ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Wednesday, January 3, 2024

Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Σολομόν Νικρίτιν (1898-1965). Ακούγοντας τη ζωή
20 Δεκεμβρίου 2023 - 7 Απριλίου 2024
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Μια μικροσκοπική φιγούρα στέκεται μόνη σε μια θολή νησίδα και πλαισιώνεται από ένα σύννεφο χρωμάτων με μικρές ιστορίες -όνειρα ή αναμνήσεις;- σε ένα γκρίζο φόντο. Μια γυναίκα ξεπροβάλλει από ένα δυστοπικό τοπίο με ένταση στην κίνηση και την κραυγή της. Άνθρωποι ρωμαλέοι, άνθρωποι σε πτώση, άνθρωποι σε πάθος, άνθρωποι που ακούν την ίδια τη ζωή πρωταγωνιστούν στο "καλλιτεχνικό και πλαστικό σενάριο" του Σολομόν Νικρίτιν στη νέα έκθεση του MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, στη Μονή Λαζαριστών, με τίτλο "Σολομόν Νικρίτιν (1898-1965). Ακούγοντας τη ζωή".

Νίκος Κρυωνίδης | Εικαστική έκθεση
Εως 05 Ιανουαρίου 2024
Γκαλερί Λόλα Νικολάου

" […] Ο Νίκος Κρυωνίδης ανακαλύπτει και καταθέτει σχήματα σκέψης ή αισθημάτων ως μορφές εικαστικής έκφρασης με αποφασιστικότητα ενήλικα και παιδικό  ενθουσιασμό ταυτόχρονα. Τα "ζωγραφικά" του κείμενα, ως σχεδιάσματα οπτικού  λόγου που πλάθει επεισόδια γραφισμών με χρώμα, υπονοούν ή τονίζουν εμφατικά τα πρωταρχικά εργαλεία της ζωγραφικής πράξης. Πρόκειται αναμφίβολα για αναπτύγματα πειραματισμών και γυμνασμάτων, για απόπειρες χαρτογράφησης  συνειρμικής αφήγησης, ακόμη για αποτυπώσεις διαδοχικών μοτίβων και συμβόλων που πολλαπλασιάζουν την αντίληψη του αινίγματος, διευρύνοντας την ερμηνευτική του δυναμική [...]"

Απόσπασμα από κείμενο της Θάλειας Στεφανίδου

11η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων
Εως 14 Ιανουαρίου 2024
Τελλογλειο Ιδρυμα Τεχνων

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, προκήρυξε διαγωνισμό επιλογής έργων για την 11η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων. Στόχος των εκδηλώσεων της Biennale, που οργανώνεται από το Ινστιτούτο κάθε δύο χρόνια, είναι η συγκέντρωση ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος των δραστηριοτήτων των νέων αρχιτεκτόνων, η έκθεση των έργων τους, η ανάδειξη νέων δημιουργών και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής σκέψης και την παραγωγή αρχιτεκτονικού έργου στην Ελλάδα σήμερα. Την έκθεση επιμελούνται η Αλκμήνη Πάκα, Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. και ο Σπύρος Παπαδημητρίου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. Περισσότερες πληροφορίες: www.eia.gr.

Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας
Έως 15 Ιουνίου 2024
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Μέσα από μια πειραματική ανασύνθεση της Ακρόπολης της Αθήνας, η έκθεση προσπαθεί να προσεγγίσει ένα εμβληματικό και πολυσήμαντο μνημείο του αρχαίου παρελθόντος υπό το πρίσμα της ανθρώπινης αναπηρίας. Δημιουργώντας μια αισθητηριακή αντίληψη του χώρου των Προπυλαίων, η ανάβαση στον λόφο της Ακρόπολης προβάλλεται ως μια συλλογική εμπειρία, στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας ανεξαρτήτως σωματικής ικανότητας και χωρίς διαχωρισμούς, συχνά βοηθώντας ο ένας τον άλλον. Η έκθεση συνίσταται στην ομώνυμη εικαστική εγκατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε από τον ιστορικό αρχιτεκτονικής David Gissen, την ιστορικό τέχνης Jennifer Stager και την αρχαιολόγο-ιστορικό αρχιτεκτονικής Μάνθα Ζαρμακούπη και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2021 στη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

ΘΕΑΤΡΟ
Ορφανά
10 – 12 Ιανουαρίου 2024
Θέατρο Αμαλία

Τα “Ορφανά”, ένα από τα πιο πολυπαιγμένα και πιο αγαπημένα αριστουργήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας σε σκηνοθεσία και -νέα- μετάφραση του Κωνσταντίνου Μάρκελλου, η οποία τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης Eurodram 2023, για 3 παραστάσεις στο Θέατρο Αμαλία. Στην παράσταση, που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς στην Αθήνα, παίζουν η Ελένη Στεργίου, ο Χρήστος Παπαδόπουλος και ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος. Σε μια υποβαθμισμένη και με υψηλό δείκτη εγκληματικότητας γειτονιά του Λονδίνου, η Έλεν και ο Ντάνυ ετοιμάζονται να δειπνήσουν στο διαμέρισμά τους, γιορτάζοντας την είδηση ότι η Έλεν είναι έγκυος για δεύτερη φορά. Η απροσδόκητη εμφάνιση του αδελφού της Έλεν, Λίαμ, με ρούχα βουτηγμένα στο αίμα, θα ανατρέψει τις όποιες προσδοκίες για μια ειρηνική βραδιά.
 

Κάποιος να με Προσέχει
11 Ιανουαρίου – 04 Φεβρουαρίου 2024
Θέατρο Αυλαία

"Ήταν ένας Άγγλος, ένας Ιρλανδός και ένας Αμερικανός σ’ ένα κελί στο Λίβανο. Τι; Το ξέρετε; Όχι ε;... Λοιπόν. Όλοι μπορούν να φανταστούν γιατί είχαν βρεθεί σ’ αυτό το κελί αλλά κανένας, εκτός από αυτούς τους τρεις, δεν μπορεί να φανταστεί γιατί είχαν βρεθεί στο Λίβανο…" Το έργο, βασισμένο στην αληθινή ιστορία, μιλά για τρεις ομήρους (έναν Άγγλο, έναν Ιρλανδό κι έναν Αμερικανό) που είναι έγκλειστοι σ’ ένα κελί στο Λίβανο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών – απαγωγέων τους. Η προσπάθειά τους ν’ αντέξουν τις κακουχίες και την αγωνία του θανάτου εκδηλώνεται με δαιμονικό χιούμορ ή "παιχνίδια" διαφυγής. Μέσα από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους θα αγαπήσουν ο ένας τον άλλο και θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν.

Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη
12 Ιανουαρίου  - 11 Φεβρουαρίου 2024
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το έργο είναι το πρώτο ελληνικό θεατρικό sequel και αποτελεί συνέχεια του έργου "Σμύρνη μου αγαπημένη". Η Μιμή Ντενίση γράφει και σκηνοθετεί τη συνέχεια της ζωής των ηρώων που επέζησαν της Μικρασιατικής καταστροφής και προσπάθησαν να αρχίσουν από την αρχή στη νέα τους πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη.  Η Φιλιώ Μπαλτατζή, Αρχόντισσα της Σμύρνης, με ό,τι απέμεινε από την οικογένειά της, φτάνει στη Σαλονίκη του 1923. Κανείς δεν ξέρει τι τους περιμένει. Σίγουρα όχι η ζεστή αγκαλιά της νέας πατρίδας όπως περίμεναν. Σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, Μικρασιάτες, Πόντιοι και ντόπιοι αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή. Παράλληλα, η σπουδαία και ευημερούσα εβραϊκή κοινότητα θυμίζει τη Σμύρνη. Όσο οι πρόσφυγες ανεβαίνουν τόσο η εβραϊκή κοινότητα κινδυνεύει.

Ο Αμπιγιέρ
12 Ιανουαρίου 2024 - 21 Ιανουαρίου 2024
Θέατρο Αριστοτέλειον

Ο "Αμπιγιέρ" του Ρόναλντ Χάργουντ, ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, έρχεται ξανά στη σκηνή του θεάτρου "Τζένη Καρέζη", σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη. Στη σκιά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πίσω από τις ιστορίες των παρασκηνίων ενός ετοιμόρροπου θεάτρου της αγγλικής επαρχίας, η ακλόνητη σχέση ενός μεγάλου ηθοποιού (Σερ) με τον αμπιγιέρ του (Νόρμαν) και των υπόλοιπων μελών του θιάσου, δημιουργούν ένα παιχνίδι ανάμεσα σε εξουσιαστή και εξουσιαζόμενο. Το κλασικό έργο ο "Αμπιγιέρ" του Ρόναλντ Χάργουντ, μέσα από τον μικρόκοσμο των συντελεστών-ηθοποιών ενός θιάσου, έρχεται αντιμέτωπο με τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα όλων των ανθρώπινων σχέσεων.

Γράμμα στον πατέρα
18 Ιανουαρίου 2024 - 9 Φεβρουαρίου 2024
Ινστιτούτο Γκαίτε

Η παράσταση αποτελεί την πρώτη θεατρική μεταφορά του προσωπικού κειμένου του Kafka, το οποίο απευθύνεται στον πατέρα του, μιλώντας για όλα όσα δεν τόλμησε ποτέ να του πει. "Στα γραπτά μιλάω για ό,τι δεν κατάφερα να πω μπροστά σου, ξαπλωμένος ίσως, στο στήθος σου." Λίγο πριν πεθάνει από φυματίωση, ο Kafka γράφει μία επιστολή στον πατέρα του – ένα γράμμα που δεν επιδόθηκε ποτέ – μιλώντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια για την τραυματική σχέση μαζί του, σχέση που αποτελεί κλειδί για την κατανόηση του ψυχισμού και του έργου του. Μέσα από τον παραληρηματικό λόγο ενός ανθρώπου που θέλει να προλάβει να εκφράσει όσα έχει μέσα του πριν φύγει από τη ζωή, αποκαλύπτεται ένας πατέρας-τύραννος που μισεί ό,τι δεν καταλαβαίνει και ό,τι δεν του μοιάζει, που χρησιμοποιεί την απειλή και την τιμωρία ως μέθοδο συμμόρφωσης και ασκεί λεκτική βία στα παιδιά του για να τα επαναφέρει στον μοναδικό "σωστό" δρόμο που μπορεί να αποδεχτεί: τον δικό του.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Παντελής Θαλασσινός & Γιώργος Καζαντζής
06 Ιανουαρίου 2024 | 21.00
Mylos Club - Thessaloniki

Ο Παντελής θαλασσινός και ο Γιώργος Καζάντζης με αφορμή τον δίσκο τους «Αινίγματα» σε στίχους Κώστα Φασουλά, ενώνουν τα τραγούδια τους σε μία μοναδική συναυλία. Ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι στον κόσμο των δύο δημιουργών όπου με κύριο ερμηνευτή τον Παντελή, «Τα σμυρνέικα τραγούδια» μπλέκουν αρμονικά με τις «Μέλισσες», το «Ν’αγαπάς» με το «Ήτανε αέρας» και ο «Χειμωνανθός» με τα «Καράβια χιώτικα» και τους «Δείκτες».

Συναυλία κουαρτέτου εγχόρδων
09 Ιανουαρίου 2024 | 19.00
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης καλωσορίζει το 2024 με μια συναυλία. Το κουαρτέτο Μύρτος είναι ένα επαγγελματικό σχήμα μουσικής δωματίου το οποίο ιδρύθηκε από τέσσερις νέους καλλιτέχνες το 2023 στην Κρήτη. Σύντομα δέχθηκε πολύτιμη στήριξη από τον διεθνώς διακεκριμένο βιολονίστα Γεώργιο Δεμερτζή, από τον οποίο συνεχίζει να αντλεί έμπνευση και καθοδήγηση. Με ιδιαίτερη αγάπη και ζήλο για τη μουσική, στόχος είναι η διάδοση του ρεπερτορίου όλων των εποχών και φάσεων της κλασικής μουσικής στο ελληνικό κοινό, καθώς και η προώθηση έργων σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, διατηρώντας πάντα υψηλά τον πήχη της ποιότητας και της ερμηνείας.Είσοδος Ελεύθερη.

Όλες του κόσμου οι φωνές
«Η Παγκόσμια ποίηση στο Ελληνικό τραγούδι»

15 & 16 Ιανουαρίου 2024
Θέατρο Αυλαία

«Η Ρίτα Αντωνοπούλου είναι μακράν η καλύτερη τραγουδίστρια της γενιάς της, με σπουδαία σκηνική παρουσία. Τραγουδά τις συλλαβές, τις λέξεις και τις φράσεις με τρόπο τέτοιο, που αποκτούν ζωή στην ερμηνεία της» έχει πει ο Θάνος Μικρούτσικος. Η Ρίτα Αντωνοπούλου συναντά τον κορυφαίο ενορχηστρωτή και πιανίστα Γιάννη Μπελώνη για ν’ αποδώσουν σπουδαία τραγούδια που σφράγισε ο ποιητικός λόγος των Νερούδα, Χικμέτ, Μπρεχτ, Λόρκα, Μαγιακόφσκι, Χάινε, Ελυάρ, Μπουκόφσκι, Ομάρ Καγιάμ και Πιερ Ζαν Ζουβ. Όταν η ελληνική μουσική συνάντησε την ξένη ποίηση δημιουργήθηκαν διαχρονικά τραγούδια όπως: «Άννα μην κλαις », «Αν η μισή μου καρδιά» ,«Αυτούς τους έχω βαρεθεί», «Μικρόκοσμος», «Ο παράδεισος μου», «Λούζεται η αγάπη μου» και πολλά άλλα. Ένα αφιέρωμα για την παγκόσμια ποίηση στο Ελληνικό τραγούδι, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά. Δύο ξεχωριστές βραδιές στη σκηνή του Θεάτρου Αυλαία.
 

Σονάτες του L. v. Beethoven και… μία έκπληξη
Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024 | 20:30
MOMus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- Αμφιθέατρο ''Ξανθίππη Χόιπελ''

Δύο σονάτες της πρώιμης συνθετικής περιόδου του Μπετόβεν, η μικρότερη και η μεγαλύτερη χρονικά, συνδιαλέγονται αρμονικά με την προτελευταία του σονάτα, γραμμένη 25 χρόνια περίπου μετά, αναδεικνύοντας την εξέλιξη της συνθετικής γραφής του σπουδαίου Γερμανού συνθέτη. Το πρόγραμμα του Θεσσαλονικιού πιανίστα, Χαράλαμπου Αγγελόπουλου, συμπληρώνεται με μία παρουσία-έργο έκπληξη. Πρόγραμμα:
L. v. Beethoven Σονάτα σε Σολ μείζονα, έργο 49 αρ. 2
L. v. Beethoven Σονάτα σε Μι ύφεση μείζονα, έργο 7
L. v. Beethoven Σονάτα σε Λα ύφεση μείζονα, έργο 110

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Thessaloniki PhotoBiennale
Ξεναγήσεις σε επιλεγμένες εκθέσεις της

12 - 31 Ιανουαρίου 2024

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και δεν χρειάζεται δήλωση συμμετοχής.
Πρόγραμμα

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

18:00 «A Long Saturday» του Γιάννη Ζινδριλή @esp+ gallery / ΙΕΚ ESP (Ναυμαχίας Έλλης 5, Θεσσαλονίκη)
19:30 «Between Cities and Skies» της Αλεξάνδρα Ρίμπα @
Stereosis (Ζεύξιδος 3, Θεσσαλονίκη)

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024
18:00 «Δύναμη και οδύνη στο Αφγανιστάν: το καθεστώς Ταλιμπάν 1996-2001» του Δημήτρη Μεσσίνη @Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ (Ελένης Ζωγράφου 2, Θεσσαλονίκη)

Τετάρτη 24 & 31 Ιανουαρίου 2024
18:00 «Χάνοντας το τυρκουάζ» της Ιουστίνη Δρακουλάκου @Goethe-Ιnstitut Τhessaloniki (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 66, Θεσσαλονίκη)

Αστικό Πανηγύρι vol.5
13 Ιανουαρίου 2024
Πολυχώρος WE

Το Χορόδεντρο παρουσιάζει για μία ακόμη χρονιά το αστικό πανηγύρι, εμπνευσμένο από την παράδοση, με σταθμό το σήμερα. Tο "Αστικό Πανηγύρι vol.5" θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιανουαρίου στον πολυχώρο We. Στο "Αστικό Πανηγύρι vol.5" το Σάββατο 13 Ιανουαρίου του 2024 θα συναντηθούν το μουσικό σχήμα "Εβρίτικη Ζυγιά", η τραγουδίστρια Κατερίνα Δούκα και το μουσικό σχήμα "Pontus Quartet". Τα σχήματα θα μας παρουσιάσουν σκοπούς και τραγούδια της Θράκης και του Πόντου σε ένα παιχνίδι ήχων παραδοσιακών και σύγχρονων. Θα μας κάνουν ένα μουσικό ταξίδι στη γη του Ορφέα, την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τον Πόντο, σε αγαπημένους τόπους με γνωστά τραγούδια μέσα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον συνθέτοντας μια ιδιαίτερη μουσική ταυτότητα.
 

100 χρόνια από τον θάνατο του Franz Kafka
«Kafka-Jahr / Έτος Kafka»

Από 18 Ιανουαρίου 2024
Ινστιτούτο Γκαίτε

Εκατό χρόνια μετά τον θάνατο του Franz Kafka (1924-2024), ενός απ’ τους σπουδαιότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα, το Goethe- Institut Thessaloniki και η Ομάδα Θέατρο Πρόταση ενώνουν τις δυνάμεις τους, διοργανώνοντας ένα μεγάλο καλλιτεχνικό project, με τίτλο «Kafka-Jahr / Έτος Kafka», στο ιστορικό κτίριο του Goethe-Institut Thessaloniki. Πρόκειται για μια σειρά θεατρικών εκδηλώσεων, που ξεκινούν στις 18 Ιανουαρίου 2024. Ο εμβληματικός συγγραφέας που σημάδεψε την παγκόσμια λογοτεχνία και κληροδότησε στους σημερινούς ανθρώπους τη χαμηλή του φωνή, που σύντομα μετατράπηκε σε κραυγή απελπισίας για τον αδύναμο, φωτίζεται θεατρικά εκατό χρόνια μετά το θάνατό του, αποδεικνύοντας ότι η γραφή του εξακολουθεί να αφορά στον σημερινό άνθρωπο.

Failing in love
Αγγλικό Stand Up Comedy Show του Victor Patrascan
Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 | 20.00
Θέατρο Αμαλία

To Θέατρο Αμαλία έχει την χαρά και την τιμή να υποδεχτεί για μία βραδιά τον Κορυφαίο του είδους του stand up comedy Victor Patrascan, o οποίος περιοδεύει σε όλον τον κοσμό και κάνει στην σκηνή του Θεάτρου Αμαλία. Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στις 20.00, η παράσταση στα αγγλικά. 

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Restor(y)ing»
Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος
27 Ιανουαρίου 2024
The Βasket Gallery

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η The Βasket Gallery θα προβάλει το ντοκιμαντέρ «Restor(y)ing», ταινία του Περικλή Κορτσάρη. Με την υποστήριξη επιζώντων του Ολοκαυτώματος, ιστορικών, νομικών και άλλων ειδικών, η ταινία εξετάζει ζητήματα αποκατάστασης σε σχέση με εβραϊκές περιουσίες στην Ελλάδα μετά τη Σόα. Επίσης αναζητά τις απόψεις της κοινής γνώμης μέσα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Εμφανίζονται με την ακόλουθη σειρά: Ιωσήφ Φλωρεντίν, Μαρία Καβάλα, Κωστής Κορνέτης, Νίκος Μαραντζίδης, Άννα Μαρία Δρουμπούκη, Παναγιώτης Σάμιος, Στράτος Δορδανάς, Κατερίνα Αναγνωστάκη, Άρι Σράιμπερ, Βάουτερ Φεράαρτ, Ρομάν Κούστερ, και Ρεγκίνα Κινγκ. Η ταινία έλαβε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του ‘Αστι (Ιταλία), στην κατηγορία ξενόγλωσσου ντοκιμαντέρ.

ΒΙΒΛΙΟ

Φωτογραφικό Λέυκωμα
ΑΙΩΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ένα συλλογικό στιγμιότυπο στον 21ο  αιώνα
Πολιτιστική Εταιρεία σε συνεργασία με το University Studio Press

Το φωτογραφικό λεύκωμα «Αιώνια Θεσσαλονίκη» αποτελεί μια ειλικρινή και ρεαλιστική παρουσίαση της πόλης, μια απεικόνιση όλων των πτυχών και οπτικών της σύγχρονης Θεσσαλονίκης, που για πρώτη φορά επιχειρείται. Η κορυφαία αυτή πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας έρχεται ως συνέχεια της παλαιότερης, επίσης επιτυχημένης έκδοσης «Θεσσαλονίκη, Μια Πόλη Ανθρώπων», με φωτογραφίες ιστορικού και αρχειακού υλικού. Πρόκειται για ένα δίγλωσσο –ελληνικό-αγγλικό- φωτογραφικό λεύκωμα 192 σελίδων με φωτογραφίες που κυκλοφορεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2023. Σε αυτό η πόλη αποτυπώνεται μέσα από τα μάτια 78 σύγχρονων φωτογράφων, ενώ πρωτότυπα κείμενα – γραμμένα ειδικά για την έκδοση από συγγραφείς και ανθρώπους της πόλης – συνοδεύουν το φωτογραφικό υλικό.

Hic et Nunc - Hip n Funk - Jazz
Άρις Γεωργίου
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης


Βαθιά βιωματική, διεισδυτική, συγκινησιακή, τρυφερή και παιδευτική, η σχέση του Άρι Γεωργίου με την τζαζ και την αυτοσχεδιαζόμενη μουσική συνέβαλε καθοριστικά στη διάπλαση των κατευθύνσεων που υιοθέτησε στα ποικίλα εικαστικά, φωτογραφικά, συγγραφικά, ακόμη και αρχιτεκτονικά του εγχειρήματα. Μέσα από φωτογραφίες και κείμενα, το βιβλίο Hic et Nunc / Hip ’n’ Funk / Jazz σαρώνει μια μεγάλη χρονική περίοδο, από την δεκαετία του ’70 και μετά, που συμπίπτει με την οικοδόμηση της σκηνής της τζαζ στην Ελλάδα. Παράλληλα συμπαρατάσσει εξέχουσες στιγμές και προσωπικότητες της ίδιας εποχής από την Αμερική και τη Γαλλία κυρίως, αναβιώνοντας την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που επικρατούσε στις μεγάλες αυτές σκηνές της τζαζ. Εμβληματικοί μουσικοί, όπως οι Horace Silver, Sonny Rollins, Archie Shepp, Pharoah Sanders στην Αμερική, οι Michel Portal, Henri Texier, Daniel Humair στη Γαλλία, ή οι Joe Henderson, Steve Lacy, Peter Kowald, Gunter Sommer με την παρουσία τους στην Ελλάδα, περνούν, μαζί με πλήθος άλλες προσωπικότητες, από τις σελίδες του, ενώ εξετάζεται και η διαμόρφωση της ανατρεπτικής σκηνής της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής στην Ελλάδα, με κύριο εκφραστή της τον Σάκη Παπαδημητρίου, στον οποίο εξάλλου αφιερώνεται η έκδοση.


Σμύρνη, 1870-1922
Βασίλης Κολώνας
University Studio Press

 
Ποια είναι η εικονογραφία της Σμύρνης, του σημαντικότερου λιμανιού της Ανατολικής Μεσογείου πριν την καταστροφή του 1922; Στην έκδοση αναδεικνύεται η ανανεωμένη εικόνα της και η συμβολή των Ελλήνων στη διαδικασία του εκσυγχρονισμού της. Η ενεργός συμμετοχή τους στη δημόσια και ιδιωτική αρχιτεκτονική της πόλης, σε παράλληλη πορεία με την ανάδυση της κοσμοπολίτικης και πολυπολιτισμικής κοινωνίας της Σμύρνης, ως οικονομικό και ιδεολογικό πλαίσιο της αρχιτεκτονικής δημιουργίας, παρουσιάζεται υπό το φως νέων στοιχείων, αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία. Tα χρονικά όρια της μελέτης αντιστοιχούν στην έναρξη μιας περιόδου μεγάλων εκσυγχρονιστικών έργων και στην πυρκαγιά του 1922, τότε που, εκτός από την τραγική δοκιμασία του ανθρώπινου παράγοντα, καταρρέει και η εικόνα της τελευταίας άνοιξης για την πολυεθνική κοινωνία της πόλης. Τελειωτικό χτύπημα στον κοσμοπολιτισμό της «άπιστης» Σμύρνης, η υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα με τη συνθήκη της Λωζάνης το 1923.
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η αγέλαστη πολιτεία και οι καλικάντζαροι
03 & 04 Ιανουαρίου 2024
Θέατρο Αυλαία

Νοσταλγώντας τα παιδικά τους Χριστούγεννα, οι Ρουμπαγιάτ θυμούνται και παρουσιάζουν στο Θέατρο Αυλαία στην Θεσσαλονίκη, το πολυαγαπημένο παραμύθι των Χάρη & Πάνου Κατσιμίχα “Αγέλαστη Πολιτεία”, μια μουσικοθεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, γελαστούς και μουτρωμένους, λογικούς και παράλογους. Παρέα με τους καλικάντζαρους και τον Ζαχαρία Σπανό στην αφήγηση, “μαγεύουνε τα ζωντανά κι οι γάιδαροι λαλούνε”, πριονίζουν το δέντρο που στηρίζει τον απάνω κόσμο και συνεχίζουν το γλέντι σε μια πολιτεία που δε θα είναι ποτέ ξανά ίδια.

Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων | The Musical
Εως 06 Ιανουαρίου 2024
Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

«Η Αλίκη έχει γενέθλια. Η Αλίκη βαριέται. Η Αλίκη θέλει περισσότερα δώρα. Η Αλίκη δεν γελάει ποτέ της. Η Αλίκη έχει αργήσει, πρέπει να μεγαλώσει, να περάσει από τον κόσμο των παιδιών στον κόσμο των μεγάλων. Τι μπορεί να ανατρέψει ένα συνηθισμένο και βαρετό πάρτι γενεθλίων; Ένας αργοπορημένος άσπρος κούνελος που καταφτάνει τρέχοντας να προλάβει να φτάσει εγκαίρως…που; Μα φυσικά στη Χώρα των θαυμάτων. Η περιέργεια της Αλίκης για τον άσπρο κούνελο θα την οδηγήσει σε έναν ξέφρενο αγώνα να επιβιώσει σε έναν κόσμο γεμάτο παράξενα πλάσματα κι έναν τρόπο ζωής και λογικής, που είναι αρκετά διαφορετικός από τον δικό της. Θα τα καταφέρει;

Αλαντίν The Show
Εως 14 Ιανουαρίου 2024
Θέατρο Κολλοσαίον

Ένα μαγευτικό show μας ταξιδεύει στην μακρινή Ανατολή, μας μιλάει για τη μαγεία που κρύβουμε μέσα μας και τη δύναμη της φιλίας και της καλοσύνης. Με ένα νέο υπέροχο θίασο και νέες μαγικές εκπλήξεις που θα σας συναρπάσουν. Το πιο αγαπημένο έργο της Παγκόσμιας λογοτεχνίας, που έχει συγκινήσει και εξάψει την ανθρώπινη φαντασία, σε μία νέα θεατρική υπερπαραγωγή που συναρπάζει μικρούς και μεγάλους. Μια παράσταση που εξυμνεί την ανθρώπινη θέληση και μιλά για την αιώνια μάχη του δίκαιου με το άδικο, της αγάπης με το μίσος.  Στο ρόλο του αφηγητή ο Αντώνης Λουδάρος.
 

Ο Κοντορεβυθούλης
14, 21 & 28 Ιανουαρίου 2024
ΧΑΝΘ

Το Κουκλοθέατρο στη Χ.Α.Ν.Θ., ανοίγει την πόρτα του, για 21η χρονιά, και  καλωσορίζει τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους στις ξεκαρδιστικές παραστάσεις του βασισμένες σε λαϊκά και κλασσικά παραμύθια. Η κουκλοπαίκτρια Χριστίνα Μπήτιου με τις θεατρικές κούκλες της,  (μαρότες 70cm και μαριονέτες 1μ) σας περιμένουν εδώ, στο θεατράκι της ΧΑΝΘ, για να σας ταξιδέψουν σε ονειρικές διαδρομές. Θεριά καπλάνια ξωτικά, φράζουν το δρόμο και καραδοκούν το Ρεβυθούλη. Κι εκεί στο τέλος ο ακατανίκητος γίγαντας με την πέτρινη κάρδια. Ενάντια στο κακό πάντα ορθώνεται μια όμορφη νεράιδα που ξέρει να καθοδηγεί και να ανδρώνει τους αδύναμους. Να γιατί λατρεύουμε τα παραμύθια. Υποκαθιστούν με τη σοφία τους τις αντινομίες της πραγματικότητας. Στον ονειρικό τους κόσμο ποτέ η δύναμη δεν υπερισχύει τη δικαιοσύνη.

No comments:

Post a Comment