ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.
Tuesday, January 26, 2021
ΔΙΕΘΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ
ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ
Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στην προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους προχωρά ο Δήμος Θεσσαλονίκης, έπειτα από σχετική έγκριση που δόθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. “Επιδιώκουμε μέσα από έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να κεντρίσουμε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για αυτήν την ανάπλαση και με αυτόν τον τρόπο να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο για τον άξονα της Αριστοτέλους, το οποίο θα ενσωματώνει και θα αποτυπώνει το σύγχρονο πνεύμα της πόλης και τις στοχεύσεις της. Μέσα από αυτό το έργο επιθυμούμε να επανασυστήσουμε τη Θεσσαλονίκη σε όλον τον κόσμο”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην κεντρική τοποθέτησή του για το θέμα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Αναλυτικά τον σχεδιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να προκύψει ένας σχεδιασμός που να αναδεικνύει τον χώρο ως ισχυρό τοπόσημο και συγχρόνως να είναι εναρμονισμένος με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, οι κύριοι άξονες της ανάπλασης είναι:
Η απόκτηση ενός σύγχρονου αστικού δημόσιου χώρου σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της «έξυπνης πόλης» (smartcity).
Η αποκατάσταση του χαρακτήρα του άξονα της Αριστοτέλους ως ενιαίου αντιληπτικά συνόλου.
Η ανάδειξη της ταυτότητας του άξονα με την απομάκρυνση όλων των ετερόκλητων στοιχείων που σωρεύτηκαν σταδιακά
Η ενσωμάτωση επί του άξονα χώρων στάσης, περιπάτου, αναψυχής και συγκέντρωσης.
Η λειτουργική και αισθητική διασύνδεση του δημόσιου χώρου του άξονα με τις ισόγειες στοές των κτιρίων που τον περιβάλλουν.
Η βελτίωση της εικόνας της αρχιτεκτονικής της πόλης με τη διατύπωση προτάσεων για τις όψεις/βιτρίνες των καταστημάτων εντός των ισόγειων στοών.
Ο σχεδιασμός αστικού εξοπλισμού υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας.
Η χρήση καινοτόμων, ποιοτικών και με χαμηλή απαίτηση συντήρησης δομικών υλικών.
Η περιοχή μελέτης αναπτύσσεται σε μια έκταση 32,5 στρεμμάτων από το παραλιακό μέτωπο έως την οδό Εγνατία. Στην περιοχή μελέτης συμπεριλαμβάνονται επίσης τα πεζοδρόμια επί της Λεωφόρου Νίκης εκατέρωθεν του άξονα μέχρι τις οδούς Πλουτάρχου και Δημοσθένους αντίστοιχα, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής εικόνας από το μέτωπο της θάλασσας. Σημειώνεται ότι ο άξονας της Αριστοτέλους διαθέτει μεγάλη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, ιστορική και κοινωνική σημασία και για τον λόγο αυτό απολαμβάνει καθεστώτος προστασίας.
No comments:
Post a Comment