ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Monday, September 12, 2022

Thessaloniki Helexpo Forum


Ελλάδα-Γαλλία: Διμερής Βιομηχανική Συνεργασία - Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στις Έξυπνες Πόλεις


Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στις έξυπνες πόλεις αποτέλεσε το αντικείμενο του 2ου πάνελ της θεματικής «Ελλάδα-Γαλλία: Διμερής Βιομηχανική Συνεργασία», που πραγματοποιήθηκε στο Thessaloniki Helexpo Forum, σε συνδιοργάνωση με το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.


Στην έναρξη του συγκεκριμένου πάνελ ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης, σημείωσε ότι έχει δοθεί πολύ μεγάλη προτεραιότητα από την ελληνική κυβέρνηση στα θέματα της ψηφιοποίησης των Δήμων, ενώ οι σχετικές εφαρμογές αφορούν στους τομείς των μεταφορών, στάθμευσης, απορριμμάτων-ανακύκλωσης, πρόληψης φυσικών καταστροφών, διαχείρισης υδάτινων πόρων και εξοικονόμησης ενέργειας, πρωτοβάθμιας υγείας κα. Ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι η κυβέρνηση φτιάχνει τα θεσμικά εργαλεία, ενώ διαθέτει και τους πόρους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων. «Στο επίπεδο των πόλεων μας το επόμενο χρονικό διάστημα με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές θα διαμορφωθεί ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον για τους πολίτες. Την επόμενη διετία θα έχουμε ψηφιακή μεταμόρφωση των δήμων», υπογράμμισε σχετικά ο Υπουργός.


Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, ανέφερε ότι τα τελευταία 3 χρόνια έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τοπικών κοινωνιών και των πόλεων, ο ίδιος είπε ότι οι Έξυπνες Πόλεις έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά: πρώτον διασφαλίζουν τα δεδομένα που παράγονται από τις διάφορες εφαρμογές για να γίνονται εσαεί εξυπνότερες και δεύτερον είναι ανθεκτικές και μπορούν να αντιμετωπίζουν πιο εύκολα κρίσεις. “Το υπόστρωμα όλων αυτών είναι οι ευέλικτες διαδικασίες και οι κατάλληλα καταρτισμένοι άνθρωποι που θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις αξιοποιώντας τα δεδομένα των εφαρμογών”, διευκρίνισε ο κ. Χριστόπουλος.


Ο Πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γρηγόρης Θεοδωράκης, τόνισε πως η Έξυπνη Πόλη είναι μία πόλη που τα παραδοσιακά δίκτυα και υπηρεσίες γίνονται πιο έξυπνα προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. “Γίνονται άλματα στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό σε όλο τον κόσμο, αλλά υπάρχουν ηλικιακές ομάδες που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη και για αυτό χρειάζεται συνεχής κατάρτιση” συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι οι Έξυπνες Πόλεις απαιτούν έναν κεντρικό σχεδιασμό.


Στη διαδικτυακή του παρέμβαση ο Project manager Smart City της BOUYGUES ENERGIES & SERVICES FRANCE, κ. Florian Trentesaux, περιέγραψε το επιτυχημένο παράδειγμα της Dijon, η οποία είναι η 1η Έξυπνη Πόλη στη Γαλλία. Ειδικότερα, κατά τον ίδιο, στην Dijon όλοι οι δήμοι της μητροπολιτικής περιοχής ανακαίνισαν ψηφιακά μεταξύ άλλων τον φωτισμό τους, εγκατέστησαν σύστημα καμερών και διαχείρισης της κυκλοφορίας, ενώ υπήρξε μία κοινή αναδιοργάνωση όλων των δημοτικών υπηρεσιών. “Από την σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίηση των υποδομών και υπηρεσιών της Έξυπνης Πόλης της Dijon χρειάστηκαν συνολικά 4 χρόνια” σημείωσε ο ίδιος.


Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Κούπκας, υπογράμμισε πως το κομμάτι της Έξυπνης πόλης είναι στην καρδιά των προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής της Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενος στις σχετικές παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κούπκας έκανε λόγο για το έξυπνο πάρκινγκ, όπου ο πολίτης κλείνει την θέση στάθμευσης από το σπίτι του, για τα έξυπνα φρεάτια, το έξυπνο σύστημα συλλογής απορριμμάτων, καθώς και το σύστημα κυκλοφορίας με τη χρήση καμερών.


Ο Δήμαρχος Κοζάνης και Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Συμφώνου στην Ελλάδα, κ. Λάζαρος Μαλούτας, στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στοχεύει στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στο πλαίσιο αυτό φροντίζει να υφίσταται προσβασιμότητα των δημοτών στις υπηρεσίες και διάθεση των πληροφοριών σε όσους γίνεται περισσότερους. Η Κοζάνη, κατά τον ίδιο, πρωτοπορεί σε θέματα ενέργειας και αποτέλεσε μία στρατηγική επιλογή της δημοτικής αρχής να ενταχθεί στο δίκτυο των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ευρώπης. 


Ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας πληροφορικής OTS Α.Ε., κ. Σπυρίδων Παμπουκίδης, επισήμανε ότι στις πόλεις ανήκει το μέλλον, ενώ “Έξυπνη Πόλη είναι αυτή που οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν”. Ο κ. Παμπουκίδης ανέφερε ακόμη ότι οι πολίτες σήμερα είναι ώριμοι, προκειμένου να χρησιμοποιούν ψηφιακές εφαρμογές.


Καταληκτικές τοποθετήσεις στο συγκεκριμένο πάνελ έκαναν η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, κα. Sandrine Mouchet και η Αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κα. Μαρία Βοζίκη.

No comments:

Post a Comment