Μετατροπή των κτηρίων του πρώην στρατοπέδου Πούλιου σε μουσειακό πυρήνα των Τρικάλων
Στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Πούλιου στα Τρίκαλα, θα διαμορφωθεί ο μουσειακός πυρήνας της πόλης, με τη δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων, του Διαδραστικού Μουσείου Τεχνολογίας και ανάδειξη του Λόφου Προφήτη Ηλία, έπειτα από την υπογραφή σύμβασης μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού και Αθλητισμού και του δήμου Τρικκαίων. Τη σύμβαση υπέγραψαν την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων Παναγιώτης Νταής, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση.
Στον χώρο του πρώην «Στρατοπέδου Τ/χου Πούλιου», στο οποίο κατά το παρελθόν φιλοξενούνταν το Στρατηγείο Α΄ ΣΣ και η Ταξιαρχία Υποστηρίξεως (ΤΑΞΥΠ), δημιουργούνται:
- Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)
- Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας (Δήμος Τρικκαίων)
- Ενοποίηση – αξιοποίηση με Λόφο Προφήτη Ηλία (Δήμος Τρικκαίων)
- Νηπιαγωγείο
Το ΥΠΠΟ και ο Δήμος εκμισθώνουν 14.816.39 τμ. από το ΥΕΘΑ ως εξής:
- Μίσθωση έκτασης περίπου 4,74 στρ., με τριώροφο κτίριο εμβαδού 1.000 τ.μ., για τη δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων με μέριμνα και δαπάνες του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.
- Μίσθωση έκτασης περίπου 10,01 στρ., με τρία λιθόκτιστα κτίρια συνολικού εμβαδού 447 τ.μ., για τη δημιουργία του διαδραστικού μουσείου τεχνολογίας και την αξιοποίηση του λόφου του Προφήτη Ηλία με μέριμνα και δαπάνες του Δήμου Τρικκαίων.
- Η διάρκεια της μίσθωσης είναι για 25 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης και ο Δήμος Τρικκαίων θα καταβάλλει 2.800€ μηνιαίως, ενώ 3.500€ μηνιαίως θα καταβάλλει το ΥΠΠΟ.
Σε τηλεδιάσκεψη με τον δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε: «Δώστε το καλό παράδειγμα για το πώς τέτοιες κινήσεις μπορούν να φέρουν απτά αποτελέσματα και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχετε μία ευθύνη παράλληλα, αλλά είμαι βέβαιος ότι ξέρετε και έχετε απόλυτη επίγνωση πώς να τη φέρετε εις πέρας. Γι’ αυτό και είμαστε όλοι θετικοί στο εγχείρημα. Εύχομαι καλή αξιοποίηση, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό είναι το στοίχημα και αυτό είναι και το παράδειγμα που μπορείτε να θέσετε. Ξέρω ότι μπορείτε. Εκεί βασιζόμαστε. Η Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων γνωμοδότησε θετικά υπέρ αυτού του εγχειρήματος.
Συζητήθηκε το θέμα στο αρμόδιο όργανο, προσήλθε και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας κι έγινε ουσιαστική συζήτηση. Βάλαμε όλα τα ζητήματα επί τάπητος και κρίναμε ότι πρέπει να εμπιστευθούμε τον Δήμο Τρικκαίων, προκειμένου να προχωρήσει το έργο. Γι’ αυτό έκανα λόγο για ευθύνη, αλλά και για ευχάριστη θέση, την οποία περιμένουμε να εκμεταλλευτείτε, σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα. Προχωράμε, γιατί έχετε δώσει πολλά θετικά δείγματα στον Δήμο σας και αυτό ασφαλώς συνεκτιμήθηκε. Όποτε ζητείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση παραχώρηση στρατοπέδων, ζητούμε να είναι δομημένη και συγκροτημένη η πρόταση, προκειμένου να προχωρήσουμε.
Ασφαλώς θέλουμε την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, επ’ ωφελεία και των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα πρέπει να δούμε και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν έχει τη συγκρότηση να είναι προετοιμασμένη με προτάσεις».
Όπως είπε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Από το 2013 ξεκίνησε η πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για την παραχώρηση καταρχήν ενός μέρους του στρατοπέδου, για να φιλοξενήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρικάλων. Το κινήσαμε μέχρι το τέλος του 2014, μετά ξεχάστηκε. Επανήλθαμε το 2019, χάρη και στον Υπουργό, τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Υφυπουργό, τον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, αλλά και όλη την ιεραρχία. Σήμερα, είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να παραχωρείται ένα μέρος του στρατοπέδου στον Δήμο Τρικκαίων για να στεγάσει τα δικά του μουσεία, στο Υπουργείο Πολιτισμού, δια του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, με παρόντα τον Πρόεδρό του, τον κ. Παναγιώτη Νταή, ο οποίος τυπικά είναι ο αντισυμβαλλόμενος. Έτσι, στα Τρίκαλα, που είναι μία πόλη που έχει προχωρήσει πάρα πολύ, σε πάρα πολλά επίπεδα στον τομέα του Πολιτισμού και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, έρχεται να προστεθεί και ένας πυρήνας μουσειακός. Τα μουσεία του Δήμου και το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Είναι μία σημαντική στιγμή για όλους, γιατί τα Τρίκαλα σε αυτό το σημείο ίσως υστερούσαν σε σχέση με άλλες πόλεις. Ερχόμαστε λοιπόν να αποκαταστήσουμε μία «αδικία» και να προικοδοτήσουμε την πόλη με τη συνέργεια όλων, με πολύ σημαντικές πολιτιστικές υποδομές. Σήμερα τελειώνει μία γραφειοκρατική διαδικασία και αρχίζει δουλειά και για τον Δήμο και για το Υπουργείο Πολιτισμού. Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων έχει πλέον την ευθύνη να προχωρήσει στην κατάρτιση του καταλόγου των μελετών. Οι τεχνικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα αναλάβουν τη διαδικασία των μελετών, ώστε το συντομότερο δυνατόν, το κτήριο να αποκατασταθεί και να γίνει η έκθεση που θα φιλοξενήσει τους θησαυρούς της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Πρόκειται για μία περίπτωση αξιοποίησης υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος. Είναι πολύ σημαντικό το να αξιοποιούμε και να διασώζουμε κτήρια, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα κατέρρεαν. Δεν πάμε σε καινούργια δόμηση, αντίθετα, στη λογική της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, προστατεύουμε το κτηριακό απόθεμα, το οποίο είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένη δραστηριότητα και ιστορία, την οποία συμπεριλαμβάνουμε μέσα στο εκθεσιακό πρόγραμμα. Ένα μέρος του θα αφορά το στρατόπεδο, τους ανθρώπους που ήταν εκεί και τι σήμαινε το στρατόπεδο αυτό για την κοινωνία και για την περιοχή των Τρικάλων. Επομένως, έχουμε δύο οφέλη. Τη δημιουργία των τριών μουσείων και την προστασία αυτού του κτηριακού αποθέματος με την προστασία της ιστορίας και της μνήμης».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τρικκαίων είπε ότι «η χαρά της τοπικής κοινωνίας είναι πολύ μεγάλη για κάτι που όντως ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια και αν δεν υπήρχε η δική σας πολιτική βούληση, δεν θα τελείωνε. Θα πήγαινε στις επόμενες κυβερνήσεις, στον επόμενο δήμαρχο. Θέλω να υπογραμμίσω δύο σημαντικά στοιχεία: πρώτον ότι θα προβάλουμε την ιστορία μας, γιατί λαός, ο οποίος δεν τιμά την ιστορία του δεν έχει μέλλον, και δεύτερον, να δείξουμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Στρατός, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο δήμος, όλοι μαζί σε μία συνεργασία που κλείσαμε το καλοκαίρι σχεδόν αστραπιαία. Αποτελεί παράδειγμα και για άλλες συνεργασίες, έτσι ώστε να αναδείξουμε το κτηριακό και ιστορικό απόθεμά μας».
No comments:
Post a Comment