ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Thursday, December 10, 2020

ΣΗΜΕΡΑ-10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

   1198: πεθαίνει ο κορυφαίος ’Αραβας φιλόσοφος Αβερρόης. 

   1520: ο Μαρτίνος Λούθηρος καίει δημόσια την παπική βούλα που τον αφορίζει. 

   1787: γεννιέται ο Τομάς Γκαλοντέ, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο σχολείο για κωφούς στις ΗΠΑ. 

   1805: γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος Γουίλιαμ Λλόιντ Γκάρισον, που μέσω των άρθρων του προπαγάνδιζε την κατάργηση της δουλείας. 

   1810: ο Βρετανός Τομ Κριμπ κερδίζει στον 40ο γύρο τον Αφροαμερικανό Τομ Μολινό στο πρώτο διαφυλετικό πρωτάθλημα πυγμαχίας. 

   1822: γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Σίζαρ Φρανκ, τα έργα του οποίου επηρέασαν ολόκληρη τη γαλλική μουσική του 19ου αιώνα. 

   1830: γεννιέται η Αμερικανίδα ποιήτρια Έμιλι-Ελίζαμπεθ Ντίκινσον. Έγραψε περισσότερα από 2.000 ποιήματα, από τα οποία μόλις 10 δημοσιεύτηκαν όσο ζούσε. 

   1834: ο βασιλιάς Όθωνας και οι επίσημες ελληνικές Αρχές καταλύουν στην Αθήνα καθιστώντας την και ουσιαστικά τη νέα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. 

   1851: γεννιέται ο Αμερικανός Μέλβιλ Ντιούι, που πρότεινε το δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης των βιβλίων, που χρησιμοποιείται στις βιβλιοθήκες. 

   1869: η Πολιτεία του Γουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ είναι η πρώτη, που υιοθετεί το κίνημα των σουφραζετών. 

   1870: γεννιέται ο Αυστριακός αρχιτέκτονας ’Αντολφ Λόος. 

   1896: πεθαίνει ο Σουηδός βιομήχανος και εφευρέτης ’Αλφρεντ Νόμπελ, που θέσπισε τα ομώνυμα βραβεία. 

   1898: υπογράφεται στο Παρίσι η συμφωνία, που τερματίζει τον πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ισπανίας (28 Απριλίου- 12 Αυγούστου 1898). 

   1901: στη Στοκχόλμη, απονέμονται για πρώτη φορά τα βραβεία Νόμπελ. 

   1902: ανοίγει επίσημα το φράγμα του Ασουάν στον Νείλο, το μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο. 

   1903: ο Πιερ και η Μαρία Κιουρί βραβεύονται με το Νόμπελ Φυσικής, το οποίο μοιράστηκαν με τον Χένρι Μπεκερέλ για τη δουλειά τους πάνω στη ραδιενέργεια. Η μαντάμ Κιουρί είναι η πρώτη γυναίκα, που κερδίζει το βραβείο Νόμπελ. 

   1905: ο Γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ τιμάται με το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του βακίλου που προκαλεί φυματίωση. 

   1908: γεννιέται στην Αβινιόν της Γαλλίας ο συνθέτης Ολιβιέ Μεσιάν. 

   1909: η Σουηδή λογοτέχνης, Σέλμα Λάγκερλοφ, τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

   1910: τρεις Γερμανοί τιμώνται με βραβεία Νόμπελ. Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Πολ Χέιζε, το Νόμπελ Χημείας στον Ότο Βάλαχ για τις εργασίες του στις χημικές ενώσεις και το Νόμπελ Ιατρικής στον ’Αλμπρεχτ Κάσελ, για τις μελέτες του σχετικά με τα λευκώματα. 

   1911: η Μαρία Κιουρί κερδίζει αυτή τη φορά το Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη δυο νέων στοιχείων, του ραδίου και του πολωνίου. Είναι η πρώτη φορά, που επιστήμονας τιμάται δυο φορές με το Νόμπελ. Την πρώτη τιμήθηκε μαζί με το σύζυγο της Πιερ Κιουρί για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας. 

   1912: ο ελληνικός στόλος νικά τους Τούρκους στη ναυμαχία της Έλλης, στη θαλάσσια περιοχή των Στενών των Δαρδανελίων. 

   1913: γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης Μόρτον Γκουλντ. Τα έργα του αποτελούν έναν εξαίσιο συνδυασμό της παραδοσιακής και τζαζ μουσικής. 

   1915: ο Γάλλος συγγραφέας Ρομαίν Ρολάν τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. 

   1920: το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στο Νορβηγό ποιητή Κνουτ Χάμσουν και το Νόμπελ Ειρήνης στον Αμερικανό Πρόεδρο Γουίλσον για την προσπάθειά του στην αποκατάσταση της ειρήνης στην Ευρώπη. 

   1921: απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γάλλο ποιητή Ανατόλ Φρανς. 

   1922: ο ’Αλμπερτ Αϊνστάιν, που επέφερε επανάσταση στη Φυσική με τη Θεωρία του για τη Σχετικότητα, κερδίζει το Νόμπελ Φυσικής. 

   1925: το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Ιρλανδό συγγραφέα Τζορτζ Μπέρναρντ Σο. 

   1926: ανακοινώνεται η πρόταση του Ζιλ Ριμέ για τη μελέτη της οργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το σχέδιο υποβάλλεται στη Ζυρίχη, ολοκληρωμένο από την επιτροπή, στις 25/2/1927 

   1929: ο Γερμανός συγγραφέας, Τόμας Μαν, κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

   1930: ο Αμερικανός Φρανκ Κέλογκ τιμάται με το Νόμπελ Ειρήνης. Το Νόμπελ Ιατρικής απονέμεται στον Καρλ Λαντστάινερ, για τις μελέτες του πάνω στις ομάδες αίματος. 

   1932: στην Ελλάδα, η Επιτροπή της Οργάνωσης για τα Δικαιώματα της Γυναίκας ζητά από την κυβέρνηση την επέκταση της παροχής ψήφου στις γυναίκες για τις γενικές εκλογές. 

   1933: το Νόμπελ Φυσικής απονέμεται στους Πολ ’Αντριαν, Μόρις Ντίρακ (Βρετανία), Έρβιν Σρέντιγκερ (Αυστρία) και Βέρνερ Χάιζενμπεργκ (Γερμανία) για τις εργασίες τους στη σύγχρονη θεωρητική και ατομική φυσική. 

   1936: πεθαίνει ο Ιταλός συγγραφέας και δραματουργός Λουίτζι Πιραντέλο. 

   1938: "ξεκινούν, ύστερα από πολλαπλές αναβολές, τα γυρίσματα της ταινίας ""Όσα παίρνει ο άνεμος""." 

   1939: ο καθηγητής Γκέρχαρτ Ντόμαγκ, που ανακάλυψε την αντιβακτηριακή επίδραση του προντοζίλ, κερδίζει το Νόμπελ Ιατρικής. Ο καθηγητής Αδόλφο Μπούνεντ, που εργάστηκε γύρω από τη λειτουργία των σεξουαλικών ορμονών, κερδίζει το Νόμπελ Χημείας. 

   1948: η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθετεί τη Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

   1950: ο Αμερικανός Ραλφ Μπαντς, μεσολαβητής του ΟΗΕ στην υπόθεση της Παλαιστίνης, γίνεται ο πρώτος μαύρος, που τιμάται με το Νόμπελ Ειρήνης. 

   1950: ο Αμερικανός συγγραφέας Γουίλιαμ Φόκνερ παίρνει το Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

   1952: παίρνει το Νόμπελ Ειρήνης ο Αλμπερτ Σβάιτσερ, Αλσατός θεολόγος και μουσικός, ο οποίος εγκατέλειψε μια λαμπρή καριέρα μουσικού και βιρτουόζου του Μπαχ για να ιδρύσει νοσοκομείο στη Γαλλική Αφρική του Ισημερινού. 

   1953: το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Βρετανό συντηρητικό πολιτικό Ουίνστον Τσόρτσιλ, για την επιδεξιότητά του στην ιστορική και αυτοβιογραφική περιγραφή των γεγονότων και τη ρητορική του. 

   1955: το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Ισλανδό Χάλντορ Λάξνες και το Νόμπελ Ειρήνης στην Ανώτατη Εποπτική Επιτροπή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. 

   1960: γεννιέται ο Ιρλανδός ηθοποιός και σκηνοθέτης Κένεθ Μπράνα, που κέρδισε το βραβείου του Καλύτερου Ευρωπαίου Ηθοποιού το 1990. 

   1961: ο Νταγκ Χάμαρσκελντ παίρνει μετά θάνατο το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. 

   1963: το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη. 

   1965: "ο Σοβιετικός συγγραφέας Μιχαήλ Σολόχοφ, δημιουργός των μυθιστορημάτων ""Ο ήρεμος Ντον"" και το ""Καινούργιο χώμα κάτω από το αλέτρι"", τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας." 

   1969: ο Ιρλανδός συγγραφέας, Σάμουελ Μπέκετ, τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

   1973: για πρώτη φορά μετά το 1885 δυο άνδρες τενίστες, οι Σμιθ και Κόνορς, ισοβαθμούν στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. 

   1979: ο Αργεντινός Χουάν Ραμόν Ρότσα μεταγράφεται στην περίοδο του Δεκεμβρίου στον Παναθηναϊκό ως Γιάννης Μπουμπλής κατά παράβαση της νομοθεσίας, που απαγορεύει τις μεταγραφές αλλοδαπών. 

   1981: ο Ευάγγελος Αβέρωφ εκλέγεται αρχηγός της ΝΔ. 

   1991: 20.000 διαδηλωτές στα Τίρανα, διαμαρτύρονται για την έλλειψη τροφίμων, ενώ ομάδες πεινασμένων πολιτών λεηλατούν αρτοποιεία και καταστήματα. 

   1991: στη Σύνοδο Κορυφής στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας υιοθετείται το κείμενο για την ένωση της Ευρώπης. Δημιουργείται η Ευρωπαϊκή Ένωση στην θέση της ΕΟΚ. 

   1992: οργάνωση Σκοπιανών στη Γαλλία ζητά να τεθεί υπό επανεξέταση το όνομα των Ελλήνων, οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται, δεν έχουν τίποτα κοινό με τους αρχαίους, εκτός από τον ίδιο τόπο. 

   1992: στην Αθήνα, πολιτικοί, δήμαρχοι, μαθητές, φοιτητές και συνδικαλιστές πραγματοποιούν μεγάλο συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. 

   1993: καταγγελίες για απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και μεταχείρισης κρατουμένων σε φυλακές της Ελλάδας, καταγράφει έκθεση της ΕΟΚ. 

   1993: στο Περού, 1.225 άνθρωποι δολοφονούνται από την αρχή του έτους, για πολιτικούς κυρίως λόγους. 

   1994: το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Γιάσερ Αραφάτ, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Γιτζάκ Ράμπιν και τον υπουργό Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες. Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ, ακροδεξιοί διαδηλώνουν για την απονομή του Νόμπελ στον Αραφάτ. 

   1995: "οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ λαμβάνουν τα πρώτα στοιχεία από την άκατο του διαστημοπλοίου ""Γαλιλαίος"". Πρόκειται για ένα σήμα που προέρχεται από απόσταση πάνω από 3,7 δισεκατομμύρια χλμ." 

   1995: το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Ιρλανδό ποιητή Σίμους Χίνι. 

   1996: επιδείνωση της κατάστασης στην Κύπρο το τελευταίο εξάμηνο, διαπιστώνει στην έκθεσή του για την ανανέωση της UNFICYP, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, ο οποίος επισημαίνει ότι τέτοιος βαθμός βίαιων επεισοδίων στις γραμμές εκεχειρίας είχε να σημειωθεί από το 1974. 

   1996: οι Ιταλοί στρίπερς ανακοινώνουν ότι θα δημιουργήσουν ομάδα ποδοσφαίρου με προπονητή παλαιό ποδοσφαιριστή με σκοπό τη συλλογή χρημάτων για φιλανθρωπίες. 

   1997: η ισραηλινή Βουλή θεσπίζει νόμο, που απαγορεύει στους Παλαιστίνιους να κάνουν απογραφή του πληθυσμού τους στην ανατολική Ιερουσαλήμ. 

   1997: τελευταία εμφάνιση του Τάσου Μητρόπουλου με τον Ολυμπιακό εναντίον της Ρόζενμποργκ στο ΟΑΚΑ. 

   1998: η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αφαιρεί από το Καταστατικό της τα άρθρα, που αρνούνται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. 

   1998: ο Παναθηναϊκός κερδίζει την Μανρέσα με 63-58 στο ΟΑΚΑ και συμπληρώνει 9 στις 9 νίκες στην Eυρωλίγκα, σπάζοντας το ρεκόρ της Μπαρτσελόνα (8 στις 8). Ο ΠΑΟ θα ανεβάσει τον πήχη στα 14/14 

   1999: "διεξάγεται στην Αγγλία η πρώτη σαλιγκαροδρομία σε παμπ του Λονδίνου. Η ώρα που χρειάστηκαν τα ""αργά"" σαλιγκάρια να τερματίσουν ανάγκασε πολλούς από τους θαμώνες να μεθύσουν, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να δουν τον νικητή" 

   1999: "μεσάνυχτα και υπό την πίεση των Κλίντον και Σολάνα η Τουρκία λέει το ""ναι"" στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι να την αναβαθμίσει σε ""υπό ένταξη στην Ε.Ε χώρα"", με πολύ δεσμευτικούς όρους και με σαφή υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων για Κύπρο και ""διαφορές στο Αιγαίο""." 

   1999: ο 34χρονος Αυστραλός Μάικλ Ντούαν, πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στις μοτοσυκλέτες 500cc, ανακοινώνει ότι αποχωρεί από τους αγώνες λόγω τραυματισμού σε σύγκρουση στις 7/5/99 στην Ισπανία. 

   1999: ο αρχηγός της Εθνικής Αυστραλίας Στιβ Γουόχ γράφει ιστορία, όταν γίνεται ο πρώτος αθλητής στο κρίκετ που συμπληρώνει ένα century (100 πόντους ) εναντίον όλων των κρατών μετά από ένα εξαιρετικό σερί στην πρώτη ημέρα του πρώτου Test εναντίον της Ινδίας

   2000: η Ισπανία κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία της το Κύπελλο Davis, νικώντας με 3-1 την ομάδα της Αυστραλίας στην Βαρκελώνη. 

   2003: "οι ΗΠΑ αποκλείουν από την ανασυγκρότηση του Ιράκ εταιρίες χωρών, οι οποίες ήταν αντίθετες στον πόλεμο, λέγοντας πως ""αυτό υπαγορεύουν η ασφάλεια και τα συμφέροντά μας"". Έντονη είναι η αντίδραση Γαλλίας, Γερμανίας, Καναδά και Ρωσίας." 

No comments:

Post a Comment