Tuesday, February 27, 2024

Τζιτζικώστας: Οριστικό τέλος στην

 ντροπή της Θεσσαλονίκης με την 

κατεδάφιση των παλιών βυρσοδεψείων

Άρχισε σήμερα η κατεδάφιση των εγκαταλειμμένων 
εγκαταστάσεων των παλιών βυρσοδεψείων στο δυτικό 
παράκτιο μέτωπο και θα ολοκληρωθεί σε δυο εβδομάδες
FacebookTwitterMessengerWhatsAppEmail

Οριστικό τέλος στον περιβαλλοντικό εφιάλτη των βυρσοδεψείων βάζει από σήμερα η

 Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την έναρξη κατεδάφισης των εγκαταλειμμένων

 κτισμάτων και των παραπηγμάτων των παλαιών σε μια έκταση δέκα στρεμμάτων 

στο δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας,

 πραγματοποίησε αυτοψία στην έναρξη των εργασιών ολοκληρωτικής απορρύπανσης 

του χώρου, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος,

 Κώστα Γιουτίκα.

Συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας άρχισαν να κατεδαφίζουν τα 

εγκαταλειμμένα κτίσματα και να απομακρύνουν τα απόβλητα από την περιοχή, ενώ

 η επιχείρηση καθαρισμού θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Image

Τα βυρσοδεψεία που λειτουργούσαν στην περιοχή, αποτελώντας μια από τις 

μεγαλύτερες και για ορισμένους επιστήμονες τη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης της

 Μεσογείου, έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, καθώς οι επιχειρήσεις 

υποχρεώθηκαν να εγκατασταθούν σε οργανωμένο χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής 

Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, όπου τα λύματά τους υφίστανται πλέον βιολογικό 

καθαρισμό και δεν ρυπαίνουν τον Θερμαϊκό κόλπο.

Image

Παρέμειναν όμως οι παλιές εγκαταστάσεις τους, οι οποίες άρχισαν σήμερα να

 κατεδαφίζονται και να καθαρίζει οριστικά ο χώρος. Πρόκειται ουσιαστικά για την

 απομάκρυνση μιας από τις τελευταίες σημαντικές πηγές ρύπανσης στο

 δυτικό παράκτιο μέτωπο.

Σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με επιμονή και μεγάλη προσπάθεια, κατάφερε να φτάσει πλέον στην οριστική αποκατάσταση αυτής της πηγής ρύπανσης, αφού πρώτα συνέβαλε αποφασιστικά στην απομάκρυνση των τελευταίων επιχειρήσεων βυρσοδεψίας από την περιοχή στην οργανωμένη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης στη Σίνδο και ακολούθως καθάρισε τον συγκεκριμένο χώρο. Απέμειναν κάποιες αυθαίρετες κατασκευές και παραπήγματα, τα οποία η Περιφέρεια σφράγισε στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εγκατάστασης των βυρσοδεψείων στη ΒΙΠΕΘ και σήμερα βάζουμε οριστικό τέλος στην περιβαλλοντική και υγειονομική επιβάρυνση και στη ρύπανση, βάζουμε ένα τέλος σε αυτή την 'ντροπή' της Θεσσαλονίκης, απελευθερώνοντας τον συγκεκριμένο χώρο του δυτικού παράκτιου μετώπου, με σκοπό να τον αποκαταστήσουμε πλήρως και να αποτελέσει κομμάτι του ενιαίου παραλιακού μετώπου των 40 χιλιομέτρων από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι. Από εδώ, από τη δυτική Θεσσαλονίκη, αρχίσαμε τη μεγάλη προσπάθεια αποκατάστασης, ανάπλασης και ανάδειξης του παραλιακού μετώπου, που θα διαμορφώσει τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, που θα αποτελέσει το νέο τοπόσημο, ένα νέο σημείο αναφοράς για τη σχέση της Θεσσαλονίκης με τη θάλασσα. Ένα οραματικό έργο, που σχεδίασε και υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το βλέμμα στο μέλλον της Θεσσαλονίκης, ως μια σπουδαία παρακαταθήκη για τον τόπο μας και τις επόμενες γενιές. Σε μερικές εβδομάδες παραδίδουμε αυτό το πρώτο κομμάτι, που ξεκινάει από το Καλοχώρι και φτάνει μέχρι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, περιμένοντας το Προεδρικό Διάταγμα εντός του 2024, προκειμένου να ξεκινήσουμε τις εργασίες και στο υπόλοιπο τμήμα μέχρι το Αγγελοχώρι. Αυτό που ζητώ από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία είναι να επισπεύσουν τις διαδικασίες προκειμένου το Προεδρικό Διάταγμα να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό για να ξεκινήσουμε δουλειά. Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει. Σε πολύ λίγους μήνες, μια περιοχή που παλιότερα αποφεύγαμε όλοι, μια περιοχή από την οποία δεν θέλαμε να περνάμε απέξω, σήμερα γίνεται τοπόσημο, ένας τόπος αναψυχής, επισκέψιμος από όλους».

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε μάλιστα ότι η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων των παλιών βυρσοδεψείων ήταν μια από τις κεντρικές δεσμεύσεις της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία από σήμερα γίνεται πράξη. Ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, υποδομές ήπιας αναψυχής, σχεδιάζονται, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, για τους επόμενους μήνες στην περιοχή, προκειμένου να τη χαίρονται στο εξής όλοι οι πολίτες.

Από την πλευρά του ο κ. Γιουτίκας υπογράμμισε ότι «η παρέμβαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο δυτικό παράκτιο μέτωπο είναι η μεγαλύτερη και πιο εμβληματική που έχει γίνει από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, στο πιο ρυπασμένο σημείο του παραλιακού μετώπου. Ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια από τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, από τη λιμνοθάλασσα και την παλιά χωματερή του Καλοχωρίου, συνεχίστηκε μέχρι την παραλία της Μενεμένης, καθαρίσαμε το ρέμα του Δενδροποτάμου και τώρα, σε λίγες εβδομάδες θα καθαρίσουμε πλήρως και τα παλιά βυρσοδεψεία. Οι αυθαίρετες κατασκευές και τα παραπήγματα δεν προκαλούν απλώς οπτική όχληση, αλλά συνολικά ο συγκεκριμένος χώρος των περίπου δέκα στρεμμάτων παραμένει μια εστία ρύπανσης. Η κατεδάφιση των εγκαταλειμμένων κτισμάτων, που αρχίζει σήμερα, έρχεται να συμπληρώσει 'δυναμικά' την επιχείρηση καθαρισμού και απορρύπανσης του δυτικού παράκτιου μετώπου, την οποία πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια στην περιοχή και πλέον τα αποτελέσματα είναι ορατά σε όλους. Αρχίσαμε το 2021 την εμβληματική αυτή παρέμβαση για την εξυγίανση, αποκατάσταση και ανάδειξη του δυτικού παράκτιου μετώπου, με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο. Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο αυτό έχουν απομακρυνθεί από την ευρύτερη περιοχή περισσότεροι από 1.500 τόνοι επικίνδυνων και μη αποβλήτων. Ο επιφανειακός καθαρισμός έχει ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη γεωτρητικές εργασίες καθαρισμού των υπόγειων υδάτων στην περιοχή των πρώην βυρσοδεψείων. Κατεδαφίζοντας από σήμερα τα επικίνδυνα απομεινάρια των παλιών βυρσοδεψείων, τα οποία είναι διασκορπισμένα σε έκταση περίπου δέκα στρεμμάτων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βάζει οριστικό τέλος στην υποβάθμιση».

No comments:

Post a Comment