Γκουρμέ αρχαιολογία: Χαλλούμι 2.600 ετών βρέθηκε σε νεκρόπολη της Αιγύπτου
Το λευκό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα ονομαζόταν στην αρχαία Αίγυπτο «χαράμ»
κομματια τυριού που χρονολογούνται τον 7ο ή 6ο αιώνα π.Χ. βρέθηκαν στην αρχαία νεκρόπολη της Σακάρα στο Κάιρο, μια ανακάλυψη που αποκαλύπτει το αρχαίο παρελθόν μιας γνώριμης γεύσης.
Το τυρί βρέθηκε σε πήλινο αγγείο και εκτιμάται ότι ήταν χαλλούμι, ποικιλία που σήμερα συνδέουμε με την Κύπρο, η οποία όμως ήταν δημοφιλής ήδη από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου.
Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, το εύρημα χρονολογείται μεταξύ του 688 και του 525 π.Χ, την εποχή της 26ης ή 27ης δυναστείας.
Μαζί με το πήλινο σκεύος οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως πολυάριθμα ευρήματα με επιγραφές στη δημώδη αιγυπτιακή γλώσσα, η οποία εμφανίζεται και στην περίφημη Στήλη της Ροζέτας.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, δρ Μουσταφά Ουαζίρι, το λευκό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα ονομαζόταν στην αρχαία Αίγυπτο «χαράμ», ονομασία που άλλαξε σε «χαλλούμ» από τους Κόπτες και τελικά μετεξελίχθηκε σε «χαλλούμι».
Το τυρί είναι γνωστό ότι αποτελούσε ανέκαθεν μέρος της αιγυπτιακής διατροφής, με τις αρχαιότερες ενδείξεις τυροκομίας να χρονολογούνται στα 5.000 χρόνια πριν, την εποχή της πρώτης δυναστείας.
Ο νέος γύρος ανασκαφών στη Σακάρα, όπου βρίσκονται οι τάφοι αρκετών φαραώ καθώς και η κλιμακωτή πυραμίδα του Ζοζέρ, συνεχίζονται από το 2018.
Σύμφωνα με το υπουργείο, προηγούμενες ανασκαφές είχαν φέρει στο φως οκτώ τάφους, περισσότερα από 100 σφραγισμένα ξύλινα φέρετρα και δεκάδες αγάλματα θεών.
Νέες ανακαλύψεις δεν αποκλείονται το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι ορισμένα από τα σφραγισμένα αγγεία που βρέθηκαν μαζί με το χαλλούμι δεν έχουν ακόμα ανοιχτεί.
No comments:
Post a Comment