ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Friday, January 8, 2021

Epiphanie: galette ή gâteau des rois / Τα Θεοφάνεια: Εμφάνιση της Αγίας Τριάδας
Epiphanie : galette ou gâteau des rois ; Theophania  : La divine Trinité
 
 
Με το σημερινό Chronique  ολοκληρώνεται η τριλογία που αναφέρεται στους εορτασμούς του τέλους  του έτους στις δύο χώρες μας, ανατρέχουμε στις γαλλικές και ελληνικές παραδόσεις των Θεοφανείων που εορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου (στη Γαλλία, μερικές φορές, κατά την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου).
 
 
Pour la dernière Chronique du Jeudi de cette trilogie autour des fêtes de fin d’année dans nos deux pays, nous revenons sur les traditions française et grecque pour l’Epiphanie (le 6 janvier, parfois fêtée le premier dimanche de janvier).
 
 
 
 
 
 
Συνταγές
 
- Galette des rois
 
Υλικά
2 φύλλα σφολιάτας
125 γρ. ψίχα αμυγδάλου αλεσμένη
125 γρ. αγελαδινό βούτυρο
125 γρ. ζάχαρη
2 αυγά + ένα κρόκο
1 φλουρί
Προαιρετικό: 2 κ. σούπας ρούμι ή λικέρ πικραμύγδαλου για να αρωματίσετε το γλυκό.
Εκτέλεση
Απλώστε το ένα φύλλο σφολιάτας σε βουτυρωμένο ρηχό ταψί φούρνου.
Αναμείξτε την ψίχα αμυγδάλου, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη και τα δύο αυγά (προσθέστε το ρούμι ή το λικέρ αν το επιθυμείτε).
Όταν το μείγμα είναι ομοιογενές, ρίξτε το επάνω στο φύλλο σφολιάτας αφήνοντας ένα εκατοστό από τις άκρες και τοποθετήστε το φλουρί.
Καλύψτε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και ενώστε τις άκρες πιέζοντας με τα δάχτυλα ή χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι.
Δημιουργήστε ένα σχέδιο στο επάνω φύλλο σφολιάτας με τη μύτη ενός μαχαιριού και αλείψτε όλη την επιφάνεια με τον κρόκο αυγού με ένα πινέλο κουζίνας.
Προθερμάνετε το φούρνο στους à 180° C και ψήνετε για περίπου 40 λεπτά (μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια).
 
-  Βασιλόπιτα Προβηγκίας με ζαχαρωμένα φρούτα
 
Συστατικά  (για 8 άτομα)
400 γρ. αλεύρι
10 γρ. μαγιά αρτοποιίας
50 γρ. ζάχαρης
1 πρέζα αλάτι
4 αυγά
150 γρ. βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας άνθη πορτοκαλιού
1 ξύσμα λεμονιού
50 γρ. ολόκληρα ζαχαρωμένα φρούτα και 50 γρ. ζαχαρωμένα φρούτα σε μικρούς κύβους
κοκκοποιημένη ζάχαρη για τη διακόσμηση
1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
 
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε το αλεύρι. Φτιάξτε ένα πηγάδι: βάλτε τη μαγιά που αναμίχθηκε προηγουμένως με τη κουταλιά της σούπας άνθη πορτοκαλιού. Προσθέστε τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε τα πάντα με το χέρι σας, για να αποκτήσετε μια ελαφρώς κολλώδη ζύμη. Τοποθετήστε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και αρχίστε να ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει σκληρή. Προσθέστε σταδιακά το μαλακό βούτυρο ενώ δουλεύετε τη ζύμη μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το βούτυρο.
Ζυμώνετε έντονα για 5 έως 10 λεπτά. Φτιάξτε μια μπάλα, βάλτε την πίσω στο μπολ. Καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε την να φουσκώσει για 6 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο για τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα, βγάλτε τη ζύμη. Δουλέψτε την λίγο για να την χαλαρώσετε, αφήστε την να ξεκουραστεί 5 λεπτά και ενσωματώστε τους μικρούς κύβους ζαχαρωμένων φρούτων. Κάντε μια τρύπα στη μέση της ζύμης και τεντώστε τη για να σχηματίσει ένα στέμμα. Αφήστε την να φουσκώσει για 2 ώρες.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C. Βουρτσίστε το στέμμα με χτυπημένο αυγό. Διακοσμήστε με την κοκκοποιημένη ζάχαρη. Βάλτε στο φούρνο για 20 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει, στη συνέχεια βουρτσίζετε τα μέρη της κορώνας που δεν καλύπτονται με κοκκοποιημένη ζάχαρη με τη μαρμελάδα που έχει θερμανθεί με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και 1 κουταλάκι του γλυκού άνθη πορτοκαλιού. Επικολλήστε τα ζαχαρωμένα φρούτα σύμφωνα με την έμπνευσή σας.
Μη ξεχάσετε το φλουρί, το πορσελάνινο αγαλματίδιο κα το χάρτινο στέμμα!
Καλή όρεξη!
Recettes
 
- La galette des rois

Ingrédients
2 pâtes feuilletées
125 g d’amandes en poudre
125 g de beurre
125 g de sucre
2 œufs entiers + un jaune
La fève (pour le tirage au sort)
Facultatif : 2 cuillères à soupe de rhum ou de liqueur d’amande amère pour parfumer

Préparation
Sur une plaque de four beurrée, étaler une pâte feuilletée.
 
Mixer la poudre d’amande, le beurre ramolli, le sucre et les deux œufs (le rhum
ou la liqueur si vous le souhaitez).
 
Lorsque le mélange est homogène, le verser sur la pâte en laissant 1 cm sur les bords et placer la fève.
 
Recouvrir avec la seconde pâte et lier les deux à la main ou à l’aide d’une fourchette.

Faire un dessin sur le dessus avec la pointe d’un couteau et étaler sur toute la surface le jaune d’œuf avec un pinceau.
Préchauffer le four à 180° C et laisser cuire environ 40 mn (jusqu’à ce qu’elle soit dorée).
 
- Gâteau des rois provençal aux fruits confits
 
Ingrédients (pour 8 personnes)
400 g de farine
10 g de levure boulangère
50 g de sucre
1 pincée de sel
4 œufs
150 g de beurre
1 cuillère à soupe de fleur d’oranger
1 zeste de citron
50 g de fruits confits entiers et 50g de fruits confits en petits cubes
Sucre en grains pour la décoration
1 cuillère à soupe de confiture d’abricot
 
 
 
Préparation
Dans un saladier, mettre la farine. Faire un puits : mettre la levure préalablement mélangée avec la cuillère à soupe de fleur d’oranger. Ajouter le sucre, le sel, les œufs et le zeste de citron. Mélanger le tout avec la main, pour obtenir une pâte un peu collante. Mettre la pâte sur un plan de travail fariné et commencer à pétrir jusqu’à ce que la pâte soit ferme. Ajouter petit à petit le beurre ramolli tout en travaillant la pâte jusqu’à l’incorporation totale du beurre.
Pétrir énergiquement pendant 5 à 10 minutes. Former une boule, la remettre dans le saladier. Couvrir avec du film alimentaire et laisser lever pendant 6 h à une température ambiante. Mettre ensuite la pâte au réfrigérateur pour la nuit.
Le lendemain, sortir la pâte. La travailler un peu pour la détendre puis laisser reposer 5 minutes et incorporer les petits cubes de fruits confits. Faire un trou au milieu de la pâte et l’étirer de façon à former une couronne. Couvrir et laisser lever 2 h.
Préchauffer le four à 180°C. Badigeonner la couronne avec un œuf battu. Décorer avec le sucre en grains. Mettre au four pour 20 minutes. Laisser refroidir puis badigeonner les parties de la couronne non couvertes de sucre en grains avec de la confiture qu’on a fait chauffer avec 1 cuillère à café de sucre et 1 cuillère à café de fleur d’oranger. Coller les fruits confits selon son inspiration. Garnir le gâteau froid de fruits confits.
 
Ne pas oublier de glisser une fève et une figurine en porcelaine dans le dessous du gâteau et de prévoir les couronnes !
 
 
Bon appétit !
 
 
 
Institut français de Thessalonique
2A, Leoforos Stratou
54640 THESSALONIQUE
Tél : 2310 821231
info@ift.gr

No comments:

Post a Comment