Η «Λήμνια Γη» ήταν ένας παχύρρευστος κοκκινωπός πηλός, ένα γιατρικό διάσημο από την αρχαιότητα για τις σπουδαίες και ποικίλες θεραπευτικές του ιδιότητες. Θεωρείται το πρώτο παγκοσμίως τυποποιημένο φαρμακευτικό παρασκεύασμα, πολύ δημοφιλές σε ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι και τον 19ο αιώνα. Στις μέρες μας η Λήμνος είναι γνωστή για ένα άλλου είδους «φάρμακο».
Το γλυκό Μοσχάτο κρασί της, το οποίο μπορεί κάλλιστα να θεραπεύσει τις κρίσεις υπογλυκαιμίας! Ένα θεσπέσιο, μυρωδάτο νέκταρ, που εξάγεται σε πολλές χώρες στον κόσμο και θεωρείται ένα από τα καλύτερα γλυκά κρασιά διεθνώς.
Εκτός όμως από γλυκό κρασί, οι Λημνιοί φτιάχνουν και μερικά πολύ ξεχωριστά γλυκά, όπως η φελόπιτα, οι σαμσάδες, τα βενιζελικά και τα μουστοκούλικα.
Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν βγαίνει από την καρπερή γη τους και νοστιμίζει τα φαγητά και τα γλυκά τους. Τα εκλεκτά στάρια δίνουν δυνατά άλευρα, το γάλα από την ντόπια ράτσα αιγοπροβάτων είναι πλούσιο και λιπαρό, το τραγανό θαλασσινό αλάτι από τη λιμνοθάλασσα της Αλυκής είναι όλο ουσία, το ελαιόλαδο που παράγεται σε μικρές ποσότητες από ελιές κορωνέικες και θρουμπολιές είναι αναζωογονητικό.
Στη Λήμνο παράγονται, επίσης, μέλια εξαιρετικής ποιότητας, κυρίως θυμαρίσια, και έκτακτα ταχίνια, που τιμούν την παράδοση του τόπου στη σουσαμοπαραγωγή.
No comments:
Post a Comment