ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Wednesday, June 16, 2021

Το Μέγαρο Μαξίμου ανακαινίστηκε -Ελληνες καλλιτέχνες έβαλαν την πινελιά τους σε τρία δωμάτια 


ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΡΣΕΝΙΟΥ


Την ανακαίνιση του Μεγάρου Μαξίμου, συγκεκριμένα τριών εκ των δωματίων του πρωθυπουργικού γραφείου, παρουσιάζει το περιοδικό αρχιτεκτονικής Architectural Digest.


Στο περιοδικό περιγράφεται η ιστορία του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ παρουσιάζονται οι εργασίες ανακαίνισης που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την επέτειο από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. 


«Χτισμένο σε έναν δενδρόφυτο δρόμο στην Αθήνα, το απαλό ροζ και λευκό Μέγαρο Μαξίμου είναι η κατοικία και το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα κτίριο σε νεοκλασικό στιλ, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες μέσα από μια στοά με δίδυμους ιονικούς κίονες», γράφει το περιοδικό. 




Το αρχοντικό του 1921, σημειώνει το Architectural Digest, είναι η έδρα κάθε Έλληνα πρωθυπουργού από το 1982 και χρειάστηκε μια σοβαρή ανακαίνιση από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019, σύμφωνα με την πρώτη κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη. «Δεν είχε ξαναβαφτεί από το 2004, λίγο πριν από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα», είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό. Λίγα χρόνια αργότερα, η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κρίση χρέους που οδήγησε σε μέτρα λιτότητας. 



«Στις αρχές του 2021, με το Μέγαρο Μαξίμου να επισκέπτονται πολύ λιγότεροι επισκέπτες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Μαρέβα Μητσοτάκη αποφάσισε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για ανακαίνιση. Ήθελε οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Μαρτίου, την ημέρα της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, περιμένοντας πως θα μπορούσε να φιλοξενήσει μιας μικρής κλίμακας τελετή, καθ’ ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα φαίνεται να είχε επιβραδυνθεί. Ήταν η κατάλληλη στιγμή για να μετατρέψει το Μέγαρο Μαξίμου σε μια αίθουσα υποδοχής που θα προβάλλει την ιστορία, την κληρονομιά και τη δημιουργικότητα της Ελλάδας», γράφει το περιοδικό, με τη Μαρέβα Μητσοτάκη να συμπληρώνει: «Η φιλοσοφία μου ήταν ότι πρέπει να είναι ένας ευπαρουσίαστος χώρος, ενδιαφέρων και συνάμα μια αναπαράσταση τού ποιοι είμαστε. Αυτό το μέρος αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό». 



Η ιδέα, γράφει το Architectural Digest, άρεσε στον πρωθυπουργό, αλλά ήταν αποφασισμένος να μην επιβαρύνει ο λογαριασμός ανακαίνισης τον ελληνικό λαό. «Είπε: "Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, αλλά δεν θα κοστίσει ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό κράτος"», ανέφερε η Μαρέβα Μητσοτάκη στο περιοδικό.




Η Μαρέβα Μητσοτάκη δέχθηκε την πρόκληση και συγκέντρωσε μια ομάδα 10 εθελοντών για τον σχεδιασμό της αναβάθμισης τριών δωματίων: μιας επίσημης αίθουσας συσκέψεων, ενός χώρου υποδοχής, τον οποίο αποκαλεί «σαλόνι», και του πρωθυπουργικού γραφείου.


Περιγράφοντας τους χώρους, το περιοδικό σημειώνει: «Το ανανεωμένο γραφείο διαθέτει τοίχους με ξύλινη επένδυση και γεωμετρικά φωτιστικά από τον σχεδιαστή Μιχαήλ Αναστασιάδη, ενώ το αναδιαμορφωμένο "σαλόνι" είναι ένα φιλόξενο λευκό δωμάτιο με θέα στο πράσινο. Ο χώρος φιλοξενεί μοντέρνα έπιπλα, όπως ένα οβάλ λευκό μαρμάρινο τραπεζάκι από την εταιρεία On Entropy, την κονσόλα Aria της Ελληνίδας interior designer Ρένα Ντούμας, η οποία παραχωρήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου από τα παιδιά της, ένα τραπέζι από φυσητό γυαλί του Γιάννη Γκίκα και δερμάτινες πολυθρόνες του οίκου Saridis of Athens». 





Στην πραγματικότητα, κάθε δωμάτιο είναι γεμάτο με έργα τέχνης και αντικείμενα από Έλληνες καλλιτέχνες και τεχνίτες, με πολλά δανεισμένα από στούντιο καθώς και ιδιωτικές και κρατικές συλλογές. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη αποφάσισε πως η ανακαίνιση θα «αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό» καθώς και τον πολιτισμό της Ελλάδας μέσω μιας εκ περιτροπής παρουσίασης αυτών των στοιχείων. 


«Η ιδέα είναι να αλλάζουμε τα έργα τέχνης κάθε δύο χρόνια, ώστε να μπορούμε να παρουσιάζουμε το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία των Ελλήνων καλλιτεχνών, τόσο στους πολίτες όσο και στους ξένους επισκέπτες», δήλωσε η κυρία Μητσοτάκη, αν και σημείωσε ότι υπήρχαν κάποια όρια: «Δεν είμαστε μουσείο, έχουμε πολύ περιορισμένο χώρο». 



Επί του παρόντος φιλοξενούνται ένας πίνακας του Γιάννη Μόραλη, δύο φωτογραφίες της διάσημης φωτογράφου Νέλλης και το σιδερένιο γλυπτό «Μινώταυρος» του καλλιτέχνη Άλεξ Μυλωνά. 



Ένας τοίχος του καθιστικού είναι καλυμμένος με ένα έργο που αποτελείται από δύο ανάγλυφες ταπετσαρίες που απεικονίζουν το καταπράσινο φαράγγι της Σαμαριάς και εκτείνονται από τον τοίχο μέχρι το πάτωμα, φτιαγμένο από υφάσματα. Με τίτλο «Hope the Voyage Is a Long One», η δημιουργός του είναι η καλλιτέχνις κλωστοϋφαντουργίας Αλεξάνδρα Κεχαγιόγλου.


«Την καλέσαμε στην Αργεντινή όπου ζει και τη ρωτήσαμε: "Έχεις κάτι που θα ήθελες να μας δανείσεις;"», θυμάται η Μαρέβα Μητσοτάκη. «Όχι μόνο μας δάνεισε κάτι, αλλά το έφερε ο ίδιος ο άνδρας της, επειδή έπρεπε να φτάσει εγκαίρως για την 25η Μαρτίου. Ήταν πολύ συγκινητικό. Έχει ζήσει όλη της τη ζωή στην Αργεντινή και με αυτή την ταπετσαρία επέστρεψε στην Ελλάδα, πίσω στις ρίζες της και σε όσα της είχε μάθει η γιαγιά της». 




Στο σαλόνι μπορεί να δει κανείς και μία περίτεχνα σκαλιστή παιδική καρέκλα από το νησί της Σκύρου που δημιουργήθηκε από τον ξυλουργό Λευτέρη Αυγοκλούρη. «Μου είπε ότι χρειάζεται τρεις ημέρες για να φτιάξει μια παιδική καρέκλα», λέει η Μαρέβα Μητσοτάκη για τον τεχνίτη. «Μπορείς να δεις την αγάπη και το πάθος που έβαλε. Αυτά τα αντικείμενα δεν αντικατοπτρίζουν μόνο την ίδια την εργασία, αλλά και την αξιοπρέπεια και τις δεξιότητες που εμπλέκονται στο έργο. Υπάρχει σε όλα η ανθρώπινη πτυχή».


Πάντως, όπως εξηγεί στο περιοδικό η Μαρέβα Μητσοτάκη, ενώ οι νέοι εσωτερικοί χώροι θέλουν να δείξουν την ελληνική τέχνη και τον πολιτισμό, είναι επίσης ένα προσωπικό θέμα για την ίδια και τον πρωθυπουργό. «Είμαστε φύλακες αυτού του μέρους για λίγα χρόνια», λέει στο περιοδικό. «Η φιλοσοφία μου είναι: Μπορείς να αφήσεις την ψυχή σου στα μέρη όπου έχεις περάσει κάποιο χρόνο. Πρέπει να αγαπάς τα μέρη που σε αντιπροσωπεύουν».


No comments:

Post a Comment