, με κεντρικούς ήρωες πραγματικούς ηθοποιούς της εποχής, οι οποίοι έζησαν και έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής ιστορίας της χώρας μέσα στα ταραγμένα χρόνια, μεταξύ του 1920 και του 1939.

Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ
Έως 18 Φεβρουαρίου 2024
 Θέατρο Τ

Το Θέατρο Τ παρουσιάζει ένα έργο-ορόσημο της παγκόσμιας πεζογραφίας που διερευνά ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα: την επινόηση ενός άλλου «εγώ» με σκοπό τη διαφυγή από μια αδιέξοδη ζωή. «Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ» του νομπελίστα Λουίτζι Πιραντέλλο, σε διασκευή Γλυκερίας Καλαϊτζή και σκηνοθεσία Σωτήρη Ρουμελιώτη, έρχεται να μας αφηγηθεί την ιστορία του, την ιστορία ενός αντι-ήρωα που, στην προσπάθειά του να γίνει κάποιος «άλλος», κατέληξε να είναι ο «κανένας». Γεννημένος και μεγαλωμένος σε μια επαρχιακή πόλη της Ιταλίας, ο Ματία Πασκάλ ζει ανέμελα και ανεύθυνα μέχρι τη στιγμή που η οικογένειά του οδηγείται στην οικονομική καταστροφή και ο ίδιος αναγκάζεται να κάνει έναν γάμο συμφέροντος για να σωθεί. Έχοντας χάσει την περιουσία του, τον σεβασμό της τοπικής κοινωνίας και τις νεογέννητες κόρες του, αναζητά έναν τρόπο για να ξεφύγει από τον εαυτό του και τη μίζερη ζωή του. Και χάρη στην τύχη και μια μοιραία σύμπτωση, τα καταφέρνει: αλλάζει όνομα, εφευρίσκει ένα φανταστικό παρελθόν και κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Μπορεί, όμως, ένα ψεύτικο «εγώ» να δώσει σε έναν άνθρωπο την ελευθερία του;
 

Γέρμα
02 - 11 Φεβρουαρίου 2024
Θέατρο Κολοσσαίον 

Ένας ιδιαίτερα επιδραστικός συγγραφέας και σκηνοθέτης της εποχής μας, ο Σάιμον Στόουν, εμπνέεται από την  κλασική τραγωδία Γέρμα και την ξαναγράφει μεταφέροντάς τη στο σήμερα. Η Γέρμα του Λόρκα, που πρωτοανέβηκε το 1934 στη Μαδρίτη, πραγματεύεται την αδυναμία μιας γυναίκας να τεκνοποιήσει, σε ένα φτωχό, αγροτικό και συντηρητικό περιβάλλον. Όσο κι αν έχουν αλλάξει οι καιροί και η θέση της γυναίκας στα 90 χρόνια που μεσολάβησαν, το θέμα αυτό παραμένει διαχρονικό, σημαδεύοντας και σαρώνοντας συχνά σχέσεις και ζωές. Στη σύγχρονη αυτή διασκευή, που παρουσιάστηκε –κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές–  το 2017 στο Λονδίνο (Young Vic), συναντάμε τους ήρωες στο σήμερα, επαγγελματικά επιτυχημένους και πολλά υποσχόμενους. Όπως και στο έργο του Λόρκα, ο κόσμος τους δοκιμάζεται και διαλύεται, λόγω της ατεκνίας και η σχέση του ζευγαριού φθείρεται σταδιακά.

Σεβάς Χανούμ
21 Φεβρουαρίου  - 03 Μαρτίου 2024
Θέατρο Αυλαία

 
Η συναρπαστική ζωή της Σεβάς Χανούμ, της θρυλικής μορφής του λαϊκού τραγουδιού, ζωντανεύει από 21 Φεβρουαρίου 2024 στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ. Με εργαλείο του τη χειμαρρώδη συνέντευξη που έδωσε η ίδια στον ποιητή Γιώργο Χρονάο Κωνσταντίνος Ρήγος επαναπροσέγγισε και επανασύστησε με τον δικό του μοναδικό τρόπο τη θρυλική αυτή τραγουδίστρια. Η αγία Αμαζόνα, η Σεβάς Χανούμ, αφηγείται όλη τη ζωή της στον νέο δημοσιογράφο που ήρθε να τη γνωρίσει, αλλά παραδίνεται άοπλος στην τρικυμία του μυαλού της. «Η ιστορία η δική μου, της Σεβάς, Σεβάς Χανούμ, Σεβαστής Παπαδοπούλου: Ποντία είμαι. Από τον Εύξεινο Πόντο, από τη Σαμψούντα είμαι. Το γέννημά μου είναι Μακεδόνα. Μακεδόνα είμαι! Γεννήθηκα το 1931, ημέρα Τετάρτη, ανήμερα στα γενέθλια της Παναγίας 8 Σεπτεμβρίου, στις 9 το πρωί». 
Da
2 - 25 Φεβρουαρίου 2024
Θέατρο Αριστοτέλειον

Στο αυτοβιογραφικό έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Hugh Leonard, που διαδραματίζεται το 1968 στην Ιρλανδία ζωντανεύουν επί σκηνής μια μοναδική ιστορία αγάπης, τρυφερότητας, αυτογνωσίας και συναισθημάτων κάθε είδους. Ο Τσάρλι Τάιναν, ένας εκπατρισμένος στο Λονδίνο συγγραφέας επιστρέφει στην πατρίδα του μετά το θάνατο του πατέρα του. Στο πατρικό του «ζωντανεύουν» οι γονείς του, ο νεαρός εαυτός του,οι νεανικοί του έρωτες, ιδιαίτερες στιγμές, γεγονότα και κάποια πρόσωπα του παρελθόντος του, που σημάδεψαν τη ζωή του και τον επηρεάζουν ακόμα και στο παρόν του. Ο «Da» (από το αγγλικό Daddy–Πατερούλης) αποτελεί το πιο καθοριστικό πρόσωπο της ζωής του.  Στην αριστοτεχνικά δομημένη γραφή του Hugh Leonard, η καλοσύνη και η αγάπη είναι ο σταθερός αναμμένος φάρος που φωτίζει τα πολλαπλά σκοτάδια της καρδιάς και του μυαλού μας. Χθες, σήμερα, αύριο! Όσο θα υπάρχουν άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη, που λέγεται γη, ο Da του καθενόςμας, θα μας οδηγεί στο δρόμο για μια καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο αύριο.

Οι Γριές που Μαζεύουν την Τσουκνίδα
9 - 11 Φεβρουαρίου 2024
Θέατρο Αμαλία

Η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Κωνσταντίνου Ντέλλα, αποτελεί μια σκηνική προσέγγιση του γυναικείου σώματος της τρίτης ηλικίας και της σύνδεσης του με τη λαϊκή μαγεία, τη μαγειρική και τις τελετουργικές πρακτικές. Αφετηρία, η περιοχή της Θεσσαλίας και η παράδοσή της στις μαγικές πρακτικές. Οδηγήτριες σε αυτό το μυστικό ταξίδι, τρεις θηλυκές μορφές που συναδιαλέγονται μεταξύ του οικείου και του αρχετυπικού, της ακίνδυνης «γιαγιάς» και της επικίνδυνης  θεραπεύτριας. Τρεις νεαροί ηθοποιοί προσεγγίζουν σκηνικά το γυναικείο σώμα, όπως έχει καταγραφεί στο δικό τους σώμα, μέσα από τις αναφορές στις δικές τους γιαγιάδες. Με εκφραστικά εργαλεία τις πρώτες ύλες της τελετουργικής διαδικασίας, τη μεταμφίεση, τη μάσκα και τον συντονισμό του λόγου και του σώματος, οι τρεις ηθοποιοί επιδίδονται σε ένα καταιγιστικό storytelling που ταξιδεύει από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου και τα Φαρσάλια του Λουκανού μέχρι τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία του Θωμά Ψύρρα, από  παλιότερες αφηγήσεις, συνταγές και  ιατροσοφικούς κώδικες του 19ου αιώνα, μέχρι σύγχρονες συνεντεύξεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στη Θεσσαλία.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Μουσικοί Δεσμοί -  Chopin & Γυναίκες Συνθέτριες
17 Φεβρουαρίου 2024
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας του με τους κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς της πόλης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης υποδέχεται το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και φιλοξενεί μία σειρά εκλεκτών συναυλιών, όπου εμφανίζονται σπουδαίοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Η νέα αυτή συνεργασία ξεκινά το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 στο Φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με το Ρεσιτάλ Πιάνου του διεθνώς καταξιωμένου Βρετανού πιανίστα Sam Haywood. Ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει ένα συναρπαστικό πρόγραμμα με τίτλο «Μουσικοί Δεσμοί – Chopin & Γυναίκες Συνθέτριες», ερμηνεύοντας πασίγνωστα έργα του Chopin σε ζεύγη με λιγότερο γνωστά έργα γυναικών συνθετριών, τα οποία όμως συνδέονται αρμονικά και λειτουργούν συμπληρωματικά. Στόχος είναι το κοινό να βιώσει την απόλαυση της ακρόασης του οικείου δίπλα σε κάτι που ενδεχομένως δεν έχει ακούσει.

Το Κουιντέτο Πνευστών “Αίολος” και ο πιανίστας Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το εμβληματικό έργο του Μόντεστ Μουσόργκσκι Εικόνες από μια Έκθεση, σε μεταγραφή για πιάνο και κουιντέτο πνευστών του Γάλλου ομποΐστα David Walter. Θα ακουστεί επίσης σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το νέο έργο του Κώστα Τσούγκρα, Πέντε θραύσματα του φθινοπώρου, παραγγελία του Κουιντέτου Πνευστών “Αίολος” γραμμένο ειδικά για αυτήν τη συναυλία και αφιερωμένο σ’ αυτό. Το πρόγραμμα πλαισιώνουν δύο από τα σημαντικότερα έργα για κουιντέτο πνευστών του εικοστού αιώνα: H νεοκλασική Μικρή Μουσική Δωματίου (Kleine Kammermusik, Op. 24), έργο του 1922 του Πάουλ Χίντεμιτ, και οι ατμοσφαιρικές Έξι Μπαγκατέλες του Γκιόργκι Λίγκετι, μεταγραφές ορισμένων μερών του ίδιου του συνθέτη, από το έργο MusicaRicercata για πιάνο του 1951-1953.
 

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ FREDERIC CHOPIN 
24 Φεβρουαρίου 2024 
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μια μαγική συναυλία με αριστουργήματα του Chopin για πιάνο και έγχορδα σε εναλλαγή με κείμενα και επιστολές του συνθέτη με την Τατιάνα Παπγεωργίου(πιάνο) και τον Δημήτρη Λάλο ως Chopin και Κλασικό Μουσικό Σύνολο. Ένα συναρπαστικό μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Frédéric Chopin, τον μύθο του παγκόσμιου Ρομαντισμού και κατ’ εξοχήν ποιητή του πιάνου, εκφραστή του αέναου πάθους και της λαμπερής δεξιοτεχνίας, θα ξεδιπλωθεί επί σκηνής μέσα από τα αριστουργήματά του για πιάνο και τις προσωπικές του επιστολές. Τη ζωή και το έργο του μεγάλου ρομαντικού συνθέτη θα ζωντανέψει μέσα από επιστολές του Chopin ο ηθοποιός Δημήτρης Λάλος.

Εσύ με ξέρεις πιο πολύ
Η Ζωή Παπαδοπούλου στα τραγούδια της Χάρις Αλεξίου

26 Φεβρουαρίου 2024
Θέατρο Αυλαία

Η Ζωή Παπαδοπούλου ερμηνεύει τραγούδια της Χαρούλας Αλεξίου σε ένα πρόγραμμα με τη σφραγίδα της σπουδαίας τραγουδοποιού. Τραγούδια της που έχουμε συνδέσει με τη ζωή μας, τις χαρές, τους αποχωρισμούς, τις νύχτες με Πανσέληνο, γεμάτα συναίσθημα, αμεσότητα, ενέργεια και δύναμη. Τραγούδια που δημιουργήθηκαν από βαθιά εσωτερική ανάγκη κι έγιναν  ο διαχρονικός μας καθρέφτης: «Εσύ με ξέρεις πιο πολύ» «Μινοράκι», «Πανσέληνος», «Για ένα τανγκό», «Ζήτα μου ό,τι θες», «Οι φίλοι μου χαράματα» και πολλά άλλα. Τη Ζωή Παπαδοπούλου, από τις πιο σημαντικές ερμηνεύτριες της νέας γενιάς, σύστησε  στο ευρύ κοινό η Χάρις Αλεξίου με το τραγούδι ‘‘Αχ και να σ’ είχα εδώ.’’ Μαζί της δυο σπουδαίοι μουσικοί, ο Δημήτριος Βαρελόπουλος και ο Νεοκλής Νεοφυτίδης. 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Εργαστήριο "Δουλεύοντας με τα σύμβολα" στο πλαίσιο της έκθεσης "Vanitas. Ιστορίες από το επέκεινα"
10 Φεβρουαρίου 2024 - 2 Μαρτίου 2024
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
 

Τι εικόνες γεννάει μέσα μας ένα έργο τέχνης; Τι συνειρμοί αναδύονται; Και τι μας αποκαλύπτει ένα παιχνίδι μεταμόρφωσης με τα σύμβολα για εμάς τους ίδιους ως δημιουργούς της δικής μας προσωπικής νοηματοδότησης και συμβολικής αναπαράστασης για τον κόσμο; Το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη συμπράττει με τον καλλιτέχνη Αλέξανδρο Μιχαήλ και τον φορέα vatiras σε ένα δημιουργικό εργαστήριο για όλους, σε τέσσερις συναντήσεις, στο πλαίσιο της έκθεσης «Vanitas. Ιστορίες από το επέκεινα. Με τις συναντήσεις μας στο εργαστήριο θα συνδεθούμε με έναν πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο με την τέχνη, με τον εαυτό μας και τους άλλους, θα εκφραστούμε, θα εμπνευστούμε και θα μοιραστούμε δουλεύοντας ομαδικά σε μια καλλιτεχνική συνθήκη δημιουργικής και προσωπικής ελευθερίας.

Moss Art Workshop for Beginners
21 Φεβρουαρίου 2024
Αγορά Μοδιάνο

Η ομάδα της airplants.gr σχεδίασε και παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο εργαστήριο moss frames. Στο εργαστήριο αυτό οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους κάδρο με φυσικά συντηρημένα βρύα και λειχήνες υπό την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών, να ανακαλύψουν την θεραπευτική και χαλαρωτική επίδραση της ενασχόλησης με τη φύση, να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους που αγαπούν τη φύση και την χειροτεχνία και να φύγουν με ένα δικό τους Moss frame που θα χαρίσει ένα κομμάτι από την ομορφιά της φύσης στον χώρο τους.

ΒΙΒΛΙΟ
Η σύγχρονη τέχνη στη Θεσσαλονίκη
Μαρκέλλα – Ελπίδα Τσίχλα
University Studio Press

 
Ποια ήταν η εικαστική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα; Η Μαρκέλλα-Ελπίδα Τσίχλα είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης και μουσειολόγος διερευνά σε βάθος την καλλιτεχνική παραγωγή και τους δημιουργούς της στην συμπρωτεύουσα κατά την κρίσιμη πεντηκονταετία, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την περίοδο του Εμφυλίου.
...με το νόμο του ξίφους
Εκδόσεις Γράφημα
Γιάννης Α. Ταχόπουλος

 
Στη μελέτη ...με το νόμο του ξίφους παρουσιάζονται και αναλύονται η στάσις των Θεσσαλονικέων, και η επακόλουθη σφαγή τους στον ιππόδρομο της πόλης το 390 μ.Χ. με απόφαση του αυτοκράτορα Θεοδοσίου. Τα γεγονότα αυτά σημάδεψαν την ιστορία της πόλης κατά τον 4ο αιώνα, και απέκτησαν μεγαλύτερες και διαχρονικές διαστάσεις  και σημασίες χάρη στην παρέμβαση του επισκόπου Μιλάνου Αμβρόσιου προς τον αυτοκράτορα. 
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Casablanca (1942)
14 Φεβρουαρίου 2024
Cine Βακούρα

Ο Κινηματογράφος Βακούρα προβάλλει στις 14 Φεβρουαρίου μια από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών, το αξεπέραστο αριστούργημα του Μάικλ Κέρτιζ «Casablanca (1942)». Ένα φιλμ-ύμνος στον ανεκπλήρωτο έρωτα, ένα έργο τέχνης - αποθέωση του ρομαντισμού, με αριστουργηματικό σενάριο, ευφάνταστους διαλόγους και ατάκες που έμειναν στην ιστορία. Και φυσικά, οι θρύλοι Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν σε ερμηνείες που καθόρισαν την εξέλιξη του σινεμά. Η χημεια τους, συγκλονίζει μέχρι και σήμερα.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τα κλειδιά - για μια δυνατή ζωή
18 Φεβρουαρίου 2024
Θέατρο Αριστοτέλειον

Τα κλειδιά-για μια δυνατή ζωή είναι μία παράσταση μουσικού θεάτρου με ψυχοθεραπευτική αφήγηση και απευθύνεται σε παιδιά, γονείς αλλά και στο «εσωτερικό παιδί» του καθενός από εμάς. Η έμπνευση για την παράσταση ήρθε από τις ιστορίες για παιδιά και ενήλικες, από το γνωστό και πολυμεταφρασμένο βιβλίο θεραπευτικών ιστοριών της Αμερικανίδας καταξιωμένης ψυχολόγου Νάνσυ Ντέιβις, Ph.D., Therapeutic Stories that Teach and Heal. Ο καλύτερος τρόπος για να σε ακούσει ένα παιδί είναι να του πεις ένα παραμύθι. Πόσο μάλλον όταν αυτό έχει γραφτεί και μελετηθεί επιστημονικά, για να προσφέρει ψυχοθεραπευτικά οφέλη, συνοδεύεται από ζωντανή κλασική μουσική και αποκτά θεατρική υπόσταση.

Fake Newsical. Παρ@μυθομπερδέματα
28 Ιανουαρίου -  25 Φεβρουαρίου 2024
Βασιλικό Θέατρο

Μα τι συμβαίνει στο Βασίλειο των Παραμυθο-ηρώων; Φήμες και διαδόσεις κυκλοφορούν ασύστολα και κλονίζουν την εικόνα των Ηρώων των Παραμυθιών που όλοι αγαπάμε! Αλήθεια ή ψέματα πως ο κακός Λύκος έχει γίνει Vegan; Αλήθεια ή ψέματα ότι το Τέρας προσέλαβε imagemakers για να τον κάνουν…πεντάμορφο; Αλήθεια ή ψέματα πως ο Ηρακλής είχε και 13ο άθλο που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει; Αλήθεια ή ψέματα πως η Σταχτοπούτα έβαλε βαμβάκι στο γοβάκι για να της εφαρμόζει τέλεια; Αλήθεια ή ψέματα πως η Ωραία Κοιμωμένη φίλησε βάτραχο βατραχοτροφείου; Αλήθεια ή ψέματα ότι οι Πρίγκιπες έχουν εξαφανιστεί από όλα τα παραμύθια; Μια ξεκαρδιστική ιστορία μυστηρίου διαδραματίζεται στο Βασίλειο των Παραμυθο-ηρώων και ένας δαιμόνιος Ντετέκτιβ που πρέπει να σταματήσει τη διάδοση των Fake news!

Η Σχολή Μαγείας και ο Μυστικός Γρίφος
17 και 18 Φεβρουαρίου 2024
Artbox Fargani Theater

Οι πόρτες της Σχολής Μαγείας ανοίγουν και το πιο μαγικό ταξίδι ξεκινάει! Ετοιμαστείτε να βιώσετε μοναδικά show και να συμμετέχετε κι εσείς στην παράσταση με το δικό σας μαγικό βραχιόλι! Μία φαντασμαγορική θεατρική παράσταση με ένα πρωτότυπο σενάριο και μουσική που μιλάει για τις αξίες της φιλίας, της συνεργασίας και της διαφορετικότητας, δοσμένα μέσα από show χορευτικών, ξυλοπόδαρων, ξεκαρδιστικούς διαλόγους και βέβαια από τα μοναδικά ειδικά εφέ. Μικροί και μεγάλοι θα έχει την ευκαιρία να γίνουν μέρος της ιστορίας και να μπουν στην Σχολή Μαγείας παρέα με τους πρωταγωνιστές μας.

Πώς λένε το κορίτσι που κρατάει ένα μπαλόνι;
03 - 24 Φεβρουαρίου 2024
Θέατρο Σοφούλη

Η θεατρική ομάδα BlackBird παρουσιάζει την παράσταση «Πώς λένε το κορίτσι που κρατά ένα μπαλόνι;», το εξαιρετικά τρυφερό έργο του Μάνου Κοντολέων, που μας μιλά για το κυνήγι της ευτυχίας. Ένα αγόρι ψάχνει ένα κορίτσι που κρατά… ένα κόκκινο μπαλόνι. Μα το κορίτσι όλο έρχεται και χάνεται. Στη στάση ενός λεωφορείου πρέπει να την πρωτοσυνάντησε, μα ούτε το όνομά της δεν πρόλαβε να μάθει. Πού να βρίσκεται το κορίτσι που χόρεψαν μαζί κάτω από τη βροχή; Σε ένα πάρκο; Σε μία παρέλαση; Μπροστά από κάποιο βιβλίο; Το αγόρι την ψάχνει παντού, μπροστά από ψηλά κτίρια, μα και στενά δρομάκια και αναρωτιέται μήπως κάποιος την έχει δει. Μα κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί. Εσύ;

No comments:

Post a Comment