ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Wednesday, December 9, 2020

Hackathon: Προκλήσεις κινητικότητας στην εποχή του COVID-19 σε αστικές περιοχές
Πρόσκληση στην εκδήλωση “Πρωτοβουλία για τη δημιουργία και τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων στη διασυνοριακή περιοχή’’
 
Τι είναι το hackathon;
Το Hackathon αποτελεί έναν διαγωνισμό σύντομης χρονικής διάρκειας κατά την διάρκεια του οποίου ομάδες συμμετεχόντων καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά προβλήματα/προκλήσεις προτείνοντας καινοτόμες και πρωτότυπες λύσεις. Στην χρονική διάρκεια του διαγωνισμού, ζητείται από τις ομάδες να αναπτύξουν προγράμματα, πρότυπα, μοντέλα, εργαλεία ή εφαρμογές, που να αντιμετωπίζουν όλες τις πτυχές του προβλήματος.

Αντικείμενο του hackathon
Το συγκεκριμένο hackathon προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αναδύονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στις αστικές περιοχές και ειδικότερα στο σύστημα μεταφορών τους. Οι συγκεκριμένες προκλήσεις αφορούν στον συνδυασμό αφενός της εξυπηρέτησης των αναγκών μετακίνησης του πληθυσμού και αφετέρου στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Οι προτάσεις που θα αναπτυχθούν από τους συμμετέχοντες θα πρέπει να προσανατολίζονται στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με μια από τις παρακάτω θεματικές ενότητες/προκλήσεις, οι οποίες εστιάζουν στο τομέα του active mobility:
1. Αστική εφοδιαστική αλυσίδα (City logistics): Στην συγκεκριμένη ενότητα οι συμμετέχοντες καλούνται να προτείνουν λύσεις για τη βελτίωση των μεταφορών στο πλαίσιο του εφοδιασμού τροφίμων και άλλων αγαθών, προτείνοντας τρόπους βελτίωσης στις διαδικασίες παράδοσης, παραλαβής
και παρακολούθησης προϊόντων.
2. Χωροθέτηση – διαστασιολόγηση σταθμών micromobility (ποδηλάτων και scooter): Στην συγκεκριμένη θεματική ενότητα, οι συμμετέχοντες καλούνται να χωροθετήσουν σταθμούς κοινόχρηστων scooter εντός του αστικού ιστού, λαμβάνοντας υπόψη τις χρήσεις γης και την ζήτηση από τους μετακινούμενους.
3. Δρομολόγηση ασφαλέστερης διαδρομής (safe route): Οι ειδικές προκλήσεις που προκύπτουν από την έξαρση της πανδημίας του COVID-19 δημιουργούν την ανάγκη για κοινωνική αποστασιοποίηση κάτι που εφαρμόζεται και στις μετακινήσεις πεζή αλλά και μέσω ποδηλάτου. Στη συγκεκριμένη πρόταση οι συμμετέχοντες καλούνται να διαμορφώσουν ασφαλείς διαδρομές μετακίνησης λαμβάνοντας υπόψη την συγκέντρωση μετακινουμένων και άλλες παραμέτρους.
4. Ενίσχυση διατροπικότητας (multimodality): Σε αυτή τη θεματική ενότητα, ζητείται από τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν μια πρόταση, μέσα από την οποία θα προωθείται ο συνδυασμός όλων των διαθέσιμων μέσων μετακίνησης (Ι.Χ., δίκτυο αστικών λεωφορείων, δίκτυο κοινοχρήστων ποδηλάτων/scooter, πεζή μετακίνηση) για μετακινήσεις εντός του αστικού χώρου.

Τι είναι το Active mobility;
Η ανάγκη για περιορισμό των εκπεμπόμενων ρύπων και της μόλυνσης του περιβάλλοντος σε αστικό περιβάλλον, έχει αναδείξει ως σύγχρονη τάση στις μεταφορές, την προώθηση της πεζής μετακίνησης, της χρήσης ποδηλάτων και γενικότερα εναλλακτικών μέσων μετακίνησης έναντι των παραδοσιακών μέσων που χρησιμοποιούν κινητήρες εσωτερικής καύσης. Τα συγκεκριμένα μέσα μετακίνησης εντάσσονται στην γενικότερη κατηγορία του “Active Mobility”, στις μετακινήσεις δηλαδή με χρήση ανθρώπινης ενέργειας.

Σύνθεση ομάδων
Οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει να τηρούν τους εξής περιορισμούς:
• Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι άνω των 18 ετών
• Η δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να γίνει μέσω της παρακάτω φόρμας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ατομικά ή ομαδικά. Σε περίπτωση ατομικής συμμετοχής, η σύνθεση των ομάδων θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο στάδιο της διαδικασίας από τους διοργανωτές
• Τουλάχιστον ένα μέλος της κάθε ομάδας θα πρέπει να είναι ενεργός προπτυχιακός ή μεταπτυχιακός φοιτητής
• Κάθε ομάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει έως 5 μέλη
• Η εξοικείωση των συμμετεχόντων με αντικείμενα της επιστήμης του μηχανικού, της πληροφορικής ή των οικονομικών είναι σημαντική

Αξιολόγηση
Οι συμμετέχοντες καλούνται να ετοιμάσουν τις προτάσεις τους κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού και έπειτα να τις παρουσιάσουν στην επιτροπή αξιολόγησης. Οι προτάσεις των ομάδων θα αξιολογηθούν ανάλογα με την πληρότητα που θα παρουσιάζουν στους ακόλουθους τομείς:
Πρωτοτυπία (Innovation)                                            25%
Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan)                         20%
Τεχνικό Τμήμα (Technical Details)                                25%
Συμμετοχή Κοινού (Public Engagement)                       20%
Ρυθμιστικό/Κανονιστικό Πλαίσιο (Regulatory Details)     10%

Βραβείο
Οι νικητές του Hackathon θα λάβουν πλούσια δώρα.

Δήλωση συμμετοχής
Για να δηλώσετε συμμετοχή παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 
 
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
 
 
 
MITEF Greece Startup Competition 2021
MITEF Greece Startup Competition 2021
 

Το MIT Enterprise Forum Greece, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το ΟΚ!Thess σας προσκαλούν στη διαδικτυακή παρουσίαση του “MITEF Greece Startup Competition 2021” που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, στις 18:00.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τη παρουσίαση με υποχρεωτική εγγραφή.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση ερευνητών και νεοφυών επιχειρήσεων σχετικά με το διαγωνισμό “MITEF Greece Startup Competition 2021”, που στοχεύει στη δυναμική ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομάδων που καινοτομούν στο χώρο της τεχνολογίας και των επιστημών. Οι ομάδες που θα βραβευθούν, θα προβληθούν διεθνώς μέσα από το δίκτυο του MIT Enterprise Forum. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει 3 θεματικές ενότητες: «General», «Energy» και «Maritime».

Τα Ελληνικά Πετρέλαια, για 3η συνεχή χρονιά είναι ο αποκλειστικός χορηγός της θεματικής ενότητας «Energy Track», στο πλαίσιο των δράσεων του Ομίλου ΕΛΠΕ σχετικά με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες στο χώρο της ενέργειας.

Την παρουσίαση θα ανοίξουν με ένα σύντομο καλωσόρισμα οι
  • Δρ. Κυριάκος Λουφάκης, Πρόεδρος, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας
  • Αντώνιος Ηλίας, Συντονιστής, OK!Thess
  • Γεράσιμος Σπυριδάκης, Πρόεδρος, MITEF Greece
 
Παρουσιάσεις
  • Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αντιπρόεδρος, MITEF Greece, θα ενημερώσει το κοινό σχετικά με το διαγωνισμό 2021 και θα αναλύσει τις σημαντικότερες παραμέτρους για τη χρηματοδότηση μιας νεοφυούς επιχείρησης.
  • Μιχάλης Αγαπίου, Founder & CEO, Syndeseas Integrated Solutions & 3ος νικητής του Startup Competition 2020, θα μιλήσει για την εμπειρία του και τη σημασία του διαγωνισμού στην ανάπτυξη και προώθηση της επιχείρησης του.
  • Δρ. Τζένη Λειβαδάρου, Μηχανικός Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, θα αναφερθεί στο ρόλο και τη συνεισφορά του ομίλου στον διαγωνισμό.
 
Την παρουσίαση θα συντονίζει η Αντιγόνη Μολοδάνωφ, Εκτελεστική Διευθύντρια του MITEF Greece. Στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και θα απαντηθούν τα ερωτήματα του κοινού.
Όσοι ενδιαφέρονται να καταθέσουν αίτηση, μπορούν να επισκεφθούν τους κάτωθι συνδέσμους:
  • MITEF Greece Startup Competition 2021, General Track
  • MITEF Greece Startup Competition 2021, Energy Track
  • MITEF Greece Startup Competition 2021, Maritime Track

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν αλλά προαπαιτείται εγγραφή.

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε:
Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΜΙΤ Enterprise Forum Greece: Στέβη Τζαμουράνη, 216 900 2981, stzamourani@mitefgreece.org
 

No comments:

Post a Comment