Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Κουριαννίδης, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση των 7 δημάρχων των δυτικών περιοχών του νομού Θεσσαλονίκης, δήλωσε τα εξής:
Προβληματισμό προκαλεί η συνάντηση των 7 δημάρχων των Δήμων των δυτικών περιοχών του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεαπόλεως – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου) και η κοινή ανακοίνωσή τους περί της «αναγκαιότητας μετεγκατάστασης της ΔΕΘ» στην περιοχή της Σίνδου. Στην ανακοίνωσή τους μάλιστα κάνουν λόγο για μετεγκατάσταση στη «Δυτική Θεσσαλονίκη», εννοώντας «φυσικά το σύνολο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης»! Αλήθεια, πού βρίσκονταν αυτοί οι κύριοι όταν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μόλις προ ολίγων μηνών, αναλάμβανε την πρωτοβουλία για την απόκτηση 50 λεωφορείων, χρησιμοποιώντας χρήματα από τα δημοτικά τέλη που κατέβαλαν αποκλειστικά οι δημότες της Θεσσαλονίκης, για την εξυπηρέτηση όλων των Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος; Δεν είδαμε κάποιον από αυτούς να συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή εκταμιεύοντας, έστω και συμβολικά, κάποιο ποσό για την εξυπηρέτηση των δημοτών τους…
Αναφορικά με την ουσία της ανακοίνωσης, είναι απορίας άξιο το γιατί επιλέχθηκε αυτή η χρονική στιγμή, αφού υπήρξε πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, σε συμφωνία και συνεργασία με την Διοίκησή της και άλλους φορείς της πόλης. Επιπλέον η ανάσυρση από το χρονοντούλαπο μιας πρότασης που απαξιώθηκε τόσο χρονικά όσο και στην πράξη, αφού η εμπειρία από μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού έδειξε ότι όταν αυτές μεταφέρθηκαν εκτός πολεοδομικού ιστού τα αποτελέσματα ήταν οδυνηρά για τον θεσμό τους, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό.
Θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον να ακούσουμε τη θέση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης έναντι αυτής της προκλητικής ανακοίνωσης, η οποία δείχνει να στρέφεται εναντίον ενός σημαντικού όσο και εμβληματικού σχεδιασμού της Διοίκησης του Δήμου για το μέλλον της ΔΕΘ, που εγκρίθηκε μάλιστα, έστω και με επιμέρους επιφυλάξεις από μία ευρεία πλειοψηφία του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης.
Το αναμάσημα φθαρμένων και χιλιοειπωμένων επιχειρημάτων για «προοπτικές ανάπτυξης του πολιτισμού και της ποιότητας ζωής», σε συνδυασμό με την «αξιοποίηση του λιμένα» κ.λπ., δεν είναι ικανά να αποκρύψουν το πραγματικό αίτιο αυτής της ανακοίνωσης, το πρόσχημα δηλαδή για μία «κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη».
Όπου φτώχεια και γκρίνια, βλέπετε. Λόγω της οικονομικής κρίσης και το κλείσιμο δεκάδων βιομηχανιών στα δυτικά του νομού Θεσσαλονίκης, είναι αλήθεια ότι η οικονομία των Δήμων της περιοχής υπέστη ένα ισχυρό πλήγμα. Το ίδιο συνέβη βεβαίως και στη Θεσσαλονίκη, τόσο με την ετήσια Διεθνή Έκθεση του Σεπτεμβρίου όσο και με τις θεματικές εκθέσεις, που περιορίστηκαν τα τελευταία χρόνια, τόσο σε αριθμό όσο και σε συμμετοχές. Αντί λοιπόν να καταθέσουν προτάσεις και ιδέες προς την κεντρική εξουσία για την οικονομική ανέλιξή τους, οι δήμαρχοι των περιοχών αυτών εποφθαλμιούν και επιζητούν να υφαρπάξουν από τη Θεσσαλονίκη έναν από τους τελευταίους και τον πιο ισχυρό οικονομικό θεσμό που παρέχει ακόμη κάποια αίγλη στην πόλη και έχει συνδέσει το όνομά της με αυτήν.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, δεν παρέστη στη συνάντηση αυτή και δεν γνωρίζουμε αν κλήθηκε. Αυτό που πιστεύουμε όμως, είναι ότι πρέπει να υπάρξει μία αποφασιστική στάση και απάντησή του στην ανακοίνωση αυτή, αλλά για την αντιμετώπιση των περαιτέρω ενεργειών των συναδέλφων του (συνάντησή τους με Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Πρωθυπουργό, βουλευτές κ.λπ.). Χλιαρές τοποθετήσεις του τύπου «το θέμα έχει τελειώσει εδώ και μια δεκαετία», μας ανησυχούν ιδιαίτερα.
No comments:
Post a Comment