Λαχταριστοί ντοματοκεφτέδες με πληγούρι
Αυτή η ευφάνταστη συνταγή για ντοματοκεφτέδες είναι η τέλεια λύση για να αξιοποιήσετε τις ντομάτες που σας περισσεύουν.
Πλούσιοι σε μυρωδικά και με βάση το πληγούρι, αυτοί οι ντοματοκεφτέδες δεν θυμίζουν τίποτα που έχετε ξαναδοκιμάσει. Ιδανική επιλογή για ένα καλοκαιρινό, μεσημεριανό τραπέζι, αυτό το νόστιμο πιάτο θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας.
Μπορείτε ελεύθερα να αντικαταστήσετε τα ντοματίνια με οποιαδήποτε άλλη ντομάτα έχετε στη διάθεσή σας - απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεφλουδίσει τις μεγαλύτερες ντομάτες πριν τις λιώσετε για να αφαιρέσετε την περιττή υγρασία.
Σερβίρετε τους ντοματοκεφτέδες ως έχουν ή με ζεστές πιτούλες για ένα πιο ολοκληρωμένο γεύμα.
Υλικά
60 γραμμάρια πλιγούρι
Θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι
400 γρ. ντοματίνια, χοντροκομμένα
2 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας
30 γρ. φρυγανιά panko
1 λεμόνι, ξεφλουδισμένο για 1 κουταλάκι του γλυκού και χυμό για 1 κουταλιά της σούπας
15 γρ. φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
15 γρ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κόλιανδρου, ελαφρά χτυπημένοι με γουδί και γουδί
2 κόκκινες πιπεριές τσίλι, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες (40 γρ.)
2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και θρυμματισμένες
1 κόκκινο κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο (150 γρ.)
50 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
60ml φυτικό λάδι
2 ντομάτες πομοντόρια, ψιλοκομμένες (230 γρ.)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
150 γρ. γιαούρτι ελληνικού τύπου
Εκτέλεση
Βάλτε το πλιγούρι σε ένα μικρό μπολ με ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ρίξτε 70ml βραστό νερό. Σκεπάζετε καλά με καπάκι ή επαναχρησιμοποιούμενη μεμβράνη κουζίνας και αφήνετε στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.
Βάλτε τα ντοματίνια σε ένα μεσαίο μπολ με τον πελτέ ντομάτας, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, λιώστε τις ντομάτες μέχρι να γίνουν χοντροκομμένες και προσθέστε το πλιγούρι, το panko και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το στην άκρη για πέντε λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των υγρών.
Προσθέστε 10 γρ. δυόσμο και 10 γρ. μαϊντανό, ρίγανη, σπόρους κόλιανδρου και από το μισό τσίλι, σκόρδο και κρεμμύδι. Ανακατέψτε καλά και στη συνέχεια ανακατέψτε το απλό αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ για να έχετε ένα υγρό μείγμα που να κρατάει το σχήμα του.
Βάλτε δύο κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και βάλτε το σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίξτε 50 γραμμάρια από το μείγμα στο τηγάνι, χρησιμοποιώντας το κουτάλι για να τα πλάσετε σε κύκλους περίπου 6 εκατοστών. Μην γεμίζετε το τηγάνι: θα πρέπει να μπορείτε να ψήσετε τέσσερα με πέντε τη φορά. Τηγανίστε τα για δύο με τρία λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, προσέχοντας ιδιαίτερα όταν τα γυρίζετε. Στραγγίξτε τα σε χαρτί κουζίνας και επαναλάβετε μέχρι να εξαντλήσετε όλο το φυτικό λάδι και το μείγμα.
Για να φτιάξετε τη σάλτσα, ανακατέψτε τις ντομάτες με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και τον υπόλοιπο δυόσμο, το μαϊντανό, τις πιπεριές, το σκόρδο και τα κρεμμύδια με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι. Σερβίρετε τις τηγανίτες ζεστές με το γιαούρτι και τη σάλτσα σε μπολ δίπλα.
Η συνταγή είναι του Ottolenghi και τη δημοσίευσε στη στήλη του στον Guardian
No comments:
Post a Comment