ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.700.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Thursday, January 7, 2021

ΗΠΑ: ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ 

Οπαδοί του Τραμπ παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου-Εισέβαλαν και στην αίθουσα της Γερουσίας - Στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς

Πρωτόγνωρες σκηνές για τη Δημοκρατία των ΗΠΑ εκτυλίσσονται στην Ουάσινγκτον ύστερα από την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ που ενέτεινε τον διχασμό. κτήρια του Κογκρέσου εκκενώνονται από την αστυνομία, λόγω των διαδηλώσεων υποστηρικτών του Τραμπ.

Διαδηλωτές υπέρ του Ρεπουμπλικανού παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.


 

CNN: Μια σοβαρά τραυματίας από πυροβολισμό στο στήθος

Μία γυναίκα φέρεται να τραυματίστηκε έπειτα από πυροβολισμό στο Καπιτώλιο. Οπως μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο δύο πηγές, μία γυναίκα δέχθηκε σφαίρα στο στήθος. Οι πηγές δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες. Δεκάδες αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί στα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Ουάσιγκτον.

Φυγαδεύτηκε ο αντιπρόεδρος Πένς - Αστυνομικοί τραβούν όπλα

Σε ένα κλίμα πόλωσης και αναβρασμού, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία των ΗΠΑ άρχισαν να εξετάζουν την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων του Κολεγίου των Εκλεκτόρων που δείχνουν ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν νίκησε τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, σε ένα κλίμα πόλωσης και αναβρασμού, διακόπηκε η συνεδρίαση στο Κογκρέσο μετά την εισβολή διαδηλωτών-οπαδών του Τραμπ. 

Όπως ήταν φυσικό, επικράτησε πανικός. Οι συμμετέχοντες κρύφτηκαν κάτω από τα καθίσματά τους, ενώ αστυνομικός έβγαλε όπλο εντός της αίθουσας. Ο αντιπρόεδρος Πενς φυγαδεύτηκε.

Το αμερικανικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες από το εσωτερικό του κτιρίου με άντρες των δυνάμεων ασφαλείας να έχουν παρατεταμένα τα όπλα τους και να ασφαλίζουν μία πόρτα με ένα βαρύ έπιπλο.

"Οι φρουροί ασφαλείας και η αστυνομία στο Κάπιτολ Χιλ έβγαλαν τα όπλα τους, καθώς οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να εισβάλουν", έγραψε στο Twitter ο βουλετής Νταν Κίλντι.

Βουλευτές δήλωσαν πως έγινε χρήση δακρυγόνων στη Ροτόντα του Καπιτωλίου μετά την εισβολή διαδηλωτών υπέρ του Τραμπ και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έλαβαν εντολή να φορέσουν αντιασφυξιογόνες μάσκες.

"Η αστυνομία μας ζήτησε να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες επειδή υπήρξε ρίψη δακρυγόνων στη Ροτόντα", έγραψε σε tweet του ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Χάιμς. "Μας δόθηκε εντολή να ξαπλώσουμε στο έδαφος και να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες ", πρόσθεσε ο Κίλντι.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στον Μάικ Πενς για την άρνησή του να μπλοκάρει τη διαδικασία επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος. «Ο Μάικ Πενς δεν είχε το κουράγιο να κάνει όσα χρειάζεται για να προστατεύσει τη χώρα μας και το Σύνταγμά μας, δίνοντας στις Πολιτείες την ευκαιρία να επικυρώσουν μια σειρά από στοιχεία, όχι τα ψευδή και τα ανακριβή που τους ζητήθηκε νωρίτερα να επικυρώσουν. Οι ΗΠΑ απαιτούν την αλήθεια» έγραψε.




 Στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στο Καπιτώλιο

Μέλη της Εθνοφρουράς της Ουάσινγκτον και από τις γειτονικές πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ κινητοποιήθηκαν σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα υπό το πρίσμα της εξέγερσης διαδηλωτών, υποστηρικτών του προέδρου Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές.

Αυτή η ανάπτυξη των ένοπλων ενισχύσεων ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, καθώς και από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Βιρτζίνια, Ραλφ Νόρθαμ και τον κυβερνήτη του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον με 1.100 μέλη της κλήθηκε να υποστηρίξει την επιβολή του νόμου.

 

 Έκκληση Τραμπ να αποφευχθούν τα επεισόδια

Λίγο αργότερα, ο ίδιος ο Τραμπ αναγκάστηκε να απευθύνει έκκληση στους υποστηρικτές του να μην προκαλέσουν επεισόδια. Με νέο του tweet, ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνει: «Σας παρακαλώ υποστηρίξτε την αστυνομία του Καπιτώλιου και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Είναι πραγματικά στο πλευρό της χώρας μας. Μείνετε φιλήσυχοι».

Στα άκρα ο Τραμπ: Δεν θα αφήσουμε τον Μπάιντεν να κυβερνήσει

Επικίνδυνα κλιμακώνει το ήδη τεταμένο κλίμα στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιδίδεται σε συνεχή παραληρήματα μιλώντας για δική του νίκη, αλλά και νοθεία.

Ζήτησε, δε, την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος λίγο πριν από την επικύρωση της ήττας από το Κογκρέσο. Σε προκλητικό τόνο, στην Ουάσινγκτον, όπου συνωστίστηκε πλήθος κόσμου ύστερα από το κάλεσμα του Τραμπ, για την αμφισβήτηση της διαδικασίας, ο Ρεπουμπλικανός διεμήνυσε, σε κάθε τόνο, ότι δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα της κάλπης.

Χωρίς να υπολογίζει τη λαϊκή ετυμηγορία και τις κρίσιμες συνθήκες πανδημίας, έκανε λόγο για προστασία της Δημοκρατίας, ενώ μίλησε ανοιχτά για κλοπή από μέρους των Δημοκρατικών. «Πιστεύει κανείς ότι ο Μπάιντεν έλαβε 80 εκατομμύρια ψήφους;», αναρωτήθηκε ο Τραμπ, ενώ τόνισε πως με τον Μπάιντεν θα καταστραφεί η χώρα και ότι αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή.

«Έχουν χάσει τον έλεγχο, αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, επικαλούμενοι την πανδημία, τρέχουν με χαμηλωμένο το κεφάλι. Δεν θα το αφήσω να συμβεί. Οι Δημοκρατικοί είναι αξιοθρήνητοι», τόνισε ο Τραμπ, ανεβάζοντας τους τόνους.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε τη χώρα μας και το σύνταγμα μας. Οι πολιτείες θέλουν επανεκλογή. Ο Μάικ Πενς να κάνει το σωστό αμφισβητώντας την εκλογική διαδικασία. Με εμενα θα είστε πιο ευτυχισμένοι», συμπλήρωσε με σαφή επίκληση στο συναίσθημα, εστιάζοντας και πάλι στην υποτίμηση από τη μεριά Μπάιντεν του μότο «η Αμερική πάνω από όλα».

«Άδειασμα» Πενς σε Τραμπ: «Δεν προδίδω τον όρκο μου»

Ο Πενς έστειλε, από τη μεριά του, επιστολή σε 535 Γερουσιαστές λέγοντας ότι θα ακολουθήσει την προβλεπόμενη Συνταγματική διαδικασία.

«Μοιράζομαι τις ανησυχίες εκατομμυρίων Αμερικανών για την ακεραιότητα αυτών των εκλογών», έγραψε στην επιστολή ωστόσο. Πάντως, σημείωσε ως αντιπρόεδρος ότι δεν έχει την εξουσία από το Σύνταγμα να αποφασίσει ποιες εκλογικές ψήφοι υπολογίζονται και ποιες όχι.

Πρόσθεσε ότι οι αντιπρόεδροι στο παρελθόν διεξήγαγαν «τις διαδικασίες με ομαλό τρόπο, ακόμη και όταν η καταμέτρηση είχε ως αποτέλεσμα την ήττα του κόμματός τους».

«Θεωρώ ότι ο όρκος μου να υποστηρίξω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα με εμποδίζει να διεκδικήσω μονομερή εξουσία για να καθορίσω ποιες εκλογικές ψήφους πρέπει να μετρηθούν και ποιες όχι », σημείωσε.

«Συνεδριάζει η Σύνοδος του Κογκρέσου σήμερα, θα κάνω το καθήκον μου να φροντίσω να ανοίξουμε τα πιστοποιητικά των εκλογέων, ακούμε αντιρρήσεις από Γερουσιαστές και Αντιπροσώπους και μετράμε τις ψήφους του Σώματος των Εκλεκτόρων για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο κατά τρόπο σύμφωνο με το Σύνταγμα, τους νόμους και την ιστορία μας. Βοήθησέ με, λοιπόν, Θεέ μου», συμπλήρωσε, ακόμη, ο Πενς.

Σε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας η Ουάσιγκτον

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Μίριελ Μπάουζερ, επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τοπική ώρα και ως τις 06.00 το πρωί της επομένης, σύμφωνα με ανακοίνωση. «Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, κανένας, εκτός από ανθρώπους που ορίζει η δημοτική αρχή δεν μπορεί να περπατά, να κάνει ποδήλατο, να στέκεται ή να κινείται με κάποιο όχημα ή άλλο μέσο» αναφέρει στην ανακοίνωση της η Δήμαρχος.



No comments:

Post a Comment