ΛΙΜΑΝΙ... ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΞΑΝΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Λίνα Τσιρέκα
Ποια κρουαζιερόπλοια και ποτέ θα πιάσουν στη Θεσσαλονίκη - Η εικόνα της κρουαζιέρας την τελευταία δεκαετία στην πόλη, που φέτος γίνεται home port.
Τη θέση του στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας προσπαθεί να αποκτήσει επί μακρόν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που φέτος μοιάζει ενισχυμένο έναντι παλαιότερων ετών.
Ο ΟΛΘ γίνεται λιμάνι έναρξης και τερματισμού κρουαζιέρας (home port) φέτος, για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια, καθώς θα δέσουν συνολικά 14 φορές το «Celestyal Olympia» και το «Celestyal Crystal». Η πρεμιέρα θα γίνει με το «Celestyal Olympia» στις 29 Ιουνίου.
Πέρυσι, το μοναδικό κρουαζιερόπλοιο που είχε ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη ήταν το World Explorer, στις 26 Σεπτεμβρίου, κυρίως λόγω της πανδημίας, με 28 επιβάτες, ενώ το 2019 στο λιμάνι του ΟΛΘ έδεσαν μόλις 6 κρουαζιερόπλοια (με 4.865 επιβάτες) όταν στον Πειραιά ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων ξεπερνούσε τα 600 χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αφίξεις από το λιμάνι του Λαυρίου.
Αναμφίβολα, όπως λένε τουριστικοί πράκτορες που ασχολούνται με την κρουαζιέρα, η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να γίνει Πειραιάς, μπορεί όμως να είναι ένα σημαντικό κέντρο για μικρομεσαίου μεγέθους κρουαζιερόπλοια με συγκεκριμένους προορισμούς.
Το 2015 η καλύτερη χρονιά, με 35 κρουαζιερόπλοια
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας η καλύτερη χρόνια για την κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη στην προηγούμενη δεκαετία ήταν το 2015, όταν έδεσαν 35 κρουαζιερόπλοια που μετέφεραν 26.356 επιβάτες. Προηγούμενη καλή χρονιά ήταν το 2014 με 31 κρουαζιερόπλοια να πιάνουν στον ΟΛΘ και 19.720 επιβάτες. Το 2016 στο λιμάνι της πόλης έδεσαν 23 κρουαζιερόπλοια και ακολούθησαν τρεις πολύ κακές χρονιές με αφίξεις 4, 5 και 6 κρουαζιερόπλοιων (το 2017, το 2018 και το 2019 αντίστοιχα).
Η πορεία της κρουαζιέρας είχε μια άκρως καθοδική πορεία, την ώρα που τόσο η διοίκηση του ΟΛΘ προσπαθούσε να κάνει κινήσεις για την ενίσχυση του λιμανιού, ενώ σε συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο γνωστές του χώρου έκαναν λόγο για τα όσα έχει να προσφέρει στην κρουαζιέρα η Θεσσαλονίκη, αλλά και αντίστροφα.
Το προτιμότερο όπως τόνιζαν είναι τα κρουαζιερόπλοια να κάνουν home porting στη Θεσσαλονίκη για να μπορέσει να δουλέψει και η τοπική οικονομία, τα εστιατόρια, τα εμπορικά καταστήματα, τα καφέ κλπ. καθώς εκτιμάται πως στην περίπτωση που ένα κρουαζιερόπλοιο περνάει απλώς από ένα λιμάνι (call visit) ξοδεύονται περί τα 80 ευρώ την ημέρα ανά άτομο, ενώ στην περίπτωση του home porting, ξοδεύονται 170 ευρώ ανά άτομο την ημέρα.
Κάτι τέτοιο φαίνεται να επιτυγχάνεται φέτος με τις 14 αφίξεις και αναχωρήσεις από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το ζητούμενο, όμως, είναι αν αυτή η πρακτική θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, ή θα ισχύσει απλά, μόνον, για φέτος.
Η ζήτηση, άλλωστε, για κρουαζιέρες παρουσιάζει διεθνώς αύξηση, ενώ και η συνολική αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγονται από τη βιομηχανία της κρουαζιέρας αυξάνεται ραγδαία.
Εξάλλου, χθες ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη του ΟΛΘ, ανακοίνωσε ότι γίνεται το νέο συνεργαζόμενο μέλος της MedCruise, ενός δυνατού μοχλού της βιομηχανίας κρουαζιέρας στη Μεσόγειο και στις παρακείμενες θάλασσές της.
Η Celestyal Cruises
Η Celestyal Cruises είναι η μόνη εταιρεία κρουαζιέρας που θα επισκέπτεται σε εβδομαδιαία βάση τη Θεσσαλονίκη, δίνοντας επιλογές για επιβίβαση και αποβίβαση επισκεπτών, οι οποίοι θα μπορούν να μεταβούν τόσο αεροπορικώς από τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη όσο και οδικώς από άλλες χώρες της Βαλκανικής και τη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, «οι επιβάτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης και να απολαύσουν τις παραδοσιακές γεύσεις της πόλης που χαρακτηρίζεται ως ένας γαστρονομικός παράδεισος».
Το Celestyal Olympia θα επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη, τη Ρόδο και τη Λεμεσό στην Κύπρο. Όσοι επιβιβάζονται και αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν και την Αθήνα. Το νέο δρομολόγιο έχει την ονομασία «Μυθικό Αρχιπέλαγος».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα άφιξης κρουαζιερόπλοιων που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΟΛΘ ΑΕ, το Celestyal Olympia θα αφιχθεί για πρώτη φορά στις 29 Ιουνίου στο λιμάνι της πόλης στις 9.30 το πρωί, προερχόμενο από το Λαύριο. Θα αναχωρήσει την ίδια ημέρα, στις 18.00, για τη Μύκονο.
Τον Ιούλιο θα δέσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 6, 13, 20 και 27 του μήνα στις 9.30 το πρωί και θα φύγει στις 18.00 για τη Μύκονο. Στις 3, 10, 17 και 24 Αυγούστου θα πιάσει και πάλι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπου θα παραμείνει όπως και τις προηγούμενες φορές από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 18.00, όποτε και θα αναχωρήσει για τη Μύκονο.
Το έτερο κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας, το Celestyal Crystal, θα πιάσει στις 17 Οκτωβρίου από τις 09:00-20:00 με προορισμό την Καβάλα ενώ δέκα ημέρες αργότερα, στις 27 Οκτωβρίου, θα φτάσει από το Τσανακαλέ στις 09:00 και θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 18.30, οπότε και θα αποπλεύσει με προορισμό τον Βόλο.
Τρεις ακόμη φορές θα πιάσει το ίδιο κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στις 3, 10 και 14 Νοεμβρίου, προερχόμενο τις δυο πρώτες φορές από το Τσανακαλέ και την τελευταία από το Λαύριο. Στις 3 και 10 Νοεμβρίου θα αποπλεύσει στις 18.30 για τον Βόλο, ενώ στις 14 του μήνα θα κατευθυνθεί στις 20.00 για την Καβάλα.
No comments:
Post a Comment