ΠΕΡΙΠΟΥ 200 ΤΑ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΑ
ΚΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νίκος Ηλιάδης
Πηγή κινδύνου αποτελούν για τη Θεσσαλονίκη τα ετοιμόρροπα κτήρια τα οποία υπολογίζεται ότι μόνο στον κεντρικό δήμο αγγίζουν τα διακόσια. Αρκετές δεκάδες υπάρχουν και στους υπόλοιπους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος αλλά ο ακριβής αριθμός τους παραμένει άγνωστος. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά τον μεγάλο σεισμό ο οποίος έγινε στις 30 Οκτωβρίου στη Σάμο και είχε ως τραγικό επακόλουθο τον θάνατο δύο παιδιών από κατάρρευση ετοιμόρροπου κτηρίου, απέστειλε σε όλους τους δήμους επείγουσα εγκύκλιο ζητώντας τους να αποστείλουν λεπτομερή κατάλογο με τα προς κατεδάφιση κτήρια τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους.
Στην πρόσκληση του υπουργείου ανταποκρίθηκαν μόλις 127 δήμοι, σε σύνολο 332 οι οποίοι δήλωσαν συνολικά 9.342 ετοιμόρροπα κτήρια. Μεταξύ αυτών, από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας ήταν οι δήμοι Βόλβης με 127 κτήρια προς κατεδάφιση και ο δήμος Αριστοτέλη της Χαλκιδικής με 157. Ο δήμος Θεσσαλονίκης απέστειλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος επιστολή αναφέροντας ότι τα προς κατεδάφιση κτήρια είναι κοντά στα διακόσια, επιφυλασσόμενος ότι στο προσεχές διάστημα θα αποστείλει λεπτομερή κατάλογο με τη θέση στην οποία βρίσκεται το κάθε ακίνητο.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο δήμος Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι με βάση τις καταγραφές της τελευταίας δεκαετίας, από τότε δηλαδή που, λόγω του “Καλλικράτη”, περιήλθε στην αρμοδιότητά του η Πολεοδομία της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης έχουν κριθεί ως επικινδύνως ετοιμόρροπα 265 κτίσματα εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης. Εξ αυτών, τα 59 έχουν κατεδαφιστεί, κυρίως με μέριμνα των ιδιοκτητών τους, καθώς βάσει του νόμου αυτοί είναι υπεύθυνοι να προχωρήσουν στην κατεδάφιση.
Στην ίδια επιστολή σημειώνεται ότι “από τα παραμένοντα ετοιμόρροπα κτήρια, τα περισσότερα βρίσκονται στην περιοχή του παραδοσιακού οικισμού της Άνω Πόλης", όπου η διαδικασία που απαιτείται να προηγηθεί (προ της έκδοσης άδειας κατεδάφισης), λόγω προστασίας της περιοχής, είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα. Τονίζεται, δε, ότι σε πρώτη φάση ο δήμος Θεσσαλονίκης, περιορίζεται σε παροχή αριθμητικών δεδομένων συνολικά και αργότερα θα σταλεί νέος λεπτομερής κατάλογος με οδοαρίθμηση και υπόχρεους αποκατάστασης για κάθε κτήριο ξεχωριστά.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Μάκη Κυριζίδη ο δήμος Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης συνεργείου κατεδάφισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης και παρά την έλλειψη αντίστοιχων πόρων, δια των τεχνικών του υπηρεσιών, έχει προχωρήσει σε κατεδαφίσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις ετοιμόρροπων κτηρίων που γειτνιάζουν με κοινοχρήστους χώρους, όταν διαπιστώνεται χαρακτηριστική αδράνεια των ιδιοκτητών ή όταν δηλώνεται και τεκμηριώνεται η αδυναμία κάποιων εξ αυτών να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, με αντίστοιχο επακόλουθο καταλογισμό της δαπάνης κατεδάφισης.
Αναφέρει επίσης πως “για όλες τις περιπτώσεις που εκδηλώνεται αδιαφορία των ιδιοκτητών, η Υπηρεσία Δόμησης αποστέλλει τις σχετικές υποθέσεις στην Εισαγγελία ώστε να υπάρξει συμμόρφωση”. Επισημαίνει ότι, στο μεταξύ, ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν προβεί σε κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτισμάτων χωρίς να ενημερώνουν τον δήμο γι' αυτό και εκτιμάται ότι τα επικίνδυνα κτήρια είναι λιγότερα. “Μέσα στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε οριστική καταγραφή των υπολειπόμενων μη κατεδαφισμένων χαρακτηρισμένων ετοιμόρροπων κτισμάτων, αφού μελετηθούν οι φάκελοι και αφού προηγηθεί σχετική αυτοψία για τις απαιτούμενες διαπιστώσεις”, αναφέρει ο κ. Κυριζίδης.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να επανέλθει στο θέμα στις αρχές του νέου έτους παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτηρίων καθώς και κίνητρα για την επισκευή διατηρητέων κτισμάτων.
No comments:
Post a Comment