ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Thursday, September 15, 2022

Ελληνο-Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο & ΔΕΘ-Helexpo


Ενεργειακή αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων 


Η ενεργειακή αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων και η παραγωγή βιοαερίου και βιομεθανίου ως εναλλακτική λύση στο φυσικό αέριο ήταν το αντικείμενο του 2ου πάνελ της τρίτης ημέρας του 3ου Thessaloniki Helexpo Forum. Τα σημερινά πάνελ αποτελούν συνδιοργάνωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της ΔΕΘ-Helexpo. 

 

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μανώλης Γραφάκος, επισήμανε ότι πριν 3 χρόνια λειτουργούσαν 3 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και τώρα 6, κατασκευαζόντουσαν 5 και τώρα 14, ενώ δεν υπήρχε καμία σε διαγωνιστική διαδικασία και τώρα υπάρχουν πολλές.  “Λέμε ναι στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων σε σχέση με την ταφή. Βάλαμε τέλος ταφής, που είναι κλιμακωτό” είπε ο κ. Γραφάκος και τόνισε πως “όραμα μας είναι η Ελλάδα το 2030 να έχει κάτω από 10% ταφή απορριμμάτων. Με ολοκληρωμένες όλες τις υποδομές και να εφαρμόζεται η λογική για τους παραγωγούς απορριμμάτων “πληρώνω όσο πετάω”.


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ ΚΜ και Πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, κ. Μιχάλης Γεράνης, τόνισε πως η αυτοδιοίκηση της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πυξίδα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε όλη τη χώρα. Ο κ. Γεράνης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ενεργειακής ανάκτησης από τα απόβλητα, λέγοντας ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. “Η κοινωνία είναι ώριμη πλέον στο πεδίο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η αυτοδιοίκηση δίνει τα εργαλεία για να γίνει αυτό εφικτό” κατέληξε ο ίδιος.


Ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Διαχείρισης Αποβλήτων της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, κ. Δημήτρης Κονταξής, ανέφερε πως η παραγωγή του βιοαερίου και η ανάκτηση ενέργειας από τα υπολείμματα της επεξεργασίας των απορριμμάτων είναι διαχείριση αποβλήτων. Ο κ. Κονταξής σημείωσε ωστόσο πως η παραπάνω δραστηριότητα δεν θα λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας. 


Ο συνιδρυτής της Ergoplanning ΕΠΕ και Αντιπρόεδρος στον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ), κ. Σπύρος Τζιάκας, υπογράμμισε ότι υπάρχουν 55 μονάδες παραγωγής βιοαερίου, εκ των οποίων η πλειοψηφία στη Θεσσαλία και στην Κεντρική Μακεδονία με εγκατεστημένη ισχύ 65 MW. Την ίδια στιγμή αυτές οι μονάδες βελτιώνουν πολύ το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της περιοχής, στην οποία βρίσκονται, ενώ και το υπόλειμμα από την παραγωγή βιοαερίου επιστρέφει πίσω στους παραγωγούς ως εδαφοβελτιωτικό. 


Ο ιδρυτής της HYDROTUBE ENVIRONMENTAL CONSTRUCTIONS και Εκπρόσωπος της Biogas Hochreiter GmbH, κ. Στέλιος Στεργιούλας, με την κατασκευή μονάδων βιοαερίου επιτυγχάνεται αξιοποίηση οργανικών αποβλήτων και παραγωγή εδαφοβελτιωτικού για την γεωργία με επακόλουθη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ο ίδιος ανέφερε πως στην Ελλάδα είναι ακόμη πολύ λίγες οι μονάδες παραγωγής βιοαερίου. 


Ο γεωπόνος με ΜSc στον Περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων και Υπεύθυνος Δέσμης Έργων Βιοαερίου και Βιομεθανίου του Τμήματος Βιομάζας στο ΚΑΠΕ, κ. Χρήστος Ζαφείρης, αναφερόμενος στο βιομεθάνιο είπε ότι είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, αλλά στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει προχωρήσει η παραγωγή του. 


Ο Διευθυντής Λειτουργίας Σταθμών Ηλεκτροπαραγωγής Βορείου Ελλάδος της ΗΛΕΚΤΩΡ, κ. Χρήστος Χασαπόπουλος, σημείωσε πως η εταιρεία πρωτοπορεί στην παραγωγή βιοαερίου στην Ελλάδα και διαθέτει 32 MW εγκατεστημένη ισχύ από βιοαέριο. Μάλιστα, είπε ότι διερευνάται, σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, να προχωρήσει μία εφαρμογή για παραγωγή συνθετικών καυσίμων για ΙΧ ή για βαρέα οχήματα. 


No comments:

Post a Comment